Brüsszeli hírek
BusinessEurope - EU industry urgently needs instruments like ETS innovation fund to avoid de-industrialisation
2022.12.06.

EU industry is confronted with a momentous decarbonisation challenge and urgently needs instruments like the ETS innovation fund to implement low-carbon solutions and build business models around those.

In light of the upcoming trilogues on ETS/RePowerEU, BusinessEurope Director General Markus J. Beyrer said: "European industry is facing multiple fundamental challenges on its decarbonisation pathway. The dramatically high energy prices, together with the gap in climate targets between the high ambition of the EU and those of other actors is undermining European industry’s competitiveness so drastically that de-industrialisation is happening as we speak, with the ever-larger risk of temporary plant closures becoming permanent. In addition, the Inflation Reduction Act (IRA) and its associated subsidies create a real risk of low-carbon investments being moved from the EU to the U.S. instead. In this precarious moment, it is essential that the EU improves the investment climate for industry decarbonisation.

However, EU finance ministers at the moment are trying to do the exact opposite: by proposing to re-dedicate funds intended for the ETS Innovation Fund to finance the expenditures of RePowerEU, the Council is suggesting to largely deactivate one of the few instruments dedicated to support innovative low-carbon solutions being developed and deployed by the industry in the EU. In the upcoming trilogues, Finance Ministers must let go of this idea and instead return to the original Commission proposal, which would have made use of the flexibility inherent in the ETS’ Market Stability Reserve."

https://www.businesseurope.eu/publications/eu-industry-urgently-needs-instruments-ets-innovation-fund-avoid-de-industrialisation

TOVÁBB >
Action is needed now to avoid further investment leakage due to rising costs - BusinessEurope
2022.11.07.

Recent decisions to invest on other continents rather than in Europe due to concerns over long-term energy prices in the EU, which have been heightened by the depth of the present energy crisis in the EU, are a signal that cannot be ignored. Action is needed now to avoid further investment leakage.

TOVÁBB >
BusinessEurope Economic Outlook Autumn 2022
2022.11.07.

Businesses face a difficult winter as sentiment falls and costs rise

TOVÁBB >
Joint press release by European Employers
2022.10.25.

EU Employers welcome Commission's decision to introduce a competitiveness check in EU policy and law-making

TOVÁBB >
BUSINESSEUROPE - EU business urgently calls on tackling high energy prices
2022.10.18.

The critical situation on the European energy market and exorbitant energy prices is increasingly impacting millions of European households and businesses. With price hikes coming to double or even triple digits, skyrocketing energy bills have a direct impact on the business viability in Europe and the whole economy.

TOVÁBB >
A tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatások - Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye
2022.10.20.

3.1.1 A fenntartható növekedés, a minőségi munkahelyek létrehozása és a foglalkoztatásban való részvétel (beleértve az idősebbeket és a fiatalokat, a nőket, a munkaerőpiacról kiszorult és az inaktív személyeket stb.) továbbra is kulcsfontosságú gazdasági és társadalmi kihívás Európában

TOVÁBB >
Kriptoeszközök – kihívások és lehetőségek - Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye
2022.10.20.

A kriptoeszközök gyors növekedése számos új szereplőt vonzott az ökoszisztémába, akik egyre több kriptoeszközt kínálnak, amelyek közül egyeseket „virtuális fizetőeszköznek”, digitális „érmének” vagy „tokennek” neveznek. Az eddigi legjelentősebb kriptoeszközök között említhető a bitcoin és az ether, amelyek együttesen a kriptoeszközök teljes piaci tőkeértékének mintegy 60%-át teszik ki.

TOVÁBB >
Szociális párbeszéd a zöld átállás keretében - Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye
2022.10.20.

A digitalizált, klímasemleges körforgásos gazdaságra való nagyszabású átállás jelentős alkalmazkodási erőfeszítéseket igényel. Oroszország Ukrajna elleni agressziója csak megerősíti, milyen nagy szükség van erre az átállásra, ugyanakkor hatalmas költségeket és terheket ró a társadalomra.

TOVÁBB >
Az atomenergia szerepe az uniós energiaárak stabilitásában - AZ Európai Gazdasági és Szociális Bizottság véleménye
2022.10.20.

Az energiaárak stabilitása és megfizethetősége elengedhetetlen mind a háztartások vásárlóerejének, mind az európai iparszerkezet versenyképességének és rezilienciájának megőrzéséhez. Az energiaimport-árak évtizednyi relatív stabilitását, valamint az energia belföldi termelői árainak 2010 és 2019 közötti viszonylag alacsony, 0,9%-os éves emelkedését követően Európában 2021 második fele óta az energiaárak erőteljes emelkedése tapasztalható. Az ukrajnai háborúval fokozódott az energiaárak volatilitása és az energiaellátás bizonytalansága.

TOVÁBB >
2022 BusinessEurope Reform Barometer
2022. március 23.

Megjelent a BusinessEurope 2022-es Reform Barometere 2022. március 23-án, az alábbi linkről letölthető:
https://www.businesseurope.eu/publications/businesseurope-reform-barometer-2022-taking-stock-eus-competitiveness-after-2-years

TOVÁBB >
BusinessEurope:
A kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) jövője és az európai ipar versenyképessége
2022. február 9.

Hogyan növelhetjük az éghajlatváltozással kapcsolatos ambícióinkat anélkül, hogy túl nagy költségnyomást helyeznénk a vállalatokra? Hogyan őrizzük meg versenyképességünket a szén-dioxid-kibocsátás növekvő költségeinek korában? Többek között ezeket a kérdéseket vitatták meg február 9-én a "Az üvegházhatású gázok kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) jövője és az európai ipar versenyképessége" című online rendezvényen.

TOVÁBB >
A BusinessEurope párbeszéde a francia EU elnökséggel a „Fit for 55” csomagról
2022. január 27.

Európa vezető szerepet tölthet be a közelgő átmenetben - de ehhez az üzleti és ipari élet első számú szereplőinek nagyobb támogatásra lesz szükségük, hogy megteremtsék a szükséges hatalmas beruházásokhoz szükséges bizalmat...

TOVÁBB >
Az Európai Bizottság fenntartható energiaforrásnak minősítené a földgáz- és atomenergia projekteket
2022. január

Az Európai Bizottság uniós taxonómiája (az uniós szinten egységes osztályozási rendszer) iránymutatással szolgál a befektetők számára, hogy az Európai Unió klímasemlegességének 2050-ig történő elérése érdekében milyen tevékenységek finanszírozandók magánberuházások révén. Az atomenergia és a földgáz bekerülése az uniós taxonómia-rendeletben ugyanakkor csak szigorú feltételek mellett történhetne meg. Például biztosítani kell, hogy a földgáz vagy megújuló forrásokból származzon, vagy 2035-re alacsony szintű kibocsátást generáljon - írták.

TOVÁBB >
MGYOSZ siker az EGSZB-ben!
2022. január 24.

2022. februárjától az MGYOSZ/BusinessHungary képviselőjét kérték fel a brüsszeli székhelyű Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Munkaadói Csoportjának alelnökének. A kilenc alelnök és a Munkaadói Csoport elnöke alkotja a Csoport elnökségét, amely a munkaadókat érintő legfontosabb kérdéseket elsőként tárgyalja meg az EGSZB-ben. Az elnökség havonta ülésezik a 329 képviselő részvételével zajló Plenáris ülések előtt.
Magyarországot 12 fő képviseli az EGSZB-ben 2004 óta.

TOVÁBB >
EGSZB vélemény:
Mesterséges intelligencia fejlesztése az európai mikro-, kis- és középvállalkozásoknál (mkkv)
2022. január 19.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) emlékeztet arra, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások (mkkv-k) aszerint fognak élni a mesterséges intelligenciával (MI-vel), hogy az mennyire megbízható, befogadó és fenntartható, illetve hogy beilleszkedik-e egy környezetbarát gazdasági és szociális rendszerbe, ami a vállalkozások, a foglalkoztathatóság, a jobb egészség és életminőség fejlődésének egyik tényezője az összes európai munkavállaló és polgár számára.

TOVÁBB >
EGSZB vélemény:
A digitális évtizedhez vezető út
2022. január 19.

A Covid-19 rávilágított arra, hogy a technológia kritikus jelentőséggel bír a gazdasági és egészségügyi ellenálló képesség szempontjából, így az EU digitális transzformációja és szuverenitása egzisztenciális jelentőségű kérdéssé vált. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ezért sürgeti az EU-t, hogy fejlessze digitális szuverenitását, amely az elkövetkező években várhatóan Európa gazdasági, társadalmi és környezeti fejlődésének egyik kulcsfontosságú pillére lesz.

TOVÁBB >
EGSZB vélemény:
Innovatív pénzügyi eszközök – szociális vállalkozások
2022. január 19.

Az EGSZB üdvözli az EU Tanácsa francia elnökségének döntését, valamint a Gazdasági és Pénzügyminisztérium és a francia kormány konkrét elkötelezettségét a szociális gazdaságra vonatkozó cselekvési terv végrehajtásának támogatása iránt.

TOVÁBB >


Adatkezelési tájékoztató