Gazdasági hírek
Tanulópénz a diákmunka
2008. augusztus 31.

Tapasztalatlanságukkal visszaélve, a diák munkavállalókkal szemben jóval több szabálytalanságot követnek el a cégek, mint a munkaerőpiac más szereplőinek kárára.

TOVÁBB >
Magyar agyak - Kettesben Vizi E. Szilveszterrel
2008. augusztus 31.

Szigliget és a Szent György-hegy szerelmese Vizi E. (Elek) Szilveszter. „A Tapolcai-medence szebb, mint Toscana. Finomabb a bor, melegebb az éghajlat, és barátságosabbak az emberek” – vallja leplezetlenül elfogultan.

TOVÁBB >
Hatvan éves gödörben a brit gazdaság
2008. augusztus 30.

Hatvan éve nem volt olyan rossz állapotban a brit gazdaság, mint most - mondta minden eddiginél komorabb, szombaton megjelent helyzetértékelésében a brit pénzügyminiszter.

TOVÁBB >
Módosítják a cégautóadót
2008. augusztus 30.

Vadász Iván szerint óriási felzúdulást okozhat, ha a bejelentett adóelképzelések keretében megszűnik a céges autóknál az üzemanyag és az amortizációs költségek elszámolásának lehetősége.

TOVÁBB >
Hogyan adjunk el hűtőt szegényeknek?
2008. augusztus 30.

A multik egyedi módszerekkel igyekeznek megnyerni vevőnek a legszegényebb rétegeket, akiket eddig elérhetetlennek tartottak. A piac pedig nagy: a világ lakosságának körülbelül 78 százaléka sorolható ide.

TOVÁBB >
Nőttek az ipari termelői árak
2008. augusztus 29.

Az ipari termelői árak júliusban az egy évvel korábbiaknál 3,7 százalékkal voltak magasabbak, míg az előző hónapinál 0,7 százalékkal alacsonyabbak.

TOVÁBB >
Parlament előtt a tavalyi zárszámadás
2008. augusztus 29.

A Magyar Köztársaság elmúlt évi költségvetése a tervezettnél 15,6 százalékkal kisebb, 1.398,116 milliárd forint hiánnyal zárult, így a GDP-hez mért hiány a tervezettnél 1 százalékponttal kisebb, 5,5 százalék lett - az adatokat a zárszámadási törvényjavaslat tartalmazza, amely pénteken késő délután került fel a parlament honlapjára.

TOVÁBB >
Csapatmetrika – egy új mérési eszköztár a magyar piacon
2008. augusztus 28.

A csapatok (teamek) a szervezetek építőelemeiként alapvető szerepet töltenek be. Mondhatjuk, hogy a szervezeti hatékonysággal kapcsolatosan az elmúlt fél évszázadnak ez a legfontosabb felismerése. Építjük, építgetjük a csapatainkat, ez eddig rendben is van. Azok a vezetők azonban, akik elismerik a csapatmunka fontosságát, ma már joggal tehetik fel a kérdéseket: „De honnan tudhatjuk, hogy jól csináljuk-e? Hol tart a csapatunk? Mérhető-e a fejlődés? Pontosan mi is az, ami gátolja csapatunk teljesítményének növekedését?”

TOVÁBB >
Fitch: Magyarország szembemegy a régiós lassulással
2008. augusztus 28.

Romlanak a felzárkózó Európa gazdasági és adóskockázati kilátásai, és árfolyamválsággal kísért kemény landolást sem lehet kizárni a térségben, áll a Fitch Ratings éves felmérésében, amely szerint azonban Magyarország éppen szembemegy a régiós lassulási folyamattal.

TOVÁBB >
Mire költi az állam a pénzünket?
2008. augusztus 28.

Kevesebbet költ Magyarország jóléti juttatásokra a fejlett uniós országok átlagánál, de többet régiós társainál, különösen Szlovákiánál. Északi szomszédunk karcsú költségvetését a nyugdíjasok viszonylag alacsony száma, s a nyugdíjak alacsony szintje is segíti. A számvevőszék értékelő tanulmánya szerint a fő kérdés, hogyan lehet a már tervbe vett költségcsökkentéseket megvalósítani a társadalmi béke megőrzése mellett.

TOVÁBB >
Svájcból vágyálomnak tűnik Gyurcsány terve
2008. augusztus 28.

A svájci Neue Zürcher Zeitung Gyurcsány Ferenc programját elemezve megjegyezte, bár a megszorító politikának látszanak eredményei, a 2010-es választásokon ebbe "belehalhat".

TOVÁBB >
Zsebre megy - Hogyan vegyünk föl autóhitelt?
2008. augusztus 28.

A gépjármű-finanszírozás nagy üzlet. Egyes autódealerek több pénzt keresnek a pénzügyi konstrukciók értékesítésével, mint maguknak az autóknak az eladásával. Hogyan tervezzen az autóvásárlását hitelből megvalósító ügyfél, hogy ő se járjon nagyon rosszul?

TOVÁBB >
Eltörlik a TEÁOR számokat
2008. augusztus 28.

Az adócsökkentés mellett évente csökkenthető a 750 milliárd forintos gazdasági bürokrácia - mondta a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) csütörtöki alakuló ülése után Bajnai Gordon. Draskovics Tibor bejelentette, hogy eltörlik a TEÁOR számokat.

TOVÁBB >
Ami a fizetett Gyurcsány-mellékletből kimaradt
2008. augusztus 28.

Bár a fizetett tanulmányában Gyurcsány még nem említette, tegnap elárulta, hogy negyven százalékban adó- és járuléknöveléssel kompenzálná az első év adócsökkentését, ám még mindig nem ismert, a „vésztartalék” hatvan százalékát, 180 milliárd forintot Gyurcsány mely állami kiadásokból vonná el.

TOVÁBB >
Kiértékelik a magyar coachokat
2008. augusztus 27.

Történelmi jelentőségű pillanatnak lehetnek a tanúi azok, akik részt vesznek a Magyarországi Coaching Konferencián: ez lesz az első olyan esemény, amelyen nem a coachok mesélnek az eredményeikről és a sikereikről, hanem a megbízóik értékelik a tanácsadók munkáját.

TOVÁBB >
Vágyálomra épül a Gyurcsány-csomag
2008. augusztus 27.

Óvatos derűlátással, ugyanakkor a finanszírozási oldalt tekintve kétkedéssel fogadták a magyarországi adócsökkentési terveket szerdán londoni feltörekvő piaci elemzők.

TOVÁBB >
Vérszegény Gyurcsány adócsomagja
2008. augusztus 27.

A vállalkozások és munkavállalók szakmai érdekképviseleti szerveinek véleménye megoszlik abban a kérdésben, érdemi eredményt hozna-e a miniszterelnök Népszabadságban megjelentetett gazdaságélénkítő programja, bár olyan is akadt, aki összességében előremutató programnak minősítette. A gazdaság kifehéredéséből finanszíroznák az adócsökkentést, a tisztulásból származó bevételek viszont bizonytalanok. Utóbb kiderült, az első évben néhány adó és járulék megemelése is várható.

TOVÁBB >
Gyurcsány: csökkenő adók, változatlan kiadások
2008. augusztus 27.

Gyurcsány úgy próbálná az adókat csökkenteni, hogy az állami kiadásokat nem mérsékelné - derült ki a fizetett hirdetésként megjelent Gyurcsány-mellékletből. Az öt százalékpontos járulékcsökkentés áprilistól lenne csak hatályos, forrása pedig a fehéredés lenne. Gyurcsány elkülönítene vésztartalékot is, nem tudni, minek a terhére.

TOVÁBB >
Bukdácsol az e-cégeljárás
2008. augusztus 25.

Augusztus közepén előfordult, hogy a Pest Megyei Cégbíróság szabályszerűen benyújtott cégalapítási kérelmet utasított el állítólagos hiányosságokra hivatkozva – írja a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Kemény marad a jegybank
2008. augusztus 25.

Többek között az inflációs várakozások „beragadásának” elkerülése érdekében nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács, amely így továbbra is 8,5 százalékos. A központi bank és a kormány az inflációs konjunktúra mellett is kitart a 3 százalékos, középtávú inflációs cél mellett, amelyet legkorábban 2010-ben érhetünk el. A jegybanknál ráadásul arra számítanak, hogy tovább csökken a foglalkoztatottság.

TOVÁBB >
2,2 százalékos GDP-növekedés idén
2008. augusztus 25.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett inflációs jelentésében 2008-ra 2,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizál, akárcsak ez év májusában.

TOVÁBB >
Virtuális állásinterjú felső vezetőknek
2008. augusztus 25.

Felső vezető vagy menedzser? És állást váltana? Itt az alkalom, hogy kipróbálja, milyen kérdésekkel bombázhatja egy HR-es. A virtuális állásinterjúban – a valóditól eltérően – azonnal megkapja a visszajelzést, hogy a válaszai milyen benyomást keltettek az interjúztatóban. Az FN új sorozata a LeanCenter Magyarország szakmai támogatásával készült.

TOVÁBB >
Ráfizethet a franchise hálózatba lépő
2008. augusztus 24.

Aprólékos szerződések kötik gúzsba a nemzetközi franchise láncok hazai partnereit, akik cserébe támogató hátteret várnának – olykor hiába - olvasható a legfrissebb Figyelőben.

TOVÁBB >
Csábító mélységekben a magyar részvények
2008. augusztus 24.

Vonzó szintre süllyedt a feltörekvő piacok értékeltségi mutatója, s végre ismét érdemes lehet jobban odafigyelni a vezető magyar részvényekre is - írja a Figyelő legújabb száma.

TOVÁBB >
SZDSZ: legalább ezermillárdos adócsökkentés kell
2008. augusztus 23.

Csak akkor lehet komolyan venni a kormány gazdasági programját, ha abban a következő három évre legalább ezermilliárd forintos adó- és ugyanekkora mértékű állami kiadáscsökkentés szerepel - mondta Kóka János az MTI-nek.

TOVÁBB >
Részlegesen privatizálják a Mavirt
2008. augusztus 22.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részleges privatizációja mellett döntött a kormány az Új tulajdonosi program keretében - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján.

TOVÁBB >
A kormány szerint trendforduló történt a gazdaságban
2008. augusztus 22.

Trendforduló következett be a magyar gazdaságban, a folyamatok a kormány által tervezett irányban haladnak - értékelte a héten nyilvánosságra hozott GDP- és reálbéradatokat Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján.

TOVÁBB >
Eltőzsdézik a nyugdíjunkat a pénztárak
2008. augusztus 22.

Negatív volt a hozama az önkéntes és magánnyugdíjpénztáraknak ebben a negyedévben is - olvasható a Világgazdaságban.

TOVÁBB >
Nem éri meg a családból választani vezetőt
2008. augusztus 22.

A cégvezetés utódlásának buktatóiról tudósít az Üzlet&Siker. A sikeres magyar vállalkozások vezetői általában a családon belül akarják tartani az irányítást, de vannak akik az általuk kinevelt menedzserekben bíznak.

TOVÁBB >
Szóbeli konzultáció lesz az adótörvényekről
2008. augusztus 21.

Szóbeli konzultációt folytatott a kormány az adótörvényekről - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A Fidesz szerint túl nagy a hallgatás.

TOVÁBB >
Zsebre megy – mennyit ér valójában egy részvény?
2008. augusztus 21.

A globális tőkepiacokon olykor elfelejtik a befektetők, hogy korábban milyen mutatószámok alapján értékelték a befektetéseket. Aztán újra megtanulják a leckét. Sohasem szabad megfeledkezni a jól bevált értékelésekről!

TOVÁBB >
Könnyű prédák számítógépeink
2008. augusztus 20.

Nemrégiben Gaskó Istvánt a sorozatos vasúti-sztrájkok atyját akarták a gépére feltöltött pedofil képekkel ellehetetleníteni. Kompromittáló anyagok elhelyezése nem túl nehéz feladat, ártatlanságunkat bizonyítani annál inkább.

TOVÁBB >
Fél százalékkal növekedett a reálkereset
2008. augusztus 19.

A január–júniusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB >
Megkapta az engedélyt a Járai-féle biztosító
2008. augusztus 19.

A CIG Közép-európai Biztosító Zrt. 100 százalékos tulajdonnal leányvállalatot alapít CIG Első Magyar Általános Biztosító Zrt. néven a nem életbiztosítási tevékenységre, amit a tőkepiaci felügyelet a kedden megjelent határozatban engedélyezett.

TOVÁBB >
Szerbiában éri meg üzletelni
2008. augusztus 19.

Óriási megrendelések az egészségügyben, továbbá az infrastruktúra fejlesztésében várják a magyar vállalkozókat Szerbiában és vámmentesen lehet innen szállítani Oroszországba. Az új koalícióval és Karadzic elfogásával megnyílt az út az unió és a fejlődés felé.

TOVÁBB >
Kipukkadt az árupiaci lufi?
2008. augusztus 18.

A dollár erősödésével párhuzamosan menekül a tőke az árupiacokról - írja szalagcímében a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Heteken belül itt a kedvező vállalkozói mikrohitel
2008. augusztus 18.

Legalább három országos hálózatú bank kezdi rövidesen forgalmazni az Új Magyarország Mikrohitelt. Év végére jórészt uniós forrású kockázati tőkét is elérhetnek a kis cégek.

TOVÁBB >
Magyar találmány köszön vissza az autópályákról
2008. augusztus 17.

Egy magyar feltaláló ötlete azok a háromdimenziós reklámok, amelyek az autópályák mellett virítanak. A szabadalmat azóta öt kontinensen alkalmazzák - írja a legfrissebb Figyelő.

TOVÁBB >
Milliárdos afrikai megrendelésekre lehet pályázni
2008. augusztus 16.

Az idei évtől már Magyarország is részese az Európai Unió harmadik világot segélyező programjának. A több mint 100 millió eurós befizetés mögött infrastruktúra és agrárfejlesztési pályázatok sora áll, amelyekről Brüsszelben döntenek. A pályázatok megnyeréséhez a helyi tapasztalat a döntő.

TOVÁBB >
Gyurcsány marad
2008. augusztus 16.

Gyurcsány Ferenc a jövőben is Magyarországon, az MSZP-ben kíván politizálni, nem kíván EU-biztosi posztért indulni - mondta a miniszterelnök szavait tolmácsolva az MTI-nek Daróczi Dávid kormányszóvivő szombaton.

TOVÁBB >
A magyar állam szponzorálja az adóelkerülést?
2008. augusztus 16.

Egy magyar állam által pénzelt alapítványhoz is köthető a szlovák rendszámos adóelkerülésben utazó szlovákiai magyar vállalkozó "biznisze" az Új Szó információi szerint.

TOVÁBB >
A Merrill Lynch optimistábban látja Magyarországot
2008. augusztus 15.

A Merrill Lynch 2,1 százalékra emelte fel Magyarország idei évre vonatkozó növekedési kilátását a korábbi 1,8 százalékos GDP-növekedési prognózisról - közölte pénteken a globális pénzügyi szolgáltató társaság.

TOVÁBB >
Kopogtat ajtónkon a recesszió
2008. augusztus 15.

A meglepően rossz eurózónás GDP-adatok fölvetik annak lehetőségét, hogy hamarosan szigorú statisztikai értelemben is recesszióról beszélhetünk, s azt az eurózóna lakói a bőrükön is érzik majd. A gazdasága nyitottsága miatt Magyarország lakóinak bőre sincs biztonságban.

TOVÁBB >
Hat éve először csökkent az ipari termelés
2008. augusztus 15.

Az ipari termelés az idén júniusban 0,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.

TOVÁBB >
Teljesítményt fokoz a munkahelyi szurkolás?
2008. augusztus 15.

Az időeltolódás miatt az olimpiai eseményeket élőben csak munkaidőben követhetjük. A főnök hozzáállásától függ, mennyire toleráns a sportrajongó dolgozóival: engedélyezi vagy tiltja a munkahelyen a versenyek figyelését. A közös szurkolás, öröm vagy bánat közösség- és csapatépítő hatása a HR-esek szerint nagyon erős.

TOVÁBB >
Csökkent a GDP az unióban
2008. augusztus 14.

A mostani visszaesést elsősorban a német, a francia és az olasz gazdaság zsugorodása idézte elő.

TOVÁBB >
Rekordinfláció az USA-ban
2008. augusztus 14.

Az előzetes várakozásnál jobban, 0,8 százalékkal nőtt az amerikai fogyasztói árindex júliusban. A csütörtökön közzétett amerikai kormányzati adat alapján a fogyasztói árszint az Egyesült Államokban 5,6 százalékkal nőtt a júliussal zárult egy év alatt, ilyen nagy növekedést 17 év óta nem mértek.

TOVÁBB >
Vagyonosodási vizsgálatok: a szocialista képviselő újragondoltatná
2008. augusztus 14.

A vagyongyarapodási vizsgálatok szabályainak felülvizsgálatát szorgalmazza Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, aki ez ügyben írásbeli kérdéssel fordult Veres János pénzügyminiszterhez csütörtökön.

TOVÁBB >
A világ legjobb légitársaságai és repterei
2008. augusztus 13.

Idén a világ legjobb légitársasága címet a szingapúri nemzeti légitársaság szerezte meg. A hongkongi nemzetközi repülőteret pedig hetedszerre választották a világ legjobb légikikötőjévé. Az értékelés szerint a Malév rendelkezik Kelet-Európa legjobb fedélzeti személyzetével.

TOVÁBB >
Magánemberekkel fizettetnék meg a cégek adókönnyítését
2008. augusztus 12.

Az adótanácsadó cégek javaslatcsomagja könnyítene a vállalkozások adóterhein, illetve csökkentené a járulékokat, amit részben az áfa megemelésével, az ingatlanadó bevezetésével és több munkavállalói járulék beszedésével ellentételezne, ezek az intézkedések viszont főként a magánszemélyeket sújtanák. A Pénzügyminisztérium szerint a javaslatcsomag a kisebb jövedelműeket és a kis cégeket hozná kedvezőtlenebb helyzetbe.

TOVÁBB >
Iparűzési adóban versenyeznek
2008. augusztus 11.

A sereghajtó Kecskemét mellett több városban is mérséklik a helyi iparűzési adót. A cél a nagybefektetők megnyerése, de a kisvállalkozók is profitálnak majd a kedvezőbb adóklímából. A jogellenesen csökkentőket a Közigazgatási Hivatal felelősségre vonja.

TOVÁBB >
Az erős dollár lenyomja az olajárat
2008. augusztus 11.

Az unió gazdaságának gyengélkedése a dollár erősödését okozhatja hosszabb távon, ami összefügg az olaj árának alakulásával is. Nem az amerikai gazdaság erősödik, hanem az uniós gyengül.

TOVÁBB >
Az ideális diplomást keresik
2008. augusztus 9.

Az álláshirdetések Közép-Magyarországra csábítják a diplomások csaknem felét, főként a gazdasági és a műszaki végzettségűeket. Egy nyelvtudás már nem elég, az ideális jelöltnek rendelkeznie kell saját autóval, munkatapasztalattal és jó kommunikációs készséggel is – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Hódít a zarándokturizmus a menedzserek körében
2008. augusztus 9.

A külföldi trendet követve hazánkból is egyre többen indulnak vallásos indíttatás nélkül zarándokhelyek felfedezésére, amelyeken azonban a növekvő tömeg egyre inkább megnehezíti az elmélyülést - írja legújabb számában a Figyelő.

TOVÁBB >
Ellentőzsde indulhat Budapesten
2008. augusztus 9.

A Mol, az OTP és a nagy külföldi megbízókkal rendelkező magyar brókercégek megkezdték egy új budapesti tőzsde alapításának előkészítését. Egyelőre nem egyértelmű, mennyire komoly a szándék, hiszen nehezen képzelhető el egy ellentőzsde nyereséges működése - olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

TOVÁBB >
Kína és India gazdasága megelőzi az USA-t
2008. augusztus 8.

A két ázsiai óriás a következő öt évben, a vállalati befektetések területén lehagyja a jelenleg vezető Egyesült Államokat. Ez derül ki a KPMG tanácsadó cég nemzetközi felméréséből, amelyben 300 multicég befektetési stratégiáját kérdezték meg.

TOVÁBB >
Leépít és kiszervez a GE
2008. augusztus 8.

Globálisan kiszervezi a General Electric (GE) Consumer and Industrial üzletágát, benne a fényforrásgyártást, amely a magyarországi egységeket is érinti.

TOVÁBB >
Zsebre megy - ráfizetés lakást venni
2008. augusztus 7.

A magyar ember szeret saját lakásban lakni. Valószínűleg szent döbbenet fogad minden olyan fiatalt, akinek van pénze ugyan saját lakásra, mégis pénzét inkább befekteti, és bérelt lakásban lakik. Miért nem spórolja meg a bérleti díjat, hiszen megtehetné? – gondoljuk, noha lehet, hogy neki van igaza.

TOVÁBB >
Szereposztó dívány a munkahelyen
2008. augusztus 7.

Szereposztó dívány, rokonok protezsálása, a „hátszéllel” rendelkezők fokozott anyagi elismerése – tagadott, de létező jelenségek a munka világában. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság viszont alig indít eljárásokat ilyen típusú ügyekben.

TOVÁBB >
A német gazdaság húzza vissza a magyart
2008. augusztus 7.

Visszaestek a gyári megrendelések Németországban, nő a recesszió veszélye, ami kedvezőtlen a magyar ipari termelésre nézve is.

TOVÁBB >
Bezárt és nem fizet az Interfruct
2008. augusztus 2.

Összes áruházát bezárta, és nem fizet egykori beszállítóinak az Interfruct. A cégből a tulajdonos már korábban kiszervezte az ingatlanokat, és vélhetően a készpénzállomány jelentős részét is. A Figyelő cikke.

TOVÁBB >
Könnyen nyúl a fizetésekhez az APEH
2008. augusztus 2.

Az év első felében 33 ezer esetben tiltotta le az APEH a köztartozással rendelkezők fizetésének egy részét, ami 343 százalékos éves növekedést jelent - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Felhajtják az ingatlanárakat a fürdőfejlesztések
2008. augusztus 1.

Miközben a hazai fürdővárosok kitartóan fejlesztik gyógy- és wellnessfürdőiket újabb és újabb beruházásokkal, addig az ingatlanvásárlók jelentősen megugró árakkal találkoznak. Egyes fürdővárosokban már 150-200 ezer forintos négyzetméterenkénti áron is lakástulajdonosokká válhatunk, ám a fürdőközeli ingatlanok esetében 500 ezer forint feletti összeget is elkérhetnek egy négyzetméterért.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011