Gazdasági hírek
Néhány hét alatt az adóparadicsomban
2008. december 31.

Akár heteken belül is szert lehet tenni úgynevezett offshore cégre, mert egyre több hazai ügyvédi iroda és cég szakosodik ilyen típusú vállalkozások alapítására vagy már meglévő társaságok értékesítésére - írta a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Csökken az igazgatósági tagok tiszteletdíja
2008. december 30.

Január 1-jétől tíz százalékkal csökken a kiemelt jelentőségű állami cégek igazgatósági, illetve felügyelő bizottsági tagjainak jelenlegi, átlagosan bruttó 230-300 ezer forintos tiszteletdíja.

TOVÁBB >
Adók, árak, támogatások változásai - összefoglaló
2008. december 30.

Január 1-jétől 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára, átlagosan öt forinttal emelkedik a postai szolgáltatások díja, nem változik azonban a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak és az autópályadíjak mértéke sem. Budai Bernadett kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a fentieket, valamint a csütörtöktől életbe lépő, az adózást, a béreket, az árakat, valamint a szociális támogatásokat érintő főbb változásokat.

TOVÁBB >
Mennyit kerestünk 2008-ban?
2008. december 30.

Több jövedelemfelmérő cég adatait vizsgálva kiderült: még mindig a fővárosban és a környékén dolgozók keresik a legtöbbet. 2008-ban a felső vezetők két-három millió forintot vittek haza egy hónapban, a szakmunkások viszont átlagosan a tizedét. A válság miatt jövőre a cégek az ideinél jóval kisebb emelést terveznek, várhatóan alig ötszázalékosat.

TOVÁBB >
Orbán minisztere lenne Széles Gábor
2008. december 30.

A saját lapjának adott terjedelmes interjújában jelezte Széles Gábor nagyvállalkozó, hogy miniszterséget vállalna egy Orbán-kormányban.

TOVÁBB >
Rég féltünk ennyire a munkanélküliségtől
2008. december 30.

Növekvő munkanélküliségre és inflációra számít a lakosság többsége, de nem csökkent jelentősen a hitelfelvételi kedv – derül ki az Ecostat konjunktúra-előrejelzéséből. 2001 óta nem tesznek félre pénzt ennyire kevesen, számos háztartás a tartalékait éli föl.

TOVÁBB >
A magyar dolgozók lógósabbak az osztrákoknál
2008. december 29.

Az osztrák és magyar dolgozókat foglalkoztató építőanyag gyártó Leiler cégcsoport elemzése szerint a magyar dolgozók lógósabbak, és 2008-ban akár 30-40 millió forintos kárt is okozhatnak cégüknek azok, akik egészségesen mentek táppénzre - közölte vizsgálatának eredményét a győri székhelyű cég hétfőn.

TOVÁBB >
Sólyom nemet mondott a médiatörvény módosítására
2008. december 29.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és hétfőn véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosításáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

TOVÁBB >
Elégedetlenek vagyunk az ügyfélközpontokkal
2008. december 29.

Minden harmadik hívó elégedetlen a hazai telefonos ügyfélközpontok minőségével - állapította meg egy, a fogyasztói elégedettséget mérő vizsgálat, melyet a Napi Gazdaság idéz.

TOVÁBB >
Így adózunk 2009-ben
2008. december 29.

Indul a számlagyűjtés, alapvetően változik meg a cégautóadó rendszere, drákói bírságok: különbözni fog a 2009-es adóév 2008-tól. A FigyelőNet összegyűjtötte önnek az adóváltozásokat.

TOVÁBB >
Jövőre a mérnök sem lesz kelendő?
2008. december 29.

A korábbi években hiányszakma volt a mérnök, a pénzügyi és a turisztikai szakember. A válság miatt azonban ez megváltozott: a visszaesés miatt csökkenhet irántuk az igény, és 2009-ben inkább csak minőségi cserék várhatók a vállalatoknál. A szakértők szerint most érdemes tanulni, szakosodni – hiszen kizárólag a legjobbaknak lesz sínen a pályájuk.

TOVÁBB >
330 milliárdnyi beruházás a gazdasági tárca idei mérlege
2008. december 27.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) az idén 18 nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést, így összesen több mint 330 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és 6.750 új munkahely létesült - tudatta a szaktárca közleményben.

TOVÁBB >
Jövőre ki is jövünk a válságból
2008. december 27.

Meglepő, de Simor András jegybankelnök tűnik a leginkább derűlátónak a gazdaságelemzéssel foglalkozó aktorok közül: 1 százaléknál alacsonyabb GDP-visszaesést vár 2009-re. Abban viszont teljes az egyetértés közöttük, hogy gazdaságunk növekedésének - jövőre zsugorodásának - ívét az EU rajzolja, kormányunknak nincs mozgástere. Hangulatjavító az alacsony infláción túl az lehet, hogy véget ért a negatív forgatókönyvek publikálásának sajátos versenye.

TOVÁBB >
Magyarul is elérhető a Google News
2008. december 24.

Kedd óta magyarul is elérhető a Google hírportálja, amely több mint kétszáz hírforrás anyagait gyűjti össze és rendezi fontossági sorrendbe.

TOVÁBB >
120 milliárdot spórolhatunk a közfeladatokon
2008. december 24.

Meghosszabbította Gyurcsány Ferenc kormányfő a tavaly decemberben a kormány tagjainak a feladatkörébe tartozó közfeladatok felülvizsgálatára szabott, ám idén lejárt határidőt - értesült a Népszava.

TOVÁBB >
Kisebb lesz a német mentőcsomag
2008. december 24.

A német kormány második gazdaságösztönző csomagja kisebb lesz a vártnál: csak 25 milliárd euró, és nem pedig 40 milliárd euró, írták szerdán német lapok, kormánykörökből szerzett értesülésekre hivatkozva.

TOVÁBB >
Megtörte az álláspiacot a válság
2008. december 23.

2008-ban látványosan megváltozott a vállalatok toborzási gyakorlata. Az év első felében szinte minden a korábbi várakozásnak megfelelően alakult: mérnököket, pénzügyi szakembereket, CNC-esztergályosokat kerestek. Szeptembertől azonban a válság szele megérintette a munkaerőpiacot, és már a hiányszakmák képviselői után sem kapkodtak.

TOVÁBB >
Visszaesés várható a tőzsdéken
2008. december 23.

A nyugat-európai értéktőzsdék kedd reggel további visszaeséssel toldják meg a hétfői veszteséget. A piacokat főleg a bank-, az autóipari, a kiskereskedelmi és a nyersanyagipari részvények húzzák lefelé, de az ünnep előtti, szerény forgalomban a fő mutatók várhatóan kedden is csak lassan süllyednek majd.

TOVÁBB >
Rárontott a válság az exportunkra
2008. december 23.

A külkereskedelmi forgalom volumene az exportban 7 százalékkal, az importban 6 százalékkal volt kevesebb 2008 októberében mint egy évvel korábban, a kivitel 6,35 milliárd, a behozatal 6,43 milliárd eurót tett ki az idén októberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

TOVÁBB >
Adóparadicsom lehet Komlóska
2008. december 23.

Egyfajta magyarosított "adóparadicsomot" hozna létre Komlóskán a község polgármestere, aki korábban eredményesen tiltakozott a kis posták megszüntetése ellen - írta keddi számában az Észak-Magyarország című lap.

TOVÁBB >
Veszélyben a német munkahelyek is
2008. december 20.

A német kormány újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket vesz fontolóra. Merkel munkahelyeket teremtene, állásmegőrző csomagot hozna létre, iskolákat támogatna, illetve a befektetésekre helyezné a hangsúlyt.

TOVÁBB >
Óriásbankokat minősítettek le
2008. december 19.

A Standard and Poor's leminősítette 11 globális bank hitelbesorolását. A hitelminősítő a lépést az ágazati kockázatokkal és az egyre nagyobb gazdasági lassulással indokolta.

TOVÁBB >
Befagyhat a 13. havi nyugdíj
2008. december 19.

Álláskeresési prémiumrendszert tervez bevezetni a kormány, hosszabb távon lehet maximalizált a 13. havi nyugdíj, s középtávon infláció felett drágulnak a közüzemi díjak - olvasható ki az aktualizált konvergenciaprogram tervezetéből.

TOVÁBB >
Kicseleztük a Valutaalapot
2008. december 19.

Bár a kormány megígérte a Valutaalapnak a 13. havi közalkalmazotti fizetés elvételét – ez egyik eleme volt a vállalt költségvetési politikának -, ám az elvett 13. havi fizetés nagyobb részét visszajuttatja a kormány a közszolgáknak, de ezt már kompenzációnak nevezi. Elkerültük viszont az általános közszolgálati sztrájkot.

TOVÁBB >
Az AB kihúzta a talajt a vagyonadóztatás alól?
2008. december 17.

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte meg a luxusadó kiszámításának módját, szakértők szerint ezzel „kihúzták a talajt" a hazai vagyonadóztatás alól.

TOVÁBB >
Esnek-e a lakásárak a válság nyomán?
2008. december 12.

Rövid távon befagyni látszik a lakóingatlan-piac: nehezebbé vált az értékesítés és a bérbeadás. Az eladással csak annak érdemes sietnie, aki elhúzódó és a ma vártnál is súlyosabb válságra számít. Aki viszont vásárolna, az még akár várhat is a kedvezőbb pillanatra. Hasznos tippek a Figyelő válságmellékletéből.

TOVÁBB >
10 tuti tipp a fahéjillatú irodáért
2008. december 11.

Fontos, hogy valami jókedvre derítse a dolgozókat karácsony táján, vagy legalábbis tartsa bennük a lelket. Ez lehet néhány dísz, jótékonykodás, egy vezetői dicséret, vagy akár egy meglepő gesztus a főnöktől.

TOVÁBB >
Hogyan vegyünk fel hitelt válságidőszakban?
2008. december 11.

Amennyiben valaki ma hitelfelvételt fontolgat, a válság bizonytalan hossza és mélysége, illetve a kamatok erőteljes emelkedése miatt jobban teszi, ha inkább kivár néhány hónapot. Hasznos tanácsok a Figyelő válságmellékletéből.

TOVÁBB >
25 százalékos áramáremelést kapnak a nagyfogyasztók
2008. december 10.

Mintegy huszonöt százalékos áramáremelésre kell felkészülniük a nagyfogyasztóknak jövőre, ez komoly versenyhátrányt jelent a magyar vállalkozásoknak – írja a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Simor egy százaléknál kisebb GDP-csökkenést vár
2008. december 10.

Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) egy százalék alatti csökkenése mellett az infláció 3 százaléknál kisebb lesz - mondta Simor András.

TOVÁBB >
10+3 banki trükk az ügyfél lehúzására
2008. december 10.

Bevallva vagy sem, bankok, biztosítók, alapkezelők és ügynökök részben abból élnek, hogy a pénzügyileg alulképzett, ezért könnyen megtéveszthető ügyfelek megveszik a jól marketingelhető, ámde olcsónak korántsem nevezhető konstrukciókat. Hogyan húzzák le a bankok ügyfeleiket? Erről olvashatnak a Figyelő legfrissebb számában.

TOVÁBB >
A gazdáknak köszönhető a mininövekedés
2008. december 9.

Az agrárium több mint 50 százalékos teljesítménynövekedésének köszönhető a magyar gazdaság 0,8 százalékos, harmadik negyedéves bővülése. Az ipar teljesítménye, a beruházások értéke és a fogyasztás is zsugorodott.

TOVÁBB >
A túlélésért küzd a magyar járműpiac
2008. december 9.

A következő másfél évben a túlélésért fog küzdeni a gépjárműpiac valamennyi szereplője az MKB-Euroleasing szerint, a tét az autós szektorban érintett, mintegy százezer család megélhetése.

TOVÁBB >
Csak kétmillió magyarnak van spórolt pénze
2008. december 9.

Tizenhárom éves mélypontra, 19,2 százalékra csökkent a pénzügyi megtakarításokkal rendelkezők aránya 2008 novemberében Magyarországon a GfK Hungária Piackutató Intézet tanulmánya szerint. Az emberek bíznak saját bankjukban, és ha tehetik, hosszabb távra spórolnak.

TOVÁBB >
Barroso: nincs egységes EU-gyógymód
2008. december 8.

Az EU tagállamainak gazdasági helyzete az általános válság közepette is annyira eltérő, hogy nem létezik egységes uniós megoldás a kialakult helyzetre, mondta hétfő este Londonban José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke.

TOVÁBB >
5 százalék alatti inflációt jósolnak az elemzők
2008. december 7.

Jóval 5 százalék alá süllyedő éves magyarországi inflációs ütemet várnak novemberről londoni feltörekvőpiaci elemzők, akik közül többen agresszív jegybanki kamatcsökkentést is jósolnak már erre a hónapra.

TOVÁBB >
Kapós bankügyfelek az önkormányzatok
2008. december 6.

A globális válság felértékeli a bankok önkormányzati ügyfeleit, amelyek megszerzéséért fokozódik a verseny. Az adatok szerint a folyton pénzhiánnyal küszködő önkormányzatok európai viszonylatban nincsenek rossz helyzetben: eddig 28 ment csődbe.

TOVÁBB >
A Mercedes kiválasztja magyar beszállítóit
2008. december 5.

A Daimler AG jövő tavasszal megkezdi a beszállítók kiválasztását a 2012-től kizárólag Kecskeméten készülő modelljéhez - mondta Eberhard Gloger, a társaság vezető beszerzési menedzsere pénteken Kecskeméten, az ITD Hungary (ITDH) által szervezett autóipari beszállítói konferencián.

TOVÁBB >
Még mélyebb lehet a magyar válság?
2008. december 5.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a vártnál is mélyebb recesszióra utalnak a pénteken közzétett, a konszenzusnál gyengébb magyarországi ipari termelési adatok, amelyek megerősítik a további meredek jegybanki kamatcsökkentések kilátását.

TOVÁBB >
Alig vannak távmunkások
2008. december 4.

A magyar vállalatoknak csak a 14 százaléka alkalmaz távmunkában munkavállalókat, és csupán további egy százalék körüli azoknak a cégeknek az aránya, amelyek ezt a közeljövőben tervezik bevezetni – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Tovább lassul az euróövezet
2008. december 4.

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, erősítették meg az EU-statisztikai hivatalában csütörtökön a novemberben kiadott előzetes becslést.

TOVÁBB >
10 érv a lakásvásárlás mellett és ellene
2008. december 4.

A pénzügyi válság legnagyobb vesztesei között az ingatlanfejlesztők, az építőipar, az építőanyag-gyártók találhatók. A szakemberek 2010 második felére várják, hogy a projektfinanszírozási hitelek hiánya miatt érdemi kínálatcsökkenés jelentkezzen az újiroda- és az újlakás-piacon. A következő egy évben ugyanis még inkább olyan építkezések befejezése várható, amelyeknek megvolt a finanszírozása. Nagy kérdés azonban, hogy a banki eredetű finanszírozási válság valóban árcsökkenést hozhat-e az ingatlanpiacon is.

TOVÁBB >
Jó ürügy a válság a kirúgásokra
2008. december 3.

Európában hatezer, a világon kilencezer fős létszámleépítést tervez az ArcelorMittal. A francia kormány tiltakozik ez ellen, Laurent Wauquiez munkaügyi államtitkár kijelentette: nem fogják hagyni, hogy az acélipari konszern a „válságot alibinek” használva „bármit megtegyen”.

TOVÁBB >
Mihez kezdjek, ha van befektetni való pénzem?
2008. december 3.

Pénzét ne tartsa otthon, fektesse be, mert még rövid távon is nagyon nagy hozamra számíthat – kockázat nélkül. Középtávon is érdemben, kockázatmentesen gyarapíthatja vagyonát, és a krízis a bátraknak nagy nyereséget ígér.

TOVÁBB >
Internetes start-upok: a garázson túl
2008. december 2.

Az induló internetes vállalkozások – a start-upok – között számos kiemelkedő szakmai megoldást találunk évről évre. Becslések szerint azonban csak minden tizedik weblap éli túl az első működési évet…

TOVÁBB >
ING: nem várható globális depresszió
2008. december 2.

A jelenlegi gazdasági válság várhatóan nem fordul át globális depresszióba, sőt, az általános visszaesés ellenére jó néhány olyan iparág létezik, amely vonzó befektetési lehetőséget kínál - áll az ING Investment Management 2009-es makrogazdasági kilátásokat vizsgáló, legújabb elemzésében.

TOVÁBB >
Káros az IMF-hitel?
2008. december 2.

Kisebbségben vannak azok, akik szerint az IMF hitelkeret pénzügyileg stabilizálta az országot a Századvég és a Forsense felmérése szerint, ami egyébként szögesen ellentétes a Medián által közöltekkel. Az állami vezetők jövedelmeinek megkurtításában össznemzeti konszenzus van.

TOVÁBB >
Meredek kamatcsökkentéseket jósolnak az elemzők
2008. december 2.

Londoni elemzők „eddig nem tapasztalt" globális ipari visszaesésre, meredek kelet-európai kamatcsökkentésekre számítanak.

TOVÁBB >
Gyurcsány: a Reformszövetség a kormány szövetségese
2008. december 2.

Jövő január végére, február elejére összehangolt reformjavaslatokat készít a Reformszövetség - derült ki a szövetség tagjai és a miniszterelnök között lefolytatott megbeszélés után.

TOVÁBB >
Megbarátkoztak az osztrákok az unióval
2008. december 2.

A globális pénzügyi válság kihatásai miatt jelentősen megnőtt az osztrákok bizalma az Európai Unió iránt: egy kedden ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 78 százaléka amellett foglalt állást, hogy Ausztria maradjon az unió tagja.

TOVÁBB >
Betörhetünk a koszovói bizniszbe
2008. december 2.

Magyarországnak, a magyar cégeknek úttörő szerepet kell vállalniuk Koszovóban - mondta Szabó Vilmos, a parlament külügyi bizottságának alelnöke. Németh Zsolt bizottsági elnök szerint a nagy magyar cégeknek jó lehetőségeik lesznek a nyugat-balkáni országban.

TOVÁBB >
Átvitte Gyurcsány az adótörvényeket
2008. december 1.

Az Országgyűlés hétfőn 198 igen szavazattal, 181 ellenében megszavazta az adó- és járuléktörvények módosítását. Változik a személyi jövedelemadó kedvezménye, a képviselők pedig fizetnek a költségtérítésük után. Maximálják a 13. havi nyugdíjat is.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011