Gazdasági hírek
Menedzserek bírálják a kormányt
2008. május 31.

Megdöbbentően rossz minősítést kapott a Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikája a vállalatvezetőktől. Az is kitűnik azonban, hogy a megkérdezett vállalatvezetők még mindig méltányolják a megtett lépések bátorságát, gyorsaságát.

TOVÁBB >
Mesterszakok: a gazdasági képzések vezetnek
2008. május 30.

A gazdasági mesterszakok voltak a legnépszerűbbek az idén: a vezetés és szervezés mellett a marketing és a turisztika is vonzó. Meglepő módon a tanár mesterszak iránt is nagy volt az érdeklődés. Az olyan vallási témájú szakokra, mint katolikus kánonjogász vagy zsidó művészettörténet viszont senki nem volt kíváncsi.

TOVÁBB >
Latin-Amerika és Európa együtt tanulja a pályakövetést
2008. május 30.

A világ különböző pályakövetéses módszereit és elemzéseit hangolja össze egy új projekt, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett. A programtól azt várják, hogy a vizsgálatokból korábban kimaradó intézmények számára is vonzóvá tehetik a rendszert - ezáltal növelnék a kutatások számát és a rendelkezésre álló adatok mennyiségét.

TOVÁBB >
Tiltakoznak a szélerőművesek
2008. május 30.

Az Alkotmánybíróságon támadja meg a Magyar Szélenergia Társaság (MSZT) a villamosenergia-törvény úgynevezett menetrendadási passzusát - írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Közösen fogyózott a munkaközösség
2008. május 29.

Együtt több mint fél tonnát fogytak a második „Közösen – könnyebben” életmódváltó munkahelyi csapatverseny résztvevői. 87 munkahelyről 101 csapat jelentkezett, ám csak 69-nek volt annyi ereje, hogy „végigcsinálja”, megváltoztassa az életét. Nem meglepő talán, hogy egy fizioterápiás intézet csapata nyert.

TOVÁBB >
Túl sokat akarnak a pályakezdők
2008. május 29.

Tévhit, hogy egy állásbörzén el lehet helyezkedni, jó esetben ez a kiválasztási folyamat első köre. A pályakezdők átlagosan 200-300 ezer forint fizetésre vágynak, a vállalatok azonban ennél kevesebbet adnának. A cégek egyre inkább úgy érzik, olcsóbb, ha a börzék helyett fejvadászra bízzák a toborzást. Körkép az állásbörzékről.

TOVÁBB >
Jön az e-repülőjegy
2008. május 29.

Június 1-jétől megszűnik a légitársaságoknál a papírjegy. A Malév teljes hálózatán bevezetésre kerülő elektronikus jegy jelentősen javítja majd a légitársaság likviditását.

TOVÁBB >
A kuruc mentalitás is baj
2008. május 29.

A jó kormányzás két oszlopa az elszámoltathatóság és az átláthatóság, a rossz adómorál oka nem csak az elvonások magas szintje - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtökön Budapesten a Joint Venture Szövetség (JVSZ) közgyűlésén.

TOVÁBB >
Intő példa a magyar munkaerőpiac?
2008. május 29.

Korai a németek félelme és a vészharang kongatása: a statisztikai adatok alapján hazánkban az atipikus foglalkoztatási formák – mint például a távmunka, részmunkaidő, kölcsönzött munkások alkalmazása – még egyáltalán nem terjedtek el annyira, mint ahogy azt ők első pillantásra látták. Ennek kivesézésére Magyarországi munkaviszonyok: ez vár Németországra is? címmel tartottak workshopot német és magyar munkaügyi szakemberek.

TOVÁBB >
Lazasággal vagy szigorral jut előre a cég?
2008. május 28.

A tehetségek megtartása komoly feladat a cégeknek: nem elég megszerezni a legjobb szakembert, ott is kell tartani a vállalatnál. Van aki a változatos, kihívásokkal teli munkában, mások a karrierlehetőségekben és a fizetésben, de akad olyan is, aki a családias hangulatú irodában látja a dolgozók elégedettségének a kulcsát. Ha a dolgozó boldog, nem akar váltani.

TOVÁBB >
Egér nélküli lesz az új Windows
2008. május 28.

Bill Gates és Steve Ballmer bemutatta a Vista utódját a Windows 7-et és ami mögötte van. Mintha egy iPhone-t nagyítanánk fel tizenhét colra.

TOVÁBB >
Képeikkel is manipulálnak a lapok
2008. május 27.

A hazai politikai napilapok olvasóik ízlését a leközölt fotókkal is igyekeznek kielégíteni: a hozzájuk közel álló politikusokról előnyös, míg a másik oldalhoz tartozókról előnytelen képeket használnak illusztrációnak. De van olyan lap is, amelyik egyszerűen bojkottálja a kormánypártiakat. Nyugodtan tehetik, hiszen arra, hogy mi jelenhet meg és mi nem, nincs szabály.

TOVÁBB >
„Ne támadja a politika a jegybankot!”
2008. május 27.

Ha magasabb az infláció, az emberek kevesebb árut, szolgáltatást vehetnek a keresetükből – ez az üzenete többek között annak, hogy a jegybank ez évi inflációs várakozását 5,9-ről 6,3 százalékra emelte. Az alapkamat 8,5 százalékra emelését szakmailag ugyan lehet vitatni, de az egyértelműen rossz, ha a politika próbál beleszólni a monetáris politikába – hangsúlyozták szakértők.

TOVÁBB >
Csalihal a horog végére
2008. május 26.

Manapság, mikor már az illuzionisták is emberfeletti képességként hirdetik azt, ami csupán tanult bűvészi képesség, a vállalatok is megengedhetnek maguknak néhány kommunikációs trükköt a jobb eladás érdekében.

TOVÁBB >
Zsebre megy: nyerhetünk a visszaesésen is
2008. május 25.

Még amikor igazán rosszak a piacok, akkor sem nagyon lehetünk biztosak abban, hogy az árak továbbra is esni fognak. Inkább úgy szoktunk fogalmazni, megnőtt a bizonytalanság. Az ilyen periódusokra is vannak jó termékek.

TOVÁBB >
Budapesten lesz-e az uniós technológiai intézet székhelye?
2008. május 25.

Csütörtökön eldőlhet, hol lesz a székhelye az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézetének: Budapest is a jelentkezők között van.

TOVÁBB >
Nem vállalkozásbarát az áfarendszer
2008. május 23.

Magyarország áfarendszer szempontjából a legkevésbé vonzó országok között szerepel, derül ki a KPMG 22 országot felölelő felméréséből.

TOVÁBB >
Új külsőt kap a Budapest Bank
2008. május 23.

Júniusra megújítja arculatát a Budapest Bank (GE Money Bank) - közölte a pénzintézet pénteken. A tervezéssel kapcsolatos és az elmúlt években nyitott mintegy 50 fiók arculati elemeinek (logó, poszterek) frissítési költsége 100 millió forint alatt van.

TOVÁBB >
Tovább száguld az orosz gazdaság
2008. május 23.

Az óvatos kormányzati előrejelzésekre rácáfolva az orosz gazdaság az idén is minden bizonnyal a tavalyihoz igen hasonló, gyors ütemben fejlődik - vélik elemzők a pénteken megjelent, legfrissebb adatok láttán.

TOVÁBB >
Már vásárlásra is alig jut pénz?
2008. május 23.

Meglepő adatsort közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely szerint bár alig csökkennek a reálkeresetek, a magyarok vásárlási kedve mégis mélypontra került. Lehet, hogy csak takarékoskodunk, de az is elképzelhető, hogy a hiteltörlesztés és a magas energiaárak mellett jóval kevesebb pénz jut vásárlásra.

TOVÁBB >
Nem érdemes most devizahitelt fölvenni
2008. május 23.

Hároméves csúcspontján a forint. Sokan vannak, akik nem értik, hogy a gyenge hazai gazdasági környezetben hogyan erősödhet ennyire a forint? Ilyenek a nemzetközi pénzpiacok: ma már minden összefügg mindennel és a külső tényezők erősebben hatnak a forintra, mint a makrogazdasági adatok. Jó, de mi lesz a devizahitelekkel?

TOVÁBB >
NATO-csapás a kiberkalózokra
2008. május 23.

Az internet elterjedésével megérkezett a háborúk legújabb generációja: a kiberháború. A viszonylag olcsón és egyszerűen kivitelezhető hackertámadások eszközével elsősorban Oroszország és Kína él, a NATO pedig egy közös központ felállításával reagált. A hackelés ugyanis nemcsak a biztonsági adatokra lehet veszélyes, hanem a gazdaságot is összeroppanthatja vagy emberéleteket követelhet.

TOVÁBB >
Öt tévhit az értékesítőkről
2008. május 22.

„A vérében van az eladás” – mondja fiáról Willy Loman, az Ügynök halálában. Persze a srác – ahogy szegény apja is – messze állt attól, hogy sikeres értékesítő legyen. Összegyűjtöttünk néhány közszájon forgó tévhitet, melyet azok a sales-esek terjesztenek, akik még 55 évesen is bőröndnyi mintadarabbal kell, hogy házaljanak, mert nem tudtak lépést tartani a korral.

TOVÁBB >
Szemérmetlen kaszálás az olajon
2008. május 22.

Idén 40 százalékot keresett az a befektető, aki olajban tartotta a pénzét. A recesszióközeli gazdasági helyzetben ez példátlan profit, ami egyre több befektetőt vonz az olajpiacra. A profitéhség egy nap alatt 4 dollárral, már 135 dollárig hajtotta az árakat. Az egyébként valós trendekre épülő árbuborék kidurranására egyelőre nincs esély.

TOVÁBB >
Törvénytelen szerződéseket kötött az MTelekom
2008. május 21.

A Magyar Telekom, illetve a vállalatcsoport tagvállalatai 6,7 millió eurót meghaladó összeget fizettek ki törvénytelen szerződések alapján Macedóniában - állapította meg a Magyar Telekom auditbizottságának jogi tanácsadója.

TOVÁBB >
Átmenetileg nagyon erős a forint
2008. május 21.

Technikai tényezők hároméves csúcspontra erősítették a forint árfolyamát az euróval szemben. Spekulációról nincs szó, de szakértők szerint az erősödés átmeneti marad, mert azt a magyar gazdaság helyzete nem indokolja. Most érdemes valutát váltani a nyaraláshoz.

TOVÁBB >
Nem a hangerő miatt üvölt a reklám
2008. május 21.

Mind a zenei felvételek hangmérnökei, mind a rádiók és televíziók előszeretettel használják Magyarországon is az észrevétlenül felerősített hangok technikáját. A kompresszorok miatt bömbölnek a reklámok, dübörögnek a régebbi felvételek.

TOVÁBB >
Rekordon a fizetési fegyelmezetlenség
2008. május 21.

A legnagyobb európai adósságbehajtó és tanácsadó cég, a svéd Intrum Justitia évek óta figyelmeztet a fizetési fegyelem romlására Európában, de tavalyról már igazán rekordokról adhatott számot. A legfegyelmezettebben a skandinávok fizetnek, míg a legrosszabb adósok a dél-európai országok.

TOVÁBB >
Több állami bevétel a tervezettnél
2008. május 20.

Több adóbevétel folyt be a tervezettnél, viszont a kiadások is megugrottak, így nem változtat a Pénzügyminisztérium (PM) az ez évre tervezett hiányon. A PM szakállamtitkára a liberálisokban és a nyilvánosság konszenzust teremtő erejében bízik.

TOVÁBB >
Kettészakította a gazdaságot az adórendszer
2008. május 20.

A torz adórendszer miatt a nagy nemzetközi cégek nem fektetnek be hazánkban és kiviszik az itt termelt profitot, a kis magyar vállalatok pedig még a fejlődés lehetőségéről is lemondtak. Így nem csoda, hogy alacsony a foglalkoztatottság és behatárolt a gazdasági növekedés. A Kilábalás című tanulmány szerzői szerint három egyidejű és radikális átalakítás segíthet.

TOVÁBB >
Bőrünkön érezhetjük már a válságot
2008. május 19.

Minden magyar veszít a subprime válság hatásain, elsősorban a romló magyar makrogazdasági helyzet, a dráguló államadósság-finanszírozás révén. Aki ráadásul banki ügyfél, például lakáshitele van, vagy azt tervez felvenni, különösen érzékenyen érintett.

TOVÁBB >
Kik is a kkv-k valójában?
2008. május 19.

Noha gyakran vetjük az aktuális kormányzati erők szemére, hogy a kkv-k fejlesztésével kapcsolatos ígéreteiknek nem tesznek eleget, sajnálatos módon azt sem feltétlenül vennénk észre, ha eleget tennének. Nagyon kevés olyan információs forrás létezik ugyanis, amely megbízhatóan árulkodna a szektor hogylétéről, teljesítményéről, önmagáról alkotott jövőképéről.

TOVÁBB >
Számolni kell az iszlám bankokkal
2008. május 18.

Egy-két évtized, és a külföldre is szállító kisvállalkozó csak az iszlám jognak megfelelő bankon keresztül kaphatja meg pénzét moszlim céges partnerétől, és csak furcsa szabályokat betartva szerződhet vele - írja az Üzlet és Siker.

TOVÁBB >
Hitelkiváltás: az ügynök mindig nyer
2008. május 18.

Egyre többen cserélik le hiteleiket kedvezőbb feltételűekre, pedig az ehhez kapcsolódó sorozatos bankváltásokkal valójában csak a hitelügynökök járnak jól - írja a Figyelő legfrissebb száma.

TOVÁBB >
Értékesítsen profi módon!
2008. május 16.

A termék értékesítéséhez kell: egy jó értékesítő, egy jó ösztönzési rendszer és kiváló kommunikáció az értékesítés és a cég többi részlege között. Mennyire felelnek meg ennek a hazai kkv-k?

TOVÁBB >
Vegyes képet mutattak a gyorsjelentések
2008. május 16.

A Magyar Telekom a vártnál jobb eredményt produkált, a Richter némi csalódást okozott, az OTP eredménye jobb volt a várakozásoknál, mégis esett az árfolyama. A magyar blue chipek alapvetően a piaci várakozásoknak megfelelően teljesítettek a romló világgazdasági klíma közepette is az elemző véleménye szerint.

TOVÁBB >
ORTT: paródia a kontroll
2008. május 16.

A közmédiumok felügyeletével olyan emberek is foglalkoznak, akik egyszer szerb, egszer ukrán, másszor pedig románként kerülnek be a kuratóriumba. Az ORTT szerint az ezt lehetővé tevő szabályozás paródia.

TOVÁBB >
Belassult a parlament az átalakítástól
2008. május 16.

A FigyelőNet információi szerint a kisebbségi kormány és a minisztercserék rossz hatással voltak az államigazgatásra: a minisztériumok lomhábban működnek, a parlamentben kevesebb a szavazás, a módosító indítvány. Egyelőre mindenki kivár. A háttérintézmények és az apparátus azonban zökkenőmentesen végzi a dolgát.

TOVÁBB >
Nálunk az adócsökkentés is fordított hatású lenne?
2008. május 15.

Számos politikus szerint az adóbevételek növelésének legjobb módja az adókulcsok csökkentése, mert a gazdaság növekedése és a nagyobb adózási kedv gerjesztette többletbevételek ellensúlyoznák a veszteségeket. Egy friss magyar tanulmány szerint azonban a munkát terhelő adók 10 százalékpontos csökkentése hazánkban 2,9 százalékpontos bevételcsökkenéssel járna.

TOVÁBB >
A távmunka növeli a profitot
2008. május 15.

Az elmaradott térségek súlyos foglalkoztatási problémáira nyújthat megoldást a távmunka, amely Európában és az Egyesült Államokban évek óta sikeresen, sőt, nyereségesen működik. Távmunkaházak létesítésére még néhány napig benyújthatják támogatási igényüket az önkormányzatok, illetve a civilekből és vállalkozásokból álló vidékfejlesztési közösségek.

TOVÁBB >
Kifelé a gödörből a gazdaság
2008. május 15.

Úgy tűnik, már tényleg túl van a mélyponton a magyar gazdaság – legalábbis ezt olvassák ki az elemzők a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves adatából. Jelentősebb, akár 3,5 százalékos növekedésre viszont csak a második félévben számíthatunk, ha nem tesz keresztbe az időjárás és a lanyhuló európai konjunktúra.

TOVÁBB >
Romlott hazánk versenyképessége
2008. május 15.

Egy nemzetközi rangsorban a tavalyi 35.-ről az idén a 38. helyig csúszott vissza Magyarország, rontva helyezésén mindegyik versenyképességi tényezőt tekintve.

TOVÁBB >
1,6 százalékkal nőtt a GDP
2008. május 15.

Az első negyedévben a GDP 1,6 százalékkal bővült a tavaly első negyedévihez képest, naptári hatás kiszűrésével 0,9 százalék volt a növekedés. Az elemzők az első negyedévre 1,3 százalékos GDP-növekedést vártak.

TOVÁBB >
Több mint 4 százalékkal nőtt az ipari termelés
2008. május 15.

Az ipari termelés márciusban 2,6 százalékkal maradt el az előző havitól, és 4,3 százalékkal emelkedett a 2007 márciusi szinthez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből.

TOVÁBB >
Hatodát keresi az adminisztrátor a menedzsernek
2008. május 14.

A hazai bérollóadatok kedvezőbbek a fejlődő országokénál, de rosszabbak a balti államokénál - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

TOVÁBB >
6,6 százalékra csökkent infláció áprilisban
2008. május 14.

Idén áprilisban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,3 százalék volt, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 6,6 százalékkal növekedtek az árak. Idén, az első négy hónapban, átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

TOVÁBB >
Többet lopunk a hiánynál
2008. május 14.

A magyar adóelkerülők a költségvetési hiánynál is nagyobb összegű befizetéstől fosztják meg évente az államot - olvasható a Figyelő csütörtökön utcára kerülő számában, amelyben a cikk szerzői azt boncolgatják, miért nem lehet egyszerűen visszaszorítani a csalást. Arról is szó esik, hogy miképpen lehet a külföldi kiskapukat kihasználni.

TOVÁBB >
Ketyeg az inflációs bomba
2008. május 14.

Valóságos időzített bombák ketyegnek a magyar inflációs folyamat alatt egy frissen megjelent számvevőszéki tanulmány szerint. Az áprilisi éves inflációs adat 6,6 százalékos, az év egészében is átlagosan nagyjából ekkora marad, ezért a jegybank valószínűleg újabb kamatemelésekre kényszerül.

TOVÁBB >
Nem lesz önkormányzati reform
2008. május 14.

Nem készül önkormányzati reformokra a miniszterjelölt, de lát lehetőséget a pénzügyi források átcsoportosítására, és csökkentené az egyenlőtlenségeket - Gyenesei István az Országgyűlés szakbizottsága előtt beszélt, ahol végül nem támogatták. Somogy megye vezetője szerint Gyenesei nem lehetne miniszter.

TOVÁBB >
Gyurcsány új eü-koncepciót akar június 30-ig
2008. május 14.

Az egészségügyi miniszternek június 30-ig felül kell vizsgálnia a kötelező egészségbiztosítási rendszert, ennek alapján előkészíteni a szükséges jogszabály-módosítások szakmai koncepcióját és az összehangolt intézkedési tervet.

TOVÁBB >
A segély leszoktat a munkáról
2008. május 13.

A segélyből élők fele elégedett a helyzetével, és csupán a negyedük változtatna az életén, ha tehetné. A mai segélyezési rendszer nem ösztönzi az embereket a munkára, mert a segélyek és a fizetések között szinte nincs különbség. A szakemberek a képzésben, a gondolkodásmód változtatásában látják a kiutat.

TOVÁBB >
Kinek kell az Orbán-paktum?
2008. május 13.

Stumpf István felvetését egy társadalmi paktum létrehozásáról nem csak Orbán Viktor támogatja, hanem a munkaadók és a munkavállalók képviselői is. Politológusok szerint Orbán és Gyurcsány most a konszenzus létrehozásában verseng, a filozófus szerint azonban az ötletnek lenne értelme. Az más kérdés, hogy valaha megvalósulhat-e.

TOVÁBB >
Bukdácsol a kelta tigris
2008. május 13.

Vizsgázik a társadalmi együttműködésre, a jól képzett munkaerőre és a nemzetközi tőkére épülő, mindeddig rendkívül sikeres ír gazdasági modell: a világgazdaság megtorpanása érezhetően visszavetette a növekedést és a jólétet. A múlt héten hivatalába lépett új Taoiseach – kormányfő – hagyományos receptet követ és biztos a sikerben.

TOVÁBB >
Most még megúszta Gyurcsány
2008. május 13.

Most még megkapta Gyurcsány Ferenc az SZDSZ támogatását, de úgy tűnik, nem lesz mindig így. A liberálisoknál felerősödtek a jelenlegi kormányfő elleni hangok és ha nem szavazzák meg a költségvetést, a miniszterelnök távozásra kényszerül. Közben a szocialista frakció is kifarolhat Gyurcsány mögül.

TOVÁBB >
Egy hónap múlva eldől az EU jövője
2008. május 12.

Egy hónap múlva, június 12-én tartanak népszavazást Írországban a Lisszaboni Szerződésről, azaz az Európai Unió reformszerződéséről.

TOVÁBB >
Túl keveset problémáznak a bankok?
2008. május 11.

Több nagybanknál átlépte a kritikusnak tekintett 5 százalékos határt a problémás kölcsönök részaránya, miközben a reklámok továbbra is a hitelfeltételek lazításáról szólnak - olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

TOVÁBB >
Bíróság elé kerül a Microsoft közbeszerzése
2008. május 10.

Bíróság előtt támadta meg az állami szoftverekre kiírt huszonötmilliárd forintos Microsoft-tendert a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja – írja a Népszabadság.

TOVÁBB >
Újravizsgálja a kormány a kiadásokat
2008. május 9.

Csak olyan adócsomagot terjeszt ősszel a parlament elé a szocialista kormány, amelynek az MSZP-n kívül is lesz támogatója, ehhez a nyár végén megkezdik a háttértárgyalásokat – írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Szlovákia búcsúzik a szédületes növekedéstől
2008. május 9.

Lassan elbúcsúzhat a régiószerte példaként emlegetett növekedési adataitól a szlovák gazdaság: az autóipar márciusban mindössze 4 százalékkal bővült a februári 31 százalék után. Valódi visszaesésről persze nincs szó, az adatokat a statisztikai módszertan magyarázza.

TOVÁBB >
Az unió menti meg az IT-piacot
2008. május 8.

A friss uniós források révén drasztikusan nőhetnek a kkv-szektor informatikai kiadásai. Ez közrejátszhat abban, hogy visszatérjen az élet az IT-piacba.

TOVÁBB >
Feljelentéssel megúszhatjuk a kartellbüntetést
2008. május 8.

Jobban érdekeltté tenné az igazságügyi tárca a kartellezésen kapott vállalkozásokat abban, hogy saját büntetésük enyhítése érdekében segítsék a GVH tényfeltárását - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Befékezett az ipar
2008. május 8.

Alacsony az ipari termelés növekedése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján március hónapban, a szakértő szerint nem zárható ki, hogy a nemzetközi pénzügyi válság áll az adat mögött.

TOVÁBB >
Emberarcú kapitalizmus a kiút
2008. május 8.

Együttműködésre alkalmas és elégedett emberekkel, szervezetekkel van esélye Magyarországnak arra, hogy kikászálódjon mostani társadalmi és gazdasági válságából – vélték multinacionális cégek hazai vezetői. A menedzserek maguktól és a nőktől remélnek példamutatást.

TOVÁBB >
Elhúznak a diplomásaink
2008. május 7.

A külföldön élő és dolgozó magyar diplomások kevesebb mint a fele nem akar végleg kint maradni, egyharmaduk viszont biztos benne, hogy nem tér haza. Az elvándorlás legfőbb oka az elismertebb szakmai pályafutás lehetősége és a jóval magasabb fizetés – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Az egyszerű, de hatásos Gestalt
2008. május 7.

A gestalt szó alakot jelent, az erről a szóról nevét kapó Gestalt irányzatot alkalmazzák mind a terápiában, mind a szervezet- és vezetésfejlesztésben. Lényege a környezet, a körülmények megfigyelése, és a benyomások tényszerű, ítélkezés nélküli átadása.

TOVÁBB >
Befektetők panaszkodtak
2008. május 7.

Óriási a befektetői elégedetlenség a kormányzati munkával, továbbá túl bonyolult az adórendszer és magas az elvonás mértéke – összegezte a Fidesz megbízásából készített elemzése tapasztalatait Járai Zsigmond a Figyelőnek adott interjújában.

TOVÁBB >
Humorral sarcol az APEH
2008. május 7.

Az adóhatóság a jelenleginél barátságosabb imázs kialakítására törekszik, az új kommunikációs stratégia részeként humorral emlékezteti az adózókat a bevallási idő közeledtére.

TOVÁBB >
Betegen is munkára késztet a szabályozás
2008. május 6.

Betegen jár be dolgozni, jobb esetben a rendes szabadságát veszi ki a betegszabadság helyett egyre több dolgozó. A kedvezőtlen tendenciák oka a betegszabadság szabályozása, illetve az elbocsátástól való félelem.

TOVÁBB >
Előre leosztották a vonattendereket
2008. május 6.

Száz motorvonattal, húsz motorvonati kocsival, opcióként emeletes személykocsikkal erősítene a MÁV Start egy tervezet szerint, a vasút 110 milliárd forintot költene új szerelvényeire – tudta meg a Népszabadság. A járműbeszerzésekre már a szerepeket is elosztották, döntés azonban még nincs.

TOVÁBB >
Hogyan váljunk multivá?
2008. május 5.

Nem csak a magyar nagyvállalatok lehetnek képesek a tőkeexportra – derült ki a Develor Tanácsadó Zrt. által közelmúltban rendezett „Magyar Multik” konferencián. A terjeszkedés többféle módon is sikeres lehet.

TOVÁBB >
Enyhülni látszik a hitelválság
2008. május 5.

A világ leggazdagabb embere, a legfrissebb amerikai makroadatok és a központi bank kamatvágását kísérő kommentárja is arra utal, hogy a másodlagos jelzálogpiacról kiindult hitelválság nehezén már túl vagyunk.

TOVÁBB >
Adóreformnyi pénzt vadászik az APEH
2008. május 5.

Összesen csaknem 500 milliárd forintnyi közpénzzel tartozik az adóhatóságnak az a 2993 cég és magánszemély, amelyeknek/akiknek a listáját honlapján közölte az APEH. Az adóreform ügye azonban nem tőlük függ, mert a rég lejárt követelések behajtására az APEH is alig lát esélyt. A lista inkább az üzletfeleknek szól.

TOVÁBB >
Nagybefektetői támadják a Molt
2008. május 2.

Vezető befektetők kritizálják a Molt a magyar olajipari cég múlt heti éves közgyűlésének kezelési módja miatt, azt állítva, hogy megakadályozták őket szavazati joguk gyakorlásában, írta pénteken a Financial Times.

TOVÁBB >
Bukik az árampiaci reform is
2008. május 2.

A koalíciós válság alighanem maga alá temeti a kormányfő árampiaci reform-csomagját is. Szocialista politikusok – fideszes képviselők támogatásával – kiállnak az árampiacon kialakult status quo mellett - írja legfrissebb számában a Figyelő.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011