Gazdasági hírek
Nem kell anyázni a sikerhez - kettesben Sugár Andrással
2008. november 30.

Odaülök a bohóckép alá, fényképezzen nyugodtan, ott pont jó lesz – mondja, és nagyot nevet. Sugár András cyranói alkat. Jókat tud mosolyogni magán és a saját viccein. De olyan aura lengi körül ma is, hogy másnak nem ajánlatos őt karikírozni.

TOVÁBB >
Miért úszta meg a forint?
2008. november 29.

Magyarország gazdasága ma rendkívül sérülékeny, így a forint stabilitása is, de az Európai Unióba integrálódott ország ahhoz már túl fontos, hogy veszni hagyják - derül ki a legfrissebb Figyelő 36 oldalas exkluzív válságmellékletének egyik cikkéből.

TOVÁBB >
Melyik reklámcég a legeredményesebb?
2008. november 28.

A magyar reklámpiacon kiosztott díjak száma elért egy olyan „tömeget”, ami miatt érdemes egyenleget vonni az adott év eredményeiről. Az első alkalommal összeállított Mattai-Macher Rangsor abszolút nyertese a Leo Burnett lett.

TOVÁBB >
Miskolc lehet a befektetők paradicsoma
2008. november 28.

A Financial Times fDi magazinja 2008-ban Miskolcot kiemelten vonzó befektetési helyszínnek nyilvánította és a jövő befektetési helyszínei között a külföldi tőkebefektetések szempontjából legvonzóbb európai helyszínek között a borsodi megyeszékhelyet a 16. helyre sorolta - mondta Szívós Judit a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. szóvivője.

TOVÁBB >
Recesszióban az euróövezet
2008. november 28.

Az euróövezetben novemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly novemberben - jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az elemzők 2,4 százalékot vártak novemberről.

TOVÁBB >
Szövetkezik a gazdasági elit és az MTA
2008. november 28.

Megalakult a Reformszövetség, az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt és jelenlegi elnökeinek részvételével - jelentette be Pálinkás József az MTA elnöke.

TOVÁBB >
Villámválasz: érdemes-e válság idején ingatlanba fektetni?
2008. november 28.

A FigyelőNet három szakértőt kérdezett meg arról, érdemes-e válság idején ingatlanba fektetni.

TOVÁBB >
Modern rabszolga az amerikai munkás
2008. november 27.

Az emberek az Egyesült Államokban töltik a legtöbb időt munkával, még az erről elhíresült japánokat is felülmúlják. Az országban a munkaszüneti napok száma nincs szabályozva, és a dolgozók negyede tavaly egyáltalán nem volt szabadságon. Magyarországon ez törvényellenes, ám könnyű kijátszani a jogszabályt.

TOVÁBB >
Villámválasz: hányan veszíthetik el a munkájukat?
2008. november 27.

A szakértők szerint a válság miatt növekszik a munkanélküliség, ám az nem mindegy, hogy a dolgozóknak hány százaléka veszítheti el az állását. Az FN három illetékest kérdezett meg: egy foglalkoztatáspolitikai kutatót, egy szakszervezeti vezetőt és a munkaügyi minisztert.

TOVÁBB >
Az IBM bővít
2008. november 27.

Több száz ember felvételét tervezi az IBM a székesfehérvári, operációsrendszer-támogatással, adattárolás-kezeléssel és rendszerhálózatok távfelügyeletével foglalkozó központjába - írta csütörtöki számában a Fejér Megyei Hírlap.

TOVÁBB >
Akik a válságot okozták - arcképcsarnokkal
2008. november 27.

A pénzügyi válságért felelős személyek névsora ugyan vitatható, de a FigyelőNet mindenesetre megpróbálta összeszedni mindazon személyeket, akik hibáztathatóak a világméretűvé vált válság miatt.

TOVÁBB >
AAA-s lett a magyarokat segítő uniós kötvény
2008. november 26.

Az eddigi legnagyobb névértékű kötvényét adja ki az Európai Unió a magyar gazdaság megsegítését célzó nemzetközi védőháló finanszírozására, írta a Financial Times szerdán. A Standard & Poor's a készülő kibocsátást a lehetséges legjobb adósosztályzattal látta el.

TOVÁBB >
Hol van biztonságban a pénzünk a válság alatt?
2008. november 26.

Mi történik, ha egy szép napon arra ébredünk, hogy a válság maga alá temette azt a pénzügyi szolgáltatót, amelyiknél a megtakarításainkat tartottuk? Az, hogy viszontlátjuk-e a pénzünket, főleg attól függ, mibe fektettük azt, és milyen összegben - derül ki a legfrissebb Figyelő 36 oldalas exkluzív válságmellékletének egyik cikkéből.

TOVÁBB >
Mi lesz a nyugdíjpénztári megtakarításainkkal?
2008. november 26.

A nyugdíjpénztárak vagyonának 7–10 százalékos zsugorodása több mint tíz év alatt hozható csak be, de ettől még nem vész el a nyugdíj, legföljebb a mértéke lehet kisebb a reméltnél - derül ki a legfrissebb Figyelő 36 oldalas exkluzív válságmellékletének egyik cikkéből.

TOVÁBB >
Nem bocsátanak el 70 ezer embert?
2008. november 25.

A kormány nem tervez elbocsátásokat a közszférában 2009-ben. Ellenkezőleg, azzal számol, hogy megőrzi az álláshelyeket - áll a Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében. A Magyar Nemzet kedden azt írta, 70 ezer embert is kirúghatnak.

TOVÁBB >
Alig jut majd pénz a HR-re
2008. november 24.

Egyre inkább stratégiai erőforrásként tekintenek majd a munkaerőre a vállalatok 2009-ben. A brit Strategic HR Network felmérése szerint tízből hét HR-vezető a terület költségvetésének csökkenésére számít.

TOVÁBB >
Hitelt kaphatnak a befagyott pénzű ingatlanalaposok
2008. november 24.

Véget ért a PSZÁF által biztosított 10 napos felfüggesztési idő az ingatlanalapoknál. A befektetők fölvehetik a pénzüket, de nem azonnal, legalábbis nem mindenhol.

TOVÁBB >
Prémium helyett buksisimogatás?
2008. november 24.

A leépítésektől való félelem miatt a dolgozók teljesítménye csökken, így a válságban a cégeknek másképp kell motiválniuk őket. Ha a takarékosság jegyében a prémiumra nem jut pénz, a fizetés reálértéke csökken, és képzésekre, tréningekre sem telik, akkor újra az emberi kapcsolatok felé kell fordulni. A dicséret lehet a munka mozgatórugója.

TOVÁBB >
Behúzták a féket az egészségbiztosítók
2008. november 23.

Valami haszna mégiscsak volt az egészségügy átalakításával kapcsolatos országos huzavonának: a lakosság egyre nagyobb része döbben rá, hogy ellátása korántsem biztosított a jövőben - olvasható a Figyelőben.

TOVÁBB >
Recesszióban a legjobb embert kell felvenni
2008. november 22.

A recessziós környezet miatt élesedik a verseny minden területen, hiszen nem minden cég maradhat életben. A vállalatok közötti különbség alapvetően az emberekből fakad, meg kell találniuk azt a személyt, aki minden tekintetben megfelel az elvárásaiknak.

TOVÁBB >
Lassulás a hazai ágazatokban
2008. november 22.

Szinte nincs olyan jelentősebb szegmense a magyar gazdaságnak, amelyet rövidebb-hosszabb ideig ne fenyegetne számottevő lassulás, a megrendelések megcsappanása, a finanszírozási helyzet rosszabbodása, sőt akár a piac gyengébb szereplőinek a kirostálódása - írja a legfrissebb Figyelő.

TOVÁBB >
Recesszióellenes csomagot készít az unió
2008. november 22.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke uniós tisztségviselők szerint jövő szerdán olyan gazdaságélénkítő javaslatcsomagot tesz közzé, amely mintegy 130 milliárd euró - az EU-országok összesített bruttó hazai termékének (GDP-jének) egy százaléka - erejéig tartalmaz eszközöket a gazdasági visszaesés kivédését célzó lépésekre.

TOVÁBB >
Öngerjesztővé válhat a válság
2008. november 22.

Akár a GDP 7 százalékos visszaesése is elképzelhető jövőre, ugyanis a recesszió oka nem pusztán a kereslethiány, hanem a hitelhiány is, amelyet csak fokoz az államkötvények kiszorító hatása - írja a Figyelő.

TOVÁBB >
Ötven felett nincs reklám?
2008. november 21.

A hirdetők többségét nem hozza lázba az 50 év feletti célcsoport, miközben a kifejezetten nekik szánt termékkel és kommunikációval hatékonyan elérhetők lennének.

TOVÁBB >
Áttörés történt a bértárgyalásokon
2008. november 21.

Elmozdultak a munkaadók a zéró ajánlattól, s a munkavállalók is lejjebb szállították minimálbérkövetelésüket – előbbre léptek a felek az országos érdekegyeztetésen. A munkavállalói oldal új minimálbér-ajánlata: 76 500 forint.

TOVÁBB >
IMF: hitelezésre lehetne kényszeríteni a bankokat
2008. november 21.

A világgazdasági növekedés 2009 végén fog újra megindulni, de a pénzügyi világban az „újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll - véli Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban.

TOVÁBB >
Erejének gyengülésével számol Amerika
2008. november 21.

Az amerikai gazdasági, katonai és politikai dominancia gyengülését jósolja a következő húsz évre az amerikai hírszerzés jelentése. A Nemzeti Hírszerzési Tanács szerint az amerikai globális hatalommal szemben az új versenytársak Kína és India, valamint a régi motoros, Oroszország jelentik majd a legnagyobb kihívást.

TOVÁBB >
Nem a kirúgás a megoldás
2008. november 21.

A válságban a legtöbb cég a leépítés mellett dönt, pedig a munkajog más alternatívákat is ajánl, bár elég keveset. A munkaidő átalakítását, a részfoglalkoztatást, a csoportos munkaszerződést, illetve a kiszervezést azonban még nem szabályozták egyértelműen.

TOVÁBB >
Simor: lassú a gazdaság
2008. november 20.

Miközben Magyarország az utóbbi két évben sokat javított egyensúlyi helyzetén, a gazdasági növekedés lassú, ezért van jobban kitéve a pénzügyi válságnak - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön, a Napi Gazdaság által szervezett „Felszínen maradni" című konferencián.

TOVÁBB >
Nem egyszerű a magyar adórendszer
2008. november 20.

Magyarország a 111. helyet foglalja el az adófizetés egyszerűségét osztályozó rangsorban - közli az „Adófizetés 2009" című tanulmány eredményeit a kutatásban részt vevő PricewaterhouseCoopers.

TOVÁBB >
Az EU rábólintot hazánk pénzügyi támogatására
2008. november 20.

Az Európai Unió képviselői is aláírták azt a két dokumentumot, amely alapján az Európai Unió 6,5 milliárd euró összegű középtávú pénzügyi támogatást nyújt a magyar kormány pénzügyi és gazdaságpolitikai programjának megvalósításához, a fiskális konszolidáció folytatásához - közölte a Pénzügyminisztérium.

TOVÁBB >
Tovább haladnak lefelé a tőzsdék
2008. november 20.

Csütörtök reggel a nyugat-európai részvénypiacok tovább haladtak lefelé - miután szerdán öt és félévi mélypont táján végeztek -, követve a Wall Streetet és az ázsiai piacokat.

TOVÁBB >
Veres: jövőre beléphetünk az euró előszobájába
2008. november 20.

Magyarország minél előbb be kíván lépni az euró előszobáját jelentő ERM-2 árfolyamrendszerbe, erről a tárgyalások 2009-ben megkezdődhetnek - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

TOVÁBB >
Dermesztőek a hitelkamatok
2008. november 20.

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik most szeretnének hitelt felvenni. Még a legkedvezőbb devizaalapú lakáshitelek THM-mutatója is majdnem két számjegyű, de a forinthitelek még magasabb (14-16 százalékos) THM-szintre jutottak. Hangsúlyozni érdemes, hogy ezek a fedezettel ellátott, vagyis a legolcsóbb hitelek!

TOVÁBB >
Bajnainak engedtek a bankok
2008. november 20.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter arra kérte a bankokat, hogy használják 200 milliárdos hitelkeretüket, és ne hagyják abba a kis- és középvállalatok hitelezését. A bankok hajlanak a miniszteri szóra. A Figyelő interjúja.

TOVÁBB >
Mitől tűnik kockázatosnak az OTP?
2008. november 20.

Bár a másodlagos jelzálogpiaci válságban nem érintett, jó a tőkehelyzete és rendkívül nagy mértékben termeli a profitot, az árfolyam alakulása alapján elmondható: a befektetők kevéssé bíznak az OTP-ben. Miért?

TOVÁBB >
Csak a szép nő lehet sikeres?
2008. november 19.

A férfiak negyede szerint nem éri a nőket diszkrimináció a munkában, és a nemek közötti bérkülönbséget – vagyis hogy a nők kevesebbet keresnek férfi kollégáiknál – sokan nem tartják fontos kérdésnek. A fővárosiak viselik a legrosszabbul, ha női főnök alatt kell dolgozniuk, és még mindig elevenen él az a tévhit, hogy csak a jó megjelenésű nők csinálhatnak karriert.

TOVÁBB >
Villámválasz: a bérstop megállítja a recessziót?
2008. november 19.

A FigyelőNet új sorozatot indít: három szakértő véleményét kérjük ki egy-egy fontos, a válsággal kapcsolatos kérdésben. Elsőként azt boncolgatják, hogy a bérek befagyasztása segíthet-e egy ország gazdaságán a recesszióban. Vajon megmenthetők lennének a munkahelyek ezzel a lépéssel, vagy kérdéses a siker?

TOVÁBB >
FAZ: sok sebezhető pontja van Magyarországnak
2008. november 19.

Magyarország csakis a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank 20 milliárd eurós hitelfelajánlásának köszönheti azt, hogy sikerült elkerülnie a fizetésképtelenséget - írta első oldalas cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

TOVÁBB >
Másfél éves mélyponton az Euribor
2008. november 19.

Másfél-kétéves mélypontokra süllyedtek az euróban jegyzett euróövezeti bankközi hitelek kamatai (Euribor), jelezve a pénzügyi válság végét, de egyszersmind a gazdasági nehézségek terjedését is.

TOVÁBB >
Így adózhatunk 2009-ben
2008. november 17.

A FigyelőNet összegyűjtötte önnek a nyolc legfontosabb adóváltozást, amellyel jövőre szembe kell nézniük az adózóknak, ha elfogadja a parlament a törvényjavaslatokat.

TOVÁBB >
Áfaemelést szülhetnek a bértárgyalások
2008. november 17.

A munkavállalói oldal támogatja a munkaadók adóátrendező javaslatát, bár az alapvetően a lakosságtól a vállalkozások felé csoportosítaná át a jövedelmeket. A szakszervezetek szeretnék kimozdítani a tárgyalásokat a holtpontról, ugyanakkor nem tudnak lemondani a minimálbér emeléséről, s a bérminimumrendszer fönntartásáról.

TOVÁBB >
Mihez kezdjek, ha hitelre van szükségem?
2008. november 17.

Ha lehet, most ne adósodjunk el. Ha mégis muszáj, akkor euróalapú, ingatlanfedezetű hitelt vegyünk fel. Megmondjuk miért, meg azt is, hogyan alakulhat a törlesztőrészlet.

TOVÁBB >
G20: akcióterv született a válság ellen
2008. november 16.

A pénzügyi rendszerek nemzetközi szabályozása terén való együttműködésről, a stabilizáció érdekében hozandó további lépések szükségességéről fogadtak el akciótervet szombaton Washingtonban a G20-értekezlet részvevői.

TOVÁBB >
Szja- változások jelenthetik a megoldást?
2008. november 14.

A személyi jövedelemadó és az áfa módosításától várja a munkaadói és munkavállalói oldal a bértárgyalások megoldását - derült ki a két oldal zárt ajtók mögötti tárgyalása után az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

TOVÁBB >
Jövőre stagnálást vár a Pénzügykutató
2008. november 14.

A GDP október elején várt idei és jövő évi 2,0 százalékos növekedését 2008-ra 1,5 százalékra, 2009-re nulla százalékra módosította a Pénzügykutató Zrt., miközben a 2008. évi átlagos inflációs prognózist 6,4 százalékról 6,3 százalékra, a jövő évit 4,3 százalékról 3,7 százalékra csökkentette - mondta Petschnig Mária Zita tudományos főmunkatárs.

TOVÁBB >
Simor: 2010-ig teljesítjük az euróövezeti feltételeket
2008. november 14.
TOVÁBB >
Rekord mértékű csökkenés az amerikai kiskereskedelemben
2008. november 14.

Rekord mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban októberben a recessziós félelmek erősödése miatt.

TOVÁBB >
Lankadt a lelkesedés a magyar piacon
2008. november 14.

A részvénypiac forgalma 21,4 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

TOVÁBB >
A bankelnökök biztosítékokat ígérnek
2008. november 14.

A világ jegybankjai a továbbiakban is együttműködnek majd makrogazdasági vagy likviditási ügyekben, de ez az együttműködés nem helyettesíti az egyes államok óvatos pénzügyi politikáját. Erről az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet beszélt pénteken, felidézve a jegybankok október 8-i összehangolt - fél százalékpontos - kamatcsökkentését.

TOVÁBB >
Zsebre megy – Akciós bankbetétek vagy állampapír?
2008. november 14.

Nincsen hitel, nincsen pénz a világgazdaságban. Éppen ezért a pénzünket sokan szívesen kölcsönkérnék. Most éppen a bankok és az állam is magas kamatot hajlandó fizetni. Kérdés, hogy kinek érdemes kölcsönadnunk. Mint jelenleg a gazdaságban minden, ez a döntés sem független a válság jövőbeli kimenetelétől.

TOVÁBB >
Kínát felkészületlenül érte a válság
2008. november 13.

A munkanélküliség újabb hullámával szembesíti Kínát a felvevőpiacok gyengélkedése, és a nagy munkaigényű folyamatok továbbvándorlása a még olcsóbb országok felé. A munkanélküliség nő, ám a torzító statisztikák ezt nem tükrözik: a feketén dolgozók elbocsátása nem jelenik meg az adatokban.

TOVÁBB >
Meddig lesznek drágák a forinthitelek?
2008. november 12.

Miközben a világ legfejlettebb országainak jegybankjai kamatcsökkentési hullámban vannak, az elemzők szerint Magyarországon akár 2009 közepéig is megmaradhat a jelenleg kiugróan magas kamatszint, és maradnak a drága forinthitelek is.

TOVÁBB >
Kiadták a legbiztonságosabb autók listáját
2008. november 11.

Egy német lap, az Auto Motor und Sport összegyűjtötte az Euro NCAP töréstesztjén a legjobb eredménnyel szereplő kocsikat.

TOVÁBB >
Romlott a vállalkozások helyzete
2008. november 11.

Drámaian romlott a magyar vállalkozások helyzetét tükröző MKIK GVI konjunktúraindex - mondta Tóth István János, az MKIK Gazdaság-, és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója.

TOVÁBB >
Magyar pénzből segítik a külföldi bankokat?
2008. november 11.

Érthetetlen, hogy a külföldi tulajdonban lévő magyarországi bankokon miért a magyar állam segít, és nem a külföldi anyavállalatok - mondta a Magyar Nemzetnek Róna Péter közgazdász.

TOVÁBB >
Lassul a drágulás üteme
2008. november 11.

A szeptemberi 5,7-ről a vártnál jobban, 5,1 százalékosra csökkent októberben az infláció, elsősorban a tavalyi magas árszínvonal és az egye olcsóbb üzemanyagok miatt. A kedvező trend tartós lesz, így a túl erős forinthoz vélhetően nem ragaszkodnak majd a gazdaságpolitika alakítói.

TOVÁBB >
Munkajogi válaszokat keresnek a válságra
2008. november 10.

A recesszió kezelése miatt a cégeknek olyan munkajogi intézkedéseket is végre kell hajtaniuk, mint leépítések vagy a munkaidő átszervezése. A munkáltatónak korrekten, megalapozottan kell döntést hoznia, és igazodnia kell a megváltozott piaci feltételekhez. Ennek próbál fórumot nyitni egy konferencia.

TOVÁBB >
Zárolták az ingatlanalapokat
2008. november 10.

Tíz napra felfüggesztette 29 ingatlanalap forgalmazását a felügyelet, vagyis a következő hét közepéig nem juthatnak pénzükhöz azok, akik ingatlanalapokba fektettek – írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Elfogadták a Robin Hood-adót
2008. november 10.

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek. Többen hiányoztak, és az MDF-frakcióhoz nemrégiben csatlakozó Lengyel Zoltán is igennel szavazott.

TOVÁBB >
Eljátszották hitelüket a hitelminősítők
2008. november 10.

Eljátszották hitelüket – mások hiteleivel együtt – a hitelminősítő cégek, nem reagált a forintpiac a Fitch leminősítésére. Az egykor nagy tekintéllyel bíró cégek értékítélete az elemzők szerint a piaci folyamatok mögött jár, s a befektetők azt sem feledik, hogy a hitelminősítők biztonságosnak ítélték a másodlagos jelzálogpiaci papírokat.

TOVÁBB >
Adótrükkök a válságban
2008. november 10.

Milyen adózási tényezőkkel kell számolniuk a vállalkozásoknak a válságban? A Deloitte segítségével összegyűjtöttük a társasági adó, a szolidaritási adó és az áfa adótervezési lehetőségeit.

TOVÁBB >
Könnyítenek a devizahiteleseken
2008. november 7.

Az adós kérésére kisebb lehet a törlesztő részlet hosszabb futamidő alatt, s díjmentesen lehet áttérni forinthitelre kilenc banknál. A bankok rugalmasan kezelik az előtörlesztést is, amiért viszont díjat kérnek.

TOVÁBB >
Kik húznak hasznot a válságból?
2008. november 7.

Néhány szektor már dörzsölheti a kezét a válság miatt. Az Üzlet és Siker sorra vette azokat az iparágakat, amelyek jelentősen profitálhatnak a mostani helyzetben.

TOVÁBB >
Hogyan támadták meg az OTP-t és a forintot?
2008. november 6.

Októberben többször is a forint és az OTP Bank elleni spekulációs támadásról írt a sajtó. A harci csapás eszköze mindig valamilyen eladás volt, akár értékesítés az azonnali piacon, akár jövőbeli (határidős) eladás, de sokszor shortolás, vagyis olyan speciális eladás, amikor még nem is feltétlenül birtokolta az eladó az értékesített eszközt. Hogyan is néz ki egy ilyen ügylet? Érdemes-e vele kísérletezni?

TOVÁBB >
Tovább lassult az ipar
2008. november 6.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 szeptemberében 0,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB >
Várakozások felett vágott kamatot az angol jegybank
2008. november 6.

A brit központi bank, a Bank of England csütörtökön a várakozásokat meghaladó mértékben 1,5 százalékkal 3,00 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes repót.

TOVÁBB >
Csökkent a svájci kamat
2008. november 6.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre csütörtökön. A központi bank ebben a hónapban már a második alkalommal enyhíti a hitelfeltételeket, hogy ezzel vessen gátat a svájci frank erősödésének, egyben adjon lendületet a gazdaságnak.

TOVÁBB >
Csökkentette alapkamatát az Európai Központi Bank
2008. november 6.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentette irányadó rátáját, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot.

TOVÁBB >
Tízezres létszámleépítésre számít a kormány
2008. november 6.

Kormányzati intézkedésekkel minden bizonnyal mérsékelhetőek a válság munkaerő-piaci hatásai - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

TOVÁBB >
Simor szigort ígért az IMF-nek
2008. november 6.

A Nemzetközi Valutalapnak (IMF) küldött szándéklevélben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és a Pénzügyminiszter ismételten kifejezte elkötelezettségét, hogy fokozatosan leszorítja az inflációt 3 százalékra - ismertette Simor András jegybankelnök, Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

TOVÁBB >
A dollárral szemben gyengült igazán a forint
2008. november 6.

Alacsony forgalom mellett mérsékelten gyengült a forint a budapesti bankközi devizapiacon csütörtökön.

TOVÁBB >
Az OTP-re szabták az IMF-es mankót?
2008. november 6.

Tőkejavításra és garanciaalap képzésére vehetnek igénybe 600 milliárd forintot a hazai bankok az IMF hitelkeretéből. Szakértőnk szerint a pénzből az OTP Bank részesedhet, Veres szerint az OTP, a CIB és az MKB.

TOVÁBB >
Élet-halál harc vár a magyar autóiparra
2008. november 5.

Autóipari szakértők szerint végük van azoknak, akik nem tudnak nagyobb összegeket beruházni a fejlesztésbe, a hatékonyabb munkaszervezésbe és nem fognak össze. Rövid távon kevesen buknak bele, de később fájdalmas lesz a piac tisztulása.

TOVÁBB >
Csődhullám vár az autószalonokra
2008. november 5.

Október végéig 8, az elmúlt hónapban pedig 17 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba, mint az elmúlt év azonos időszakában - írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Könnyebb lesz uniós pénzhez jutni a válságban
2008. november 5.

Jelentősen könnyítik az uniós források feltételeit a magyar vállalkozásoknak. Több új program már most is elindult a kommunikációs szinten 1000 milliárdosra nőtt csomagból, de egy részéhez csak jövőre lehet majd hozzáférni.

TOVÁBB >
Nagybányán épít plázát a Futureal
2008. november 4.

Már elkezdődött az építése a 97 millió euróba kerülő nagybányai Gold Plaza Bevásárló- és Szórakoztató központnak.

TOVÁBB >
Itt az új médiatörvény-javaslat
2008. november 4.

Három, részvénytársasági formában működő, a jelenlegitől eltérően finanszírozott közmédiummal, a kereskedelmi adók mostaninál lazább tulajdonosi korlátaival, átalakuló, de a Nemzeti Hírközlési Hatósággal (NHH) össze nem vont médiahatósággal számol a médiatörvény utódául szánt jogszabály tervezete.

TOVÁBB >
Ezermilliárdos program enyhítené a válsághelyzetet
2008. november 3.

Ezermilliárd forintos válságkezelő alapot jelent ma be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Milyen szektorok védettek a válságban?
2008. november 3.

A válság egyre mélyül Olaszországban és Franciaországban is. Itthon a gyógyszeripari és az energetikai cégek vészelhetik át nagyobb veszteségek nélkül a krízist.

TOVÁBB >
Die Presse: véget értek a bőség évei Magyarországon
2008. november 3.

Sem Kijevben, sem Budapesten nem mutatott az elit készséget arra, hogy véget vessen belső vitájának. Az eredmény a lakosság gyors bizalomvesztése, ami a választók radikalizálódásához vezethet - írja az osztrák lap.

TOVÁBB >
Recesszióba süllyedt az eurózóna
2008. november 3.

Az euróval fizető országokban gyakorlatilag leáll a gazdasági növekedés. Az idei 1,2 százalékos GDP-bővülés után jövőre csak 0,1 százalékos növekedésre lehet számítani - közölte Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa.

TOVÁBB >
Mi lesz a kapitalizmussal?
2008. november 3.

Gondolkodjunk el a válság mélyebb okairól és a lehetséges következményeiről! A XX. század kapitalizmusának és közgazdaságtanának története dióhéjban, s a lehetséges folytatás - gazdaságfilozófiai esélylatolgatás Gazdag Lászlótól.

TOVÁBB >
Válságban ne stresszeljük a dolgozót!
2008. november 2.

A gazdasági válság alatt különösen fontos, hogy egy cégben vagy szervezetben a munkatársak ne stresszes körülmények között és rosszul felépített rendszerben dolgozzanak - aknákat és tanácsokat mutat az Üzlet és Siker.

TOVÁBB >
A magyar kohászat is olvadozik a válságtól
2008. november 1.

Az autóipar után a magyarországi kohászati cégeket is érzékenyen érinti a válság. A csökkenő világpiaci fémárak és a magas energiatarifák miatt költségcsökkentésre és a beruházások lassítására készülnek -olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011