Gazdasági hírek
Korszerűtlenebb lakások épülhetnek jövőre
2009. december 31.

Számos fővárosi ingatlanberuházó nem a lakások árait, hanem azok komfortszintjét csökkentheti jövőre, annak érdekében, hogy elérhetőbb áron tudja értékesíteni épületeit.

TOVÁBB >
Mennyivel nőtt az idén a bérünk?
2009. december 31.

Szinte nem is volt cég, amely az idén olyan mértékben tudta volna emelni a fizetéseket, mint ahogy korábban tervezte. 2008. végén még 6 százalék körüli bérfejlesztést prognosztizáltak, ám ebből átlagosan körülbelül a fele valósult meg.

TOVÁBB >
Új KRESZ-szabályok 2010-től
2009. december 31.

Január elsejétől lép életbe az új KRESZ, a szabályok nagyobb biztonságot adnak a gyalogosoknak, és lazítják a kerékpárosokra vonatkozó jobbra tartási kötelezettséget is.

TOVÁBB >
Mennyi lesz a fizetésünk jövőre?
2009. december 30.

Néhány cég optimistán tekint a jövőbe: úgy vélik, hogy 2010-ben már megkezdődik a gazdasági fellendülés. Ez a béremelési terveiken is látszik, átlagosan 5-6 százalékkal növelnék a fizetéseket. Sok vállalkozás viszont borúlátóbb, ők befagyasztják vagy épp csak reálértéken tartják a kereseteket.

TOVÁBB >
Opálos üvegzsebek - trükkök az átláthatóság ellen
2009. december 30.

Trükkökkel érik el az érintettek, hogy a közérdekű adatok kötelező internetes közzététele ne eredményezzen átláthatóságot - fejti ki korrupcióval foglalkozó cikksorozatunk második darabjában Vadász Pál, a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezetője.

TOVÁBB >
A 6 legrosszabb gazdasági esemény 2009-ből
2009. december 29.

Rekordgyenge forint, áfaemelés, a 13.havi juttatások eltörlése, súlyosan növekvő munkanélküliség, és így tovább – az fn.hu a magyar gazdaság elmúlt kudarcos évének legszomorúbb jelenségeit gyűjtötte össze.

TOVÁBB >
Hazánk a multik paradicsoma
2009. december 29.

Magyarország adja a legtöbb közvetlen állami támogatást az óriáscégeknek az Európai Unió tagországai közül - írja a Magyar Nemzet a keddi számában az Európai Bizottság egyik legfrissebb jelentésére hivatkozva.

TOVÁBB >
Most vásároljunk be a részvényekből?
2009. december 29.

Klasszikus befektetői hiba a rosszul időzített beszállás. Akkor rettenünk meg a forinttól, amikor már eleget gyengült, vagy akkor szánjuk rá magunkat a tőzsdei részvények megvételére, amikor már rengeteget emelkedett a piac. 2010-ben is lehetnek időzítési veszélyek.

TOVÁBB >
Szigorodik a hitelezés
2009. december 29.

Az eredeti jegybanki javaslathoz képest megengedőbb a hitelezés szigorításáról megjelent kormányrendelet - írja a Világgazdaság a keddi számában.

TOVÁBB >
A munkáltatóra szállhat a segély
2009. december 29.

Ha egy cég a válság miatt munkanélkülivé vált személyt foglalkoztat, megkapja annak segélyét járulékaival együtt – jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.

TOVÁBB >
Csaknem 6 milliárdot szedett be a GVH
2009. december 29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009-ben összesen 5,832 milliárd forint összegű bírságot szabott ki 47 törvénysértés miatt.

TOVÁBB >
Nem mászik ki a gödörből az építőipar
2009. december 28.

Három évvel ezelőtti teljesítményét múlta mélyen alul az idén az építőipar. 2010-re sem várnak mást, mint irreálisan alacsony árakat, növekvő feketefoglalkoztatást, körbetartozást, hitelnélküliséget.

TOVÁBB >
Drámaian drágulhat jövőre az üzemanyag
2009. december 28.

Még idén érdemes „csurig” tankolni a gépkocsinkat, mivel ezt 2010-ben a magasabb jövedéki adó miatt csak drágábban tehetjük meg. Jövőre a megemelt adón túl más tényezők miatt is trendszerűen növekvő (időnként csökkenő, de tendenciáját tekintve emelkedő) üzemanyagárakra számíthatunk.

TOVÁBB >
Megszorítások a hitelpiacon - fölpuhult a jegybank javaslata
2009. december 28.

Szabályozási szigorítások várhatók a hitelpiacon jövőre, ám kevésbé kemények a jegybank korábbi javaslatához képest. Hét év lesz például az autóhitelek maximális futamideje az MNB által javasolt öt év helyett.

TOVÁBB >
Ez nem a dolgozni akarók éve volt
2009. december 27.

Katasztrofális év volt 2009 a munkaerőpiacon – vallják a HR-esek. Hiába csökkent látványosan az állásajánlatok száma, a magyarok még mindig nem tudnak, vagy nem akarnak költözni a munka miatt. A rosszabb teljesítményt nyújtó dolgozót pedig fejlesztés helyett inkább „lecserélték”.

TOVÁBB >
Jövőre sem lesz több állásajánlat
2009. december 22.

A gazdasági válság miatt a vállalatok üzleti helyzetének megítélése több éves mélypontra süllyedt 2009 őszére. Jövőre már a fellendülésben bíznak, azonban az előrejelzés szerint nem lesz több munkahely, és a pályakezdőknek esélye sem lesz az elhelyezkedésre.

TOVÁBB >
Tippek – ami az adóváltozások előtt még megléphető
2009. december 21.

Jövőre is számos adóváltozással kell szembenézniük a vállalatoknak. Íme néhány tipp a Deloitte Zrt. szakértőjétől, Veszprémi Istvántól, amelyeket érdemes megfontolni még az adóváltozások életbe lépése előtt.

TOVÁBB >
160 millióra büntették a gyógyszerpiacot
2009. december 16.

Összesen mintegy 160 millió forint bírságot szabott ki az idén az Egészségbiztosítási Felügyelet (EFB), ennek döntő részét a gyógyszerpiacon kirótt pénzbüntetés teszi ki, amely több mint 112 millió forint - közölte Holchacker Péter, a felügyelet elnökhelyettese szerdán Budapesten.

TOVÁBB >
Bizakodnak a magyar vállalati vezetők
2009. december 16.

Decemberben optimistábban látták a magyar vállalati vezetők az ország és vállalatuk gazdasági kilátásait, mint szeptemberben, azonban így is csak 40 százalékuk vélte úgy, hogy a következő hat hónapban fellendülés várható a gazdaságban - áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
GKI: jövőre megáll a GDP visszaesése
2009. december 15.

Az idei 6,5 százalékos visszaesés után jövőre már nem csökken a magyar GDP - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, aki szerint 2010 tavaszán be lehet lépni az euró előszobáját jelentő ERM-2 rendszerbe.

TOVÁBB >
MFB: a mélyponton túl vagyunk
2009. december 15.

A visszaesés üteme elért a mélypontra, de ez nem jelenti azt, hogy javulni kezd a helyzet - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

TOVÁBB >
Nem mernek saját embert felvenni
2009. december 15.

A munkaadók a bizonytalan jövő miatt az időszakos termelésfelfutásokat nem új, saját alkalmazottak felvételével, hanem inkább kölcsönzött munkaerővel oldották meg.

TOVÁBB >
Mi lesz a nyugdíjkorhatárral?
2009. december 14.

A Gaskó István vezette Liga szakszervezetek a népszavazási kezdeményezésével „bedobta” a köztudatba, hogy nem kellene emelni a nyugdíjkorhatárt. Ám olvasóink jelentős része, s maga Gaskó is úgy érzi, ezzel még nem oldódnának meg a nyugdíjrendszer gondjai. Az inaktívak jelentős része időskorú, leépült állapotú. Aki egészséges, de 50 fölötti, annak gyakorlatilag lehetetlen elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

TOVÁBB >
Aggasztja Európát a munkanélküliség
2009. december 14.

A munkanélküliséget tartják az európai polgárok a legnagyobb problémának, míg a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmaik valamelyest enyhültek - derül ki az Eurobarométer hétfőn közzétett felméréséből.

TOVÁBB >
Oszkó: jók hazánk középtávú kilátásai
2009. december 13.

Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú kilátásait Oszkó Péter, aki szerint a válság után a magyar gazdaság versenyképesebb lehet régiós társainál.

TOVÁBB >
Szigorúan ellenőriznék a győzteseket
2009. december 12.

Éles vita alakult ki a Jeremie-pályázatban győztes magánalapok képviselői és az állam között. Az utóbbi erős kontrollra készül, az előbbiek nagyobb szabadságot akarnak - írja legfrissebb számában a Figyelő.

TOVÁBB >
A munkanélküliségtől tart leginkább a magyar
2009. december 11.

A magyar felnőtt lakosság a bevándorlók integrációját más társadalmi problémákhoz képest kevésbé súlyosnak tekinti, ugyanakkor a bevándorlók számát túlbecsüli. A leginkább a munkanélküliségtől félünk - derült ki egy tanulmányból.

TOVÁBB >
Simor az alkoholizmust okolta
2009. december 11.

Simor András jegybankelnök Kopits szavaival élve a költségvetési alkoholizmust okolta a magyar válságért. Simor szerint a jövőben inkább a belföldi megtakarításokra kell támaszkodni, a kamatcsökkentések sebessége pedig a kockázati étvágy alakulásának függvénye.

TOVÁBB >
Lámfalussy: lassú lesz a visszaút
2009. december 11.

Hogyan, s mikor szálljanak ki a fejlett államok a válságkezelő politikáikból – többek közt erről beszélt Lámfalussy Sándor közgazdász, „az euró atyja” a jegybank pénteki konferenciáján.

TOVÁBB >
Bajnai kríziskormányfőnek tekinti magát
2009. december 10.

Bárki lesz az új magyar miniszterelnök, rövid távon nem fogja tudni megváltoztatni a gazdaságpolitikát - vélekedett Bajnai Gordon miniszterelnök a Die Zeit című német hetilap csütörtökön megjelent számában közölt interjújában.

TOVÁBB >
Nem lesz görög államcsőd
2009. december 9.

A görög pénzügyminiszter szerint egyáltalán nincs kockázata annak, hogy az ország fizetésképtelenné válik, és nem kér uniós támogatást sem.

TOVÁBB >
Épphogy reálértéken tartanák a béreket
2009. december 9.

A magyarországi német vállalatok a jövő évben átlagosan 3,9 százalékkal emelnék a fizetéseket, ami – mivel a kormány ugyanekkora inflációt tervez – hozzávetőlegesen változatlan reáljövedelmet jelentene. 2010-ben nőhet a munkaerő-igényük is, ám a válság végét csak a következő évekre teszik.

TOVÁBB >
7 százalékkal esik vissza a háztartások fogyasztása
2009. december 8.

Várhatóan a karácsonyi szezon sem tudja ellensúlyozni a kereskedelem év közben elszenvedett veszteségeit, s így éves szinten mintegy 7 százalékkal esik vissza a háztartások fogyasztása 2008-hoz képest - közölte a GfK Hungária kedden.

TOVÁBB >
Ipari termelés: pozitív trendre számítnak az elemzők
2009. december 8.

Elemzők szerint az ipari termelés tovább nőhet havi szinten a külső kereslet bővülése miatt, de a belső kereslet stagnálása-visszaesése nem támogatja. A javuló tendenciát elsősorban a fejlett országokbeli kereslet bővülése generálja.

TOVÁBB >
Az év legnagyobb munkaügyi bírságai
2009. december 8.

Számos cég veszi semmibe a munkaügyi és munkavédelmi előírásokat - erről tanúskodik a feketelista.hu összeállítása.

TOVÁBB >
Ismertté válnak a PM trükkjei
2009. december 8.

Jogerősen is közérdekű adatnak minősül, ezért a KSH-nak ki kell adnia a túlzott hiány eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek már azt a – még nem véglegesített - változatát is, amelyet az uniós statisztikai hivatalhoz, az Eurostathoz elküldött.

TOVÁBB >
Megrengette a piacokat Görögország
2009. december 8.

Komoly piaci kilengéseket okoztak a Görögországot és Dubajt érintő, erősen negatív hitelminősítői lépések. Az euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázati díjszabása az osztályzatrontás után Magyarországéval egyező szintre emelkedett a londoni piacon.

TOVÁBB >
Még több leépítést terveznek
2009. december 8.

Egyre több magyar cég nyilatkozik úgy, hogy elbocsátja a dolgozóit – derült ki egy felmérésből. Ázsia és Amerika munkaerőpiaca fellendülőben, Európa viszont lemaradt.

TOVÁBB >
Most kell megregulázni a tőkét – interjú Robert Engle Nobel-díjas közgazdásszal
2009. december 5.

Nagy nyomás alatt állnak a válságért felelős óriáscégek. Ki kell használni az alkalmat a megregulázásukra – mondta az FN.hu-nak Robert Engle. A Nobel-díjas közgazdász szerint a krízis nehezén túljutottunk, és Kínában valami történni fog, mert a növekedés üteme nem tartható fenn. Interjú.

TOVÁBB >
Kirúghatnak az internetezésért
2009. december 4.

Egy friss amerikai felmérés szerint sok munkavállaló böngészget, illetve intézi privát ügyeit az interneten munkaidőben. Érdemes azonban óvatosnak lenniük, mert a munkaadók figyelnek és reagálnak, ha szükséges. Érdemes azt is végiggondolni, hogy a közösségi oldalakon mit írunk a cégről.

TOVÁBB >
Bokros: ne lógassuk az orrunkat
2009. december 4.

Bokros Lajos szerint van okunk optimizmusra, Stumpf István attól tart, hogy az új kormány fölperzselt földdel találhatja magát szemben, Békesi szerint a hazai válság az elszabadult bérekkel függ össze, Oszkó Péter meg úgy véli, nem a jövő évi költségvetésből kell konszolidálni az állami vállalatokat - derült ki egy pénteki rendezvényen.

TOVÁBB >
Hogyan függ össze a dollár és az arany ára?
2009. december 4.

Összefüggések egyszerűen, érthetően: dollár, arany, olaj.

TOVÁBB >
Nagyot ugrottak a tőzsdék
2009. december 4.

Váratlan pozitív adat borzolta föl a kedélyeket világszerte: csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Megugrottak a tőzsdék, emelkedett a BUX is a hír hatására. A munkaerőpiaci fordulat akár tartós is lehet, s ennek hazánkra nézve is kedvező a hatása.

TOVÁBB >
Mit tesz velünk a gyengülő dollár?
2009. december 4.

Hosszú idő óta folyamatosan gyengül a dollár. A már-már megállíthatatlan folyamatot gyakorlatilag semelyik nagy gazdasági övezet nem szereti, de mi magyarok inkább nyertesei vagyunk a folyamatnak. A dollárban csalódó befektetők egy része aranyat vesz, ezért a klasszikus menekülő befektetés ára régóta szárnyal.

TOVÁBB >
Trichet szerint javult a helyzet
2009. december 3.

Az európai pénzpiacokon olyannyira javult a helyzet az utóbbi időben, hogy nincs már szükség annyi likviditásbővítő intézkedésre, mint korábban - fejtette ki az EKB elnöke csütörtökön délután a bank kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón. Előzőleg az Európai Központi Bank (EKB) változatlan szinten, 1 százalékon hagyta az irányadó kamatot az elemzők várakozásának megfelelően.

TOVÁBB >
Nem szabadulnak a munkától a magyarok
2009. december 2.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon jut a legtöbb szabadságnap a dolgozóknak, de egyre gyakoribb, hogy a munkavállalók nem mennek el hosszabb szabadságra, mert féltik az állásukat.

TOVÁBB >
Még nyitva a válságkezelő pénztárca
2009. december 2.

Sokkal kevesebb cég pályázott eddig képzéssel egybekötött munkahely-megőrzési támogatásra, mint korábban. Pedig milliárdok fordíthatók még válságkezelésre.

TOVÁBB >
„Röghöz kötnék” a diplomásokat
2009. december 1.

Egy orvos képzése 10 millióba, és egy „átlagos” alapszakos hallgató kitaníttatása is több százezer, közel egymillió forintba kerül az államnak. Ezért nem tetszik a döntéshozóknak, hogy sokan külföldön vállalnak munkát, itthon pedig nincs elegendő szakember. A fiatalok viszont leszögezik: maradnának, ha meg tudnának élni az itt kapott bérükből.

TOVÁBB >
Mennyit keresünk 2010-ben?
2009. december 1.

Megállapodtak a munkavállalói és a munkaadói szervezetek kedden a jövő évi bérfejlesztésekről. A minimálbér kétezer forinttal nőtt, így elvileg megtartja reálértékét. A szakképzettek garantált bérminimumáról azonban ez nem mondható el: annak reálértéke csökken. A bérajánlásról szóló táblázatot pedig az FN.hu-n is böngészheti.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011