Gazdasági hírek
Segíthet a céges összefogás recesszióban?
2009. január 30.

Egy kutatás szerint 180 – összesen több mint 100 ezer embert foglalkoztató – cég vezetőjének és HR-munkatársának csak az egytizede jelezte mindössze, hogy nem érintett vagy nem foglalkozik a válsággal. Csaknem a fele válaszadó állami segítséget vár, ám másfajta kiutat is keresnek.

TOVÁBB >
Ezermilliárdot pakolna át Gyurcsány
2009. január 29.

Érdemi szja- és járulékcsökkentést, a különadók eltörlését, cserébe áfaemelést, egységes vagyonadót és a szociális támogatások megkurtítását ígérte Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés rendkívüli ülésén. Ez akár pótköltségvetést is jelenthet.

TOVÁBB >
Az unió zöld utat ad az elektronikus számláknak
2009. január 28.

Az Európai Bizottság módosította az Áfa-irányelvet, hogy egyszerűbb legyen a számlázás, s segítsenek az elektronikus számlák elterjedésében.

TOVÁBB >
Az IT-szektorban is beindult a fűnyíró
2009. január 28.

Az elmúlt pár nap során közel negyvenezer ember került utcára a nagy technológiai cégeknél. Csak a szerdai napon három újabb állt be a sorba.

TOVÁBB >
Gerendai Károly az "év üzletembere"
2009. január 26.

Az idén hatodik alkalommal adták át az Ernst & Young Entrepreneur Of The Year” („Az év üzletembere”) üzleti díjakat. A független bírálóbizottság döntése értelmében 2008-ban „Az év üzletembere” Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója lett.

TOVÁBB >
Parragh: lúzerország vagyunk
2009. január 26.

Parragh László szerint Magyarországot külföldön és belföldön is "lúzerországnak", vesztesnek tartják.

TOVÁBB >
Kovács kiterjesztené a kedvezményes áfakulcsot
2009. január 26.

Foglalkoztatáspolitikai szempontból kulcsfontosságú a nagy élőmunka igényű, helyi szolgáltatások kedvezményes áfakulcsának 2010 utáni kiterjesztése az Európai Unióban - nyilatkozta Kovács László.

TOVÁBB >
Obama ráncba szedi a hitelminősítőket
2009. január 25.

Az új amerikai kormány gyors intézkedéseket tervez az ország pénzügyi szabályozási rendszerének megszigorítására, írta a The New York Times vasárnap.

TOVÁBB >
Tönkreteszi a válság a briteket?
2009. január 25.

Egy teljes év hazai össztermékértékének (GDP) megfelelő befektetett, illetve ingatlanvagyon veszett oda Nagy-Britanniában a pénzügyi válság kezdete óta lezajlott tőzsdei és lakásár-zuhanás nyomán, áll egy friss londoni elemzésben.

TOVÁBB >
Gyurcsány társadalmi modellt vált
2009. január 25.

Gyurcsány Ferenc szerint többre van szükség, mint reformokra: modellváltás kell. A kormány átfogó adó-, közteherviselési, foglalkoztatási és szociális intézkedéscsomagot készít. A gyáriparosok szerint föl kellene függeszteni a kamatadó beszedését.

TOVÁBB >
Puha velünk az IMF
2009. január 24.

A kormánynak rövid távon forrásokat kell teremtenie legalább 200 milliárd forintnyi költségvetési lyuk betömésére, ezért annak a makropályának az újraírására készül, amelynek a fő mutatóit amúgy az ősszel éppen a Nemzetközi Valutaalaptól kapta. Az IMF megértő magatartása az országgal szemben részben ennek – saját téves kalkulációjának – tudható be. Az efféle engedékenység azonban kivétel; amint a szervezet hitelcsomagja 2010 tavaszán kifut, attól kezdve valószínűleg a jelenleginél is keményebb feltételekkel talál majd Magyarország külső finanszírozókat.

TOVÁBB >
Kevesebb lehet idén a vagyonosodási vizsgálat
2009. január 23.

A tömeges vagyonvizsgálatok után az APEH idén valószínűleg tudatosabban, célzottabban választ majd alanyokat – írja a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Áldás vagy átok a gyenge forint?
2009. január 23.

Mire hat a gyengébb forint? Drágábban jutunk-e tartós fogyasztási cikkekhez, hat-e az üzemanyagárakra, mi lesz a deviza alapon hitelt fölvevőkkel?A FigyelőNet sorra veszi a következményeket.

TOVÁBB >
Nyugdíjpénztárak: csúnya pofon vár ránk
2009. január 22.

Rettenetes éve lehetett a hazai nyugdíjpénztáraknak. Hamarosan felszáll a fehér füst, sokan most fogják először érezni a saját bőrükön a hitelezési válság negatív következményeit. Bizony vannak olyan évek, amikor jobb befektetés a párnaciha, mint az oly sokat reklámozott professzionális előtakarékosság. Ám a megfelelő következtetés természetesen nem a pénz dunyhába rejtése.

TOVÁBB >
Simor: 2,5 százaléknál is jobban visszaeshet a GDP
2009. január 21.

A gazdaság visszaesése 2,5 százaléknál is nagyobb lehet az idén - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ülésén.

TOVÁBB >
Mikor zárolják a számlánkat?
2009. január 20.

Érdemes tudni, mely esetekben zárolhatják a vállalkozói bankszámlánkat, s mit tehetünk ilyen esetekben - erről közölt összeállítást az Üzlet és Siker.

TOVÁBB >
Az ombudsman leállítaná a vagyonosodási vizsgálatokat
2009. január 20.

Felfüggesztené a vagyonosodási vizsgálatokat az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az adóhatóságnál még nem olvasták az ombudsman levelét.

TOVÁBB >
Milyen megszorítások lesznek?
2009. január 20.

Milyen újabb megszorítások várhatók? Miféle következményekkel járnak, s kiket sújtanak majd? A FigyelőNet összegyűjtötte a szóba jöhető lehetőségeket, a lehetséges érvekkel és ellenérvekkel együtt.

TOVÁBB >
Bush megbüntette a világgazdaságot
2009. január 19.

Bush a lehető legrosszabb gazdaságpolitikai kombinációt választotta: feladta az erős dollár elvét és adót csökkentett. A következmény: a világgazdasági válság, a kétes bioüzemanyag-biznisz és az Egyesült Államok gazdasági vezető szerepének megingása. Gazdag László búcsúzik George W. Bushtól.

TOVÁBB >
Képzett bevándorlók vonzása
2009. január 18.

Kevés tanult migráns választja Európát, ezért az uniós államok különféle módszerekkel próbálják a kontinensre csábítani a kiművelt emberfőket. Kérdés, célra vezetőek-e az új politikák - írja a Figyelő legújabb száma.

TOVÁBB >
Elvehetik a családi pótlékot a legmagasabb jövedelműektől
2009. január 18.

Szűcs Erika szerint társadalmilag elfogadható és elfogadtatható, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot. A miniszter erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában példaként említette a megtakarítási lehetőségekre.

TOVÁBB >
Hobbival jótékonykodó menedzserek
2009. január 17.

Nemcsak anyagi támogatással jótékonykodnak a magyar üzletemberek: van, aki a kedvenc időtöltésével segít - írja a Figyelő legújabb száma.

TOVÁBB >
Alapismeretek nélkül vállalkozunk
2009. január 16.

Csaknem másfél ezer mikro-, kis- és közepes vállalat vezetője, munkatársa volt kíváncsi arra az egész napos konferenciára, amelyet a Marketing Commando tanácsadó cég szervezett „Fújd el az összes marketing hibát!” címmel. Az előadások rávilágítottak, hogy a magyar vállalkozók nagy része a marketing alapvető fogalmaival sincsen tisztában.

TOVÁBB >
Jövő héten pénzhez jutnak az uniós pályázatok nyertesei
2009. január 16.

Az uniós pályázatok legélelmesebb nyerteseinek már a jövő hét első felétől utalják az előleget - értesült a Világgazdaság.

TOVÁBB >
IMF: ne vonuljanak ki az osztrák bankok Kelet-Európából
2009. január 16.

Megkongatta a vészharangot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az osztrák bankok kelet-európai kintlévőségei fölött, egyidejűleg eltanácsolva a pénzintézeteket attól, hogy a veszteségek kockázata miatt eszközöket vonjanak ki a térségből - értesült az osztrák sajtó.

TOVÁBB >
Kommunikációtudományi wikipédia indult
2009. január 15.

Az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet gondozásában elkészült a Kommunikációtudományi Nyitott Enciklopédia alapgyűjteménye, amely mindenki számára olvashatóvá és hivatkozhatóvá válik. Szerkesztését kommunikációs szakemberek végzik.

TOVÁBB >
Fél százalékkal csökkentett kamatot az EKB
2009. január 15.

Fél százalékkal, két százalékra csökkentette alapkamatát az Európai Központi Bank (EKB). Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan legalább másfél hónap szünetet tart a kamatcsökkentésben.

TOVÁBB >
Pénzügyi válság: már nincsenek tabuk
2009. január 15.

A globális pénzügyi válság miatt tabuk dőlnek meg Nagy-Britanniában: a kormány a vagyonosok fokozottabb adóztatására szánta el magát, a közvélemény óriási megelégedésére. Hamarosan Magyarországon is újrakezdődik az adóreformról történő gondolkodás, ám a vagyonosoknak nálunk valószínűleg nem kell fokozottabb adóterhektől tartaniuk.

TOVÁBB >
Drámai első negyedév jön
2009. január 15.

Még messze nincs túl a hazai ipar a mélyponton, annak ellenére sem, hogy novemberben 12 százalékos volt a termelés visszaesése – jósolja a kutató. Az idei első negyedévben még mélyen merít az ipar a „feketelevesből”, enyhe javulásra pedig csak év végén van remény, ha van.

TOVÁBB >
Újraszámolja a költségvetést a kormány
2009. január 15.

Január 29-ére rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a kormány, hogy a gazdasági kilátásokról beszéljenek. Nem puhítják fel a költségvetést, de mindent újraszámolnak. A Fidesz szerint az országnak pótköltségvetésre van szüksége, hiszen két hét után összeomlott a büdzsé.

TOVÁBB >
Munka nélkül, de biztosítva
2009. január 14.

Szinte minden szakmában kötnek már munkanélküliségi biztosítást: eleinte leginkább a közszolgák féltették az állásukat, mára már egyre többen érdeklődnek a versenyszférából – a pénzügyi, a kereskedelmi és a gyártási területről is. Az elbírálás alaposabb lett, ám senkit nem utasítanak el csak azért, mert válság által sújtott szektorban dolgozik.

TOVÁBB >
A GVH nem ragaszkodik a vezetői felelősség szabályaihoz
2009. január 13.

Ha az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítené a versenytörvény vezetői felelősséggel kapcsolatos új szabályait, úgy a Gazdasági Versenyhivatal nem ragaszkodna ezekhez, hanem a módosítás e szabályok nélkül léphetne életbe - mondta Wallacher Lajos, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogi irodájának vezetője kedden délelőtt a Réczicza White & Case ügyvédi iroda szemináriumán.

TOVÁBB >
Egyszerűbb lesz telephelyet nyitni
2009. január 13.

Egyszerűsödik, rövidül, s kevesebb esetben lesz szükség telephely-engedélyezési eljárásra.

TOVÁBB >
Kivételez a kormány a Mollal?
2009. január 13.

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság annak megállapítására, nem sérti-e az uniós állami támogatási szabályokat a magyar kormány és a Mol közötti megállapodás, amelynek értelmében a Mol mentesül a bányajáradékok közelmúltban történt emelése alól.

TOVÁBB >
Szokjuk meg a gyenge forintot!
2009. január 13.

Enyhén erősödhet is a forint az elkövetkező napokban szakértők szerint, akár 280 forint alá is mehet az euró árfolyama. Jelentősebb erősödésre viszont nem számítanak az elkövetkező hetekben.

TOVÁBB >
Kisokos leépítések idejére
2009. január 12.

Mi szabályozza az elbocsátás menetét? Hol nézhetünk utána jogainknak? Mikor jár végkielégítés? És mi az a csoportos leépítés? A legtöbb munkavállalónak csak homályos ismeretei vannak arról, milyen jogok illetik meg akkor, ha elveszíti a munkáját. Az FN munkajogi kisokossal próbál segíteni.

TOVÁBB >
3-4 napos munkahét a Daimlernél
2009. január 12.

Több tízezer alkalmazottja számára rövidített munkaidőt rendelt el hétfőtől a Daimler.

TOVÁBB >
Adót könnyítene a PwC
2009. január 12.

A világgazdasági recesszió miatt 18 átmeneti adókönnyítési javaslatot készít a PricewaterhouseCoopers (PwC), bevonva az AmCham-et és konzultálva a többi adótanácsadóval is.

TOVÁBB >
Novemberben roppant meg a szlovák ipar
2009. január 12.

Szlovákia ipari termelését 2008 novemberében törte meg a világgazdasági válság, amikor 7,1 százalékos visszaesést regisztráltak.

TOVÁBB >
Gyengülhet az euró
2009. január 12.

Hétfőn reggel gyengült az euró a dollárhoz képest, a dollár gyakorlatilag nem mozdult el a péntek késő esti szintről. A szakértők szerint hétfőn a dollár erősödése várható az euróval szemben.

TOVÁBB >
Kezdődik a hitelbedőlési csúcsidőszak
2009. január 12.

A válság hatására sem apad a hitelfelvételi kedv. Sok hitel dől be januárban a karácsonyi kiköltekezés miatt. Az ingatag hitelek nemcsak a hitelfelvevők felelőtlenségének, hanem egyes banki ügyintézők felületes tájékoztatásának, s némelyik hitelközvetítő jutalékéhségének is köszönhető.

TOVÁBB >
Ausztriában már csökkentették a munkaidőt
2009. január 9.

Tíz éve nem dolgoztak ilyen sokan csökkentett munkaidőben Ausztriában, állítják a szakszervezetek. A munkaügyi hivatal tájékoztatása szerint tavaly decemberre 8900-ra nőtt az így foglalkoztatottak száma, 2009. január végére pedig újabb 7000 fővel bővülhet a kör.

TOVÁBB >
7,5 milliónál már 40 százalék az adókulcs
2009. január 9.

Idén is emelkedett a nyugdíjjárulék alap felső határa, így a különadót idén 7 millió 446 ezer forint fölött kell megfizetni.

TOVÁBB >
Nem jár kártérítés a cégeknek a leállás miatt
2009. január 8.

A gázhiány miatt leállásra kényszerült cégeknek nem jár emiatt kártérítés – jelentette be a miniszterelnök. Sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a takarékosság hazafias kötelességünk.

TOVÁBB >
Válságkasszát nyitott a kormány
2009. január 7.

A munkaügyi tárca szerdán bejelentette: több olyan programot indít, amellyel a munkahelyek megőrzését és az új állások létrehozását segíti. A Munkaerő-piaci Alapból többek között a csoportos létszámleépítések kezelésére, a munkaidő-csökkentésre, de akár a távmunka bér- és járuléktámogatására is igényelhető támogatás, összesen csaknem 100 milliárd forint.

TOVÁBB >
Egyre többen vesztik el a munkájukat
2009. január 7.

Tavaly szeptember-november között a foglalkoztatottak száma 3 millió 908 ezer, az állástalanoké 330 ezer fő volt. A munkanélküliségi ráta 7,8 százalékra nőtt, és a nem dolgozók fele több mint egy éve keres állást.

TOVÁBB >
Magasan maradnak a betéti kamatok
2009. január 7.

A sorozatos jegybanki kamatcsökkentések ellenére alig mérséklődtek az akciós betéti kamatok: a bankok továbbra is pénzszűkében vannak, és új ügyfeleket csábítanak. A FigyelőNetnek nyilatkozó szakértők szerint gyors és nagy ütemű kamatcsökkentések nem is lesznek, így a lekötött bankbetét továbbra is kitűnő megtakarítási forma.

TOVÁBB >
Simor: további kamatcsökkentés szükséges
2009. január 6.

A Magyar Nemzeti Bank amilyen hamar csak lehet, csökkenteni akarja a kamatokat, mert az infláció mérséklődése és a recesszió alacsonyabb kamatszintet indokol. A kamatcsökkentésnek azonban nem szabad megzavarnia a pénzpiaci stabilitást - fejtette ki a Reutersnek Simor András, az MNB elnöke.

TOVÁBB >
Nemzeti sport a fiktív számlázás
2009. január 5.

Az elmúlt évek egyre szigorúbbá váló adóhatósági ellenőrzései ellenére 2008-ban is gyakran próbálkoztak a vállalkozások a nyereség- és adóalap csökkentésével fiktív számlák befogadása útján - írja a Napi Gazdaság hétfői számában.

TOVÁBB >
Emelték az iparűzési adót az M6-os mellett
2009. január 5.

Több, az épülő M6-os melletti település önkormányzata a maximális 2 százalékra emelte január 1-jétől az iparűzési adót - írta hétfői számában a Tolnai Népújság.

TOVÁBB >
A belga betétbiztosítás védi már az AXA-t
2009. január 5.

Nem védi idén január 1-től a AXA-nal elhelyezett banki betéteket a magyar betétbiztosítás, az ott elhelyezett betétekért immár a belga betétbiztosítás felel.

TOVÁBB >
Legyőzték a trójai programokat
2009. január 5.

A várakozásoknak megfelelően lényegesen módosultak a számítógépes vírusfertőzések. A karácsonyi ajándékszezon idején a reklámprogramok fertőztek a legtöbbet.

TOVÁBB >
Gyurcsány visszatérne a reformokhoz
2009. január 5.

Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy az ország túlnyomó része támogatja majd intézkedéseket, és kezelni fogják a válságot - a miniszterelnök erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt.

TOVÁBB >
Mibe fektessünk 2009-ben?
2009. január 5.

Nincsen rossz befektetés, csak az élet rövid – szól a bölcs Wall Street-i aforizma. Vagyis hosszabb időtávon szinte minden piacon vannak jó beszállási és kiszállási pontok. A 2008-as nagy pénzügyi világégés után sok piacon alakultak ki jó vásárlási lehetőségek, ám a „leárazások” részben indokoltak is. Szakértőink egyetlen dologban megegyeztek: minden befektetés rövid távú sikere attól függ 2009-ben, hogy a közgazdászok sokféle válságprognózisa közül melyik valósul meg, elnyújtott, mély recesszió következik be, vagy gyorsabban visszarendeződnek az értékelések.

TOVÁBB >
IMF: nem alku tárgya a kamat
2009. január 3.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minden országnak a szervezet általános hitelfeltételei szerint nyújt kölcsönt, a kamat tehát nem alku tárgya.

TOVÁBB >
Nőtt a Széchenyi-kártya kamattámogatása
2009. január 2.

Egyről két százalékpontra nő a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása az idén.

TOVÁBB >
Meghosszabbítanák a shortolás tilalmát a britek
2009. január 2.

Meghosszabbítaná a brit parlament illetékes bizottságának vezetője a bankrészvények árfolyamzuhanására játszó spekulatív ügyletek két hét múlva lejáró tilalmát.

TOVÁBB >
Rajtunk múlik a recesszió
2009. január 1.

Jórészt a kelet-európai gazdaságokban zajló idei fejleményeken múlik, hogy az európai gazdaság egészében milyen mély és milyen hosszú lesz a recesszió - áll londoni elemzők újévi előrejelzésében, amely szerint nemcsak a nyugati recesszió hat Kelet-Európára, de a keleti visszaesés is érezhetően tovább rontja a nyugati kilátásokat.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011