Gazdasági hírek
A mobiltechnológia fellegvára leszünk- Interjú
2009. július 31.

Magyarország lesz az infokommunikációs szektor fellegvára a térségben a lelkes és viszonylag olcsó munkaerő miatt – állítja Nicholas Jeffery, az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) vezető technológiai tanácsadója, aki szerint a válság lendületet ad a mobilalkalmazások fejlődésének, a vásárlók pedig, úgy tűnik, nem fogják vissza magukat.

TOVÁBB >
Lemond az egyik OTP-vezér
2009. július 31.

Távozik az OTP Banktól Urbán László vezérigazgató-helyettes, közös megegyezéssel július 31-i hatállyal, "az egységes menedzsmentszemlélettől eltérő vezetői felfogás miatt" - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Utódja Bencsik László lesz.

TOVÁBB >
Tízéves csúcson a munkanélküliség az euróövezetben
2009. július 31.

Tízéves csúcsra, 9,4 százalékra emelkedett a munkanélküliség az euróövezetben júniusban. A 27 uniós tagországban 8,9 százalékos volt a munkanélküliség az év hatodik hónapjában – derül ki az Eurostat felméréséből.

TOVÁBB >
Polgármesterek tiltakoznak az iparűzési adó ellen
2009. július 31.

Alkotmánybírósághoz fordult közös beadványban a győri és a veszprémi polgármester, a testülettől az iparűzési adóra vonatkozó feladat- és hatásköröket módosító törvény alkotmányellenességének utólagos vizsgálatát kérik - jelentette be Debreczenyi János, Veszprém fideszes polgármestere.

TOVÁBB >
Kisebb bürokratikus egyszerűsítés a cégeknek
2009. július 31.

Kisebb bürokratikus egyszerűsítést jelent a cégeknek a kormány szerdai döntése. A vállalatoknak kevesebb esetben kell adóigazolást kérniük, ha szerepelnek a köztartozásmentes adatbázisban.

TOVÁBB >
Hármas a kormánynak Heim Pétertől
2009. július 30.

A pénzügyi válság kezelésében valamivel 3-as feletti, míg a reálgazdasági válságkezelésben inkább az alatti osztályzatot érdemel a kormány. Heim Péter kormányértékelése, makrogazdasági publicisztikája.

TOVÁBB >
Tudományos tippek a magyar kilábalásra
2009. július 30.

Anyag-, és energiatakarékosság, innováció, a foglalkoztatás bővítése, a multinacionális cégek hazánkban tartása, illetve továbbiak bevonzása, az exportorientáció fenntartása - ezek lennének a magyar gazdasági-társadalmi kitörési stratégia főbb elemei. A Világgazdasági Kutatóintézet és az Ecostat közös kutatása eredményeit csütörtökön ismertették nyilvánosan.

TOVÁBB >
Gyilkos árnyak a foglalkoztatási számok mögött
2009. július 29.

Látszólag kedvező folyamatok indultak el a foglalkoztatásban, a fény az alagút végén azonban a kijárat helyett a mozdony fényének bizonyulhat.

TOVÁBB >
Százmillió euró állami kölcsönt kap a BorsodChem
2009. július 27.

Százmillió eurós hitelt ajánl fel a magyar kormány a BorsodChem vegyipari cégnek - írta hétfőn a Financial Times.

TOVÁBB >
W vagy U alakú lesz a válság?
2009. július 27.

Egyre kevésbé bíznak a nagy elemzőházak a világgazdasági válság gyors lefutásában. Noha már tavasszal megjelentek a javulás jelei, ma már a szakértők zöme U vagy W alakú folyamatra számít – vagyis arra, hogy még jó ideig nem indul meg az érdemi fellendülés - írja a hétfői Világgazdaság.

TOVÁBB >
Bizakodóbbak a németek
2009. július 27.

Németországban júliusban tovább javult a fogyasztói hangulat, az alacsony infláció miatt az emberek már nagyobb vásárlásokat is kezdenek megengedni maguknak - áll a GfK piackutató intézet hétfőn ismertetett elemzésében.

TOVÁBB >
Emelkedőben a nyugat-európai tőzsdék
2009. július 27.

Hétfőn folytatódhat a rally a nyugat-európai tőzsdéken, mert a befektetők változatlanul bíznak a fellendülésben az eddig nyilvánosságra hozott vállalati eredmények alapján.

TOVÁBB >
Zsebre megy - túlpolitizált lett a BÉT
2009. július 27.

A tőzsdei befektetők nem szeretik a politikától erősen függő cégeket. Kockázatként élik meg, ha egy társaság árbevételének nagyobbik részét állami megrendelésekből szerzi, ha egy állami döntés, egy szabályozási változás hirtelen megváltoztathatja a profitlehetőségeket. Valójában persze a gazdaságban (is) szinte minden politika, különösen igaz ez egy olyan világégés közben, amikor a kormányok kénytelenek érdemben gazdaságot menteni.

TOVÁBB >
Törölhetik a trehány cégeket
2009. július 27.

Az adószám felfüggesztését, végső esetben a vállalkozás törlését kockáztatják azok a társaságok, amelyek nem nyújtották be határidőre a tavalyi évről szóló beszámolójukat - ismerteti a Népszabadság hétfői száma.

TOVÁBB >
Már 716 ezren nem tudnak törleszteni
2009. július 24.

A múlt év végi 618 ezerről az első félév végére 716 ezerre nőtt a legalább 90 napos késéssel fizetők, a BAR listára felkerült lakossági hiteladósok száma - derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) üzemeltető BISZ Zrt. most megjelent legfrissebb kimutatásából.

TOVÁBB >
Megakasztotta a válság Kelet-Európa növekedését
2009. július 24.

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.

TOVÁBB >
Nagy zuhanás előtt a kiskereskedelem
2009. július 24.

A kiskereskedelmi forgalom az év első öt hónapjában 3,6, májusban 4,2 százalékkal csökkent éves összevetésben. A június átmeneti fellendülést hozhat, az év hátralévő részében jöhet a feketeleves: akár 6-7 százalékos is lehet az idei visszaesés.

TOVÁBB >
Oszkó megnyugtatta a befektetőket
2009. július 23.

A sikeres eurókötvény-kibocsátás ellenére az államadósság kezelésében inkább a forintalapú forrásokra támaszkodna a közeljövőben a kormány - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Oszkó Péter pénzügyminiszter.

TOVÁBB >
Nem hat a válság a digitális forradalomra
2009. július 22.

Megállíthatatlanul terjednek a digitális technológiák a szórakoztató- és médiaipar valamennyi szegmensében, annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági visszaesés az egész iparágat sújtja – írja az iparág jövőjét feszegető tanulmányában a PricewaterhouseCoopers. A digitális jövőt az üzleti modellek sokfélesége és még inkább személyre szabott megoldások jellemezik majd.

TOVÁBB >
Pettkó: a vagyonadó a lakosság felét érinti
2009. július 22.

Nemcsak a harmincmillió forintnál értékesebb ingatlanok után kell majd adózni jövőre - jelentette ki Pettkó András, aki szerint a vagyonadó a lakosság felét fogja érinteni.

TOVÁBB >
Jobban megadóztatnák a vagyont a németek
2009. július 22.

A vagyonok fokozottabb megadóztatását indítványozta a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW). Az ország egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézete arra hivatkozik, hogy ez az állam számára évente mintegy 25 milliárd eurós többletbevételt eredményezhetne.

TOVÁBB >
Kaszálnak a válság okozói
2009. július 22.

Több milliárd dolláros profittal zárták a második negyedévet a világgazdasági válságért felelős amerikai óriásbankok, miközben az állami segítség jó részét is visszafizették. A sok pénzt most jutalékokkal és kereskedelmi tevékenységgel keresték, vagyis a hagyományos banki tevékenység továbbra sem dübörög az Egyesült Államokban. A válság így elhúzódó, a banki profitok pedig átmenetiek lehetnek.

TOVÁBB >
Árulkodó gyorsjelentéseket közöltek Amerikában
2009. július 22.

Növekvő nyereségről, de az árbevétel érdemi visszaeséséről számolt be friss gyorsjelentésében számos amerikai nagyágyú kedden este. A kereslet bővülése nélkül nem lehet kilábalni a válságból, így a profitadatok megtévesztőek.

TOVÁBB >
GVH: visszakapják pénzüket a Raiffeisen Bank ügyfelei
2009. július 22.

A Raiffeisen Bank vállalta, hogy kártalanítja azon ügyfeleit, akik a pénzintézet egyoldalú szerződésmódosítása miatt a korábbinál magasabb díjért fizethették vissza fennálló tartozásaikat - áll a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében.

TOVÁBB >
Kevesebb vezető lesz az állami cégekben
2009. július 22.

Az állami társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak létszámcsökkentéséről is döntött egyebek között a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén - közölte a tanács PR-ügynöksége.

TOVÁBB >
Bajnai: ha kell, azonnal beavatkozunk
2009. július 22.

Ha kell, a kormány beavatkozik a folyamatokba, év közben korrigálja a költségvetést, mert a tervezett költségvetési hiányt tartani kívánja.

TOVÁBB >
Andrási a MÁV elnök-vezérigazgatója
2009. július 21.

Andrási Miklóst, a MÁV Zrt. igazgatóságának elnökét nevezték ki a vasúttársaság elnök-vezérigazgatójává július 20-iki hatállyal - közölte a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

TOVÁBB >
Mi kell a cég sikeréhez?
2009. július 20.

A válság miatt a cégeknél egyre fontosabbá vált a tehetség megítélése: mind a megtartásukra tett erőfeszítés, mind a kinevelésük előtérbe került, és már a toborzásnál fontos, hogy a cég felismerje őket. A szomszédos országokban kissé másképp azonosítják be a kiemelkedő dolgozókat: hazánkban inkább a munkában nyújtott teljesítménye alapján mondják valakire, hogy tehetséges, a cseheknél inkább mérésekkel derítik ki.

TOVÁBB >
Bokros: javult a helyzet Magyarországon
2009. július 20.

Magyarországon tényleg javult a gazdasági helyzet, "és el kell ismerni, hogy ez részben a kormány tevékenységének köszönhető" - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője a Magyar Televízió Napkelte című műsorában, ahol arról is beszélt, hogy az önkormányzati rendszer megváltoztatására van szükség.

TOVÁBB >
Rontotta bankjaink minősítését az S&P
2009. július 20.

Gyengébb kockázati kategóriába sorolta át a magyar bankrendszert hétfőn a Standard & Poor's. A bankszektor állami támogatása szükség esetén költségvetési korlátokba ütközne – indokolta döntését a hitelminősítő.

TOVÁBB >
Idén már nem kell az IMF-mentőöv
2009. július 20.

Az őszi nemzetközi hitelcsomagból az EU-hitelkeret fennmaradó részét még az idén lehívják, de a 2009 második félévi finanszírozási szükséglet többi része várhatóan a piacról fedezhető - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. A hitelcsomagból az IMF hitelére várhatóan már csak jövőre lesz szüksége a költségvetésnek.

TOVÁBB >
Szupersiker a magyar eurókötvény
2009. július 17.

Szupersikernek" nevezték a szervezők a pénteken árazott új, ötéves, egymilliárd eurós magyar eurókötvény kibocsátását.

TOVÁBB >
Bajnai megregulázta a bankokat
2009. július 17.

Szeptember végéig tartó moratóriumban állapodott meg a kormány a bankokkal az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében. Őszre elkészítik a bankok magatartáskódexét, és annak elfogadását követően ez alapján működnek a PSZÁF fokozott fogyasztóvédelme mellett – mondta a miniszterelnök.

TOVÁBB >
Pénzük harmadától búcsúzhatnak a vezetők
2009. július 15.

Miután a bónuszokat és a prémiumokat sok magyarországi cégnél elviszi a krízis, a vezérigazgatói jövedelmek egyharmada válhat kámforrá. Gyakran elmaradnak a felső vezetők béremelései is az idén, még az inflációkövető módosítás sem jellemző. Sok helyen visszavettek a különböző juttatásokból is. A Figyelő írása.

TOVÁBB >
Mennyit keres egy ügyvezető igazgató?
2009. július 14.

Magyarországon az ügyvezető-igazgatók átlagfizetése 550 500 forint – olvashatjuk egy friss felmérésben. Természetesen a válaszadók között megtalálhatjuk mind a legkisebb kft.-k, mind a nagyvállalatok vezetőit. Kiderült: a béreiket nagyban befolyásolja cégnagyság is, némely ügyvezető akár egymilliónál többet is hazavihet havonta.

TOVÁBB >
Cégtemetés szabadon – adóssághegyekkel
2009. július 14.

Rossz hír sok kintlevőséggel küzdő vállalkozónak, hogy a nekik tartozó megrendelőnek bármikor nyoma veszhet. Az ügyvéd jóhiszeműen is szentesítheti a tartozások eltüntetése céljából létrejövő cégeladási ügyleteket, mert munkája során nem kell megismernie a cégek gazdasági helyzetét. A cégbíróságnak pedig, ha formailag minden rendben van, be kell fogadnia a cégeladásokat, akkor is, ha egy-egy székhelyre tömegesen jegyeznek be cégeket. A cég és vele együtt a tartozás eladásához nem kell a hitelező beszállító hozzájárulása.

TOVÁBB >
Bokros válságkezelésre készül
2009. július 14.

A nemzetközi gazdasági válság kezelésének témakörét tartja az egyik kiemelt feladatnak Bokros Lajos (MDF) európai parlamenti tevékenységében az elkövetkező hónapokban.

TOVÁBB >
Bankgarancia-programot indít a kormány
2009. július 14.

A kormány augusztus közepétől 50 milliárd forint keretösszeggel gazdaságélénkítési bankgarancia-programot indít elsődlegesen termelő tevékenységet végző vállalkozásoknak a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közösen - jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

TOVÁBB >
Csiszolatlan üzlet maradt a gyémántkereskedelem
2009. július 12.

Megkoptatta az évi 70 milliárd dolláros gyémántüzlet fényét a válság, a középkor óta a világ gyémántközpontjának tekintett Antwerpenben mégsem aggódnak: India ugyan a riválisukká nőtte ki magát, de egyúttal egyre nagyobb a felvevőpiacuk is - írja a Figyelő legújabb száma.

TOVÁBB >
A Mol nem kér az oroszokból - interjú az elnök-vezérigazgatóval
2009. július 11.

Annak ellenére sem észlel a Mol elleni összehangolt orosz stratégiai lépéseket Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, hogy a Szurgutnyeftyegaz váratlan 21 százalékos tulajdonszerzését egyeztetett lépésnek tartja, illetve hogy a napokban a magyar olajvállalat 50 százalékos tulajdonában lévő oroszországi olajmező körül veszélyes – sokak szerint a moszkvai politika által motivált – feszültség alakult ki. Interjú.

TOVÁBB >
135 ezerrel több a munkanélküli
2009. július 10.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat bizakodik a legfrissebb munkaerő-piaci adatok alapján. Az elmúlt hónapban a szezonális, illetve közcélú munkák nagy száma miatt csökkent az előző hónaphoz képest a nyilvántartott álláskeresők száma, valamint az új belépők is kevesebben lettek. Ám az éves mérleg negatív: most közel 550 ezren szerepelnek az adatbázisukban, míg 2008 júniusában „csak” 415 ezren voltak.

TOVÁBB >
Indulhat a General Motors
2009. július 10.

Péntekre virradóra a General Motors és az amerikai kormányzat képviselői aláírták Detroitban azt a megállapodást, amelynek értelmében a General Motors eladja életképes üzletrészeit egy, az állam többségi tulajdonában lévő társaságnak, közölték az ügyet ismerő források.

TOVÁBB >
Mennyit keres egy pénzügyi tanácsadó?
2009. július 10.

A bankok pénzügyi tanácsadóinak a fizetése nem kiemelkedően magas, inkább a kiegészítő juttatások és a jutalmak összege miatt keresnek jól. Az átlagfizetésük 256 600 forint, ám a 13. havi bérük is ekörül jár, és a válaszadók közel fele 250 ezer forintos prémiumot is kap év végén – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Júliustól csökkenhet a magyar kamat
2009. július 10.

A magyar befektetési termékek általánosan javuló kockázati megítélése valószínűleg már ebben a hónapban a pénzügypolitikai enyhítés újrakezdésére ösztönözheti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), jósolták pénteken londoni feltörekvő piaci elemzők.

TOVÁBB >
Több elbocsátás, kevesebb munkaügyi per
2009. július 9.

Az elbocsátási hullám ellenére mintegy húsz százalékkal csökkent a munkügyi perek száma Magyarországon - írta a csütörtöki Világgazdaság.

TOVÁBB >
Semmi sem védi a beszállítókat
2009. július 9.

Minden napra jut egy cégeltűnés. Legalábbis ezt tapasztalja a DirektInfo kintlévőség-kezelő cég saját praxisában. Sajnos nincs olyan egységesített adatbázis, ahol a beszállítók utánanézhetnének annak, megrendelőjük valós cég-e, nem pedig egy már félig eltüntetett vállalkozás. De csökkenthető a rizikó némi utánjárással.

TOVÁBB >
Nagyot zuhantak a hotelárak
2009. július 9.

Jó hír azoknak, akik tengerpart helyett inkább városlátogatásra készülnek júliusban, ugyanis az európai nagyvárosokban a tavalyinál jóval kedvezőbb hotelárakkal számolhatnak. A Trivago utazási portál júliusi hotelárindexe szerint 14 százalékkal olcsóbban juthatunk szálláshoz, mint 2008 nyarán.

TOVÁBB >
MSZP: ne jó szocialisták, hanem jó kapitalisták legyenek a bankok
2009. július 9.

Az MSZP továbbra is azt várja el a bankoktól, hogy kövessék a devizaárfolyamok mozgását, és csökkentsék az euró- és svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészletét - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.

TOVÁBB >
Amnesztiát adna Bajnai a szabálysértőknek
2009. július 8.

Levélben szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnök az államigazgatási hatóságokat, hogy a kisebb súlyú, első alkalommal történt szabályszegésekkor méltányosan járjanak el, ne szabjanak ki bírságot a kisvállalkozókra. Erről Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter számolt be a kormány szerdai ülése után. Elmondta: a kormány szerdán bírságbejelentő honlapot indított.

TOVÁBB >
4,8 százalékos visszaesést jósol az Ifo az euróövezetnek
2009. július 8.

A német Ifo gazdaságkutató intézet szerdán az euróövezet összesített hazai össztermékének (GDP) 4,8 százalékos visszaesését jósolta erre az évre. Az Európai Bizottság utolsó, májusi hivatalos jóslata 4,0 százalékos romlást valószínűsített idénre.

TOVÁBB >
Látják a fényt a londoni elemzők
2009. július 8.

Jelentősen javították szerdán londoni elemzők a világgazdaság jövő évi teljesítményére adott előrejelzésüket, elsősorban a feltörekvő térség erőteljes élénkülésére számítva, bár a globális vállalati szektor pénzügyi helyzete a legújabb kimutatás szerint még meredeken romlik.

TOVÁBB >
Kedvez és szigorít a munkajog
2009. július 7.

Módosította az Országgyűlés a munka törvénykönyvét, a változások egy része június 1-jével már hatályba lépett. A céljuk az volt, hogy munkajogi eszközökkel enyhítsék a válság hatásait. Változott a munkaidőkeretre, a pihenőidőre és a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabály. Ezek rugalmasabbak lettek, ám más területeken szigorítottak, például kevesebb táppénz jár.

TOVÁBB >
Sztrájkra készülnek az Electroluxnál
2009. július 6.

Sztrájkbizottságot alakított a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete az Electrolux nyíregyházi gyárában; az érdekképviselet 5 százalékos béremelést és a kollektív szerződés felülvizsgálatát szeretné elérni - közölte Papp Jánosné, a szerveződés elnöke.

TOVÁBB >
Most jön a gödör feneke
2009. július 6.

Idén 6,5 százalék körüli mértékben esik a magyar gazdaság teljesítménye, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek. A recesszió mélypontja a harmadik negyedévben várható, gyors kilábalás azonban sehol sem valószínű - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

TOVÁBB >
Defektes a szlovák modell
2009./27. szám - július 5.

A globális autóipari válság rávilágít a szlovák gazdaság ágazatfüggőségére, és az összeszerelésen túlmutató tevékenységek hiányára. A Figyelő cikke.

TOVÁBB >
Gyenesei: megbénulhat az ország
2009. július 5.

Kompenzáció nélkül az önkormányzatok működésének megbénulását és ez által az ország működőképességét kockáztatja a 2010-ben tervezett 120 milliárd forint támogatás kivonása az önkormányzatok költségvetéséből – véli a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere.

TOVÁBB >
Nagyétvágyú pályakezdők
2009. július 4.

Budapesten nőtt, Miskolcon viszont csökkent a pályakezdők bérigénye. Ám még így is jóval magasabb az elvárt fizetés összege, mint amit a cégek ajánlanak. Főként a gazdasági és a pénzügyi végzettségűek árazzák túl magukat, az állásbörzék statisztikái szerint 250 ezer forintnál is többet szeretnének kapni, a bölcsészek viszont megelégednének feleannyival is.

TOVÁBB >
Visszatérnek a vállalatokhoz az alapítók
2009. július 2.

Egyre több Magyarországon nagynak számító vállalatnál dönt úgy a többségi alapító-tulajdonos, hogy a gazdasági válságra adott válaszként visszaveszi a vezetést - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Fokozódik a csődhullám
2009. július 2.

Az első félévben 7391 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami 30 százalékos éves növekedést jelent – derült ki az Opten Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján. A cégnél úgy vélik, még nem tetőzött a csődhullám, ráadásul egyre nagyobb társaságok jutnak bajba, egyre több kicsit hagyva magukra.

TOVÁBB >
Az IMF optimistább a Világbanknál
2009. július 2.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy látja, hogy a termelés csökkenése lassul és a pénzügyi körülmények javulnak, ezért a legközelebbi, őszi előrejelzés-sorozatában minden bizonnyal javítani fogja a világgazdaság növekedésére szóló jóslatait - mondta az IMF vezérigazgató-helyettese, Murilo Portugal csütörtökön.

TOVÁBB >
Munkahelymegőrzésben jó az új adótörvény
2009. július 2.

A hazai cégek alapvetően pozitívan fogadják a Bajnai-kormány lépéseit az élőmunkát terhelő járulékok és adók csökkentése terén, de nem érzik azokat átütő erejűnek, derült ki a Szonda Ipsos és a Lépéselőny.hu közös kutatásából.

TOVÁBB >
Duplázódhat a vállalkozók terhe
2009. július 1.

Több mint kétszeres tehernövekedésre számíthatnak jövőre egyes szakmák vállalkozói, így a jogászok, pénzügyi szolgáltatók, számítástechnikai szakemberek a hétfői adótörvény-módosítás következtében. Vannak olyanok is, akiknek kevesebb adó-, és járulékbefizetési kötelezettségük lehet, köztük a fényképészek, a fodrászok, a vendéglátósok. Ön vajon nyer vagy veszít? Az FN válaszol.

TOVÁBB >
A német gyárosok nem érzik az enyhülést
2009. július 1.

A német gépipari ágazat egyelőre nem mutatja a válságból való kilábalás jeleit. A gépgyártó és gyárépítő ágazati szakmai szervezet, a VDMA kimutatásai szerint májusban 48 százalékkal esett vissza az új megrendelések beérkezése az előző évi bázishoz képest.

TOVÁBB >
Az on-line kereskedelmet elkerülte a válság
2009. július 1.

Az interneten keresztül értékesítő kiskereskedelmi boltok forgalma 2008-ban elérte a 63 milliárd forintot, ami a teljes kiskereskedelmi forgalom egy százaléka, az összeg az idén 50 százalékkal, 95 milliárdra nőhet - áll a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. gyorsjelentésében.

TOVÁBB >
Megnyílt a földgázpiac
2009. július 1.

A július elsejével teljes egészében megnyitott magyar földgázpiacon a nagyobb fogyasztóknak kötelező volt gázszolgáltatót választaniuk, míg a lakosság és a kisebb fogyasztók továbbra is hatóságilag ellenőrzött áron kaphatják a földgázt.

TOVÁBB >
Nagyon gyenge már nem lesz a forint
2009. július 1.

Már nem tartanak a befektetők a feltörekvő piacok összeomlásától, ráadásul hosszú idő után először kedvező hazai hírek is erősítik a derűlátó hangulatot – értelmezték az FN-nek makroelemzők a 270 forintos euróárfolyamot. Itt az ideje a kamatcsökkentésnek – vélték.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011