Gazdasági hírek
Edzővel fejlesztik az értékesítőket
2009. május 30.

A business coaching, vagyis az "üzleti edzés" hagyományosan a vezetői értékekre helyezi a hangsúlyt. Azonban nemcsak a felső, hanem a középvezetői, sőt az értékesítői szinten is jó eredményeket lehet elérni a módszerrel - vallják a szakemberek. Ez a fejlesztés más, mint egy tréning. Az értékesítők "edzése" talán a legösszetettebb feladat.

TOVÁBB >
A Magna mentheti meg az Opelt
2009. május 30.

Általános megkönnyebbülés fogadta Németországban a szombat hajnalban létrejött megállapodást az anyavállalat General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt ugyancsak csőd közeli helyzetbe került Opel autógyár megmentéséről.

TOVÁBB >
Csökkentek a beruházások az első negyedévben
2009. május 29.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2009 I. negyedévében 7,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított volumenindexek alapján - 1,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

TOVÁBB >
Nőttek az ipari termelői árak
2009. május 29.

Az ipari termelői árak 2009 áprilisában az előző havihoz képest ugyan 1,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál viszont 7,2 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

TOVÁBB >
Beledöglünk a munkába
2009. május 29.

Vannak emberek, akiknél gyakoribb a konfliktus a privát élet és a munkahely között. A legveszélyeztetettebbek a felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végzők és a vezető beosztásúak. Régebben ez csak a „karrieristák” jellemzője volt. A válság miatt azonban ma már bárkivel – akár egy adminisztrátorral is – előfordulhat, hogy a magánéletét fel kell áldoznia a „munka oltárán”.

TOVÁBB >
Megszólaltak a „Magyarország Nyrt.” vezérigazgatói
2009. május 28.

Interjúkötet készült magyar topmenedzserekkel. Az alkotók nem találomra választották ki a könyv szereplőit: a 12 vezető beosztású ember egyszer már elnyerte Az év menedzsere-díjat, a könyvbemutatón pedig eljátszottak a gondolattal: mit csinálnának, ha ők lennének a „Magyarország Nyrt.” vezérigazgatói.

TOVÁBB >
Ügyfél-azonosítás
2009. május 28.

A kétes tulajdonosi körű, valamint az üzleti világ szürke zónájában tevékenykedő cégek tisztázása a cél – de nyilatkozni mindenkinek kötelező.

TOVÁBB >
Erős János lehet a Déli Áramlat elnöke
2009. május 28.

Déli Áramlat Magyar-Orosz Zrt. lehet a neve az orosz Gazprom, illetve az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által felerészben tulajdonolt, a tervezett orosz-olasz gázvezeték magyar szakaszát üzemeltető cégnek. A csúszással talán a nyáron megalakuló közös cég első elnökét az MFB adja, de több egységet a Gazprom irányítana - írta a Népszabadság.

TOVÁBB >
Euró vagy forint? - megmondjuk!
2009. május 28.

Már nem 300-310, hanem 270-280 forint az euró, de a gyenge magyar deviza veszélye véglegesen nem múlt el. Jó ötlet lehet ilyenkor csökkenteni a forintkitettségünket, azaz euróalapú befektetéseken is gondolkodni. De hogyan kerüljük el a felesleges költségeket?

TOVÁBB >
Bődületes visszaesés az autópiacon
2009. május 28.

Folytatódik a hazai autókereskedések vesszőfutása. Ahogy ironizálni szokás, gyenge évkezdés után erős visszaesés következett májusban. Történelmi visszaesést mérnek az adatgyűjtők.

TOVÁBB >
Fiatal és idős nem fog munkát kapni
2009. május 28.

Csaknem 10 százalékosra nőtt a munkanélküliség, és a jó munkavállalási korú népességből is már 90 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. Leginkább a fizikai dolgozók és a férfiak veszítették el állásukat. Az adatokból az következik, hogy a fiatalok és az ötven felettiek elhelyezkedése egyre reménytelenebb. Fordulatot csak külföldről remélhetünk.

TOVÁBB >
Mol-fricska a Gazpromnak
2009. május 27.

Kevésbé függünk majd az orosz gázszállításoktól, és az Európai Unió Nabucco-projektje is esélyt kaphat arra, hogy „álomból” valósággá váljon, ha a Mol és az OMV meg tudja valósítani terveit a nemrég vásárolt kurdisztáni gázmezőkkel. A geopolitikai kockázat azonban óriási - írja legfrissebb számában a Figyelő.

TOVÁBB >
U alakú lesz a válság
2009. május 27.

A globális gazdasági válság első, pénzügyi szakasza 2009-ben vélhetően véget ér, de a reálgazdasági szakaszról azonban még nem tudunk sokat - vélekedett Békesi László közgazdász.

TOVÁBB >
Bajban vannak a diplomások
2009. május 26.

Néhány hónappal korábban még inkább a képzetlenektől és a betanított munkát végzőktől váltak meg a vállalatok. Ez a trend márciusban megváltozott: egyre több szakképzett dolgozó veszíti el az állását. Akkor az állástalan diplomások száma még nem nőtt, áprilisban viszont már ezerrel több felsőfokú végzettségű ember keresett állást, mint egy évvel korábban. Külföldön pedig az elbocsátási hullám elérte már a felsőfokú végzettségűeket is.

TOVÁBB >
A topmenedzsereket személyesen érinti a válság
2009. május 26.

A topmenedzserek zömét személyesen érinti a válság, ráadásul érzik az imázsuk romlását is - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Simor: erkölcsösebb kapitalizmus kell
2009. május 26.

Nem „kevesebb", hanem erkölcsösebb kapitalizmusra van szükség - jelentette ki Simor András jegybankelnök a Media Hungary konferencia nyitónapján mondott beszédében kedden Tihanyban.

TOVÁBB >
Süllyed a vagyonadó ötlete
2009. május 26.

Mégsem sújtja „vagyonadó” a panellakások tulajdonosait, de kíméli a nagy vagyonnal rendelkezőket is, mert nem a teljes vagyonra vetik ki. A kormányzat a vagyon csak néhány elemét adóztatná, egy részüket ráadásul nem is az értékük alapján. Ki-ki maga fölbecsülheti, mennyit ér az ingatlanja, a kormányzat segédanyaggal is kedveskedik.

TOVÁBB >
Alig nő a munkanélküliség Németországban
2009. május 25.

Az elmúlt évek munkaerő-piaci reformjának eredménye a mostani alacsony német munkanélküliség. Azonban épp az át- és továbbképzésre ösztönző rendszer, illetve a segélyek rendkívül alacsony összege miatt súlyos szociális feszültségek fenyegetnek, ha a gazdaság nem talál magára, és mégis „elszabadul" a munkanélküliség.

TOVÁBB >
Megfogható az offshore vagyon
2009. május 25.

Megfoghatóak az adóelkerüléssel külföldre menekített milliárdok. Semmi újat nem kell kitalálni, csak német, angol, amerikai megoldásokat alkalmazni, s nyakon csíphetnék az off-shore világba varázsolt pénzeket. Van olyan szakértő, aki szerint egyenesen bűnözés az adóparadicsomi állapotok kihasználásának magyar módija. A Figyelő cikke.

TOVÁBB >
Simor visszaverte a támadásokat
2009. május 25.

„Nem tervgazdaságban élünk” – válaszolt Surányi György, Csányi Sándor és Czirják Sándor kritikáira Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelő és a Nemzetközi Bankárképző Központ által szervezett Első bankár konferencián. A jegybankelnök furcsállja, hogy a kritikusai által vezetett bankok, bár tehetnék, nem hitelezik kellőképpen a magyar gazdaságot.

TOVÁBB >
Surányi kritizálta a jegybankot
2009. május 25.

Gyökeresen eltérő jegybanki politikára, alacsony kamatozású beruházásösztönző hitelek nyújtására lenne szükség - mondta Surányi György, a jegybank egykori elnöke az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

TOVÁBB >
Zuhan a GDP-nk, nő az inflációnk
2009. május 25.

Az idén 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel és 4,5 százalékos éves átlagos inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank. 295 forintos euróval számolnak.

TOVÁBB >
Megadóztatják az adóparadicsomokba menekített pénzeket
2009. május 24.

A kormány tervei szerint az adóparadicsomban alapított - magyar vállalkozás által tulajdonolt - cég jövedelmét fel kell majd tüntetni a hazai vállalkozás adóbevallásában is, és meg kell fizetni utána az adót.

TOVÁBB >
Virtuálisan bakizhatunk a munkahelyen
2009. május 23.

Az újonnan belépett kolléga már az első nap számítógépes játékot játszik az irodában? Nem biztos, hogy ki kell rúgni. Lehet, hogy épp az „orientációs programban” vesz részt. Egyre népszerűbb a (számítógépes) játékos bevezető a vállalati kultúrába, az új munkahelyre. Itt tét nélkül kipróbálhatja magát az új kolléga.

TOVÁBB >
Karrierváltások: menedzserből szerzetes
2009. május 23.

Várhatóan egyre több vezető cseréli fel multi munkahelyét önálló vállalkozásra, megy a civil szférába, vagy kezd bele egy teljesen új szakmába. A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben kiégtek az akkor nagyvállalathoz szegődők - írja legfrissebb számában a Figyelő.

TOVÁBB >
Cigányt vagy meleget nem alkalmaznának
2009. május 22.

Csak minden negyedik cég foglalkoztat romát is – hangzott el a Munkahelyi esélyegyenlőség – vállalati felelősségvállalás című országos felmérés eredményeinek bemutatásakor. A válaszadók inkább nőt, mint romát vagy meleget alkalmaznának. A vizsgálatban 345 hazai cég vett részt.

TOVÁBB >
Górcső alatt az ügynöki munka
2009. május 22.

Nőnek az elvárások, szigorodnak a szabályok a közvetítőkkel kapcsolatban.

TOVÁBB >
40 millió euróhoz jutnak a magyar cégek
2009. május 22.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Erste Group négy leányvállalata közötti megegyezés szerint 440 millió euró forrást biztosítanak a kelet-közép-európai kis- és középvállalkozások számára.

TOVÁBB >
Rámegy az APEH a cégautókra
2009. május 22.

Az adóhatóság az összes folyamatban lévő, és ezután kezdődő átfogó ellenőrzésnél elrendelte a cégautók utáni adófizetési kötelezettség preventív célú ellenőrzését is - közölte az APEH.

TOVÁBB >
Nyugdíj helyett nyugtalanság jön
2009. május 22.

A Bajnai-kormány válságkezelő programjában szereplő nyugdíjreform nemcsak munkaerőpiaci kérdés: a pszichológus szerint a módosítás lelkileg is megviselheti az idősebb generációt. A szakértő szerint azonban vannak módszerek, amelyekkel lelkileg könnyebben át lehet vészelni a munkaévek kitolódását.

TOVÁBB >
Tizedére esett vissza a lakásértékesítés
2009. május 21.

Míg egy évvel ezelőtt havi 200 lakás kelt el Budapesten, addig az idén havi 17-25 lakást lehet eladni, az eladatlan lakások száma 1280 a fővárosban.

TOVÁBB >
A minisztériumok honlapjain nincs elég információ
2009. május 21.

A minisztériumok és a főhatóságok csak részben, háttérintézményeik legfeljebb alig-alig tesznek eleget az elektronikus információszabadságról szóló törvény követelményeinek. Az erről szóló tanulmány megállapításait a csütörtöki Világgazdaság ismerteti.

TOVÁBB >
Csak óvatosan az IT költségcsökkentéssel
2009. május 21.

A cégvezetés úgy tekint az IT területére, mint egy nagy fekete lyukra, ami csak viszi a pénzt, pedig az IT költségek csökkentése komolyabb veszélyeket is hordozhat magában - olvashatjuk a KPMG közleményében.

TOVÁBB >
A webes arculat
2009. május 21.

Egyre több cég jelenik meg az interneten, azonban egyáltalán nem mindegy, miként alapozzuk meg cégünk remélt sikerét.

TOVÁBB >
Későn jött a munkahelymegtartó pályázat?
2009. május 21.

Kiírták a három hónapja csúszó – a munkahelymegőrzést képzéssel kombinálva támogató – TÁMOP 2.3.3. programot. Úgy tűnik, a döntéshozók elfogadták a társadalmi vita során beérkezett észrevételek jó részét, hiszen a megjelent pályázat teljesen más, mint a tervezet volt. A most kihirdetett program azonban még csupán a kkv-knak szól, a nagyvállalati kör továbbra is nagyon várja a mentőövet. Elképzelhető viszont, hogy ez későn érkezik.

TOVÁBB >
Hónig szerint nem aktuális a Volán privatizációja
2009. május 21.

A Volán-társaságok privatizációja egyelőre nem szerepel a kormány napirendjén, a jövőben kidolgozandó közlekedéspolitikai koncepcióban azonban a magántőke bevonása lehetséges alternatívaként szerepel - mondta a közlekedési miniszter.

TOVÁBB >
Enyhült a recesszió az eurózónában
2009. május 21.

Az eurózónában májusban tovább mérséklődött a gazdasági visszaesés üteme, enyhült a recesszió.

TOVÁBB >
Betegíthet a válság
2009. május 21.

Megoszlik a szakértők véleménye a gazdasági válság egészségre gyakorolt hatásáról. Az általános vélekedés szerint a recesszió egyértelműen betegíti a társadalmat, ám van, aki szerint az új helyzet az egészséges életmód felé terelheti a lakosságot. Félő viszont, hogy megnő a szenvedélybetegek száma.

TOVÁBB >
Kovács Árpád: az áfát is csökkenteni kell
2009. május 21.

Csökkenteni kell az áfa mértékét és a vállalkozások terheit, fontos, hogy ne szülessenek fogyasztást visszavető gazdasági döntések Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint.

TOVÁBB >
A tízszázalékos cafetériaadót elfogadnák
2009. május 21.

Az étkezési utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcs bevezetése a fogyasztás drasztikus visszaesését eredményezné. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) azt javasolja a kormánynak, hogy legfeljebb 10 százalék adóval terhelje ezeket. A szervezet úgy véli, egy hatástanulmányt kellene készíteni, amelyben az érintett ágazatokra gyakorolt hatásokat és a várható munkáltatói reakciókat vizsgálnák.

TOVÁBB >
Jobban keresünk jövőre
2009. május 21.

Jövőre a kedvezőbb adózás következtében akár 15 ezer forinttal többet kaphatnak havonta az alkalmazottak, miközben a munkáltatók terhei csökkenni fognak. Oszkó Péter pénzügyminiszter a vagyonadóról elmondta: a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok, járművek után kell fizetni, önbevallás alapján.

TOVÁBB >
Álmatlanságot okoz a válság
2009. május 20.

Az ajánlott nyolc óránál 19 százalékkal kevesebbet alszanak a vállalatvezetők a válság miatt. Az öt országban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban végzett kutatás azt mutatja, a munkahelyi stressz miatt az amerikaiak veszítik a legtöbb alvásidőt.

TOVÁBB >
Hivatalosan is nőtt a deficitcél
2009. május 20.

A Pénzügyminisztérium már hivatalosan is 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár az év végére, amint az az IMF-fel kötött legújabb egyezségben olvasható. Katona Tamás, a pénzügyi tárca államtitkára az elmaradó bevételekkel indokolta a büdzsé átrendezését.

TOVÁBB >
Milliárdok a befogadó munkahelyeknek
2009. május 19.

Hazánkban a munkaképes korú fogyatékossággal élők számát körülbelül 400 ezer főre tehetjük, azonban mindössze az egytizedük dolgozik.

TOVÁBB >
Felértékelődtek a kommunikációs vezetők
2009. május 19.

Az elmúlt 12 hónap gazdasági bizonytalansága magával hozta a vállalati kommunikációs vezetők szerepének felértékelődését. Már a globális kommunikációs vezetők (CCO-k) 58 százaléka jelent közvetlenül a vállalat vezérigazgatójának, szemben a múlt évben mért 48 százalékkal.

TOVÁBB >
Mire jó a vállalatirányítási rendszer?
2009. május 19.

Cikkünk szerzője annak járt utána, miféle cégszituációk teszik elodázhatatlanná az ERP bevezetését, és miért ildomos külön szakértőt is fizetni e célból.

TOVÁBB >
Mol: közel 115 milliárdos veszteség
2009. május 19.

A Mol Nyrt.-nek 114,8 milliárd forint nettó vesztesége volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 65 milliárd forint profittal. Az elemzők az első negyedévre 78,6 milliárd forint veszteséget vártak.

TOVÁBB >
TVK: közel 40 százalékos profitcsökkenés
2009. május 19.

Az első negyedévben 1,33 milliárd forint üzemi szintű veszteséget könyvelt el a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK), szemben a 2008 első negyedévi 3,52 milliárd forint nyereséggel.

TOVÁBB >
FHB: közel 38 százalékos nyereségcsökkenés
2009. május 19.

Az FHB Jelzálogbank 2009 első negyedévében 1,45 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 37,6 százalékkal alatta marad az egy évvel korábbinak, a tavalyi negyedik negyedévinél pedig 10,5 százalékkal kisebb.

TOVÁBB >
Kivonul a HSBC
2009. május 19.

Leállítja lakossági hitelezését, három éven belül megszünteti magyarországi tevékenységét, és elbocsátja dolgozóit a Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) – írja az Index.

TOVÁBB >
Szigorú feltételeket szabott az IMF
2009. május 19.

Az IMF beleegyezett a magyar hiánycél növelésébe, és elfogadta, hogy a magyar gazdaság az eddig vártnál is rosszabbul teljesít majd. A Valutaalap bizonyos mutatóknál nagyon szigorú feltételeket szabott.

TOVÁBB >
A kicsiket fojtogatja a csomag
2009. május 19.

A következő néhány hónapban a magyar kiskereskedelmi forgalom stagnálására, augusztustól azonban - a megszorító intézkedések következtében - újabb visszaesésre számít az Ecostat.

TOVÁBB >
Kész csőd a YouTube?
2009. május 19.

Elgondolkodtató listát tett közzé a Time magazin az évtized legnagyobb technológiai bukfenceiről. Van köztük olyan, amelyik rosszkor született, és van, amelyikkel csak nem tudnak mit kezdeni.

TOVÁBB >
Befagytak a béreink
2009. május 19.

Nem számítottak ekkora visszaesésre a jövedelemfelméréssel foglalkozó cégek sem: tavaly év végén még azt jósolták, legalább 5 százalékkal nőhet a fizetésünk – a reálbér pedig átlagosan másfél százalékkal. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet is csak 0,8 százalékos reálbércsökkenést prognosztizált az Európai Unió országaiban. A KSH legfrissebb adatai szerint azonban már most 2,7 százalékkal elmaradtunk az előző évitől.

TOVÁBB >
20 tanács a tőzsdére beszállóknak
2009. május 19.

Bődületes tőkebeáramlás és áremelkedés jellemezte az elmúlt hetekben a fejlődő piaci tőzsdéket. Magyarországon is nagy lendülettel indultak felfelé az árak. Újra érdemes beszállni? Hogyan merészkedjünk vissza a kockázatos piacokra? Aki még nem próbálta, hogyan ismerkedjen ezzel a világgal? Tanácsok az FN-től!

TOVÁBB >
Homályos pontok a kkv-knál
2009. május 18.

Sok kis- és közepes vállalkozásnál hiányoznak az üzleti alapok, derült ki a Marketing Commando hétvégi rendezvényén, amelyen mintegy 600 kkv vett részt. A cél a cégvezetéshez szükséges vállalkozói készségek bemutatása volt a pénzügyektől a marketingen át az időgazdálkodásig.

TOVÁBB >
Nőtt az építőipar termelése márciusban
2009. május 18.

Az építőipari termelés volumene 2009 márciusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 3,5 százalékkal emelkedett 2008 márciusához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

TOVÁBB >
Egységesen szabályozná a pénzügyi közvetítőket a PSZÁF
2009. május 18.

Az ügyfelek érdekeinek védelmében a pénzügyi piacokon működő közvetítők egységes, szektorsemleges szabályozására van szükség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint.

TOVÁBB >
Egyre többeknek nagy gond a hitel
2009. május 18.

A deviza alapú hitelt felvevő magyarok csaknem fele úgy ítélte meg áprilisban, hogy komoly problémát jelent majd számára hitelének visszafizetése, 11 százalék pedig úgy vélte, hogy egyáltalán nem fog tudni törleszteni - derül ki a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb felméréséből.

TOVÁBB >
Már a GDP 82,7 százaléka a hiány
2009. május 18.

A GDP 82,7 százalékára emelkedett az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága ez év március végéig a tavaly év végi 73 százalékról - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn.

TOVÁBB >
Tippek illegális pártfinanszírozáshoz
2009. május 17.

Az európai parlamenti voksolás kampányánál is borítékolható, hogy a pártok többet költenek, mint amennyit bevallanak. A nem legális pénzek zöme szinte biztosan az üzleti szférából, az erősödő hazai korrupcióból, elsősorban az irányított közbeszerzésekből származik. Mindehhez rezzenéstelen arccal asszisztálnak az illetékes hatóságok és a teljes politikai elit - írja a Figyelő.

TOVÁBB >
Intelligens kamerák a cégeknél
2009. május 16.

Immár nemcsak rendszámok azonosítására vagy bűnözők kiszűrésére, de az alkalmazottak munkájának ellenőrzésére is használják az okos kamerákat - írja a Figyelő legújabb száma.

TOVÁBB >
Motivációs trükkök válság idején
2009. május 15.

Azt hinnénk, hogy a leépítésektől való félelem miatt a dolgozók teljesítménye egyre nő, ám ez nem igaz: a legtöbben a stresszes helyzet miatt nem tudnak a munkájukra koncentrálni. A rettegés nem motivál, pénz viszont nincs jutalmakra, tréningekre. Recesszióban a cégeknek másképp kell felrázniuk őket: például jó kommunikációval, előrelépési lehetőséggel, színesebb feladatokkal.

TOVÁBB >
ILO: szexrabszolga négymillió ember
2009. május 15.

A tisztességtelen munkaadók világszerte mintegy 12 millió dolgozót tartanak modern rabszolgasorban. Építési, mezőgazdasági, háztartási munkát végeztetnek velük, és több mint négymillióan vannak azok, akik szexuális szolgáltatást nyújtanak – adta hírül a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet.

TOVÁBB >
A rossznál is rosszabbra számítanak a cégek
2009. május 14.

A legmélyebb pontra, mínusz 18 százalékra esett idén áprilisban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vállalati konjunktúra mutatója. Az elemzés szerint tovább romlanak a magyar cégek várakozásai.

TOVÁBB >
Közösségi pénzek
2009. május 14.

A kkv-szektor likviditási helyzetén javíthat az új, 140 milliárd forintos kockázatitőke-program – mondja Bátora László, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgató-helyettese.

TOVÁBB >
Ipari termelés: csak az alacsonyabb bázis miatt jobb
2009. május 14.

Az ipari termelés 2009 márciusában korrekciók nélkül 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, februárhoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB >
Bajnai négy célja
2009. május 14.

A kormány válságkezelő programja négy célt tűzött ki, a válságkezelést, az egyensúlyteremtést, a gazdasági növekedés beindítását, a bizalom visszaszerzését - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) soros ülésén.

TOVÁBB >
Megúszhatjuk a végzetes adósságspirált
2009. május 14.

Veszik már a magyar államkötvényeket, ráadásul jobb kondíciókkal, mint az állampapírpiac októberi összeomlása előtt. Ettől még a nemzetközi hitelcsomag nélkülözhetetlen, de az Államadósság Kezelő Központ a piacépítéssel már az IMF utáni időkre készül. Számításaik szerint a végzetes adósságspirál is elkerülhető, ha a büdzsé elsődleges többlete a következő években 3 százalékos lesz.

TOVÁBB >
Mi lesz belőled, ingatlanadó?
2009. május 14.

A Reformszövetség terveiben még 30 millió forint alsó értékhatárú ingatlanadó tervezett határa lement kétmillióra, majd – úgy tűnik – visszaugrott 30 millióra. A kulcsokra vonatkozó elképzelések is folyamatosan változnak. Kétséges, hogy valóban jól járnak-e az aktívak, s hogy a valóban vagyonosokat megsarcolják-e végül. A Fidesz viselkedése alapján az sem eldönthető, megmarad-e az adónem, vagy eltörlik, ha az ellenzéki párt kormányra kerül.

TOVÁBB >
Név alapján diszkriminálnak a munkaadók
2009. május 13.

Az ír munkaadók még mindig hajlanak arra, hogy származási alapon is szűrjék a jelentkezőket. A tradicionálisnak számító ír nevű álláskeresőknek nagyobb esélyük van arra, hogy behívják őket interjúra, mint az idegennek ható vezetéknevet viselő társaiknak. A név alapján való diszkrimináció hazánkban is mindennapos: Kolompárt nem, Kisst viszont behívják interjúzni a cégek.

TOVÁBB >
Új kapitalizmus jön
2009. május 13.

A gazdasági szereplők szerint alapjaiban változtatta meg a kapitalizmust a jelenlegi világgazdasági válság, áll egy friss londoni felmérésben, amely azt is kimutatta, hogy a vállalatvezetők nagy többsége most már támogatja az állami ellenőrzés szigorítását.

TOVÁBB >
Oszkó: lesznek kivételek az ingatlanadó alól
2009. május 13.

Oszkó Péter pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy az ingatlanon túl más vagyonelemeket is megadóztatnának, s gondoltak az „önhibájukon kívül munkanélkülivé vált” emberekre is.

TOVÁBB >
FT: Magyarország a világválság mikrokozmosza
2009. május 12.

A kibontakozó magyarországi válság „mikrokozmoszként" tükrözi a világválság egészét - írta a Financial Times. A lap írása szerint a pénzügyi összeomlás veszélye elmúlt, de a politikai következmények már kezdenek látszani.

TOVÁBB >
Bokros: a megszorítás nem elég
2009. május 12.

Bokros Lajos hiányolja, hogy a Bajnai-kormány nem megy tovább a megszorító intézkedéseknél, noha a reformpolitika az egyetlen ami a csőd elkerülésén túl a kilábaláshoz vezet.

TOVÁBB >
Nálunk is jön a stressz teszt
2009. május 12.

Amerikai mintára Európában is jön a stressz teszt, nyomáspróbának veti alá bankrendszerét az EU, közölték brüsszeli források.

TOVÁBB >
Lelki problémákért is perelhetjük a munkahelyet
2009. május 11.

Évente mintegy 55 milliárd eurót vesznek ki az EU-tagállamok zsebéből a munkahelyi balesetek, amelyek előfordulásáért egyre inkább a stressz okolható. Sőt, néhány éve a munkavállalók – például egy felmondás miatt indított perben – az elszenvedett, maradandó károsodást okozó lelki trauma miatt is igényelhetnek kártérítést.

TOVÁBB >
A szolgáltató központok hazája lehetünk
2009. május 11.

Tíz szolgáltató központ magyarországi telepítését célzó projekt fut az ITD Hungary égisze alatt, melyek megvalósulása összességében mintegy négyezer munkahely létrejöttét jelentené - mondta Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója hétfőn egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

TOVÁBB >
Kiáll a kormány az Advertum mögül
2009. május 11.

A kormány az Advertum Kft.-nek korábban ígért egyedi kezesség vállalásának visszavonására készül, a garancia nélkül azonban felszámolhatják a társaságot - írja a Népszabadság.

TOVÁBB >
Magas profit a Richternél
2009. május 11.

Az első negyedévben 21,53 milliárd forint adózott nyereséget ért el a Richter Gedeon Nyrt., 103,3 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában döntően az árfolyamnyereségnek köszönhetően.

TOVÁBB >
Bajnai halvány pozitív jeleket lát
2009. május 10.

Bajnai Gordon szerint az elmúlt hetekben, az új kormány felállása óta, Magyarország politikai és gazdasági értelemben egyaránt stabilabbá vált. Jó úton járunk, amelynek már látszanak az első halvány, de pozitív jelei – mondta a kormányfő a távirati irodának.

TOVÁBB >
Svájc bezárkózna
2009. május 10.

A svájci kormány átmenetileg korlátozná a 15 régi uniós tagállam állampolgárainak a bevándorlását, akik munkavállalás céljából érkeznek az országba. A Neue Zürcher Zeitung idézte a svájci igazságügyi minisztérium szóvivőjét, aki a lapnak elmondta: tekintettel a svájci munkanélküliség és a bevándorlás növekedésére, a kormány hamarosan dönt arról, hogy él-e egy védelmi záradék lehetőségével.

TOVÁBB >
Miniboom, majd nagyhalál - lakáspiaci kilátások
2009. május 10.

Egy rövid átmeneti felfutás után összeomolhat a lakáspiac a Bajnai-kormány tervezett szigorításai, a szocpol megszüntetése és az áfaemelés miatt. A Figyelő írása.

TOVÁBB >
Száműzné a dollárt az ENSZ
2009. május 10.

A világgazdasági válságról június elejére tervezett ENSZ-konferencián az ENSZ Közgyűlés elnöke szerint napirendre kell tűzni a dollár mint tartalékvaluta felváltásának kérdését. A zárónyilatkozat-tervezetben egy új tartalékvaluta-rendszer létrehozására irányuló követelést is rögzítenének.

TOVÁBB >
Biztató jeleket mutat a német gazdaság
2009. május 8.

Pénteken a német gazdasági minisztérium közölte, hogy márciusban az ipar kibocsátása nem változott februárhoz képest. Az előzetes várakozás a csökkenés volt: az elemzők 1,2-1,3 százalékos havi visszaesést jósoltak. Az ipari termelés szinttartását elsősorban az építőipar biztosította 7,6 százalékos növekedésével, ami az építkezések tél végével elindult élénkülésnek köszönhető. A feldolgozóipar kibocsátása 0,4 százalékkal a februári alatt maradt.

TOVÁBB >
Buktak a bankok a stresszteszten
2009. május 8.

Az amerikai kormány által "terhelési próbának" alávetett 19 nagybankból 10 tőkepótlásra szorul, összesen 74,6 milliárd dollár értékben, hogy ki tudja védeni, ha a gazdasági helyzet esetleg rosszabbra fordul - derült ki a "stressz tesztek" csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményéből.

TOVÁBB >
Telephely-fejlesztésre pályázhatnak a vállalkozások
2009. május 7.

Akár 100-150 millió forint nagyságú összeget is igényelhetnek a cégek a telephely-fejlesztési pályázatok keretében.

TOVÁBB >
Javult a külkereskedelmi mérleg
2009. május 7.

Márciusban az egyenleg 148,8 milliárd forint többletet mutatott, szemben az egy évvel korábbi 53,7 milliárd forinttal.

TOVÁBB >
Közel 20 százalékkal esett az ipari termelés
2009. május 7.

A termelés volumene az év első három hónapjában 22,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

TOVÁBB >
Kiszivárgott a médiahatóság terve
2009. május 7.

Nem csupán a két országos kereskedelmi televízió, hanem az összes műsorszolgáltatási díjat fizető rádió és tévé kötelmeit átalakítaná az az indítvány, amelyről várhatóan jövő kedden határoz a médiahatóság - tudható meg az MTI birtokába csütörtökön jutott javaslatból.

TOVÁBB >
Elárasztják a világot euróval is
2009. május 7.

Az Európai Központi Bank (EKB) hitellel nem fedezett, új pénzt pumpál a gazdaságba, az alapkamatot 1 százalékos rekordmélységbe engedte.

TOVÁBB >
Feltérképezhetők a versenytársak?
2009. május 7.

A cégeknek csak a harmada benchmarkol, azaz figyeli a piac más szereplőinek a HR-gyakorlatát. Ugyanennyien vannak azok is, akik megvizsgálják, hogy az egyes folyamatok, munkaügyi intézkedések milyen hatással voltak a szervezetre. Pedig egyes HR-vezetők szerint a konkurencia jó ötleteinek a „lekoppintása” versenyelőnyhöz juttathatja a vállalatot.

TOVÁBB >
Magyar Telekom: kisebb bevétel és eredmény
2009. május 7.

A Magyar Telekom Nyrt. 21,5 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, ami 2,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 22,2 milliárd forintnál. Az elemzők az első negyedévre 20,7 milliárd forint nyereséget vártak.

TOVÁBB >
Hány évig tart még a válság?
2009. május 7.

A tőzsdék szárnyalása nyomán egyes elemzők úgy vélik, hogy a válságnak hamarosan vége, s részvények vásárlására biztatják a befektetőket. Könnyen lehetséges ugyanakkor, hogy a feketeleves még csak most érkezik.

TOVÁBB >
Oszkó: nem lesz újabb megszorítás
2009. május 6.

A pénzügyminiszter szerint nem térünk el a meghatározott makropályától.

TOVÁBB >
Ötmilliárd euróval élénkít az EU
2009. május 6.

Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülésén azt az európai uniós programot, amelynek keretében Brüsszel a tagországokban összesen ötmilliárd euró értékben támogat energia-összeköttetési, távközlési és más beruházásokat a gazdaság élénkítésének érdekében.

TOVÁBB >
Több pénz jut cégeknek – interjú az új gazdasági miniszterrel
2009. május 6.

Kiegészítő forrásokhoz juthatnak azok az uniós projektgazdák, akik az árfolyam változása miatt csúsztak el az önrésszel – ígéri Varga István gazdasági miniszter. Részlet a Figyelő csütörtökön megjelenő interjújából.

TOVÁBB >
Mélyponton az ingatlanpiac
2009. május 5.

A prognózisok szerint a családi házak Pesten és Budán is drágábbak lesznek, míg a társasházi lakások árai nem változnak. Az ingatlanpiaci előrejelzések szerint az átadott lakások száma negyedévről negyedévre csökkenni fog.

TOVÁBB >
Európában közel egymillió állás betöltetlen
2009. május 4.

Az Európai Bizottság célja a jelenleg 2 százalékon álló európai mobilitási mutató növelése. A tanárok feladata kellene hogy legyen a fiatalok külföldi tanulásra, munkavállalásra való ösztönzése. A „világjárással” bővülhet a magyar fiatalok kulturális tapasztalata, és később itthon kamatoztathatják azt a tudást, amit külhonban megtanultak – mint régen a vándorlegények.

TOVÁBB >
Eltűnnek a külföldi munkavállalók
2009. május 4.

Több mint 20 százalékkal csökkent 2009 első három hónapjában a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, az előző év hasonló időszakához viszonyítva - ismerteti a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) az Országgyűlés foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi bizottságának európai ügyekkel foglalkozó albizottsága számára készített tájékoztatójában, amelyet a testület hétfői ülésén tárgyalt.

TOVÁBB >
Ősztől működhet a magáncsőd intézménye
2009. május 4.

Az ősszel elfogadhatja a parlament a magáncsőd intézményéről szóló törvényt, amely után az adós 80 napos fizetési haladékot kapna a hitelezőkkel való megegyezésre - írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >
A MÁV Cargo válság elleni tervet dolgozott ki
2009. május 4.

A MÁV Cargo és tulajdonosa, a Rail Cargo Austria (RCA) közös válság elleni intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek lényege, hogy az idén 15 millió euróval csökkentik a költségeket, erősítik a közös piaci fellépést, hosszú távú szerződést kötnek a stratégiai partnerekkel, illetve fejlesztéseik révén megbízhatóbb szolgáltatást nyújtanak - hangzott el a két cég közös sajtótájékoztatóján, Budapesten.

TOVÁBB >
Nincs napirenden újabb IMF-kölcsön
2009. május 4.

Nincs napirenden újabb kölcsön felvétele a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ha a külső körülmények változnak, akkor a későbbiekben a legkedvezőbb feltételeket kívánja elérni az IMF-nél a kormány - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Oszkó Péter pénzügyminiszter.

TOVÁBB >
Nem Bajnai erősíti a forintot
2009. május 4.

A legutóbb tapasztalható forinterősödés leginkább annak köszönhető, hogy a befektetők arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság elérhette a mélypontot, és lassan erősödésbe kezdhet, míg a Bajnai-kormány nemigen javíthat a hazai deviza helyzetén. Az év második felében 280 forintos euróárfolyamra, az év végén pedig 270-esre számítanak az általunk megkérdezett elemzők.

TOVÁBB >
Már nem a kormány határozza meg az inflációs célt
2009. május 4.

Ezentúl nem a kormánnyal közösen, hanem kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozza meg az inflációs célt, ami továbbra is 3 százalék, plusz/mínusz 1 százalékpontos toleranciasávval - közölte a jegybank honlapján hétfőn.

TOVÁBB >
Soros: saját súlyától dőlt össze a rendszer
2009. május 1.

A jelenlegi gazdasági válság nemcsak a pénzügyi rendszer összeomlását hozta, hanem kiderült, hogy hibás az önkorrigáló piac uralkodó paradigmája - mondta Soros György csütörtök este a PEN nemzetközi írószövetség New York-i rendezvényén.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011