Gazdasági hírek
Válságban minden ötlet érdekli a HR-t
2009. március 31.

Valószínűleg a válság miatt nőtt meg a HR-esek érdeklődése az Országos HR Benchmark Felmérés iránt. Minden eddiginél több hazai vállalat, 651 töltötte ki a kérdőívet.

TOVÁBB >
Elektronikus étkezési utalvány: gyorsabb és egyszerűbb
2009. március 31.

A vállalkozóknak nem kell többé utalvány-nyilvántartásokat vezetgetni, sem az alkalmazottaknak a pénztárcájukban gyűlő lejárt étkezési utalványok miatt aggódniuk; az elektronikus utalványkártyák leegyszerűsítik az adminisztrációt, és a munkavállalók vásárlásait is megkönnyítik.

TOVÁBB >
Egy féreg, ami nem tréfál április 1-jén
2009. március 31.

Nem csak a bolondját járatja velünk április 1-jén a „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg. A hírek szerint holnap frissül, tehát nagy veszélynek vannak kitéve a védtelen PC-k.

TOVÁBB >
30 milliárdot kap az államtól az FHB
2009. március 31.

Az FHB Jelzálogbank saját kérésére 30 milliárd forint összegű tőkeemelést kap a 600 milliárd forintos bankmentő csomagból, hogy hazai versenytársaihoz képest ne kerüljön versenyhátrányba - jelentette be kedden Veres János pénzügyminiszter és Gyuris Dániel, a bank vezérigazgatója.

TOVÁBB >
Egyre több bank érdeklődik a banktámogató csomag iránt
2009. március 31.

A kormány más pénzintézetekkel is tárgyalásokat folytat az IMF-forrásból elkülönített banktámogató csomag igénybevételéről - jelentette be Veres János pénzügyminiszter kedden, az FHB Jelzálogbankkal aláírt megállapodást ismertető sajtótájékoztatón.

TOVÁBB >
Meredeken csökkent a Világbank előrejelzése
2009. március 31.

A Világbank kedden meredeken csökkentette előrejelzéseit. Most 1,7 százalékos világgazdasági visszaesést valószínűsít erre az évre, és 2,3 százalékos átlagos növekedést jövőre. Novemberben 0,9 százalékos idei növekedésben és 3,0 százalékos jövő évi többletben bíztak a nemzetközi pénzintézet szakértői.

TOVÁBB >
A Moody's is leminősített minket
2009. március 31.

A Moody's hitelminősítő kedden "Baa1"-re csökkentette a magyar kormánykötvények osztályzatát "A3"-ról, negatív kilátással. A forintot nem rázta meg a hír.

TOVÁBB >
Bajnai kirúgná Verest
2009. március 31.

Bajnai Gordon kormányfőként öt minisztérium - pénzügyi, gazdasági, szociális, igazságügyi és a kancellária - élére külső személyt állítana - közölte Mesterházy Attila. Veres szerint még nem egyeztettek, a kormányfőjelölt még nem nyilatkozik nevekről. Szakértőnk szerint Bajnai nehéz helyzetben lesz a kiválasztással.

TOVÁBB >
Majd kétmilliárd euró a folyó fizetési mérleg hiánya
2009. március 31.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2008 negyedik negyedévében a szezonális hatásokat kiszűrve 1,952 milliárd euró volt, mintegy 150 millióval nagyobb az előző negyedévi hiánynál - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

TOVÁBB >
Az EU aggódik a Mol miatt
2009. március 31.

Az EU-t és Veres Jánost meglepte a Surgutneftegas tulajdonszerzése a Molban – derül ki a Financial Times keddi számából. A moszkvai Kommerszant szerint a bevásárlás pénzügyi befektetésnek tekinthető, a Mol új tulajdonosa esetleg az olajcég finomítói kapacitásából részesülne mindössze.

TOVÁBB >
GVH: Válságban is kell a verseny
2009. március 31.

A válságban is szükség van szigorú versenypolitikára a GVH versenyjogásza szerint.

TOVÁBB >
Leminősítette az OTP-t a Standard & Poor's
2009. március 31.

Befektetési szint alá rontotta az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait kedden a Standard & Poor's, a magyar szuverén adósosztályzat előző napi visszaminősítése nyomán.

TOVÁBB >
Több ezer állás várja a friss diplomásokat
2009. március 30.

Április első és második hetében tartja két fővárosi egyetem az állásbörzéjét. A válság ellenére a Corvinuson csaknem ezer, a Műegyetemen pedig kétezernél is több állásajánlat várja az érdeklődőket.

TOVÁBB >
Az EKB elnöke nem ajánlja az "euró túl korai bevezetését"
2009. március 30.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet hétfőn minden érintettet eltanácsolt az euróövezet "túl korai, elhamarkodott" bővítésétől.

TOVÁBB >
Kopits: újabb IMF-hitelt kell felvenni
2009. március 30.

A jelenlegi helyzet alapján valószínűleg elkerülhetetlen lesz egy második IMF-csomag igénybevétele jövőre - nyilatkozta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Nemzetnek.

TOVÁBB >
Bajnai nem menti a forintot
2009. március 30.

A reálgazdaságon csak külső erők javíthatnak, az államháztartás csődjének elkerüléséért pedig nem várható a piac jutalma. Így az FN által megkérdezett makrogazdasági elemzők szerint a forintra a régió megítélése és a globális trendek hatnak, és nem várják a hazai valuta erősödését Bajnai Gordon kormányfői kinevezésétől és gazdasági programjának végrehajtásától.

TOVÁBB >
A Molra hajtanak az oroszok?
2009. március 30.

Titokzatos orosz nagybefektető jelent meg a Molban: a Szurgutnyeftyegaz első ránézésre meglepően drágán vásárolta meg az OMV 21,2 százalékos Mol-részesedését. Az oroszok lehet hogy kivárnak, de az is elképzelhető, hogy bekebelezik a magyar olajcéget, bár ez utóbbira csak tárgyalások után van esélyük.

TOVÁBB >
Profi álláskeresőket nevelnének
2009. március 28.

A fiataloknak már a középiskolában el kell kezdeniük a jövőjükön gondolkozni. Fel kell térképezniük önmagukat, a helyzetüket és a lehetőségeiket, hogy ki tudják jelölni az útjukat. Ehhez ismerniük kell a képességeiket, készségeiket, illetve azt, hogy ezekkel milyen munkára lehetnek alkalmasak. Az egyik HR-cég a legújabb kampányában éppen emiatt „célozta meg” a középiskolásokat.

TOVÁBB >
A kocka el van vetve
2009. március 28.

Rubik Ernő eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére alkotta meg világhírű kockáját, amely végül óriási hatást gyakorolt a játékiparra. A bűvös kocka feltalálója most legújabb gömbjétől, a Rubik 360-tól vár hasonló csodát.

TOVÁBB >
A HR-es milyen kormányfőt választana?
2009. március 27.

A miniszterelnök legyen stressztűrő, kompromisszumképes, kommunikatív és integráló személyiségű. Ha a jelölt „personal brandje” kitűnő, társadalmilag – külföldön és itthon is – elismert, akkor már félig nyert. A végzettség alig számít, csak legyen jó a kapcsolatrendszere, és persze független minden párttól.

TOVÁBB >
Hamarosan indul a Vállalkozások Hete
2009. március 26.

Az Európai Kis- és Középvállalkozások Hete 2009 címmel indít kampányt az Európai Bizottság május 6. és 14. között. A rendezvénysorozat számos információt, tanácsot, támogatást és ötletet nyújt majd a kis- és középvállalkozások számára.

TOVÁBB >
Újraszámol a Reformszövetség
2009. március 26.

Újraszámolja másfél hónapja bemutatott csomagját a Reformszövetség az SZDSZ közreműködésével - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Négypontos csomag várja az új kormányt
2009. március 26.

Négypontos intézkedéstervet készítettek a következő kabinetnek, amely ötszázalékos recesszióval számol, valamint még egyszer ennyi kiadáscsökkentéssel és strukturális reformokkal - írta a Népszabadság.

TOVÁBB >
4,1 százalékos GDP-visszaesést jósol az Ecostat
2009. március 26.

Az Ecostat prognózisa szerint az idén 4,1 százalékkal csökken, jövőre 0,1 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2009-ben 3,4 százalékra, jövőre 2,8 százalékra csökken a tavalyi 6,1 százalékról.

TOVÁBB >
A vállalatokat akarja megnyerni a Skype
2009. március 25.

Jelentősen csökkentheti a vállalatok telefonköltségét a Skype új béta programja.

TOVÁBB >
Zsebre megy: már nem csak a bank az úr
2009. március 25.

Felülvizsgálatra szorul a kereskedelmi bankok szerződésmódosítási gyakorlata – ismerte el a Bankszövetség elnöke, aki azonban rossznak tartja az erről az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvényt. A Gazdasági Versenyhivatal viszont megfelelőnek véli, a segítségükkel próbáljuk meg bemutatni a bankkorlátozás nyomán várható változásokat.

TOVÁBB >
Állami hitelt kap az OTP és az FHB
2009. március 25.

Az állam hitelt nyújt az OTP-nek és az FHB-nak - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a bankok vezetőinek jelenlétében szerdán.

TOVÁBB >
Fillérekkel élénkítene az EU
2009. március 20.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak vezetői azt az ötmilliárd eurós beruházás-támogatási listát, amely az Európai Bizottság javaslata alapján a gazdaságélénkítést szolgálja a következő két évben. A programokat leginkább fel nem használt uniós pénzekből finanszírozzák.

TOVÁBB >
Lép a Reformszövetség felé Gyurcsány
2009. március 20.

Az MSZP elnöksége is csak szombaton értesül arról, mit mond majd a kormányfő a párt vasárnapi kongresszusán. A Népszabadság értesülése szerint Gyurcsány Ferenc újabb válságkezelő intézkedésekről szól majd, melyek gesztust jelentenek a Reformszövetség felé.

TOVÁBB >
Beleszólhatunk az uniós ügyekbe
2009. március 19.

Összeurópai felvilágosító kampány előzi meg a 2009. június 4. és 7. között zajló európai parlamenti választásokat. A kampányban arra hívják fel a 375 millió voksoló figyelmét, hogy a választás saját életükre is hatással van.

TOVÁBB >
Kedvtelésből készülnek a céges újságok
2009. március 19.

A legnagyobb hazai vállalatok közel fele működtet a dolgozóinak szóló vállalati lapot – derül ki a Picasso Média Tanácsadó Kft. 2008 őszén végzett felméréséből. A lapok ötödét a vállalat dolgozói kedvtelésből, szabadidejük terhére készítik.

TOVÁBB >
Könyvelő vs gazdasági vezető
2009. március 19.

A vállalkozók többsége számára a cég pénzügyeivel foglalkozó, mindenható szakember nem más, mint a könyvelő. De akkor mivel is foglalkozik a gazdasági vezető?

TOVÁBB >
16 százalékkal csökkent az építőipari termelés
2009. március 19.

Az építőipari termelés volumene 16 százalékkal csökkent az idén januárban a kiigazítatlan, illetve a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 2008 januárjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

TOVÁBB >
332,9 milliárd forint hiányt várnak márciusra
2009. március 19.

Önkormányzatok nélkül márciusra 332,9 milliárd forint, az első negyedévre 589,5 milliárd forint államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium - jelentette be a csütörtöki tájékoztatón Keller László államtitkár.

TOVÁBB >
Egyre többen félnek a bankcsődtől
2009. március 19.

A tavalyi év decemberéhez képest 2009 februárjára lényegesen nőtt azok aránya, akik szerint várhatóan romlani fog az ország, településük és családjuk helyzete, valamint az emberek életszínvonala - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből.

TOVÁBB >
Tovább romlik a cégek fizetési fegyelme
2009. március 19.

A szűkülő finanszírozási lehetőségek és fokozódó likviditási problémák következtében várhatóan tovább romlik az magyar cégek fizetési fegyelme 2009-ben - jelezte a Coface Hungary.

TOVÁBB >
Harmadára eshet az étkezési utalványok forgalma
2009. március 18.

A bejelentett adóváltozások bevezetésével az étkezési utalványok forgalma a korábbinak az egyharmadára csökkenne, és legfeljebb 19,5 milliárd forint adóbevételi többletet generálna - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. legfrissebb felméréséből

TOVÁBB >
Egyre mélyebbre zuhan az angol gazdaság
2009. március 18.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint a vezető gazdasági hatalmak közül Anglia fogja legjobban megszenvedni a recessziót.

TOVÁBB >
Kiskirályság van az aukciós piacon
2009. március 18.

Egy kézben összpontosul a magyar aukciós piac egy ideje. A két meghatározó szereplő, a Vatera.hu és a TeszVesz.hu - amelyek a piac kilencven százalékát birtokolják - első közös fellépését a felhasználók nem fogadták kitörő örömmel.

TOVÁBB >
A világ vezetőit bírálja a Világbank
2009. március 18.

A G20-hoz tartozó szinte valamennyi ország protekcionista intézkedéseket hozott a novemberi washingtoni csúcstalálkozó óta, bár ott azt vállalták, hogy a válság ellenére nyitva tartják a határaikat - közölte a Világbank.

TOVÁBB >
Trichet: Talán jövőre fellendül a gazdaság
2009. március 18.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet erősen reménykedik abban, hogy jövőre visszatér a fellendülés, de nem veszi biztosra.

TOVÁBB >
Az állam a legjobb pénzbehajtó
2009. március 18.

Attól, hogy egy vállalkozás nem halmozott fel köztartozást, még nem biztos, hogy jó üzleti partner - egy friss felmérés szerint 284, üzleti partnerének nem fizető cégből csak három tartozik az APEH-nek.

TOVÁBB >
Elárasztja a világot dollárral a FED
2009. március 18.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed minden monetáris eszközt bevet a recesszió ellenében.

TOVÁBB >
"Álleépítésekkel" a támogatásért
2009. március 17.

A cégek a válság kezdete óta összesen 19 500 ember csoportos elbocsátását jelentették be, kétszer annyi dolgozótól akarnak megválni, mint tavaly ilyenkor. Az adat azonban csalóka lehet: az állami támogatás igényléséhez meg kell tenniük ezt a bejelentést, kizárólag akkor pályázhatnak pénzre a 87 milliárd forintos keretből.

TOVÁBB >
Törlik a kisebb munkaügyi vétségeket
2009. március 17.

A pénzbírságtól megmenekülhetnek, és az állami támogatásokra is igényt tarthatnak a jövőben azok a cégek, amelyek fennakadtak a munkaügyi ellenőrök hálóján. A kormány a héten nyújtja be ezzel kapcsolatos törvénymódosítását a parlamentnek, így a jogszabályváltozás egyes elemei akár májusban életbe léphetnek – írja a Népszava.

TOVÁBB >
A Fed elnöke szerint 2010 a kilábalás éve lehet
2009. március 16.

Ben Bernanke Véleménye szerint a recesszió 2009-ben valószínűleg véget ér. Idén még nem fog helyreállni a teljes foglalkoztatottság, de remélhetőleg véget érnek az utóbbi hónapokat jellemző meredek visszaesések.

TOVÁBB >
A kormány kivesézte a Reformszövetség ajánlásait
2009. március 16.

Sok mindennel egyetért a Reformszövetség javaslatai közül a kormány, de azokat az ajánlásokat elutasítja, amellyel a választók nagy része sem értene egyet - derül ki a kormányzati hatástanulmányból a Népszabadság szerint.

TOVÁBB >
Menekülnek az ingatlanalapokból
2009. március 15.

Hamarosan kiderül, milyen arányban szállnak ki a nagyot bukott befektetők az ingatlanalapokból. Ha a zárt végűvé változó alapoknál nem lesz elegendő pénz a kifizetéshez, akkor az ingatlanok kényszerértékesítése következhet - írja a Figyelő legújabb száma.

TOVÁBB >
Lesz még 270 az euró
2009. március 13.

A lapunk által megkérdezett pénzpiaci elemzők szerint az év második felében vagy végén ismételten „csak" 270 forintot kell majd adni egy euróért, aminek beteljesülését több százezer devizaalapon eladósodott honfitársunk várja.

TOVÁBB >
Tanácskozni fognak a régió jegybankelnökei
2009. március 13.

A kelet- és közép-európai központi bankok vezetői Magyarországon találkoznak március 20-án - erősítették meg az MNB sajtóosztályán a Reuters híradását

TOVÁBB >
Túlélőhitel kkv-knak
2009. március 13.

Bevallottan a válság idejére a kkv-k számára nyújtott „túlélőhitelként” jellemezte Bajnai Gordon az – Új Magyarország-hitelcsalád részeként hamarosan elérhetővé váló – új forgóeszközhitelt.

TOVÁBB >
Elúsztak a nyugdíjmegtakarítások
2009. március 13.

A nyugdíjpénztári rendszer problémái közül nem lehet mindent a válságra fogni. A mostani sokkoló veszteségeket jórészt igen, de a hárompilléres nyugdíjrendszer első tíz évének nullás teljesítményét nem. Mindezért a rossz szabályozás, a nyugdíjreformot megbolygató politikai manőverek sora, meg persze a pénz- és tőkepiacok hihetetlen pechszériája is felelős. A verseny néha látszólagos, és a dolgok mintha nem mindig a pénztártagok érdekében történnének. A krízis viszont jó apropó lehet a reformra.

TOVÁBB >
Romlik a foglalkoztatási helyzet
2009. március 12.

Húszezer új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken februárban, majdnem a dupláját, mint egy hónappal korábban, ám egy évvel ezelőtt még 70 százalékkal több munkát tudtak ajánlani. A munkanélküliségi ráta 8,4 százalékos, a cégek csoportos leépítéssel újabb ötezer embert akarnak elküldeni.

TOVÁBB >
Ötszázezer saját részvényt vett az OTP
2009. március 12.

Az OTP Bank a 2008. május 30-án bejelentett programja keretében 500 ezer darab OTP-törzsrészvényt vásárolt szerdán a tőzsdén, 1622 forintos átlagáron.

TOVÁBB >
Példátlanul alacsony a svájci alapkamat
2009. március 12.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön rekordalacsonyra csökkentette kamatcélját, és megismételte, hogy tovább igyekszik gyengíteni a svájci frankot.

TOVÁBB >
Elkészült az Egyesített Feketelista
2009. március 11.

Kedd délelőttől elérhető az interneten az Egyesített Feketelista, amelyben a magyarországi cégekkel szemben indult hatósági eljárásokról lehet tájékozódni. A lista a mindenki számára elérhető nyilvántartásokat összesíti és teszi kereshetővé.

TOVÁBB >
Kókáék a Parlamentbe viszik a Reformszövetséget
2009. március 11.

Az SZDSZ a jövő hét hétfőjén kérni fogja, hogy a parlament vegye napirendre a Reformszövetség anyagát, hogy megkezdődhessen annak általános tárgyalása - jelentette be Kóka János az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülését követően.

TOVÁBB >
Surányi kritizálta a jegybankot
2009. március 11.

Magyarországnak hiteles gazdaságpolitikára van szüksége, mert az egész közép-kelet-európai régió súlyos bizalmi válsággal küzd - hangoztatta Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Intesa-SanPaolo hitelintézeti csoport közép-kelet-európai régiós vezetője szerdán Budapesten, az Ybl Klub gazdaságpolitikai rendezvényén. Vértes András nem jelezne előre.

TOVÁBB >
Drágul a benzin, a sör, a cigi
2009. március 11.

Emelkedik az idei év júliusában a benzin jövedéki adója 5,3 százalékkal, a gázolajé 6,5 százalékkal. A cigaretta esetében az emelés 5 százalékos lesz.

TOVÁBB >
Válságbiztosítók
2009. március 11.

Válságos idők népszerű termékévé lettek a munkanélküliségtől félők számára a fix havi kifizetést nyújtó biztosítások. Az érdeklődők számát azonban jócskán megrostálhatja a számos kizáró feltétel.

TOVÁBB >
Nagyobb a visszaesés a vártnál
2009. március 11.

A korábban becsültnél nagyobb mértékben esett vissza a magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben.

TOVÁBB >
Pechesek a magyar öngondoskodók
2009. március 11.

Szerencsétlen véletlenek és gazdaságpolitikai hibák egyaránt közrejátszanak abban, hogy Magyarországon voltaképpen csak a szlogenek szintjén támogatott a hosszú távú öngondoskodás, az előtakarékosság. Aki magyar eszközökbe fektet hosszú távon, valahogy mégis rendre méretes taslikat kap a homlokára.

TOVÁBB >
Ki mozgathatja a forintot?
2009. március 11.

Félkarú óriás szerepét játssza manapság a Magyar Nemzeti Bank a forint árfolyamának befolyásolásáról szóló előadásban. Az eszköztára ugyan meglenne a jegybanknak a beavatkozásra, de igazi hatást nem tud kifejteni a forint gyengülésével szemben. Itt is, mint annyi más területen, a külső hatások a döntőek. 300 alatti vagy 340 forintos euró - ez forog kockán.

TOVÁBB >
306 milliárddal segíti a vállalkozásokat a kormány
2009. március 10.
TOVÁBB >
Tőkeprogramok
2009. március 10.

A korábban kevés sikert felmutató központi kockázatitőke-programok után az állam most magánbefektetőkkel az oldalán kínál friss tőkét az alultőkésített vállalkozásoknak. Egy jó ötlettel és egy felfutás előtt álló kis céggel már érdemes pályázni.

TOVÁBB >
A legtöbb cég a létszámleépítést választja
2009. március 6.

A létszámleépítés az első költségmegtakarító eszköz, amelyet a vállalatok a válság teremtette recessziós környezetben alkalmaznak – derül ki egy friss globális felmérésből.

TOVÁBB >
Még hónapokig tart az ipar mélyrepülése
2009. március 6.

Elemzők szerint csak a második félévtől lehet számítani a recesszió enyhülésére.

TOVÁBB >
Kétszázalékos visszaesésre számít Európa
2009. március 6.

Az EU összesített hazai összterméke (GDP) az idén várhatóan 2 százalékkal csökken tavalyhoz képest, jósolja az Európai Bizottság elnöke.

TOVÁBB >
Másfélmillióan mentek csődbe az USA-ban
2009. március 6.

A vállalati és magáncsődök száma az idén az Egyesült Államokban elérheti az 1,4 milliót is a tavalyi 1,117 millió után.

TOVÁBB >
Nem éli túl a válságot a GM?
2009. március 6.

A General Motors amerikai autógyártó vállalat életben maradása kétséges a legfrissebb könyvvizsgálói jelentés szerint - tudósított a pénteki amerikai média a vezető gazdasági hírek között.

TOVÁBB >
Krugman: a vesztünkbe rohanunk
2009. március 6.

Paul Krugman, a közgazdasági Nobel díj nyertese szerint egyre nagyobb esély van arra, hogy a mostani válság egy második gazdasági világválsággá formálódik. A magyar stabilizációs program elutasításával még nehezebb helyzetbe kerül majd Európa.

TOVÁBB >
Félreértett adatok miatt büntetik a befektetők a régiót
2009. március 6.

Jócskán felnagyítják a kelet-közép-európai régió eladósodottságával kapcsolatos tényeket a Bank for International Settlements (BIS) adatai, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régiótól elfordultak a pénzügyi befektetők - állítják az Erste Group bécsi elemzői.

TOVÁBB >
Csányi már látja a spekuláció végét
2009. március 6.

Tavaly október óta erős spekuláció folyt az OTP Bank részvényeivel szemben, úgy tűnik, most eljött a pillanat, amikor az eladási pozícióba beült spekulánsok már elkezdtek aggódni - kommentálta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt, hogy pénteken az OTP papírjai, miután több éves mélypontjukra jutottak, meredeken drágulni kezdtek a Budapesti Értéktőzsdén.

TOVÁBB >
Állásbörzék válságban
2009. március 5.

A válság miatt az egyik legnagyobb tudományegyetem az idén nem szervez állásbörzét. Hiába próbáltak kiállítókat keresni, a cégek nem tudtak állásokat ajánlani, így lemondtak a részvételről. Más intézményeknek ugyan sikerül a rendezvényt „nyélbe ütni”, ám ők is panaszkodnak: a vállalatok igen kevés munkalehetőséget kínálnak a látogatóknak.

TOVÁBB >
Bővülnek a pályázati lehetőségek a kkv-szektorban
2009. március 5.

A kedvezményes pályázati feltételek és a pályázatok nagyobb keretösszegével igyekeznek növelni a vállalkozók pályázati kedvét.

TOVÁBB >
Jön a magáncsőd intézménye?
2009. március 5.

Vagyonuk, munkaviszonyuk állami gondnokság alá helyezése árán haladékot – vagy részbeni elengedést – kapnának hiteleikre, közüzemi tartozásaikra a fizetésképtelen magánszemélyek egy terv szerint. Ám külföldi példák mutatják: a magáncsőd meghonosítása komoly kihívás.

TOVÁBB >
Európa is elindult a nulla kamat felé
2009. március 5.

Az Európai Központi Bank a csütörtöki kamatdöntésével fél százalékponttal 1,50 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az EKB alapkamata még sohasem volt 2 százalék alatt.

TOVÁBB >
Százezrekért zúzhatnak a menedzserek
2009. március 4.

Egy ügynökség rendhagyó stresszkezelési eszközt ajánl felső vezetőknek: a menedzserek szétverhetnek egy berendezett lakást. A baseballütős zúzást a feszültség levezetésére használják, ám a pszichológus szerint nem jó, ha az okok felderítése nélkül alkalmaznak hasonló terápiákat.

TOVÁBB >
Hogyan mélyítik el a recessziót a reformcsomagok?
2009. március 4.

Mit tett a magyar kormány a válság ellen? Mit tettek a külföldi kormányok? Megmenti a járulékcsökkentés a munkahelyeket? Miért van annyira nagy bajban Magyarország és a régiónk? Lesz-e államcsőd? A FigyelőNet igyekszik megválaszolni a válságkezeléssel kapcsolatos alapkérdéseket, s objektíven bemutatni a pró és kontra érveket a vitás pontoknál.

TOVÁBB >
A cafeteria megadóztatása egyenlő az eltörléssel?
2009. március 3.

Elvileg akár 250-300 milliárd forintot is hozhat az állam konyhájára a béren kívüli juttatások megadóztatása, a kormány e bevételnek csupán a töredékével számolhat, ugyanis a cégek nagy része egy jelentős adóteher hatására megszüntetné az ilyen jellegű kifizetéseket - írja a Világgazdaság keddi számában.

TOVÁBB >
Csak 45 éven felüli munkást keresnek
2009. március 3.

Az idősebb munkavállalókat célozza meg egy állásbörze. A korosztály foglalkoztatottsága hazánkban igen alacsony, ám egyre több cég látja be, hogy szükség van a tapasztalt szakemberekre is. Hiszen az aggasztó demográfiai előrejelzések szerint lassan elfogynak a fiatalok.

TOVÁBB >
Gyilkolhat a munkahely
2009. március 2.

Minden munkahely veszélyektől, káros ártalmaktól hemzseg. Ezek lehetnek jelentéktelenek, kisebbek, súlyos egészségkárosítók, de akár halálosak is. Mégsem mindegyiknek főnök a neve.

TOVÁBB >
Megéri átíratni a cégautókat
2009. március 2.

Egyre több vállalkozás szabadul meg a tulajdonában lévő személygépkocsiktól, hogy kikerüljék a február 1-je óta fizetendő új cégautóadót – írja a Világgazdaság hétfői számában.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011