Gazdasági hírek
Ismételt bírságok a GVH-tól
2009. október 30.

Több vállalkozásnak kell naponta végrehajtási bírságot fizetnie amiatt, mert nem teljesítették a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában számukra előírt kötelezettségeiket.

TOVÁBB >
Nem felelünk meg az energetikai kihívásoknak
2009. október 30.

Magyarország felkészületlenül áll a következő évtizedek energiapolitikai kihívásai előtt, miközben kiszolgáltatott helyzetben van: energiafüggősége magas, gazdasági mozgástere kicsi, zöldenergia-potenciálja lényegesen alacsonyabb a többi kelet-közép-európai régiós országénál.

TOVÁBB >
Nőttek az ipari termelői árak
2009. október 30.

Az ipari termelői árak szeptemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal nőttek, míg tavaly szeptemberhez viszonyítva 3,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

TOVÁBB >
Kovács: csak az adossága kamatait tudja fizetni az állam
2009. október 30.

A költségvetésnek ma egyetlen lehetősége a bevételek növelése, kiadási oldalon ugyanis, ellentétben az európai országokkal, a jelenlegi struktúrában már nincs hová hátrálni - mondta Kovács Árpád Szombathelyen egy tanácskozáson, pénteken.

TOVÁBB >
126 milliárd forint veszteséget vár az MNB
2009. október 30.

Szeptember végéig 75 milliárd forint nyereséget ért el a Magyar Nemzeti Bank, s ebben az évben várhatóan 36 milliárdos nyereséggel zár, jövőre 126 milliárd forint veszteséget vár - hangzott el a jegybank pénteki szakértői tájékoztatóján.

TOVÁBB >
Cafetéria: még mindig megéri
2009. október 30.

Az adóterhek növekedése miatt sok cégvezető feltette magának a kérdést: megéri-e fenntartani a jelenlegi cafetéria rendszereket a 2010-es törvényváltozás ismeretében? A válasz egyértelműen igen – a PricewaterhouseCoopers és Madl Landwell ügyvédi iroda szerint.

TOVÁBB >
A kis cégek nem érzik a válságkezelést
2009. október 30.

Sem az érdekképviseletek, sem az unió nem ért el szinte semmi olyat az utóbbi években, amivel jelentősen segítette volna a legkisebb cégeket. Interjú az UEAPME alelnökével, Kassai Róberttel.

TOVÁBB >
Jövőre tetőzhet a munkanélküliség
2009. október 29.

Még nem érte el mélypontját a munkanélküliség: 2009 végére 11, a jövő év első hónapjaiban pedig akár 11,5 százalékra is emelkedhet az állástalanok aránya - vélekedtek a frissen közölt munkanélküliségi adatokról az MTI által megkérdezett elemzők.

TOVÁBB >
Az EU belenyúlna a szülői szabadságba
2009. október 29.

Figyelmeztetést, úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak az Európai Bizottság a szülői szabadságról szóló európai irányelv nem megfelelő alkalmazása miatt.

TOVÁBB >
Mellékhatása: profi vállalatirányítás
2009. október 29.

Egy jó ötlet és a JEREMIE-pályázat kitörési lehetőséget jelenthet a kkv-knak. Feltéve ha hajlandóak olyan, a szegmensben eddig egyáltalán nem általános elvárások teljesítésére is, mint például a kontrolling következetes alkalmazása. A profi vállalatirányítás kikötése garancia a befektetőnek, teljesítése igazi nyereség a vállalkozásnak.

TOVÁBB >
Megbélyegzett álláskeresők
2009. október 28.

Jóval nagyobb eséllyel találhatnak állást a fiatalok és a nők, a középkorú férfiaknak kell leginkább megküzdeniük a hátrányos megkülönböztetéssel. 2009 első félévében az internetes portálokon és a nyomtatott sajtóban megjelent kétezer álláshirdetés közül minden ötödik diszkriminatív volt – derült ki egy friss kutatásból.

TOVÁBB >
Mi lesz a nyugdíjunkkal?
2009. október 27.

Elképesztő anomáliákkal küszködik a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer. Ennek csak egy részét mutatja a Budapest Magánnyugdíjpénztár elleni „puccskísérlet”, vagy hogy a vagyonkezelési költségek s a hozamok között semmilyen összefüggés nem mutatható ki. A Pénzügyminisztérium újraszabályozná a területet.

TOVÁBB >
Vezércsere - készítsük elő a visszavonulást
2009. október 18.

Vajon mikor és hogyan érdemes visszavonulnia a cégvezetőnek, szerencsés-e a családból kiválasztani az utódot és elengedhetetlen-e a szamárlétra végigmászása, tette fel a kérdést a Figyelő Üzlet&Siker melléklete.

TOVÁBB >
Rekordhiány az Egyesült Államokban
2009. október 17.

Rekordnagyságú lett az amerikai szövetségi költségvetés éves hiánya. A szeptember 30-án zárult 2009-es költségvetési évben a deficit elérte az 1417 milliárd dollárt, ami a hazai össztermék (GDP) 10 százalékának felel meg - jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.

TOVÁBB >
A nők nem a pénzért vállalkoznak
2009. október 17.

Az induló hölgy vállalkozóknak több szempontból is nagy a hátrányuk, de fifikával mindent legyőznek, s nem elsősorban a pénzre hajtanak, olvashatjuk a Figyelő Üzlet&Siker mellékletében. Az Európai Unió a munkahelyteremtés érdekében szívesen látná, ha növekedne a női vállalkozók száma, és ezért igyekszik pozitív példákat felmutatni.

TOVÁBB >
Egyre népszerűbb az e-fizetés
2009. október 16.

Egyre szívesebben vásárolnak a magyarok készpénz használata nélkül. A bankkártya mellett a mobiltelefonos fizetés, a virtuális számla és egyéb online fizetési megoldások is egyre népszerűbbek.

TOVÁBB >
Köddé vált a magyar áruk védelme
2009. október 16.

A parlament hétfőn elfogadta az élelmiszer-beszállítók védelméről szóló törvényt. Az élelmiszer-feldolgozók úgy tűnik elégedettek, a kereskedők azonban nem. Gondjuk van többek között a 30 napos fizetési határidővel és az elkészítendő üzletszabályzattal, valamint azzal is, hogy szerintük teljes körűen védelmünkbe vettük a multikat. Már nem mondja senki, hogy 80 százalékban magyar áru lesz a boltok polcain.

TOVÁBB >
Meglesz a minimálbér összege?
2009. október 16.

Végleges számok még nincsenek, de mindkét oldal engedett eredeti követeléséből az érdekegyeztető tanács pénteki ülésén.

TOVÁBB >
Könnyebb lesz foglalkoztatási támogatást igényelni
2009. október 16.

A kormány hajlandó könnyítéseket tenni a gazdasági vállalkozások számára a foglalkoztatási támogatásokhoz kötött feltételek teljesítésében - közölte Varjú László a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára pénteken az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén pénteken.

TOVÁBB >
Nem tér magához a Bank of America
2009. október 16.

Rekord nagyságú veszteséget szenvedett el a harmadik negyedben a Bank of America elsősorban a lakossági hitelek bedőlése miatt.

TOVÁBB >
Ne csöpögjön el a pénze a folyószámlán!
2009. október 16.

Folyószámlája gyakorlatilag mindenkinek van, de kevesen törődnek vele. A bankoknak ez nagy üzlet, hiszen a lekötetlen forrásokat alacsony kamattal tudják használni, de ügyfélként mi is sokat foghatunk az odafigyeléssel.

TOVÁBB >
Akár 3 ezer dolgozót is elküldhet a General Electric
2009. október 15.

Nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák gyártását a General Electric (GE) legnagyobb magyar üzemében, Nagykanizsán - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Felzárkoznak a közép-európai kkv-k
2009. október 15.

Kedvezőek a kkv-k kilátásai Közép-Kelet-Európában, jobban növekednek, mint nyugati társaik, így csökken a nyugati és keleti vállalkozások közötti különbség, derül ki az Erste Bank tanulmányából.

TOVÁBB >
Demjánék bemutattak Magyarországnak
2009. október 15.

Ördögtől való a kaszinó, vagy egy a szerencsejátékok közül? Jó-e az Magyarországnak, ha álságos hitvitákkal elriasztjuk a lehetséges befektetőket? Ha egyesek a kaszinók kapcsán állandóan a fertőről beszélnek? A kérdés aktuális, Demján és Csányi Pozsony mellett építenek kaszinóvárost, aminek a szlovákok örülnek.

TOVÁBB >
Az oktatásért aggódnak a csúcsvezetők
2009. október 15.

A felsőoktatás helyzetét látják a legkétségbeejtőbbnek a hazai nagyvállalatok vezetői, akik nem hiszik hogy az innovációt az államnak kell serkentenie. A Figyelő TOP 200 konferencián Csányi Sándor, Bojár Gábor, Bogsch Erik és Pintér István beszélgettek.

TOVÁBB >
Nem ússzuk meg a digitális átállást
2009. október 14.
TOVÁBB >
Terjeszkedik a Bloomberg
2009. október 14.

Szakítva eddigi elveivel, terjeszkedésbe kezdett a világ egyik legnagyobb üzleti hírszolgáltatója, a Bloomberg. A társaság a komoly gondokkal küzdő BusinessWeeket vásárolta meg.

TOVÁBB >
Simor: védenénk az adósokat
2009. október 14.

A felelős hitelfelvételre szeretnénk rászorítani a lakosságot – nyilatkozta az FN.hu-nak Simor András. Az MNB elnöke elmondja, miként terelné a lakosságot a forinthitelek felé a jegybank koncepciója, és megtudhatjuk, miért nem veszélyes a vállalatok devizában való eladósodása. Interjú.

TOVÁBB >
Felcsuti felháborodott a lakosság mentalitásán
2009. október 13.

Problémák vannak a lakosság mentalitásával, ennek orvoslására pedig egy második Reformszövetséget kellene létrehívni Felcsuti Péter szerint, aki e tervéhez „játszótársakat" keres. Egy sajátos szociológiai kutatás eredményeit mutatták be hétfőn az akadémián - bankárok és nagyvállalkozók voltak az ötletadók, illetve a finanszírozók.

TOVÁBB >
Előzött az internet
2009. október 12.

Az idei első félévben fordult elő először, hogy többet költöttek a brit hirdetők az interneten, mint a tévében – derül ki az IAB UK beszámolójából.

TOVÁBB >
Történelmet írt az amerikai kutató
2009. október 12.

Elinor Ostrom amerikai kutató az első nő, aki közgazdasági Nobel-díjat kapott. Az Indiana állambeli Bloomington egyetem kutatója az ugyancsak amerikai Oliver E. Williamsonnal megosztva kapta az elismerést a Svéd Királyi Akadémia hétfői bejelentése szerint.

TOVÁBB >
Robusztus magyar növekedés 2011-től
2009. október 12.

Magyarországon már jövőre növekedés várható, két év múlva pedig a magyar gazdasági növekedés a leggyorsabbak között lesz a térségben - jósolják londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
Három kilométerről figyelnek a rendőrség új traffipaxai
2009. október 12.

Nem vesz új traffipaxokat a rendőrség, csak bérel. Ötvenet, darabonként havi 146 ezer forintért. Az új sebességmérők három kilométerről is levadásszák a gyorshajtókat, éjjel-nappal.

TOVÁBB >
Erdei nemet mond Simornak
2009. október 12.

Erősödhet a bankszektor érdekérvényesítő képessége, miután a bankszövetség a minap új elnökséget választott – véli Erdei Tamás, aki másfél év után tért vissza a szakmai szervezet élére. Az MKB első embere a jegybank javaslatainak kisebb részét támogatja csak. Villáminterjú.

TOVÁBB >
Csúcson a csoportos létszámleépítések száma
2009. október 11.

Az év első kilenc hónapjában összesen 32 800 dolgozót érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz, ez 224 százalékos éves növekedést jelent – olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján.

TOVÁBB >
A recesszió lendítette fel a lámpaüzletet
2009. október 10.

Egy felszámolás alatt álló cég szakértő alkalmazottaira alapozta világítástechnikai vállalkozását Hoffmann Iván, a Hofeka Kft. tulajdonosa. A korszerű lámpák előállításhoz francia partner segítségével modernizálták a cég műszaki állományát. Nekik nem visszaesést, hanem új üzleteket hozott a válság, mert beléphettek a közvilágítási piacra, tudta meg a Figyelő Üzlet&Siker melléklete.

TOVÁBB >
Új forrás kezdő vállalkozásoknak a kockázati tőkeprogramból
2009. október 9.

Korai, vagy növekedési szakaszban lévő vállalkozások juthatnak közel 45 milliárd forint tőkéhez azzal, hogy sikeresen zárult a kockázati tőkeprogram pályázata, tájékoztatott az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

TOVÁBB >
Minimálbér – 100 ezer fölött lenne fair
2009. október 8.

Mint az elmúlt hetek híradásai is rávilágítottak, a jövedelmek felső határa a csillagos ég, az alsó határa azonban nagyon is földközeli. Olyannyira, hogy a legkisebb, törvényesen adható bérből nem lehet megélni – a Központi Statisztikai Hivatal szerint sem.

TOVÁBB >
Messze még a fellendülés
2009. október 8.

Nem megalapozottak a világgazdaság stabilizációjáról szóló közlemények a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) nemrégiben közzétett felmérése szerint.

TOVÁBB >
Hideg csend fogadja Simor javaslatát
2009. október 8.

Kicsit lassítaná a növekedést, de biztonságosabbá tenné a hazai bankszektort és rajta keresztül az egész gazdaságot a devizahitelek adminisztratív korlátozása, amely már számos országban bevett eszköznek számít – érvel a Magyar Nemzeti Bank saját javaslata mellett. A hazai bankok kevéssé lelkesek.

TOVÁBB >
Megnyirbálta a béreinket a válság
2009. október 7.

A gazdasági helyzetre való tekintettel a fizetésemeléseket – iparágtól függetlenül – drasztikusan visszafogták a vállalatok. A korábban tervezett 6,7 százalékos bérfejlesztés szinte sehol nem valósulhatott meg, átlagosan csak kevesebb mint a felével tudták növelni a jövedelmeket – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Virtuális gyarmatosítók
2009. október 7.

Egy éven belül utolérheti Magyarországon az Iwiwet a Facebook, amely globálisan akár egymilliárd felhasználót is gyűjthet a jövőben – mondta lapunknak Trevor Johnson, a Facebook EMEA-régióért felelős üzletfejlesztési igazgatója.

TOVÁBB >
Gigasite-okkal küzdenek
2009. október 7.

A hazai webes szolgáltatások nincsenek könnyű helyzetben, amikor a hazai látogatókért a vezető világmárkákkal kell versengeniük. A külföldi gigasite-ok magyarított változatai rengeteg reklámot képesek felszívni, ráadásul akár árversenyre is szánhatják magukat.

TOVÁBB >
Most érdemes lakást venni
2009. október 7.

Folyamatosan zuhan az adásvételek száma a hazai lakáspiacon a krízis kezdete óta, és az árak is meredek lejtőre kerültek. A két évvel ezelőtti áraknál nagyjából 20 százalékkal lehet olcsóbban ingatlan venni - olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

TOVÁBB >
Sok az álláskereső, kevés a munka
2009. október 6.

Valójában az ősz az igazi ideje az állásbörzéknek a szervezők szerint. Ha egy cég jövőre tervezi az új munkatárs felvételét, akkor így épp elég ideje van arra, hogy meghirdesse a pozíciót, megszervezze a toborzást és végül kiválassza a megfelelő embert. A válság miatt ugyan kevesebb az álláslehetőség, de eljött a minőségi cserék ideje, így akár igazán jó pozíciókat is megcsíphetnek a szemfüles fiatalok. Állásbörze körkép az FN-en.

TOVÁBB >
Újabb válság fenyeget
2009. október 6.

A válság miatt egyre több kkv. kap kockázatos üzleti besorolást, s az ez évi eredmények alapján ez a helyzet még tovább romolhat. A rossz minősítés miatt viszont a növekedés beindulásakor sem juthatnak hitelhez, vagy megrendeléshez a cégek. Ez pedig akár új válságot is okozhat a Coface szerint.

TOVÁBB >
Adómegtakarítás K+F-fel
2009. október 6.

A hazai vállalkozások többsége nem él a kutatás-fejlesztéshez (K+F) kapcsolódó adómegtakarítás lehetőségével. Sőt, azzal sincsenek tisztában, ténylegesen mekkora a céges K+F, állítja a Deloitte. Vizsgálja meg ön is a cégét ebből a szempontból.

TOVÁBB >
Harmadával nőtt a felszámolások száma
2009. október 5.

34 százalékkal több céget számoltak fel Magyarországon az idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A csődeljárások száma többszörösére nőtt, de még mindig nagyon minimális. Eközben valamivel kevesebb cég alakult, mint korábban, de az Opten szerint ez még mindig sok.

TOVÁBB >
Lucifer világgazdasága
2009. október 4.

A mostani válságot a minden korábbi nemzetközi integrációt felülmúló globalizációs folyamat készítette elő – derül ki Szentes Tamás Ki, mi és miért van válságban című könyvéből. Andor László könyvajánlója.

TOVÁBB >
Perré érik a paksi találmány
2009. október 3.

Milliárdos perré fajulhat egy találmányi vita Pakson az atomerőmű és egy volt főosztályvezetője között. A kérdés: kinek az érdeme, hogy a 2003-as üzemszünet után 2005-ben újraindult a 2-es blokk - írja a Figyelő legutóbbi száma.

TOVÁBB >
"Írva vigad" Európa
2009. október 3.

Túlnyomó többségében elégedetten nyilatkoztak európai vezetők szombaton az Európai Unió reformszerződésének a második ír népszavazáson történt jóváhagyásáról, ami után az eddig vonakodó lengyel elnök megígérte a szerződés gyors aláírását, a brit konzervatívok azonban továbbra sem tettek le kisiklatásától.

TOVÁBB >
A főnök nem nézi el a másnaposságot
2009. október 2.

Egy kutatás szerint tízből csak egy vezető nézné el dolgozójának, ha állandóan ásítozna, vagy fáradtan menne munkába. Pedig sokszor előfordul, hogy valaki elalszik az értekezleten, másnaposan, ápolatlanul érkezik, és ölni tudna egy kávéért.

TOVÁBB >
Lehetőségként élik meg a válságot
2009. október 2.

Kétszer annyi cég döntött a krízis miatt a fejlesztés mellett, mint ahányan inkább visszafogták az erre fordítható költségeiket. Ám ennek ellenére minden vállalat elbocsátásokkal és átszervezésekkel válaszolt a válságra. A legtöbben viszont bíznak a recesszió utáni fellendülésben, egy szebb jövőben.

TOVÁBB >
Nem kap pénzt a BorsodChem
2009. október 2.

Hosszú távú elkötelezettséget és munkahelymegőrzést vár el a magyar kormány a BorsodChem mindenkori tulajdonosától. Jelenleg az állam sem közvetlenül, sem a Magyar Fejlesztési Bankon, sem más állami szereplőn keresztül nem nyújt hitelt a cégnek.

TOVÁBB >
Ismét a GVH nyert a biztosítókartell-perben
2009. október 2.

Másodfokon is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyert a biztosítókartell perében, ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét.

TOVÁBB >
Euró a Fidesz célja
2009. október 2.

A következő kormánynak olyan gazdasági programot kell kidolgoznia, amely elvezet az euróövezethez - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

TOVÁBB >
Európa lábal ki utolsónak a válságból
2009. október 2.

Strauss-Kahn, az IMF vezetője szerint Európa lényegesen lassabban kászálódik ki a válságból, mint a világ többi térsége, mert gazdasága kevésbé rugalmas.

TOVÁBB >
Stabilra javult az adósbesorolásunk
2009. október 2.

Negatívról stabilra javította Magyarország adósbesorolásának kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeire hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítője ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését.

TOVÁBB >
Futó: nem mese az egymillió munkahely
2009. október 2.

Nem tartja mesének az egymillió munkahely megteremtését Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, bár azt is hozzátette, hogy ez nem akarat kérdése, hanem komoly strukturális átalakítást kíván. Villáminterjú.

TOVÁBB >
Befagyott a bérharc
2009. október 1.

Nem sikerült érdemben továbblépniük a munkavállalók és a munkaadók képviselőinek a csütörtöki országos érdekegyeztetésen sem a bérajánlás, sem a minimálbér tekintetében.

TOVÁBB >
Ki menti meg az autókereskedőket?
2009. október 1.

Tovább folyik a magyar autópiac vergődése. Az őszi szezon első hónapja a számok alapján nem hozott megváltást. Sok nagy kereskedőt, jelentős hitelállománya miatt, a bankja inkább nem hagy bedőlni.

TOVÁBB >
Csúcson a munkanélküliség Európában
2009. október 1.

Európában tízéves csúcsra emelkedett a munkanélküliség augusztusban. Közel 22 millió az állástalan.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011