Gazdasági hírek
Közel öt százalékkal csökkentek a beruházások
2010. augusztus 31.

A nemzetgazdasági beruházások idén a második negyedévben az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal mérséklődtek, éves összehasonlításban 4,9 százalékkal csökkentek. Az első félévben a beruházások volumene 5,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

TOVÁBB >
Megtámadják-e a forintot?
2010. augusztus 31.

Aggodalmat kelthettek a forint elleni spekulációra biztató vélemények a magyar devizahitelesek körében. Mikor és hogyan lehet egy valuta ellen spekulálni? Biztonságban van-e szeretett forintunk?

TOVÁBB >
Ellentmondásos a magyarok optimizmusa
2010. augusztus 31.

Bár magas a magyar fogyasztói bizalom, ez nem mutatkozik meg a fogyasztásban – derült ki a GfK keddi sajtóbeszélgetésén. Kevesebbet járunk el otthonról, többet iszunk, és többet költünk a házi kedvenceinkre - a válság átírta a fogyasztási szokásainkat.

TOVÁBB >
Csúcson a csődkockázat
2010. augusztus 31.

Hatheti csúcsra emelkedett a magyar adósságtörlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási tranzakciók díjszabása kedden kora délutánra Londonban.

TOVÁBB >
Csődbe mehet Magyarország
2010. augusztus 30.

Görögország a segélycsomag ellenére is csődbe megy néhány éven belül, és ugyanez a sors várhat Magyarországra is - vélekedett Kenneth Rogoff amerikai közgazdász egy osztrák lapnak adott interjúban.

TOVÁBB >
Még marad az elvárt jövedelem
2010. augusztus 30.

A várakozásokkal ellentétben nem döntött hétfőn az Alkotmánybíróság arról, hogy eltörli-e a tevékenységre jellemző keresetet. Így egyelőre továbbra is eszerint kell járulékot fizetniük a vállalkozások vezetőinek. A szóvivő szerint pár hét múlva születhet meg a taláros testület döntése.

TOVÁBB >
Vékony jégen a magyar bankrendszer
2010. augusztus 30.

Komoly problémát jelenthetnek a bankoknak a nem törlesztő lakossági devizahitelesek. A rossz adósokra éppen akkor kellene tartalékot képezni, amikor a bankok működési nyeresége is csökken, és a fejük felett lebeg a banki különadó is.

TOVÁBB >
Elmúlt az euróövezeti krízisveszély
2010. augusztus 29.

Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) igazgatója Klaus Regling szerint az euróövezet túljutott a pénzügyi válságon és újabbra sem kell számítani.

TOVÁBB >
MNB: a GDP jövőre 2,8 százalékkal nő
2010. augusztus 23.

Az idén a GDP 0,9 százalékkal, jövőre 2,8, 2012-ben 3,8 százalékkal nő, az infláció az idén 4,7, jövőre 3,5, 2012-ben pedig 3,4 százalék lesz.

TOVÁBB >
Duplájára nő a győri Audi
2010. augusztus 23.

Karosszéria-üzemet és fényezőrészleget is telepít Magyarországra az Audi. Ennek nyomán komplett autógyárrá válna a győri üzem.

TOVÁBB >
JP Morgan: kisebb lesz az amerikai növekedés
2010. augusztus 20.

A JP Morgan amerikai befektetési bank jelentősen rontott az Egyesült Államok idei harmadik és negyedik negyedévi gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzésén.

TOVÁBB >
3,7 százalékkal nőtt a reálkereset
2010. augusztus 19.

A reálkereset a versenyszférában 4,2 százalékkal, a költségvetési szférában 1,7 százalékkal nőtt 2010. első félévében.

TOVÁBB >
Egységes európai bankadót szeretne a Raiffeisen-vezér
2010. augusztus 19.

Támogatna egy egységes európai bankadót és banki stabilitási alapot, a magyarországi különadót pedig rossz példának nevezte az osztrák Raiffeisen Zentralbank vezérigazgatója egy csütörtökön megjelent interjúban.

TOVÁBB >
A bankok is tanultak a válságból
2010. augusztus 18.

Megélénkülőben a céges hitelezés, de tanulva abból, milyen komoly visszafizetési gondok lettek az utóbbi időszakban, a bankok jobban megnézik, mire adnak hitelt. A vállalkozások pedig egyre inkább mérlegre teszik a hitelek árát is - hangzott el a Raiffeisen Bank szerdai sajtóbeszélgetésén.

TOVÁBB >
Segítség, főnök lettem!
2010. augusztus 17.

Amikor valakit „kiemel” a vezetőség egy csoportból, hogy a jövőben ő irányítsa a többieket, másképp kell viselkednie. Egy új vezető eleinte sok-sok hibát követhet el, az új szerepbe bele kell tanulnia. Ebben tréningek, képzések is segíthetnek – ám sok esetben az egyén személyiségétől függ, hogy milyen főnökké válik. Az a közhely pedig nem teljesen igaz, hogy egy kívülről érkező vezető viheti csak sikerre a csapatot.

TOVÁBB >
Rossz irányba fejlesztene a Széchenyi Terv?
2010. augusztus 16.

A szállodai szakma nem helyesli, hogy az új Széchenyi Terv csak az egészségturizmus fejlesztését célozza meg. A túlkínálat miatt nem támogatnák új szállodák létesítését sem. Így is elég a baj: a kínálat nem elég vonzó, az árak alacsonyak, a vendég kevés, az állam meg túl sokat von el.

TOVÁBB >
IMF: Magyarországnak most nincs szüksége ránk, de...
2010. augusztus 14.

„Ténylegesen most nincs ránk szükségük"- idézte a Nemzetközi Valutaalap IMF) magyarországi tárgyalásvezetőjét, Christoph Rosenberget a francia Le Monde című lap szombaton.

TOVÁBB >
Fizethet a trehány munkaadó
2010. augusztus 13.

Háztartási alkalmazottat magánszemély foglalkoztathat az új törvény szerint. Így tehát egy egyéni vállalkozó az irodájának takarítására nem, ám a lakásának tisztán tartására alkalmazhat magánszemélyt – és adót sem kell fizetnie utána. Viszont az ilyen módon foglalkoztatott embereknek nem jár sem szabadság, sem minimálbér, illetve a munka törvénykönyvének védelme alól is kiesnek.

TOVÁBB >
Kiterjesztenék a Robin Hood-adót
2010. augusztus 13.

A kormány azt tervezi, hogy legalább egy évvel meghosszabbítja a Robin Hood-adó érvényességi idejét, amit kiterjeszt a távközlési ágazatra is - írta a Népszava.

TOVÁBB >
Soha nem volt ennyi munkanélküli fiatal
2010. augusztus 12.

A második világháború befejezése óta a legmagasabbra nőtt világszerte a munkanélküliség a 15-24 éves korosztályban - tette közzé csütörtökön a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

TOVÁBB >
Versenyképesebbek vagyunk Romániánál
2010. augusztus 12.

A magyar gazdaság versenyképesebb, mint a román, a magyar kormány pedig hitelesebb a nemzetközi piacokon, mint a román kabinet - vélik román gazdasági elemzők.

TOVÁBB >
Csökkent az ipari termelés
2010. augusztus 12.

A várakozásokkal ellentétben júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye az euróövezetben egy hónap alatt. Az Európai Unió statisztikai hivatalának csütörtökön ismertetett adatai szerint 8,2 százalékkal csökkent tavaly júniushoz viszonyítva.

TOVÁBB >
Zuhanhatnak a tőzsdék
2010. augusztus 12.

Elemzők szerint a szerdai jelentős New York-i csökkenést követően az európai tőzsdék is eséssel nyithatnak csütörtök reggel. Az FTSE-100 mutató 28-29 ponttal, 0,6 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 22 ponttal, a párizsi CAC-40 mutató 18 ponttal gyengébben kezdhet szerdai zárásánál.

TOVÁBB >
Milyen tabuk dőlnek meg ősszel?
2010. augusztus 12.

Mutatnak jelek arra, hogy az Orbán Viktor által őszre beígért további tabudöntögetések többek között akár egy új munkatörvénykönyv megalkotását is jelenthetik. Ha a munkaadók szempontjait hangsúlyosan figyelembe vevő, még a Gyurcsány-kormány idején megalkotott szakértői koncepció lényegi elemei valósulnak meg, akkor jócskán szűkülhetnek majd a munkavállalók jogai.

TOVÁBB >
Nem mer kiszállni a FED
2010. augusztus 11.

Nem ér véget ért az olcsó pénz kora, a FED nem hagy föl az élénkítéssel, 0 százalék körül marad az alapkamat.

TOVÁBB >
Magyarország nyerésre áll?
2010. augusztus 10.

Magyarország kormánya az utóbbi hónapokban sok befolyásos érdekkel szállt szembe, és egyelőre nyerésre áll - jelentette ki az Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépéseiről közölt cikkében a The Guardian című brit napilap.

TOVÁBB >
Idén nő a GDP
2010. augusztus 10.

A korábban várt 0,2 százalékos visszaesés helyett idén 0,6 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), 2010-ben az átlagos infláció 4,7 százalék lesz a márciusban jelzett 4,3 százalék helyett - közölte kedden honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium.

TOVÁBB >
Volánbuszos közbeszerzést függesztettek fel
2010. augusztus 9.

Hat százalékkal túllépné a Volánbusz Zrt. a megengedett 30 százalékos alvállalkozói részarányt, ezért a nemzeti fejlesztési miniszter további intézkedésig felfüggesztette a járat-kiszervezésre meghirdetett közbeszerzési eljárást - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya.

TOVÁBB >
Mankó a költségvetésnek
2010. augusztus 5.

Nagyságrendekkel javítaná az uniós tagállamok államadósság- és deficitmutatóit az a lengyel–magyar kezdeményezés, amely a nemzeti elszámolások részévé tenné a magánnyugdíjpénztárak vagyonát és a kasszákhoz befolyó járulékokat - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

TOVÁBB >
6 ellentmondás az Új Széchenyi Tervben
2010. augusztus 2.

A grandiózus Új Széchenyi Terv nem minden kijelentésében következetes, tartalmaz néhány olyan ellentmondást, amelyeket nehéz közös nevezőre hozni. A legszembetűnőbb, hogy mintha nem tudnák eldönteni a szerzők, mit szeretnének jobban: ha mindent az állam irányítana, vagy inkább azt, ha a vállalkozások szabadon szárnyalhatnának.

TOVÁBB >
Hazatérnének a Szlovákiában bejegyzett magyar cégek
2010. augusztus 2.

A Magyarországra való visszatérést fontolgatja számos Szlovákiában bejegyzett magyar cég és vállalkozás - írta a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap hétfőn.

TOVÁBB >
Megállt a reklámpiac zuhanása
2010. augusztus 2.

Egészében nézve megállni látszik a reklámpiac zuhanása, közelebbről tekintve azonban egyes szektorok tovább estek, míg a piac más részei már emelkedőben vannak - derül ki a Kantar Media (korábban TNS Media Intelligence) listaáras adataiból.

TOVÁBB >
Középárfolyamot javasol a PSZÁF a devizahiteleseknek
2010. augusztus 2.

A PSZÁF elküldte a lakossági devizahiteleknél alkalmazandó árfolyamra vonatkozó részletes szakmai javaslatát a nemzetgazdasági miniszternek, egyúttal tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

TOVÁBB >
WSJ: Magyarország megvan az IMF nélkül
2010. augusztus 2.

Magyarországnak az IMF és az Európai Unió megszorító intézkedéseivel szemben tanúsított ellenállása precedens értékű lehet azon országok számára, amelyekben a két szervezet szintén takarékossági programot próbál kikényszeríteni - idézi a Wall Street Journal Magyarországról szóló cikkében a washingtoni Center for Economic and Policy Research közgazdászát.

TOVÁBB >
Széchenyi Kártya: indul a forgóeszközhitel
2010. augusztus 2.

Hétfőtől elindult a Széchenyi Kártya új forgóeszközhitele, mellyel a folyószámlahitelhez hasonlóan maximum 25 millió forintot vehetnek fel a vállalkozók, de a futamidő már akár három év is lehet.

TOVÁBB >
Tiltással olvaszt be Európa
2010. augusztus 1.

A jövőben több nyugat-európai országban korlátozhatják a burkaviselést: a törvény támogatói az európai kultúrát és a nők egyenjogúságát féltik, a szekuláris állam fontosságára és a biztonsági kockázatokra hivatkoznak. Ellenzői szerint viszont a törvények nem hatékonyak, újabb feszültségeket szítanak, és az egyik legfontosabb nyugati értéket, a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozzák.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011