Gazdasági hírek
Pozitív makrogazdasági hír az USÁ-ból
2010. december 30.

A heti segélykérelmek száma a munkaerőpiac viszonyainak javulására utal, ami a válságból kilábalás esélyeit láttatja a korábbinál pozitívabban.

TOVÁBB >
Parragh szerint megindultunk felfelé
2010. december 30.

Idén Magyarországon gazdaságpolitikai fordulat történt, az ország gazdaságában megindult a növekedés - értékelte az évet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

TOVÁBB >
Így adózunk 2011-ben
2010. december 30.

A jövő évi adószabályokban számos olyan változás van, ami kedvező a magánszemélyek vagy a cégek számára, mert többet hagy a zsebükben. De sokaknak nem vastagszik vagy éppenséggel vékonyodik a pénztárcájuk. Itt a számolgatás, az adótervezés ideje.

TOVÁBB >
Mostantól minden munkát el kell fogadni
2010. december 28.

Jelentős változásokra számíthatnak 2011-től a közfoglalkoztatásban részt vevő munkavállalók és munkaadók, emellett lehetővé válik a nők kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatása is.

TOVÁBB >
Átrendeződhet a munka világa 2011-ben
2010. december 28.

Mérnök, informatikus lesz kelendő 2011-ben is, a pénzügyi terület azonban nagy kihívások elé néz a különadó miatt. Megváltozhat a munka világa, a cégek a részmunkaidő és a távmunka felé nyithatnak. A fejvadász és a HR-tanácsadó szerint tanulni kell, de nem mindegy, hogy mit: a nyelvismeretnek és a szakmai továbbképzésnek van igazán értelme.

TOVÁBB >
Nem félünk az APEH-tól?
2010. december 27.

Adót spórolni, papíron veszteségessé tenni a vállalkozást sokak számára még mindig természetes válasz a magas adókra. Sőt, ok a dicsekvésre is. Vakrepülés, csukott szemmel és füllel, bízva abban, hogy ha nem gondolunk a rosszra, akkor az be sem következik. Mint az egyszeri pizzafutár, aki számla nélkül vitt árut az APEH-ba is. Csakhogy ő most lebukott.

TOVÁBB >
Portugália is segítségre szorulhat
2010. december 26.

Görögország és Írország után hamarosan Portugália is az euróövezeti társországok segítségére szorulhat a legnagyobb német bank vezető elemzője szerint.

TOVÁBB >
Folytatódhat a karácsonyi rali a Wall Streeten
2010. december 26.

A jövő héten tovább emelkedhetnek a New York-i tőzsdék vezető mutatói, de az év végi nagy rali után, 2011 elején korrekció következhet elemzők szerint.

TOVÁBB >
Többet dolgoznánk otthonról
2010. december 26.

A Cisco nemzetközi felmérése szerint a dolgozók fele mintegy 2-3 órával többet dolgozik távmunkásként, mint korábban az irodában.

TOVÁBB >
Kína újra a fékbe taposott
2010. december 26.

Kínában a növekvő inflációtól, és a gazdaság túlhevülésétől tartva újra kamatot emeltek.

TOVÁBB >
Az arany tömbben befektetés, ékszerben nem
2010. december 25.

Az ékszerarany nem, csak a tömbarany, az arányérme az, ami hosszú távú befektetést jelent, hiszen az ékszerarany - esetleg gyorsan csökkenő - értékét a divat határozza meg.

TOVÁBB >
Egyre többen neteznek mobilon
2010. december 22.

Novemberben 39 ezerrel 11,901 millióra emelkedett a három mobiltelefon-szolgáltató összes előfizetőinek a száma, míg a mobil-internetezőké az egy hónappal korábbi 1,209 millióról, 1,220 millióra nőtt - közölte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság.

TOVÁBB >
London: Magyarország "egyre kockázatosabb"
2010. december 22.

Magyarország "egyre kockázatosabbnak tűnik" a kormány és a jegybank között feszülő ellentétek és "a rövid távú populista gazdasági intézkedések" miatt - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
Orbán: a világ legmegbízhatóbb pénzévé kell tenni az eurót
2010. december 21.

Meg kell szilárdítani, és a világ legmegbízhatóbb pénzévé kell tenni az eurót Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján olvasható köszöntőjében 2011 első félévének feladatai között említi egyebek mellett az állandó válságkezelő mechanizmus felállítását és a szerződésmódosítást.

TOVÁBB >
Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi munka tilalma
2010. december 21.

A munkanélküliség növekedésével, növekvő állami kiadásokkal, csökkenő bevételekkel járhat a vasárnapi munka tilalmának bevezetése, mely egyben gazdaságunk versenyképességét is visszavetheti az unió többi tagállamával szemben – vélik a munkaadók. Ezért levelet írtak a nemzetgazdasági miniszternek.

TOVÁBB >
A Malév állami támogatásait vizsgálja az EU
2010. december 21.

Hivatalos vizsgálati eljárást indít az Európai Bizottság a Malév állami támogatásával kapcsolatban, ugyanis a bizottság „kétli, hogy a Malév képes lett volna a piacon a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett finanszírozáshoz jutni”.

TOVÁBB >
Rendesen fizetik a válságadót
2010. december 21.

December 20-ig összesen 115 milliárd forint folyt be a „válságadóból” – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A rendelkezésre álló bevallási adatok és pénzforgalmi információk alapján a korábban megfogalmazott bevételi elvárás várhatóan teljesülni fog.

TOVÁBB >
Nőttek a keresetek
2010. december 17.

Január és október között átlagosan 2 millió 699 ezer ember állt alkalmazásban a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, intézményeknél. A bruttó átlagkeresetek 2,3, a nettó átlagkeresetek 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - áll a KSH legfrissebb adataiban.

TOVÁBB >
Mégis korlátozzák a sztrájkjogot
2010. december 17.

Már megtalálható a parlament honlapján az a módosító javaslat, ami a sztrájk megtartását a még elégséges szolgáltatásról történő megállapodáshoz kötné. A javaslat egyik aláírója szerint ez nem korlátozná a sztrájkjogot, Gaskó István szerint viszont a bíróságok nem alkalmasak a nekik szánt szerepre. A Fidesz 2008-ban még nem nyúlt volna hozzá a sztrájkjoghoz, azóta viszont kormányra kerültek.

TOVÁBB >
A Mol horvát akadályfutása
2010. december 17.

A magyar olajmulti, a Mol két hete nyilvános ajánlatot tett az eddig is általa irányított horvát INA közkézen forgó részvényeire, vélhetően azzal a céllal, hogy 47 százalékos részesedését, 50 százalék fölé emelje. Az ajánlattal szemben horvát politikai és üzleti körök egységfrontba tömörültek és igyekeznek meggátolni a Mol ajánlatának sikerét.

TOVÁBB >
A legvonzóbb munkaadót keresik
2010. december 17.

Újra elindul a Munkáltatói Márka Kutatás hazánkban. A felmérés készítői arra keresik a választ, hogy melyik cég neve cseng a legjobban a pályakezdők körében, melyik vállalkozás tudja a hitelesen megmutatni, milyen is valójában.

TOVÁBB >
Maximalizálnák az állami cafeteriakereteket
2010. december 16.

Maximálnák a költségvetési intézmények dolgozóinak éves cafetériakeretét.

TOVÁBB >
Tömegesen dőlnek be a cégek
2010. december 16.

A reálgazdaságban még korántsem múlt el a válság, a cégek tömeges bedőlése egy jó darabig folytatódni fog, az első kilenc hónapban, bár csökkenő ütemben, de tovább nőtt, 24 ezer fölé emelkedett a fizetésképtelen cégek száma - írja az exporthitel-biztosítással és cégminősítéssel foglalkozó Coface Hungary csütörtöki közleményében.

TOVÁBB >
Magyar buszokat vesz a Borsod Volán
2010. december 16.

Huszonnégy új autóbusz jövő márciusi szállításáról szóló megállapodást írt alá a Borsod Volán Zrt. két magyar gyártóval.

TOVÁBB >
Vizsgálódnak az FHB banknál
2010. december 16.

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatokba kezdett az FHB javasolt szerkezetátalakítása kapcsán, kételkedik ugyanis abban, hogy a támogatáshoz megfelelő ellentételezés társult, és hogy a támogatást nem a bank terjeszkedéséhez használták fel, a többi versenytárs kárára.

TOVÁBB >
Egymillió részvényt adott dolgozóinak a Magyar Telekom
2010. december 16.

A Magyar Telekom több mint egymillió darab saját részvényt osztott ki a munkavállalói részére - közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

TOVÁBB >
Szombattól korlátozzák a bankokat
2010. december 16.

December 18-tól a bankok korlátozottan emelhetik egyoldalúan a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződés vagy pénzügyi lízingszerződés kamatát. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

TOVÁBB >
2010 fekete év volt a bankoknak
2010. december 16.

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint ez az év lesz az, amikor a legtöbb értékvesztést könyveli el a hazai bankrendszer.

TOVÁBB >
Csökkent az építőipari termelés
2010. december 16.

Az építőipari termelés volumene októberben mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 12,2 százalékkal csökkent a tavaly októberihez képest, míg szezonálisan kiigazítva a termelés 2,5 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál - közölte a KSH.

TOVÁBB >
8,3 százalékkal nőtt az ipari termelés
2010. december 15.

Az ipari termelés októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,3 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint is egyformán - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

TOVÁBB >
Spanyolország leminősítése várható a Moody's-tól
2010. december 15.

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szerdán az euróövezeti tag Spanyolország egyébként magasan elsőrendű adósosztályzatait a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy a spanyol gazdaság "finanszírozási stresszhelyzetnek" lehet kitéve, és e sebezhetőségét csak fokozza a "törékeny piaci helyzet".

TOVÁBB >
Stagnált a foglalkoztatottság az eurózónában
2010. december 15.

Stagnált a foglalkoztatottság az eurózónában a harmadik negyedévben, az előző három hónapban tapasztalt enyhe növekedés után.

TOVÁBB >
Nem éri meg nőnek lenni
2010. december 14.

A férfiak bónuszának alig felét kapják a hasonló munkakörben dolgozó nők. A szebbik nem képviselői még vezetőként is kevesebbet keresnek hasonló beosztású férfi kollégáiknál Magyarországon - áll egy friss kutatásban.

TOVÁBB >
Laposra kalapálják a munkásvasökölt?
2010. december 14.

Gaskó István még bízik abban, hogy megúszhatják a szakszervezetek a sztrájkjog korlátozását. Mindemellett arra is utal jel, hogy a szakszervezetek a Költségvetési Tanács sorsára juthatnak: addig kritizálják a kormányt, mígnem az gondoskodik róla, hogy teljesen súlyukat veszítsék.

TOVÁBB >
Az EKB figyelmeztette Magyarországot
2010. december 14.

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden arra figyelmeztette Magyarországot, hogy az MNB-törvény tervezett változtatásai, a bankot érintő kormányzati bírálatokkal együtt a magyar jegybanki politika befolyásolására irányuló kísérletnek tekinthetők.

TOVÁBB >
Simor még kamatot emelne
2010. december 14.

Rövid kamatemelési ciklusra készülhetünk – derül ki Simor András jegybankelnök a Wall Street Journalnak adott interjújából. A központi bank vezetője keményen ostorozta a kormányt a gazdasági lapnak.

TOVÁBB >
2,2 százalékos GDP-növekedésre számítanak
2010. december 14.

A bruttó hazai termék (GDP) az idén fél, jövőre 2,2 százalékkal nőhet Magyarországon az Ernst and Young negyedéves Eurózóna Előrejelzése szerint - közölte a könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

TOVÁBB >
Nem változott az amerikai alapkamat
2010. december 14.

Az amerikai jegybank (Fed) kedden nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

TOVÁBB >
Két banknál is lesz leépítés idén
2010. december 13.

Az idei harmadik negyedévben még nőtt a banki alkalmazottak száma Magyarországon, a negyedik negyedben viszont két nagyobb kereskedelmi bank is jelentős létszámleépítést tervez - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Változhat a csoportos leépítés
2010. december 13.

Az eddigi harminc napról öt napra tervezi csökkenteni a csoportos létszámleépítés bejelentési határidejét a kormány, hogy az év végéig szélnek ereszthesse a Költségvetési Tanács stábját - értesült az Index.

TOVÁBB >
Milyen az ideális főnök?
2010. december 13.

Egy friss kutatás szerint a fenti kérdésre az oroszok szerint a válasz: egy középkorú, házas férfi, aki kreatív munkamorállal és kellő mértékű empátiával rendelkezik, ja, és természetesen maga is orosz.

TOVÁBB >
Visszakérne két támogatást az EB
2010. december 13.

Újabb ügyben indított Magyarország ellen eljárást az Európai Bizottság (EB) amiatt, mert vita kerekedett a támogatások áfa-beli elszámolását illetően - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Nem érdemlünk "bóvli" minősítést
2010. december 13.

A múlt heti Moody's-leminősítés után megvan a kockázata a magyar adósosztályzatok további rontásának, bár Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a hitelminősítők a befektetésre ajánlott szint alá, azaz a "bóvli" kategóriába sorolják vissza - vélekedtek helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
MNB: csökkent a bankrendszer likviditása
2010. december 13.

A bankrendszer szabad likviditása kis mértékben csökkent novemberben, elsősorban a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap átlagállományának növekedése miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

TOVÁBB >
Módosítanák a különadó számítását
2010. december 13.

Módosítana egy bizottsági javaslat a cégek különadó-számításán úgy, hogy a távközlési tevékenységet végző cégek adómentességét 100 milliós adóalapról 500 millióra emelné, az energiaellátóknál pedig sávosan progresszív táblát alkalmazna.

TOVÁBB >
Rendeletalkotási jogot kap a PSZÁF
2010. december 13.

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jövőben rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat, illetve békéltető testületet is működtethet.

TOVÁBB >
A bérek szintentartásáért küzdenek
2010. december 12.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) azonnali, sürgős összehívását kezdeményezi az érdekegyeztető testület munkavállalói oldala - jelentette be Fehér József ügyvivő.

TOVÁBB >
Reformot hozhat a magyar EU-elnökség
2010. december 12.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét január 1-jétől ellátó Magyarország, a "legtörékenyebb kelet-európai országként" kiterjesztené az euróövezeti mentőmechanizmust azokra az új uniós tagállamokra is, amelyek még nem vezették be a közös európai valutát - írta hétvégi számában a Le Figaro.

TOVÁBB >
Karácsony a cégnél: amikor kötelező a buli
2010. december 11.

Egyes cégek külső vállalkozót kérnek fel a karácsonyi évvégi buli megrendezésére, mások viszont saját maguk szervezik meg. Ez leginkább a cégmérettől, a vendégek számától függ. Egy felmérés szerint a vállalkozások ötöde szervez az idén karácsonyi bulit, ők úgy látják: ez az egyik legjobb módja annak, hogy megköszönjék a dolgozóknak az egész éves fáradozásukat.

TOVÁBB >
Jön a válság második hulláma?
2010. december 10.

Csökkentett bérek, a szállítók kifizetése váltók segítségével, adóvisszatérítések visszatartása - ezek a lépések nem valamelyik fejlődő országban, hanem a világ legnagyobb gazdaságának önkormányzati költségvetéseiben váltak rendszeressé. A 2007-ben kezdődött recesszióból az USA lassan már kilábalni látszik - igaz, a munkahelyek teremtése rendkívül lassan halad - a városok és államok költségvetése azonban továbbra is egyre romló helyzetben van.

TOVÁBB >
Szükségtelen a kamatemelés?
2010. december 10.

A pénteki inflációs adatok alapján nincs szükség az alapkamat további emelésére – vélik közgazdászok, akik ennek ellenére arra számítanak, hogy a nemzeti bank legalább márciusig kitart kamatpolitikája mellett. A novemberi éves infláció 4,2 százalékos volt, leginkább az élelmiszer az üzemanyag és az energia drágult.

TOVÁBB >
Bankkötvényeinket is leminősíti a Moody's
2010. december 10.

Leminősítette pénteken az FHB és az OTP Jelzálogbank fedezett kötvényeit a Moody's Investors Service.

TOVÁBB >
Papíron jobban élünk
2010. december 9.

A kivitel húzta a gazdaságot, és váratlanul beindult a magánfogyasztás, bár vélhetően azért, mert tovább már nem süllyedhetett – derül ki a KSH friss adataiból. A kormány jövő évi növekedési terve némi szerencsével teljesülhet.

TOVÁBB >
Elégtelent adtak a kormányoknak a kkv-k
2010. december 8.

Bizonytalannak látják a vállalkozók a jövőt, és azonnali segítséget várnak. Főleg a lánctartozások megszüntetését, a projektcégek kiiktatását, az EU-s pénzek hozzáférését sürgetik, na meg azt, hogy a be nem folyt bevételekre ne kelljen befizetniük az áfát. Úgy látják, a kormány egyelőre csak szlogenek szintjén „kezeli” a kkv-kérdést.

TOVÁBB >
Innovációs pályázat vállalkozásoknak
2010. december 8.

Innováció, hatékonyság, maximalizmus, kreativitás: ezek a kulcsszavai az InnoMax 2010 pályázatnak, amelyet az Invitel második alkalommal szervez meg. Az Invitel InnoMax Díjra december 1. és 2011. január 31. között lehet nevezni.

TOVÁBB >
Nem joghézag: fizethet a vállalkozó
2010. december 8.

Nem véletlen, hogy csak a mulasztási és adóbírságot úszhatják meg a vállalkozók a tevékenységre jellemző kereset idei alkalmazásával kapcsolatban és a járulékhiány megállapítását nem. Mivel a járulékszabályok visszamenőlegesen nem változtak, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint így is kedvezményt kaptak a vállalkozások.

TOVÁBB >
Javult a foglalkoztatási kedv
2010. december 7.

A magyar munkáltatók alkalmazási hajlandósága 2011 első negyedévében ugyan nem nő, ám kevesebb cég tervez leépítéseket, mint a korábbi negyedévekben. A cégek háromnegyede pedig nem akar változtatni az alkalmazottak létszámán. Egy év alatt 8 százalékpontot javult a hazai helyzet – állapítja meg egy friss felmérés.

TOVÁBB >
Mégsem úsztuk meg az elvárt keresetet
2010. december 7.

Téved az a vállalkozó, aki azt hiszi, hogy a tevékenységre jellemző keresettel már egyáltalán nem kell foglalkoznia az idén. A járulékfizetésnél ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a tételt. S hiába írja elő a törvény, hogy az APEH nem bírságolhat, ez nem jelenti azt, hogy a tb-hiányt ne fizettetné meg egy utólagos ellenőrzésnél.

TOVÁBB >
A Moody's sem dönti be a forintot
2010. december 6.

Egyszerre két fokozattal lerontotta a magyar államkötvények besorolását a Moody's Investor Service, a forint egyelőre "nem szállt el".

TOVÁBB >
Kopits: kudarcot vallhat Magyarország
2010. december 6.

Pusztán a kirakatba való jelkép lesz az új Költségvetési Tanács – nyilatkozta a FN-nek Kopits György. Valami valakiben megváltozott – mondta az intézmény elnöke arra a kérdésünkre, hogy mikor fogyott el körülöttük a levegő. A nemzetközileg elismert közgazdász szerint az adósság most nem nőhető ki, és az ígért szerkezeti reformokkal együtt is van esély a gazdaságpolitikai kudarcra. Interjú.

TOVÁBB >
Utolsók vagyunk a foglalkoztatottságban
2010. december 5.

Magyarország az első félévben az Európai Unióban a legutolsó helyen állt a 15-64 évesekre jellemző 55,3 százalékos foglalkoztatási rátával, amely 9 százalékponttal maradt el a 27 tagország átlagától - közölte a legutóbbi Statisztikai Tükörben a KSH.

TOVÁBB >
El kell szakadni az államtól
2010. december 5.

Profi menedzsment, kiváló minőség, erős marketing, elszakadás az államtól – ezt a receptet adja a nemzetközi sikerre törő magyar vállalkozásoknak John Branch és Juszaf Akbar professzor. A Brain Trust Network (BTN) alapítói a magyar fogyasztókat konzervatívnak látják, az oroszokat pedig magamutogatónak és márkaőrültnek. Párhuzamos interjú.

TOVÁBB >
Ma kényszerítik a kormányt
2010. december 4.

Három szakszervezet tüntet ma a fővárosban, hogy érdemi egyeztetést követeljenek a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozzanak a kormány egyes intézkedései, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen.

TOVÁBB >
Igazságot követelnek a "picik"
2010. december 4.

Megtartották a szakszervezeti tömörülések által szervezett demonstráció Budapesten a Roosevelt téren.

TOVÁBB >
Merre tart a gazdaság?
2010. december 3.

A címben feltett kérdésre keresi a választ a GKI keddi konferenciája többek között a jegybankelnök, több államtitkár, a Költségvetési Tanács tagja, a bankszövetség elnöke és a magánnyugdíjpénztárak szövetségének főtitkára részvételével.

TOVÁBB >
Otthonról is dolgozhatnánk
2010. december 3.

A távmunka költséghatékony és családbarát, de egyúttal elszigetelheti a dolgozót, és van néhány vezető, aki csak akkor hiszi el valakiről, hogy dolgozik, ha minden nap látja. A munkaadók pozitív véleménye ellenére is igen kevesen alkalmaznak „távmunkásokat”: Magyarországon a távmunka aránya nagyjából 5 százalékos. Ez az EU-átlag harmada.

TOVÁBB >
Hogyan látja Matolcsy a világot?
2010. december 3.

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert egyaránt kikezdte a bal- és a jobboldali média, a zajban azonban elsikkadhatnak lényegi kérdések. Érdemes áttekinteni - és elgondolkodni - e nem szokványos elveket valló közgazdász nézeteiről. Íme egy elfogulatlan – de szükségszerűen szubjektív – útmutató a "matolcsizmushoz", sok idézettel a „Sokk vagy kevés?” című (még első minisztersége előtt írt) könyvéből.

TOVÁBB >
További milliárdokat veszít a Mol
2010. december 2.

Jó néhány milliárd forintról kell lemondania a Molnak a földgázellátásról szóló törvény módosításával - írja a Napi Gazdaság elemezői vélemények alapján.

TOVÁBB >
Nőtt az export és az import
2010. december 2.

Az idén szeptemberben, jelentősen lassulva, csaknem azonos mértékben bővült az export és az import: a kivitel euróban számolva 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az augusztusi 35 százalékot meghaladó bővülés után, a behozatal éves növekedési üteme pedig 18,6 százalékra lassult az előző havi 30,8 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

TOVÁBB >
Optimisták a cégvezetők
2010. december 2.

Mind saját cégük, mind az ország gazdasági kilátásait tekintve optimisták a magyar vállalati vezetők, akiknek háromnegyede azt várja, hogy cége árbevételének alakulása két éven belül ismét eléri vagy meghaladja a válság kitörése előtti szintet - derül ki egy friss felmérésből.

TOVÁBB >
Ennyi lesz a minimálbér jövőre
2010. december 2.

Megeszi az infláció a minimálbér és garantált bérminimum értékének egy darabját jövőre, de az átlag körüli bérekből is lakmározik majd.

TOVÁBB >
Hitelszűke várható 2011-ben
2010. december 2.

Jövőre hitelszűke várható Magyarországon, amelynek következtében a nagyvállalatok könnyebben, a kkv-szektor és a lakosság nehezebben fog hitelhez jutni - mondta Kozma András, a Commerzbank vezérigazgatója.

TOVÁBB >
Rekordszinten az uniós kamat
2010. december 2.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa rekordalacsony szinten, 1,00 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtökön.

TOVÁBB >
A GVH 5 millióra bírságolta a CIB Bankot
2010. december 1.

Miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a CIB Bank Zrt. a "CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel" terméket népszerűsítő reklámkampányában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a pénzintézetet.

TOVÁBB >
Mától tovább tőzsdézhetünk
2010. december 1.

Mától fél órával hosszabbodik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési ideje, így jobban igazodik majd a főbb nyugat-európai piacok nyitva tartásához és az amerikai tőzsdék nyitásához.

TOVÁBB >
Állami kontroll alatt az OTP?
2010. december 1.

Erős állami ellenőrzés alá kerülhetnek a legfontosabb tőzsdei részvénytársaságok. Az fn.hu, a legfrissebb nyugdíjbejelentések egy kevéssé taglalt következményét elemzi.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011