Gazdasági hírek
Kiterjedtebb adóellenőrzések várhatók idén
2010. február 28.

Az idén várhatóan az eddigieknél is szélesebb körűek lesznek az adóhatósági ellenőrzések - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC).

TOVÁBB >
Megint több a munkanélküli
2010. február 26.

3 millió 750 ezer ember dolgozott a 15-74 éves korosztályból, a munkanélküliek száma pedig 456 ezer fő volt a 2009. november-2010. január közötti időszakban. A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékos volt - áll a KSH legfrissebb gyorsjelentésében.

TOVÁBB >
Negatív rekordot döntöttek a lakáshitelek
2010. február 26.

Januárban tovább csökkent a frissen kötött lakáscélú hitelszerződések értéke és a forintalapú hitelekből majdnem tíz éve, svájci frank alapú hitelekből - amióta megjelent a kínálatban - még soha, az euró alapúakból pedig tizennégy hónapja nem jegyeztek fel a múlt havinál kisebb összeget.

TOVÁBB >
Túl sok szakképzés lesz rövidebb?
2010. február 24.

Az új tanévtől egyes szakmák esetében a képzés négy évről háromra csökken. Míg azonban a törvénymódosítás szűk körben kívánta ezt megvalósítani, a szociális tárca 87 képzést vett fel a rövidebb oktatási szakaszt lehetővé tevő jegyzékbe.

TOVÁBB >
A diákmunka lesz a nyerő?
2010. február 24.

Módosult a szövetkezetekről szóló törvény: szigorúbban elkülöníti egymástól a szövetkezeten keresztül végzett diákmunka és a munkaerő-kölcsönzés fogalmát, a vállalkozások így könnyebben juthatnak legálisan diákmunkásokhoz. A munkaerő-kölcsönző cégek tiltakoznak a módosítás ellen: a munkaerőpiac összeomlását jósolják.

TOVÁBB >
A jegybank nem hisz a kormánynak
2010. február 24.

Borúlátóan nyilatkoztak a magyar gazdaság állapotáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdászai. Elhúzódó recesszióra, a korábban vártnál magasabb inflációra és stabilan magas munkanélküliségre számítanak. A kilábalást az elégtelen hazai vásárlóerő hátráltatja.

TOVÁBB >
A rugalmas munkaidő egészségesebb?
2010. február 23.

Testben és lélekben is egészségesebbek lehetnek azok az emberek, akiknek van némi befolyásuk munkarendjükre, mint kevésbé rugalmas állásban dolgozó társaik - közölték egy amerikai tanulmány szerzői.

TOVÁBB >
Piros pontot kapott Magyarország
2010. február 23.

Kelet-Európában az elmúlt év mély pénzügyi válsága után most már "van ok a derűlátásra" - mondták kedden Londonban a Standard & Poor's szakelemzői, elismeréssel szólva a magyar költségvetési konszolidációról.

TOVÁBB >
Egyre kevesebb vállalat vesz fel banki hitelt
2010. február 23.

Továbbra is a bankhitel számít a legfőbb vállalati finanszírozási formának, ám 2009-ben a megelőző évhez képest 70 százalékról 64 százalékra csökkent a belföldi pénzintézettől felvett banki hitelek aránya a finanszírozásban - derül ki a GfK Hungária piackutató legfrissebb felméréséből.

TOVÁBB >
Bankadót vezetnek be Ausztriában
2010. február 22.

Banki szolidaritási adót vezetnek be Ausztriában - jelentették be hétfőn Bécsben.

TOVÁBB >
Kockázati tényezőnek számít a BKV
2010. február 22.

Továbbra is kockázati tényezőnek tekinti a BKV finanszírozását a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet. Az általuk készített adóskockázati besorolás legfrissebb értékelésében Budapest besorolása nem változott.

TOVÁBB >
Nem a tévé, hanem a reklám hízlal
2010. február 22.

Amikor egy gyerek órákig bámulja a tévét, nem csak azért hízik, mert nem mozog, hanem főleg azért, mert rossz minőségű, hízlaló ételek reklámjait látja, melyek elérik nála céljukat. Egy új vizsgálat eredményeit az American Journal of Public Health közölte.

TOVÁBB >
Akcióba léptek az állásügynökök
2010. február 22.

Régiónként két mobil állásügynök dolgozik, legfontosabb feladatuk a munkalehetőségek feltárása, a munkáltatók tájékoztatása a munkaügyi központok szolgáltatásairól, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról. Egy hónap alatt háromszáznál több ajánlatot "nyomoztak ki".

TOVÁBB >
Malacnak nézhetik-e hazánkat a piacok?
2010. február 22.

Miért büntetik a piacok Dél-Európát? Miért értékelik hirtelen fenyegető kockázatként azt, ami már korábban is ismert volt? Kereshet-e hamarosan újabb célpontot a piac haragja – s mennyire kell félnünk ettől a lehetőségtől? Az fn.hu ilyen és hasonló kérdésekre igyekszik válaszokat keresni.

TOVÁBB >
Munka helyett míting - mennyibe kerül?
2010. február 19.

A Vaporware Labs cég MEETorDIE.com oldala nagyon egyszerű kérdésre keresi és adja meg a választ. Mennyibe kerül egy konkrét megbeszélés az adott vállalatnak?

TOVÁBB >
Virágzik a munkahelyi szerelem
2010. február 19.

Bár az elmúlt egy évben sokan veszítették el a munkájukat a válság hatására, egy kínálkozó munkahelyi szerelmet akkor is megragadnak, ha ez az állásukba kerülhet – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Budapest a 3. legvonzóbb befektetési célpont
2010. február 19.

A magyar főváros tavaly 22 hellyel előbbre került a Financial Times fDi Magazine befektetési helyszíneket vizsgáló felmérésben a 2008-as eredményhez képest, ezzel Kelet-Európa harmadik legvonzóbb befektetési környezetet biztosító nagyvárosának számít - közölte pénteken a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM).

TOVÁBB >
Durván csökkent a reálbér
2010. február 19.

2,4 százalékkal csökkent a reálbér 2009-ben. Az átlagbér csak azért nem csökkent erőteljesebben, mert a munkahelyüket elvesztők legtöbbje az alacsonyabb fizetésű dolgozók közül került ki. A „maradék” – azaz a magasabb keresetűek – pedig felhúzzák az átlagot.

TOVÁBB >
Beijesztett a FED
2010. február 19.

Teszteli a piacokat a FED, a piacok óvatosabbakká váltak, a tőzsdék mínuszban nyitottak.

TOVÁBB >
Megöli a magyar ipart a klímatörvény?
2010. február 18.

Súlyosan veszélyezteti a magyar ipar teljesítőképességét és versenyképességét az a törvénytervezet, mely a széndioxid-kibocsátás irreális mértékű csökkentését írná elő - ezt a véleményt fogalmazta meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös állásfoglalásában.

TOVÁBB >
Járhat-e a késésért kirúgás?
2010. február 18.

A munkából való sorozatos elkésés miatt akár az állásunkat is elveszíthetjük. Ám ha igazolni tudjuk, hogy nem a mi hibánkból nem értünk be időben, akkor azt a munkaadónak kötelessége elfogadni. Trükközni azonban nem éri meg: könnyen kiderülhet a turpisság.

TOVÁBB >
Felfedezték a netet a közüzemi cégek
2010. február 18.

Gőzerővel zajlik a lakossági internetes szolgáltatások fejlesztése a hazai energiapiacon. Az ügyfélszolgálataik egyre inkább az interneten érhetők el - írja a csütörtöki Világgazdaság.

TOVÁBB >
Kikre figyel az APEH 2010-ben?
2010. február 18.

Elérhetővé vált az APEH 2010-es ellenőrzési irányelve, így megismerhetik az adózók, hogy kikre, illetve mikre figyel idén kiemelten az adóhatóság.

TOVÁBB >
Drámaian visszaesett az eurózóna exportja
2010. február 17.

Az eurózóna exportja 18 százalékkal csökkent tavaly - az előző évhez képest - a globális kereskedelem visszaesése, valamint az euró erősödése miatt a dollárhoz képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

TOVÁBB >
Meglódult az amerikai ipar
2010. február 17.

Jobban nőtt a vártnál az amerikai ipari termelés januárban.

TOVÁBB >
Vonzóbb az adórendszerünk a kínainál
2010. február 16.

Magyarország a világ 183 országa között a 122. helyen áll a vállalati adórendszer vonzereje alapján. Ezzel megelőzzük Kínát, a térségben pedig Szlovákia és Csehország után állunk közvetlenül - írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Alaptalan az APEH-et eláztató hír
2010. február 16.

Könyvelők, és az adóhivatal visszajelzései szerint sem volt fennakadás a januári szja és járulékbevallás teljesítésében, jóllehet egy szoftverfejlesztő cég közleménye ezt állította. A hír már több internetes portálon is megjelent.

TOVÁBB >
Mérnök és közgazdász talál majd állást
2010. február 15.

Egyre több hazai vállalat kezd toborzásba, illetve a március végén megrendezendő országos állásbörzére már a rendezvény előtt két hónappal elkelt a standok közel háromnegyede. Műszaki és pénzügyi-gazdasági végzettségű dolgozókat keresnek, de az informatikusok és természettudósok is könnyen állást találhatnak.

TOVÁBB >
Hogyan viszonyul egy cég a megváltozott munkaképességűekhez?
2010. február 15.

Újra felmérik a munkahelyi esélyegyenlőséggel, felelősségvállalással kapcsolatos hazai gyakorlatot. Kutatásba kezdett a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának hazai gyakorlatáról a speciális HR-képzéseiről és tanácsadási tevékenységéről ismert mtd Tanácsadói Közösség.

TOVÁBB >
Túlzottan széttartanak az euróövezet országai
2010. február 14.

"vigyáznunk kell, nehogy még jobban szélesedjék az (euróövezeti országok) széttartása. Egy valutaövezet nem tartható fenn hosszú távon, ha a tagországok mérlegeinek eltérése túl nagy" - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke.

TOVÁBB >
A haszontalan diplomások országa leszünk?
2010. február 12.

Még mindig nagyon sok fiatal próbál bejutni az olyan divatszakokra, mint az andragógia, a marketing vagy a kommunikáció. A tavalyi jelentkezési adatok alapján azonban egy másik tendencia is megerősödött: egyre többen vannak, akik nemcsak intézményt és szakot választanak, hanem életpályát.

TOVÁBB >
Megalakult a foglalkoztatási fórum
2010. február 12.

A szociális és munkaügyi miniszter irányításával megalakult a Foglalkoztatási és Szociális Fórum (FSZF), amelynek alapvető feladata az "Út a munkához" program megvalósulásának rendszeres elemzése és a felmerült problémák kezelése, valamint a programmal kapcsolatos ajánlások kidolgozása - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM).

TOVÁBB >
Élesben az elvárt jövedelem
2010. február 12.

Az Alkotmánybíróság még nem tűzte napirendjére a tevékenységre jellemző kereset megvitatását. Pénteken esedékes tehát az első olyan járulék- és szja-fizetés a vállalkozások vezetőinek, amikor legalább a szokásos piaci érték figyelembevételével kell megállapítaniuk bérjellegű kifizetésüket. Meglepő új információkat találtunk az APEH idevágó közleményében.

TOVÁBB >
A Magyar Telekom nyerte a HM tenderét
2010. február 6.

A Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázatot a vártnál közel féláron nyerte a Magyar Telekom.

TOVÁBB >
Csak a második félévtől javulhat a foglalkoztatás
2010. február 6.

A munkanélküliség növekedése a második félévben már megállhat - véli Borsik János, az OÉT munkavállalói oldalának korábbi elnöke.

TOVÁBB >
Kire hallgatnak a fiatalok?
2010. február 5.

A felsőoktatásba jelentkezőknek hamarosan el kell dönteniük, hogy hova adják be a lapjukat. Többféle segítséget kaphatnak: átnézhetik a rangsorokat, elmehetnek egy pályaválasztási tanácsadóhoz, de azt is a megnézhetik, miben nyújthat többet az egyik intézmény a másiknál. És az sem utolsó szempont, ha nem kell a képzés miatt átutazni az egész országot.

TOVÁBB >
Meddig esnek a tőzsdék és a forint?
2010. február 5.

Nehezen eldönthető, hogy hosszú lejtmenet kezdetét látjuk a tőzsdéken, illetve a forint euróárfolyamában, avagy pusztán csak a szokásos befektetői hangulatingadozásról van szó. Annyi biztos, hogy az eddig is ismert kockázatok, amelyekkel szinte a kutya sem törődött, hirtelen mintha érdekelni kezdenék a befektetőket. Varga Mihály gyengíthette ugyan a forintot, de sok vizet nem zavart a nyilatkozata.

TOVÁBB >
Mi marad a csődhullám után?
2010. február 5.

További fogyasztáscsökkentés, a munkanélküliség növekedése, s enyhén csökkenő bruttó hazai termék várható Magyarországon, ám 2011-től már fölfelé indulhat a gazdaság szekere. Félő azonban, hogy az idei csődhullám jócskán megtizedeli a kkv-kat, márpedig azoknak oroszlánrészük van a foglalkoztatásban. A munkanélküliség így hosszabb távon is magas szinten maradhat.

TOVÁBB >
A 10 legizgalmasabb befektetés
2010. február 4.

Külföldi és hazai befektetési alapokkal rengeteg gazdasági folyamatot le lehet képezni. Spekulálhatunk a gazdag nyugati nyugdíjasok vagy éppen a yuppie-k fogyasztására. Alapokon keresztül akár borba, bélyegbe, műtárgyba vagy termőföldbe is fektethetünk. Az 5 legérdekesebb külföldi és magyar befektetési lehetőséget választottuk ki az alapok kavalkádjából.

TOVÁBB >
Közszolgák: egyszer hopp, másszor kopp
2010. február 3.

Januárban és márciusban a közszolgáknak magasabb a bérük a tavalyinál, míg az év más hónapjaiban akár kisebb is lehet, ha a szerényebb keresetűek közé tartoznak.

TOVÁBB >
A vállalatok rettegnek a Facebooktól
2010. február 1.

Egyre veszélyesebbek a közösségi oldalak, a vállalati vezetők a Facebooktól rettegnek leginkább – áll egy friss jelentésben. A dolgozók munkaidőben látogatják, ami veszélyes a cégekre nézve. A szakértő szerint az eltiltás nem megoldás.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011