Gazdasági hírek
Így lazítanak az üzleti szférában
2010. július 31.

Az aktív pihenés kedvelői körében sláger a vitorlázás és az autóversenyzés. Tartják magukat a kényelmes, hagyományos külföldi luxusutak is, ám emellett divat lett itthon elkölteni a kikapcsolódásra szánt összeget.

TOVÁBB >
Megváltoznak az alkalmi munka szabályai
2010. július 30.

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozhatnak augusztus elsejétől a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkások, valamint az alkalmi munkások. Ekkor lép hatályba ugyanis az új törvény.

TOVÁBB >
Tovább zuhant a lakásépítés
2010. július 30.

Az idén az első félévben 9 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 10 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 34 százalékkal, az új engedélyeké 41 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 első félévében volt.

TOVÁBB >
Lekörözzük Európát
2010. július 30.

Nem szerény a kormány gazdasági fellendülést ígérő programja, az Új Széchenyi Terv, sem a kitűzött célokban, sem a távlatokban. Mindenkinek lesz lehetőség, aki vállalkozni, dolgozni akar, és a siker sem fog elmaradni. Lesz lakás, egészség, versenyképesség, hatékonyság, minden, amit olyan régóta mások is ígértek. Kísérletet tettünk a 200 oldalas tervezet összefoglalására.

TOVÁBB >
Mi lesz az elbocsátott köztisztviselőkkel?
2010. július 29.

A minisztériumok kommunikációja szerint nem lesznek tömeges leépítések a közszférában. Ha mégis, akkor a múlt tapasztalatai alapján az elbocsátott köztisztviselők egy része „visszaszivároghat” - ahogy a 2006-ban távozók fele is újra a közszolgálatba került vissza, csak más pozícióba.

TOVÁBB >
Magyarország lesz az elrettentő példa?
2010. július 29.

Egy német lap szerint Magyarország ideális arra, hogy példát statuáljon rajta az IMF és az EU.

TOVÁBB >
Munkanélküliség - itt van már a trendforduló?
2010. július 29.

Tavaly nagyjából 150 ezer, idén pedig 30-40 ezer fővel apadna a foglalkoztatottak száma, ha nem emelkedne a közfoglalkoztatás – derül ki az Ecostat elemzéséből. A jelenlegi munkanélküliségi ráta 11,1 százalékos, ami akár tovább javulhat, de év vége felé újra rosszabbodhat. A tömeges leépítéseknek, úgy tűnik, vége.

TOVÁBB >
Több adós vált fizetésképtelenné
2010. július 29.

Magyarország a középmezőnyben van a nem teljesítő hiteleket tekintve a közép-kelet-európai régióban, tíz ország közül a hatodik legnagyobb méretű nem teljesítő hitelállománnyal küzd a PricewaterhouseCoopers (PwC) gyorsjelentése szerint.

TOVÁBB >
Figyelő TOP 100: zsugorodtak a cégek piacai
2010. július 29.

A Mol Nyrt. vezeti a Figyelő csütörtökön megjelent 2009. évi TOP 100-as rangsorát. A korábbi második Audi Hungaria Kft-t megelőzi a Nokia Komárom Kft. A top cégek piacai jobban zsugorodtak, mint a magyar gazdaság.

TOVÁBB >
Felszámolási csúcs a vendéglátóiparban
2010. július 28.

A szálláshelyszolgáltatók és vendéglátóipari cégek felszámolásának rekordját hozta az idei év első fele - közölte az Opten Informatikai Kft.

TOVÁBB >
Kiknek csökken a bérük jövőre?
2010. július 28.

Őszre vélhetően kiderül, csökkennek-e bizonyos jövedelmi szférákban a nettó bérek az adórendszer változása miatt, a munkavállalók érdekképviselői ezt mindenképp elkerülnék, a munkaadóknak erről még nincs egyeztetett álláspontjuk. A kormányzat ígérete szerint lesz országos érdekegyeztetés, ahol majd ez a téma is terítékre kerülhet.

TOVÁBB >
Kopits: a bankadó fékezi a növekedést
2010. július 28.

Ha megvalósul a kormány 29 pontos programja, akkor az idén teljesíthető a kitűzött hiánycél, miközben a kivetett bankadó -, amelynek nagy részét az ügyfelek fizetik meg - lefékezi a gazdasági növekedést - fejtette ki Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a magyar Narancsnak.

TOVÁBB >
Így nyomja le az unió átlagát Magyarország
2010. július 28.

2030-ra meghaladjuk az unió átlagát az üzleti élet elitjének csütörtökön bemutatott fejlesztési stratégia szerint, addig azonban még a miniszterelnök szerint leminősítések jöhetnek. 7 nagy kitörési pontja van hazánknak, 2013-ig 1000 milliárd uniós forráshoz jutnának a kkv-k.

TOVÁBB >
Vonzó külsővel magasabb a fizetés
2010. július 27.

A vonzó külső az álláskeresés és a munkahelyi előmenetel során fontosabb, mint a jól hangzó egyetemi végtettség – állítja felmérésére hivatkozva a Newsweek. Az erősen szépségcentrikus nyugati kultúrában az előnyös külső ma már nem egyszerűen pozitívum, hanem a munkaerőpiacon gyakran döntőnek bizonyul. A magyarországi helyzet kettős képet mutat.

TOVÁBB >
A rasszizmus a motorja az adócsökkentésnek
2010. július 26.

A rasszizmussal függ össze az adócsökkentéseken alapuló neokonzervatív politika – ez a fő üzenete Paul Krugman A liberális lelkiismeret című könyvének. A Nobel-díjas közgazdász amellett érvel, hogy a jóléti állam leépítését, az adók csökkentését, a gazdasági elit érdekeinek kielégítését célzó gazdaságpolitika nem juthatna hatalomra demokratikus körülmények között, ha nem öltöztetnék populista jelmezbe.

TOVÁBB >
Nem a legrászorultabbak kapják a támogatást
2010. július 26.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak járó támogatást nem a legrosszabb helyzetben lévő önkormányzatok kapják, hanem azok, amelyek jól tudnak pályázni - írta a hétfői Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Bünteti Magyarországot a Moody's
2010. július 23.

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette pénteken Magyarország közepes befektetői államadós-besorolását, valamint a banki devizabetéti besorolások osztályzati plafonját a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő szerint az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

TOVÁBB >
29 milliárddal csökken az OTP eredménye a bankadó miatt
2010. július 23.

A parlament által csütörtökön elfogadott bankadó az OTP adózott eredményét csoportszinten várhatóan 29 milliárd forinttal csökkenti 2010-ben.

TOVÁBB >
Jól teljesítettek a bankok a stressz-teszten
2010. július 23.

Alapvetően jó eredménnyel zárultak a banki stressz-tesztek Európában: a közép-európai idő szerint 18 órakor közzétett eredmények szerint a 91 vizsgált európai bank nagy többsége „ellenállónak" bizonyult, mindössze 7 banknak nem sikerült teljesítenie a követelményeket. A két vizsgált magyar bank, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített.

TOVÁBB >
Kilophatják a céges vagyont
2010. július 22.

A végelszámolás elméletileg azt a szándékot jelzi, hogy egy cég minden tartozását ki akarja fizetni, mielőtt végleg lehúzza a redőnyt. A gyakorlatban azonban nem ritka, hogy egyes cégek csak a vagyon kimentésére használják a végelszámolást, és a tartozásokat eszük ágában sincs kifizetni. Nem árt tehát résen lenni a hitelezőknek.

TOVÁBB >
Rosszabbodtak a régiónk növekedési lehetőségei
2010. július 22.

Rontotta a régiónkkal kapcsolatos növekedési előrejelzését az EBRD.

TOVÁBB >
Lendületbe jöhet az irodapiac
2010. július 22.

Túllendülhet jövőre az irodapiac is a mélyponton, ami növekvő kihasználtságot és a bérleti díjak emelkedését hozhatja magával - mondta Kay-Uwe Blandow, az IVG Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlap csütörtöki számában.

TOVÁBB >
A pénz diktál, nem a kormány
2010. július 21.

A cégek és a felsőoktatás között kevés a párbeszéd, ám a kormány megpróbálja a munkaerőpiac elvárásai szerint alakítani a felvehető támogatott hallgatók keretszámát. Az oktatáskutató szerint a természettudományi pályákon a fizetést kellene emelni, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára. A karrier-tanácsadó pedig úgy véli: egyre tudatosabbak a felvételizők.

TOVÁBB >
Hová vágynak a felvételizők?
2010. július 20.

Az idén is sokakat vonzott a jog, a médiatudomány és az andragógia, de egyre többen jelentkeztek műszaki és egészségügyi alapképzésekre is. A mesterszakok toplistáját pedig a tanárképzés vezeti. 56 ezer diákot támogat az állam, ám kétszer ennyien szeretnének „ingyen” tanulni. Az idén 140 ezernél is többen jelentkeztek a felsőoktatásba.

TOVÁBB >
Az osztrák lapok gall faluhoz hasonlítják hazánkat
2010. július 20.

Magyar erőfitogtatás címmel közölt kommentárt kedden a Der Standard című osztrák liberális napilap a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Unió (EU) közötti hitelfelülvizsgálati tárgyalások megszakadásáról.

TOVÁBB >
Szász: itt az ideje a felügyeleti reformnak
2010. július 19.

Egy határozott, a jogszabályokat szellemiségében, tartalmában betartó és betartató, kiszámítható, következetes, számon kérő, ellenőrző és ellenőrizhető intézmény kíván lenni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - jelentette ki Szász Károly elnök a Magyar Hírlapban.

TOVÁBB >
Új módon csalogatnák a tőkét
2010. július 19.

Megélénkült a külföldi beruházók aktivitása az új kormány megalakulása óta - állítja Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Magyar Nemzetben.

TOVÁBB >
Puha a védőréteg az ország körül?
2010. július 19.

Gyengülhet a forint és nőhet a magyar államkötvények kamata, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió úgy fejezte be tárgyalásait a magyar kormánnyal, hogy "nem támogatta Orbán Viktor miniszterelnöknek a költségvetési hiány féken tartására vonatkozó terveit" - írta a Bloomberg Businessweek című amerikai üzleti hetilap online.

TOVÁBB >
A német sajtó az IMF mellé áll
2010. július 19.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt is részletes tudósításban számolt be Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások felfüggesztéséről.

TOVÁBB >
New York Times: az aggodalmak feléledtek
2010. július 19.

A magyar pénzügyi rendszer nincs veszélyben, de az aggodalmak feléledtek az ország állapotát illetően - írta a hétfői The New York Times.

TOVÁBB >
Maradt az alapkamat
2010. július 19.

Nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, de a testület jelezte: a forint további gyengülése esetén kész kamatot emelni. Az MNB sajnálja az IMF-delegáció távozását.

TOVÁBB >
Olasz meló
2010. július 18.

Irigylésre méltóan tart össze ez a nép. Függetlenül a nagypolitika ott sem gusztusosabb viszonyaitól, a helyi civil élet a hagyományok továbbéltetője. Hogyan függ mindez össze az olasz gazdasággal és az ottani kkv-kal? A hagyományok révén. Mezriczky László írása.

TOVÁBB >
Még a padlón a magyar építőipar
2010. július 15.

Az építőipari termelés volumene májusban 10,6 százalékkal csökkent a tavaly májusihoz képest a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

TOVÁBB >
Alig versenyeznek a bankok
2010. július 15.

Nincs árverseny a bankok között a lakossági piacon, ezért a bankadó jó része a mostani körülmények között a lakosságra hárítható, de a felügyelet tehetne ez ellen – mondta az fn.hu-nak Oblath Gábor. A Költségvetési Tanács tagja szerint az idei hiánycél tartható, és az új adócsomag a 2011-es büdzsét sem borítja fel. Interjú.

TOVÁBB >
Betelt a pohár a hitelezőknél
2010. július 15.

Tovább nőt a fizetésképtelen cégek száma, amire a hitelezők növekvő türelmetlenséggel válaszoltak: jóval hamarabb indítják meg a felszámolást, mint korábban. Ha egy cég azt látja, hogy a szektorában sokan jutottak bajba, jó ha felkészül a legrosszabbra, és a szokásosnál is intenzívebben ellenőrzi vevői fizetőképességét - javasolja a Coface közleményében. A kereskedelem és az építőipar változatlanul a legrizikósabb, de számos más ágazat mutatói is romlottak.

TOVÁBB >
Barroso: altatóként működött az euró
2010. július 15.

A válság előtti pénzbőség idején altatóként működött az euró, az olcsó hitelek révén „a virágzás illúziójába” ringatva az európai kormányokat - mondta a londoni The Timesnak az EU-bizottság elnöke, aki ugyanakkor sikeresnek és a változások motorjának minősítette a közös valutát.

TOVÁBB >
A bürokratáknak a méret a lényeg
2010./28. szám - július 15.

Az uniós pályázati rendszer túlbürokratizáltsága Cséfalvay Zoltán szerint még annál is rosszabb, mint ami a mindennapi életben tapasztalható. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdasági stratégiáért felelős államtitkára a jelenlegi 16 elosztó szervezet helyett 3–5 fennmaradását ígéri.

TOVÁBB >
A Bankszövetség tovább győzködi a kormányt
2010. július 14.

"A tárgyalásnak nincs alternatívája, a Magyar Bankszövetség a kormányzatot meg kívánja győzni arról, hogy a bankadó jelenlegi mértékének súlyos gazdasági következményei lesznek" - mondta a szervezet főtitkára az MTI-nek.

TOVÁBB >
Kevesebbet esik a Videoton bevétele
2010. július 13.

A vártnál kedvezőbben alakult, s az előzetesen prognosztizált 8-10 százalék helyett csak 5 százalékkal csökkent a 2008. évihez képest a Videoton cégcsoport tavalyi, konszolidált nettó árbevétele, ami csaknem 7 milliárd forint nettó eredmény mellett 76 milliárd forint volt.

TOVÁBB >
Ezermilliárdos károkat okoznak a nagy cégek
2010. július 13.

A világ háromezer legnagyobb vállalata évente 1,7 billió eurónyi természeti értéket pusztít el az ENSZ szerint.

TOVÁBB >
5,3 százalék lett az infláció
2010. július 13.

A fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők 5 százalék körüli éves inflációt vártak.

TOVÁBB >
Nagy inflációcsökkenés jöhet
2010. július 13.

Az elemzők szerint a következő hónapokban már lényegesen alacsonyabb lehet, 4 százalék alá csökkenhet az éves infláció, miután a várakozásokkal ellentétben, júniusban még mindig nőtt a fogyasztói árindex. A keddi KSH-közlemény szerint júniusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal éves összehasonlításban 5,3 százalékra nőtt az áremelkedés gyorsulása.

TOVÁBB >
A kirúgások sebessége mindig állandó
2010. július 12.

Az elmúlt hetekben több tucat magas beosztású köztisztviselőnek kellett új állás után néznie, miután „a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez”. A kormányváltás után a Fidesz gyakorlatilag ugyanazt csinálta, mint nyolc évvel ezelőtt az MSZP. Akit tudott és akart azt kirúgott.

TOVÁBB >
Bencsik: esély sem marad a kilábalásra
2010. július 10.

Az energiaellátás Magyarországon elvesztette közszolgáltatási jellegét, viszont olyan környezetet alakított ki, amely mellett a gazdaságnak esélye sem maradt a kilábalásra a válságból - mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára a Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

TOVÁBB >
A munkavállalók beintettek a kormánynak
2010. július 9.

Eltérően értékeli a kormány eddigi tevékenységét a munkaadók és a munkavállalók legfőbb érdekképviselete. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsot még mindig nem hívták össze, de külön-külön már felkérték őket a most parlament előtt lévő törvényjavaslatok véleményezésére. A munkavállalók erre nemet mondtak.

TOVÁBB >
Csányi: Kizárt, hogy az ügyfél fizesse a bankadót
2010. július 8.

A Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor közölte: a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatási lehetőséget nem lát.

TOVÁBB >
Gyorsul a világgazdaság növekedése
2010. július 8.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felfelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A pénzügyi szervezet csütörtökön megjelent elemzése szerint 4,6 százalék lehet a globális növekedés 2010-ben, az év elején még 3,9 százalékot valószínűsítettek.

TOVÁBB >
Fellendült a szlovák ipar
2010. július 8.

Az egy évvel korábbihoz képest 31 százalékkal nőtt májusban az ipari termelés Szlovákiában az áprilisi 21 százalékos bővülés után.

TOVÁBB >
Újabb csapás a devizahitelesekre
2010. július 7.

A legvédtelenebb devizahitelesekre terheli majd a bankszektor az új különadó nagy részét, de minden banki ügyfél fizetni fog – olvasható ki a Költségvetési Tanács legfrissebb elemzéséből. A bankok megadóztatása érdemben visszaveti a magánfogyasztást és a gazdasági növekedést.

TOVÁBB >
Kevesebben keresnek állást
2010. július 7.

Júniusban kissé csökkent Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz képest.

TOVÁBB >
OECD: Már tetőzött a munkanélküliség
2010. július 7.

A fejlett országokban már valószínűleg tetőzött a munkanélküliség, de így is 17 millió új munkahely megteremtésére lenne szükség a válság előtti foglalkoztatottsági szint eléréséhez - állítja az OECD legfrissebb munkaerő-piaci jelentése.

TOVÁBB >
Az APEH sokat markol, de keveset fog
2010. július 7.

Azt hihetnénk, hogy az inkasszó hatékony eszköz az adótartozások behajtására, pedig nem így van. Legalábbis ez derül ki az adóhivatal adataiból. Mégis alkalmazzák, jelentősen megnehezítve ezzel az egyébként is likviditási problémákkal küzdő vállalkozások életét. Főleg azokét, amelyek nem tudnak a törvény adta kiskapuról.

TOVÁBB >
Jelentősen nőtt az ipari termelés
2010. július 7.

Az ipari termelés májusban 13,7 százalékkal nőtt a tavaly májusihoz képest munkanaphatástól korrigálva és korrekciók nélkül is, az első öt hónapban 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az előzetes adatok alapján.

TOVÁBB >
Feldübörgött a magyar ipar
2010. július 7.

Meglepően jól muzsikált a magyar ipar májusban: a várt 9-10 helyett 13,7 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az Európából indult konjunktúra azonban nem lesz tartós, a megszorítások miatt ennél jóval alacsonyabb növekedési adatokra számíthatunk a második félévben.

TOVÁBB >
Tetőzhet a globális növekedés
2010. július 7.

A második negyedévben tetőzhetett a világgazdaság növekedési üteme, és a belátható jövőben az eddiginél mérsékeltebb globális teljesítménynövekedés valószínű - írta az egyik vezető londoni befektetési csoport az általa összeállított globális összágazati beszerzőmenedzser-index (PMI) alapján.

TOVÁBB >
Enyhül a pesszimizmusunk
2010. július 7.

A megtakarítási várakozások terén mérséklődött a pesszimizmus - derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából.

TOVÁBB >
Behúzzák az adósságféket a németek
2010. július 7.

Elfogadta szerdán a német kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amely az úgynevezett adósságfék törvény alapján készült.

TOVÁBB >
Nem boldogok a bankadótól az Ersténél
2010. július 7.

Az Erste bank szerint a pénzügyi szférának is hozzá kell járulnia a költségvetési problémák kezeléséhez és az államadósságból fakadó gondok enyhítéséhez, ehhez azonban egységes uniós eszközt kell találni - mondta Andreas Treichl, az Erste Bank Csoport elnök-vezérigazgatója.

TOVÁBB >
Misztikus az IMF-vizit
2010. július 6.

Rögtön megkezdődnek az IMF és a kormány közötti tárgyalások az újabb hitelkeretről, és vélhetően a banki különadóról is. Egyelőre nem tudni, miként értesül a közvélemény a tárgyalások eredményéről, mint ahogy azt sem, hogy a hazai bankok itthon is lobbiznak-e a bankadó ellen.

TOVÁBB >
Nem lesz elvárt jövedelem?
2010. július 6.

A vállalkozók járulékfizetését és osztalékfelvételét sem kötnék a jövőben a megfoghatatlan tevékenységre jellemző keresethez, és újra a minimálbér lehet a legkisebb járulékalap. A törvénymódosítás visszamenőleges hatályú lenne. Feltéve, hogy a kormány támogatja majd.

TOVÁBB >
A magyar építőipar előbb túljut a válságon mint Nyugat-Európa
2010. július 4.

Az idén 3,7, míg jövőre 9,9 százalékkal bővülhet a közép-kelet-európai országok építési teljesítménye, míg a régi uniós 15 Euroconstruct tag teljesítménye az idén még 4,4 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,6 százalékkal növekszik.

TOVÁBB >
Az IMF nem vár a válságra
2010. július 2.

Válságmegelőző szerepet szánnak a Nemzetközi Valutaalapnak, amely a jövőben nemcsak akkor segítene, ha egy állam bajba jut, hanem előzetesen is segélyeket nyújtana a piacok megnyugtatására és a komolyabb gondok megelőzésére.

TOVÁBB >
Matolcsy: két évre szóló megállapodás az IMF-fel
2010. július 2.

Magyarország két évre szóló elővigyázatossági megállapodást kötne 2011-2012-re 10-20 milliárd euró értékben az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - nyilatkozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnak.

TOVÁBB >
Pénzügyi szervezetek különadója
2010. július 2.

Bár a kormány nem állapodott meg a pénzügyi szervezetekkel, az Országgyűlésnek benyújtott törvénycsomag tartalmazza az általuk fizetendő különadót is.

TOVÁBB >
Átcsoportosítások lehetnek a közszférában
2010. július 1.

Navracsics Tibor jelenleg nem tartja kizártnak, hogy nem lesz létszámcsökkenés a közigazgatásban, átcsoportosítás azonban elképzelhető.

TOVÁBB >
53 ezer önkormányzati dolgozót bocsát el Románia
2010. július 1.

Az önkormányzati dolgozók elbocsátása a költségcsökkentés része. Emellett megadóztatják az ingatlanokat, autókat, csökkentik a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat is.

TOVÁBB >
Törékeny a gazdasági növekedésünk
2010. július 1.

Visszatért a reálgazdaságban a növekedés, de még törékeny a konjunktúra. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) júniusban 0,3 százalékos emelkedést jelzett - közölte a kutatóintézet csütörtökön.

TOVÁBB >
Mélyponton a balatoni ingatlanpiac
2010. július 1.

Húsz éve nem tapasztalt pangás jellemzi a balatoni ingatlanok piacát. Tavasszal megindult ugyan némi élénkülés, ám ez valójában csak az illetékcsökkentés miatti csúsztatott vásárlásoknak tudható be - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

TOVÁBB >
Újabb csúcson a svájci frank
2010. július 1.

Gyengült a forint csütörtökön, az eurót délelőtt 286,64 forinton jegyezték a bankközi piacon, míg szerda délután 284,80 forintot ért. A svájci frank árfolyama újabb történelmi csúcsot ért el 218,74 forinton.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011