Gazdasági hírek
Szapáry: lesz új IMF-hitel
2010. június 30.

Új, elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne a kormány az IMF-fel – nyilatkozta az fn.hu-nak Szapáry György. Orbán Viktor főtanácsadója szerint hazánknak nincs szüksége a pénzre, az csak vésztartalék lenne, és erősítené a piacok bizalmát. Szapáry azt mondja, a 200 milliárdos bankadóból 130 milliárd jut a bankokra, de nem tart attól, hogy emiatt több pénzintézet is elhagyná az országot.

TOVÁBB >
Leminősítik Spanyolországot?
2010. június 30.

Leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Spanyolország lehetséges legjobb, „Aaa” kormánykötvény-besorolását szerdán a Moody's Investors Service. Arra hivatkoztak, hogy a spanyol gazdaság növekedési kilátásai gyengébbek más, hasonló osztályzattal ellátott szuverén adósokéinál.

TOVÁBB >
11,4 százalékos a munkanélküliség
2010. június 29.

3 millió 756 ezren végeztek valamilyen munkát 2010 márciusa és májusa között a 15–74 éves korosztályból – áll a KSH legfrissebb adataiban. 483 ezren voltak állás nélkül, ez 11,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett.

TOVÁBB >
Rekorderős a svájci frank
2010. június 29.

Történelmi csúcsot ért el a svájci frank a forinttal szemben, a korábbinál is nehezebb idők köszönthetnek a devizahitelesekre. Az igazi baj az, hogy a svájci frank nemcsak erős, hanem a lapunk által megkérdezett elemzők szerint az is marad.

TOVÁBB >
EU-engedélyt kaptunk a banktámogatás meghosszabbítására
2010. június 29.

Engedélyezte az Európai Bizottság kedden a magyar banki likviditástámogatási program meghosszabbítását ez év végéig.

TOVÁBB >
Kinyílik az osztrák álláspiac
2010. június 28.

Jövőre megszűnik a munkavállalási engedély Ausztriában, így immár ez sem gátolja a munkaerő szabad áramlását nyugati szomszédunk felé. Az osztrák munkaadók általában elégedettek a magyarok szaktudásával, bár a némettudásunk nem igazán kiemelkedő. A „sógoroknál” most szinte ugyanannyi állást kínálnak, mint a válság előtt.

TOVÁBB >
A tanárokat a központi költségvetés fizetné
2010. június 26.

A gyermeklétszám, a csoportlétszám és a feladat alapján kell meghatározni, hogy egy iskolában hány pedagógusra van szükség, és a pedagógusok bérét teljes egészében a központi költségvetésből kell finanszírozni - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban.

TOVÁBB >
Puha lesz a hatóság
2010. június 25.

Megszűnne a hatóságok anyagi érdekeltsége a bírságolásban és az ellenőrzéseknél első alkalommal büntetés helyett csak figyelmeztetést kapnának a kisvállalkozások a jövőben. Kimondanák, hogy a kkv-szektor valóban a magyar gazdaság meghatározó része. A közbeszerzésekben pedig december végéig lehetne nullás adóigazolás nélkül kifizetni. Két új törvényjavaslat a kkv-k kedvére.

TOVÁBB >
Hátrányba kerülnek a nagybankok
2010. június 25.

Elkészült a pénzügyi szolgáltatók által fizetendő különadót szabályozó jogszabály tervezete, amelynek alapján a mérlegfőösszeg lehet a vetítési alapja a bankadónak - állítja a pénteki Világgazdaság.

TOVÁBB >
Az USA már nem húzógazdaság
2010. június 25.

Az Egyesült Államok már nem olyan húzógazdaság a világban, mint korábban, már nem képes világgazdasági növekedést generálni - nyilatkozott Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

TOVÁBB >
Hatásos fegyver az APEH-nál
2010. június 24.

Az adószám-felfüggesztés vagy törlés erős fegyver az adóhivatal kezében arra, hogy a fiktív cégeket megbénítsa, vagy a mulasztó cégeket rendre szoktassa. Előfordulhat azonban vétlen felfüggesztés is, például ha a postás másodszorra sem találja meg az APEH-os levél címzettjét. Az idei évtől a mérleg benyújtását elmulasztók adószámát is felfüggesztik.

TOVÁBB >
Napi Gazdaság: lebénulhat a PSZÁF
2010. június 24.

A Napi Gazdaság szerint a kormányzati csomag részeként 5 milliárd forintot vonnának el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelettől (PSZÁF), s ha ezt a folyó bevételekből kell előteremteni, akkor lebénulhat a felügyelet.

TOVÁBB >
Németország ellen támad Soros György
2010. június 24.

"Többfrontos támadást" indított Németország gazdasági, illetve pénzügyi politikája ellen Soros György.

TOVÁBB >
Idén 1,5 százalékos GDP-növekedés várható
2010. június 24.

A Kopint-Tárki 1,5 százalékra emelte korábbi 0,8 %-os 2010. évi GDP prognózisát.

TOVÁBB >
Trichet: a megszorítások nem okoznak stagnálást
2010. június 24.

Az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezeti megszorító csomagokban nem lát veszélyt a gazdasági növekedésre - jelentette ki Jean-Claude Trichet az EKB elnöke csütörtökön, az olasz La Repubblicának adott nyilatkozatában.

TOVÁBB >
Csökken a munkanélküliség Lengyelországban
2010. június 24.

Lengyelországban a vártnál jobban csökkent a munkanélküliség és bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban.

TOVÁBB >
Trükközik a kormány a törvényalkotásban
2010. június 23.

A kormány egy törvényalkotási kiskaput használva eddig hanyagolta a törvényalkotási dömpingben az érdekegyeztetést a munkaadókkal és munkavállalókkal. Az érdekképviseletek közül van, amelyik visszaélést emleget, mások átmeneti időszaknak fogják fel a mostanit. Abban azonban egyetértenek, hogy hosszú távon ez nem mehet így tovább.

TOVÁBB >
Ösztöndíjas csúcsvezetőképzés
2010. június 22.

A Demján Sándor Alapítvány negyedik éve támogatja 52 500 eurós ösztöndíjjal a CEU Business School Executive MBA-programját, az IMM-et. Az előző években orvos-közgazdász, biotechnológiai kutató és befektetési szakember vehetett részt a 18 hónapos kurzuson. Idén Andruskó László beszerzési szakembert választotta a szakmai zsűri. Interjú.

TOVÁBB >
Könnyen elpasszolhatók az állami cégek
2010. június 22.

Hatályossá lett múlt héten az a törvénymódosítás, amelynek alapján versenyeztetés nélkül értékesítheti az állam a tulajdonában lévő cégeket.

TOVÁBB >
Nem lesz ráfázás az áfázás?
2010. június 21.

A Fidesz ígéretet tett rá, a Jobbik pedig már törvényjavaslatban is előterjesztette, hogy a vállalkozóknak ne kelljen a be nem folyt bevételek után áfát fizetniük. Az érdekképviseletek a szándékot értékelik, de nem maradéktalanul elégedettek a Jobbik előterjesztésével. Az fn.hu által megkérdezett adószakértő szerint pedig féloldalas a javaslat.

TOVÁBB >
Lefejezik a GVH-t is
2010. június 21.

A Fidesz által rohamtempóban beterjesztett törvénymódosítások között akad egy olyan is, amely a versenyhatóság vezérkarának eltávolítását könnyíti meg. A fejcsere nem minden előzmény nélküli. Elképzelhető, hogy a GVH legizgalmasabb folyamatban lévő eljárása, a Mollal kapcsolatos, már az új elnök vezénylete alatt fejeződhet be.

TOVÁBB >
Módosult a csődtörvény
2010. június 21.

Csak jövő év január elsejétől lép hatályba a csődtörvénynek az a rendelkezése, miszerint a bíróságok és a felek közötti írásbeli közlés csak elektronikusan történhet, s a csődeljárás iránti kérelem kizárólag elektronikusan nyújtható be.

TOVÁBB >
Fitch: Gyenge az euróövezet
2010. június 21.

Továbbra sem valószínű az euróövezet felbomlása, de a jelenlegi válság megmutatta a valutauniós intézményrendszer gyengeségeit - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében.

TOVÁBB >
Jól vizsgázott a magyar pénzügyi rendszer
2010. június 21.

A magyar bankrendszer - s tágabb értelemben az egész hazai pénzügyi rendszer - jól ellenállt a pénzügyi válságnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az Országgyűlés számára a tavalyi évről készített éves jelentése szerint.

TOVÁBB >
Soros sötét jóslata
2010. június 18.

A piaci igények értelmetlen válságkezelésbe hajszolják a nagy európai államokat, ami a válság elmélyüléséhez vezet – véli egybehangzóan Soros György, Joseph Stiglitz és Nouriel Roubini. Soros rajzolta a legsötétebb jövőképet Európa számára, és közben spekulációt indított.

TOVÁBB >
Hova vezet a félelem a leépítéstől?
2010. június 18.

Amikor megkérdezik valakitől, hogy ki ő, sokan a munkakörük megnevezésével – például újságíró, informatikus, eladó – válaszolnak. A személyiségünkbe beépül a munkánk, az állásunk elvesztése vagy annak elképzelése identitásválságot indít el, amely gyakran testi betegségekhez, depresszióhoz vezet.

TOVÁBB >
Nagy pofont kapott a munkásosztály
2010. június 18.

Egyes dolgozók reálbére 1,5-2 százalékkal emelkedhet az idén a versenyszférában, ám szinte kizárólag a szellemi munkát végzők és a vezető beosztású emberek zsebébe vándorol több pénz. A fizikai munkások reálkeresete viszont átlagosan közel másfél százalékkal lehet kevesebb.

TOVÁBB >
Mi lesz a devizahitelesekkel?
2010. június 18.

A banki különadónak lakossági vonzatai is lesznek, ha a bankok költségeket hárítanak át ügyfeleikre, vagy ha felhagynak a devizahitelezéssel. A banki különadó ellen fellépő banki lobbi azonnal jelezte: nem tudnak mást tenni, ügyfeleikre hárítják a költségek egy részét. Ez valóban veszély, a banki kódex kifejezetten megengedi az adóemelésnél az adósok költségeinek emelését.

TOVÁBB >
Új szerződést kötne a kormány az IMF-fel és az EU-val
2010. június 17.

A kormány új pénzügyi megállapodást kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) - jelentette ki Szapáry György, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója csütörtökön az MTV Ma Reggel című műsorában.

TOVÁBB >
Nem lesz gazdasági kormány
2010. június 17.

Büntetni fogják a rossz gazdaságpolitikát, 2020-ig 75 százalékos lesz a foglalkoztatottság, 20 millióval csökken a szegények száma, uniós szinten bevezetik a bankadót, de nem lesz közös uniós gazdasági kormány és Izland csatlakozik az EU-hoz - az unió tagországai megállapodtak a 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiáról.

TOVÁBB >
London erős eurót akar
2010. június 17.

Nagy-Britannia nem lesz az euróövezet tagja, de az erős, sikeres euró létfontosságú a brit nemzeti érdekek szempontjából - mondta csütörtökön Brüsszelben David Cameron brit miniszterelnök.

TOVÁBB >
Matolcsy: 2013-ra düböröghet a magyar gazdaság
2010. június 17.

Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a két éves reformidőszakot - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub csütörtöki konferenciáján.

TOVÁBB >
Új nézőpont a kereskedelmi tévézésben
2010. június 17.

A következő években alapvető változások várhatók a tévénézési szokásokban, ami stratégiaváltást igényel a hazai televíziózás jelentős szereplőitől – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Szabó Stein Imre, a magyar tévés piac egyik meghatározó személyisége. A jövőben érdemes lenne az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezniük a minőségi televíziózásra a kereskedelmi adóknak.

TOVÁBB >
Hogy nyomják át a bankadót?
2010. június 17.

Bármennyire is irreálisnak tűnt elsőre Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, valószínűleg lenyomja a kormány a bankok torkán a szektor közterheit megtízszerező különadót. De mit kapnak cserébe?

TOVÁBB >
Marad a svájci kamat
2010. június 17.

Nem változtatott az irányadó kamaton a Svájci Nemzeti Bank. A három hónapos bankközi kamatláb továbbra is a 0,00-0,75 százalék közötti sávban mozog. A bank arra törekszik, hogy a kamat a jelenlegi 0,25 százalékos szinten maradjon - tette közzé a svájci központi bank.

TOVÁBB >
Észtország bevezeti az eurót
2010. június 17.

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői megállapodtak arról, hogy Észtország januártól az euróövezet tagjává válhat, és bevezetheti az eurót.

TOVÁBB >
MNB: Az infláció a legnagyobb kockázat
2010. június 17.

Monetáris politikai szempontból a közeljövő legnagyobb kockázata az inflációs várakozások nem kellő mértékű horgonyzottsága, az importált inflációs nyomás erősödése és a szabályozott árak alakulása. Középtávon a legfőbb kihívás az euro bevezetésére vonatkozó hiteles, reális menetrend kialakítása.

TOVÁBB >
Mit hoz a szigorú élelmiszer-ellenőrzés?
2010. június 17.

Nagyon sok pénzbe kerül az élelmiszer-vizsgálatok kiterjesztése, ráadásul a számok azt mutatják, javul a hazai élelmiszer-biztonság. Emellett pedig nehezen értelmezhető fogalom az „élelmiszerhulladék terjesztése”. A Fidesz célját ráadásul részben már teljesítették az előző ciklusban, például a kistermelők hetek óta megtehetik azt, amit a vidékfejlesztési miniszter könnyítésként ígér. Süth Miklós volt országos főállatorvos írása a 27. pontról.

TOVÁBB >
Ősszel döntenek a sajtószabadságról
2010. június 17.

Még nyáron végigviszi a Fidesz a Parlamenten a média működését szabályozó módosításokat, de a „médiaalkotmánynak” nevezett, a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslatot halasztják az őszi ülésszakra.

TOVÁBB >
Az irányító
2010./23. szám - június 16.

Soha újságíró még nem tudott a közelébe férkőzni, így máig nem is rajzolták meg a médiában Nyerges Zsolt jobboldalhoz kötődő üzletember portréját. Pedig az elmúlt évtizedben sokféle iparág rengeteg vállalatában volt tulajdonos, vagy vitt tisztségeket. Széles körben mégis csak akkor vált ismertté, amikor a Class FM rádió főtulajdonosaként országos frekvenciához jutott. Majd áprilisban, amikor Fellegi Tamás már a miniszteri székbe készült, és kiszállt médiavállalkozásából, a Heti Válasz, a Lánchíd Rádió, illetve az RTL Klub kereskedelmi tévében 31 százalékot birtokló IKO Média tulajdonosává is vált. A Figyelő utánajárt, ki ez a nyilvánosságot kerülő, forrásaink által Simicska Lajos Fidesz-közeli üzletember legközvetlenebb köréhez sorolt ügyvéd-vállalkozó.

TOVÁBB >
Bojár: Csináljunk már valamit!
2010. június 16.

Tizenöt éve a fejébe vette, hogy ha eladja a Graphisoftot, a következő nagy projektje egy magánegyetem alapítása lesz. Évekig a barátainak sem mesélt róla. Aztán 3 éve belevágott. Szombaton pedig megnyílik az AIT, az Aquincumi Technológiai Intézet, ahol a magyar diákok ingyen, az amerikaiak viszont több mint tízezer dollárért tanulhatnak szemeszterenként. Videó!

TOVÁBB >
Az adócsökkentés ellen
2010. június 16.

Adócsökkentés ellen érvelni meglehetősen népszerűtlen dolog, főleg egy magas adóztatású országban. Még ha racionális érvekkel meg is tudunk győzni valakit az igazunkról, akkor is marad a zsigeri ellenállás az érzelmi szinten. Ki ne szeretne egyénként, családként, vállalkozásként kevesebb adót fizetni még akkor is, ha belátja, közösségi szinten nem ez az érdeke?

TOVÁBB >
IMF: nem lesz újabb mélypont
2010. június 16.

A világgazdaságban nem lesz kettős mélypontú recesszió, bár a kilábalás egyenlőtlen a világ országaiban – véli a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

TOVÁBB >
Az irányító
2010./23. szám - június 16.

Soha újságíró még nem tudott a közelébe férkőzni, így máig nem is rajzolták meg a médiában Nyerges Zsolt jobboldalhoz kötődő üzletember portréját. Pedig az elmúlt évtizedben sokféle iparág rengeteg vállalatában volt tulajdonos, vagy vitt tisztségeket. Széles körben mégis csak akkor vált ismertté, amikor a Class FM rádió főtulajdonosaként országos frekvenciához jutott. Majd áprilisban, amikor Fellegi Tamás már a miniszteri székbe készült, és kiszállt médiavállalkozásából, a Heti Válasz, a Lánchíd Rádió, illetve az RTL Klub kereskedelmi tévében 31 százalékot birtokló IKO Média tulajdonosává is vált. A Figyelő utánajárt, ki ez a nyilvánosságot kerülő, forrásaink által Simicska Lajos Fidesz-közeli üzletember legközvetlenebb köréhez sorolt ügyvéd-vállalkozó.

TOVÁBB >
Kína nagy pénzt visz Görögországba
2010. június 15.

Kína nagy beruházásokra készül Görögországban, az erről szóló megállapodásokat a kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében kedden írják alá Athénban.

TOVÁBB >
GKI: 1 százalékos GDP-növekedés idén
2010. június 15.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén egy százalékkal nő, a GDP-arányos államháztartási hiány 4 százalék lesz.

TOVÁBB >
Drágulni fognak az élelmiszerek
2010. június 15.

A gazdasági növekedés beindulása és az üzemanyagok árának emelkedése, valamint a bioüzemanyag elállításához szükséges növények termelésének növekedése miatt a következő években drágulni fognak az alapvető mezőgazdasági termékek - állapította meg a FAO és az OECD.

TOVÁBB >
Egy százalékkal nő a GDP az idén
2010. június 15.

A magyar gazdaság az idén egy százalékkal nő, a GDP-arányos államháztartási hiány 4 százalék lesz a GKI Gazdaságkutató Zrt. új előrejelzése szerint.

TOVÁBB >
Fellendülőben az eurózóna ipara
2010. június 14.

A vártnál nagyobb ütemben nőtt az ipari termelés az euróövezet országaiban áprilisban - áll az Eurostat legfrissebb adataiban.

TOVÁBB >
Kiszolgálva, vagy kiszolgáltatva?
2010. június 14.

A kkv-k 20 százaléka gondolkodik azon, hogy lecserélje gáz, vagy áramszolgáltatóját, derült ki egy felmérésből. S bár a kkv-s piacban rengeteg a lehetőség, még kevéssé vették célba őket az energiaszolgáltatók. Ezt jól mutatja, hogy a cégek 50 százalékát egy éven belül semmilyen ajánlattal nem keresték meg. Kevés az információ, pedig az energiaköltség nem csekély a céges büdzsében.

TOVÁBB >
Nyáron leváltják az adóhivatal vezetését
2010. június 14.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a lehető legkorábbi időpontban hajt végre személycseréket az APEH élén - írja a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Fellegi: jövőre lesz vagyonleltár
2010. június 14.

Várhatóan 2011 első félévére készül el az állami vagyon leltára a meglévő informatikai rendszerre és háttérre építve, a nyilvántartásra vonatkozó elveket július közepére határozzák meg - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

TOVÁBB >
Nem változik az ÁSZ szerepe
2010. június 14.

Domokos László szerint nem kell megváltoztatni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenlegi feladat- és szerepkörét, azt kell határozottabban, hatékonyabban képviselni.

TOVÁBB >
Londonban tetszik a magyar büdzsé
2010. június 14.

Magyarország Európa élvonalában jár költségvetési teljesítmény szempontjából, és ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi napok kormányzati nyilatkozatai után megrendült piacok az elmúlt héten már "gyógyulófélben" voltak - áll londoni felzárkózó piaci elemzők friss helyzetértékeléseiben.

TOVÁBB >
Új pénzügyi magazin indult
2010. június 14.

Pénzmágnes címmel negyedévente megjelenő pénzügyi magazin indult. A lap az anyagi függetlenséghez próbál tippekkel szolgálni, az első szám szerzői közt van Wolf Gábor és Domján László is.

TOVÁBB >
Tilos munka közben meccset nézni
2010. június 14.

Tilos Németországban munka közben focit nézni - szögezte le a német munkaadók szövetsége a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság kapcsán. Az nyilatkozatot - a Siemenstől a BMW-ig - üdvözölték a legtekintélyesebb német vállalatok.

TOVÁBB >
Hitel alma?
2010. június 11.

Rengeteg a panasz a bankokra a vállalkozások részéről, mert igen nehezen kapnak tőlük hitelt. Ha viszont a bankokat kérdezzük ugyanerről, akkor első ránézésre úgy látszik, minden a legnagyobb rendben. A sorok között azért kiderül, hogy mégsem.

TOVÁBB >
Még jelentős a drágulás
2010. június 11.

A fogyasztói árak májusban 0,9 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Az adat megegyezik az elemzők várakozásával, akik 5,15 százalékos éves inflációt jósoltak májusra.

TOVÁBB >
Durván emelkedhet a minimálbér
2010. június 10.

Ha a Fidesz nem akarja magán viselni a szegényellenesség bélyegét, és népszerű módon akarja növelni a költségvetési bevételeket, komoly minimálbér-emelésekbe kezdhet – ha előbb nem, hát a ciklusa második felében. A múlt tapasztalataira alapozva ez a munkavállalók érdekképviselői szerint is egy lehetséges forgatókönyv.

TOVÁBB >
Brutális leépítések jöhetnek
2010. június 10.

Jelentős leépítésekhez vezethet a közszférában a bértömegcsökkentés, az elküldöttek ráadásul csak maximum kéthavi végkielégítést kaphatnak majd - nemcsak a vezetők, hanem az akár több évtizedet lehúzott, kis fizetésű beosztott alkalmazottak is.

TOVÁBB >
Nem a közszolgákat rúgják ki
2010. június 10.

A közszférában nem terveznek tömeges elbocsátásokat, de a költségvetési pénzből gazdálkodó, állami tulajdonban lévő cégek és vállalatok esetében egy költséghatékonyabb bértömeggazdálkodásra térnek át – közölte az fn.hu-val a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

TOVÁBB >
Forinterősödést várnak Londonban
2010. június 10.

A „politikai zaj” miatt lassabb forint-visszaerősödést, a jelenlegi szinten maradó MNB-kamatot, és a vérszegény euróövezeti fellendülés miatt az eddig vártnál valamivel lassabb GDP-növekedést jósolnak Magyarországon vezető londoni befektetési házak.

TOVÁBB >
Lesz minimálbér-emelés
2010. június 10.

A kormány eltörölné a szuperbruttót, évről évre emelkedik a minimálbér, és a járulékok egyelőre nem csökkennek – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára. A kormány által tervezett bankadó nem veszélyezteti a szektor stabilitását és a bankok hitelezési aktivitását – tette hozzá Kármán András.

TOVÁBB >
Veszélyes lehet a bankadó – interjú Erdei Tamással
2010. június 10.

Fals a bankadó indoklása, mértéke pedig veszélyezteti a gazdasági növekedést – nyilatkozta az fn.hu-nak Erdei Tamás, az MKB első embere, a Magyar Bankszövetség elnöke. A hazai pénzintézetek idén rossz évet zárnak, így az adó sokukat veszteségbe taszítja, a kisebb cégek hitelezését pedig egy új magyar bank sem oldaná meg - véli. Interjú.

TOVÁBB >
Milliárdokat fizethet vissza a Mol
2010. június 9.

Az Európai Bizottság arra utasította a magyar kormányt, hogy követeljen vissza a Moltól 30,3 milliárd forint - 112 millió euró - összegű támogatást.

TOVÁBB >
Fitch: biztató az akcióterv
2010. június 9.

„Mérsékelten biztató” a magyar kormány által bejelentett közfinanszírozási akcióterv, de az intézkedések hitelességének megítéléséhez jóval több részlet kell - áll a Fitch Ratings értékelésben.

TOVÁBB >
Az IMF nem aggódik Magyarország miatt
2010. június 9.

Az IMF nem aggódik a magyar gazdaság helyzete miatt. "A helyzet sokkal nyugodtabb, jelenleg nemigen van miért aggódni" - mondta az IMF vezérigazgató-helyettese.

TOVÁBB >
Nőtt a GDP Magyarországon
2010. június 9.

Az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedéhez képest, és 0,1 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB >
Miért gyengítette meg Kósa a forintot?
2010. június 9.

A tőkepiaci közvélemény még mindig azt találgatja, milyen megfontolásból okoztak fideszes képviselők nemzetközi miniválságot. Jóhiszemű és rosszhiszemű magyarázat is van bőven. Nézzük meg a lehetőségeket!

TOVÁBB >
Bankárok előtt beszél Orbán
2010. június 9.

Az európai adósságválság és annak nemzetközi kihatásai állnak a nemzetközi pénzügyi intézet (IIF) Bécsben szervezett közgyűlésének középpontjában. A szerdától péntekig tartó nemzetközi bankártalálkozón pénteken felszólal Orbán Viktor is.

TOVÁBB >
Fellendül az álláspiac?
2010. június 8.

Évek óta először terveznek több munkaerő-felvételt a cégek, mint amennyi elbocsátást – áll egy friss felmérésben, amely szerint talán lassacskán elkezdődik a válságból való kilábalás. A vállalkozások nagy része azonban még mindig nem hisz a fellendülésben, kivárásra játszanak: a válaszadók több mint 80 százaléka nem változtatna az alkalmazotti létszámon.

TOVÁBB >
Egyedül nem megy - interjú
2010. június 6.

A jó gazdasági környezet megteremtéséhez a környező országokkal való együttműködésre is szükség van – mondta az fn.hu-nak Jay Nibbe, az Ernst & Young partnere, az EMEIA régió helyettes vezetője.

TOVÁBB >
Megint borította a forintot a Fidesz
2010. június 4.

Újra zuhan a forint, ma Szijjártó nyilatkozata miatt. Elemzők szerint nem tudatos pánikkeltésről van szó, Szekeres viszont úgy vélte: elképzelhető, hogy exportcégek lobbiztak a Fidesznél a forint gyengítése érdekében. Egyre görögösebb a magyar országimázs.

TOVÁBB >
Az Alkotmánybíróság elkaszálta a szövetkezeti törvényt
2010. június 3.

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (Ab) a szövetkezetekről szóló törvény 2010. februárjában történt módosítását, mivel annak harmadik paragrafusa visszamenőleges hatályba léptetésről rendelkezik, és ez a testület szerint súlyosan sérti a jogbiztonságot.

TOVÁBB >
Nekiment a Tescónak Gaskó
2010. június 3.

A Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

TOVÁBB >
Sólyom frontális támadást javasol
2010. június 3.

Frontális támadást javasolt Sólyom László köztársasági elnök a társadalomban mélyen gyökerező korrupció ellen. Az államfő úgy vélte, hogy a korrupció elleni harc pártatlansága dönti el, hogy valóban új korszak kezdődött-e. Navracsics Tibor a konferencián megdicsérte a rendőrséget.

TOVÁBB >
Varga: vészhelyzet van
2010. június 3.

Varga Mihály szerint Magyarországon „gazdasági vészhelyzet” van. Leszögezte: a kormány rendszerszintű lépésekben gondolkozik.

TOVÁBB >
Veszélyes játékot játszott Kósa?
2010. június 3.

A magyar gazdaság nincs vészhelyzetben, Kósa Lajos nyilatkozata a gazdaság rossz állapotáról „kicsit veszélyes játék” - idézte egy vezető feltörekvő piaci elemző véleményét csütörtökön az amerikai Bloomberg Businessweek.

TOVÁBB >
Szijjártó: Nem egy nyilatkozat mozgatja a BUX-ot
2010. június 3.

Mindenki azt várja, hogy az új magyar kormány öntsön tiszta vizet a pohárba, ismertesse a gazdaság valós állapotát, és kezdje meg annak újjászervezését - mondta Szijjártó Péter a Magyar Televízió Az Este című műsorában. Badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatokra tőzsdeindexek mozdulnak meg radikálisan – tette hozzá Kósa Lajos nyilatkozatára utalva.

TOVÁBB >
Üldözik a szakszervezeteket?
2010. június 2.

Egy szakszervezet szerint „minden lehetséges eszközzel üldözi, ellehetetleníti, illegalitásba kényszeríti a szakszervezeteket néhány Magyarországon működő ázsiai cég”. Az egyiknek például a sorozatos szakszervezet-ellenes viselkedése miatt 1 millió forint bírságot kell fizetnie.

TOVÁBB >
Mit tehetünk a korrupció ellen?
2010. június 2.

A Sólyom László államfő által életre hívott Bölcsek Tanácsa korrupcióellenes javaslatait járja körül a Korrupció ellen című csütörtöki konferencia, melyen a köztársasági elnökön kívül többek között Navracsics Tibor is felszólal. Az fn.hu-n élőben követheti a konferencia eseményeit.

TOVÁBB >
A méret igenis számít
2010. június 2.

Számos gazdasági és társadalmi problémával küzdő jelenünkben a nagyvállalatokra kiemelt szerep hárul. A környezetvédelem, a fenntarthatóság irányába kell utat és példát mutatniuk igen széles körben. Varga Mihály, a Magyar Telekom Csoport leköszönő Kommunikációs Igazgatója nyilatkozott lapunknak.

TOVÁBB >
Nem kell indokolni a kirúgást
2010. június 1.

A Fidesz szavazás előtt visszavonta azt az általa benyújtott módosító indítványt, amely munkáltatói indokláshoz kötötte volna kormánytisztviselők elbocsátását.

TOVÁBB >
Pusztíthat a Simor-Matolcsy feszültség
2010. június 1.

A jegybank Monetáris Tanácsa hétfői kamatdöntése alapján úgy tűnik, fittyet hány az új gazdasági miniszter kívánságainak. A lapunk által megkérdezett londoni elemző szerint beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány Simorral szembeni fönntartásainak jogi manőverekkel próbál érvényt szerezni.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011