Gazdasági hírek
Megszavazták a megszorításokat Romániában
2010. május 31.

A román kormány reméli, hogy már június közepe előtt életbe lép a bér- és a nyugdíjcsökkentést magában foglaló két törvénytervezet, amelyeket hétfőn küldött meg a kabinet a parlamentnek.

TOVÁBB >
Módosítanák az államháztartási törvényt
2010. május 31.

Az államháztartási törvény módosítását javasolja a Költségvetési Tanács.

TOVÁBB >
Behúzta a féket a jegybank
2010. május 31.

Az elemzők várakozásainak megfelelően a jegybank változatlanul hagyta az alapkamatot, amely így továbbra is 5,25 százalék. Simor nemet mondott Matolcsynak.

TOVÁBB >
Az adósságválság befolyásolta a kamatdöntést
2010. május 31.

Piaci elemzők szerint elsősorban az eurózónában egyre terjedő adósságválság miatt várható volt a Magyar Nemzeti Bank hétfői döntése, amellyel megszakította a tavaly nyáron kezdett folyamatos kamatvágások sorozatát. A szakértők egyelőre nem várnak újabb kamatcsökkentést.

TOVÁBB >
3,9 százalékos GDP-növekedés lehet 2012-ben
2010. május 31.

Az MNB az idei 0,9 után jövőre 3,2, 2012-ben pedig már 3,9 százalékos GDP-növekedésre számít legfrissebb inflációs jelentésében. Az infláció az idei 4,9-ről jövőre 3,0, 2012-re pedig 2,9 százalékra csökken.

TOVÁBB >
Vonzó Kelet-Európa a németeknek
2010. május 31.

Továbbra is vonzó befektetési célpont Közép-Kelet-Európa (KKE) a német vállalatok számára, mivel - a német külkereskedelmi kamarák felmérése szerint - a régió német vállalatvezetőinek 84 százaléka ma is ugyanazt az országot választaná befektetési célpontként, mint korábban.

TOVÁBB >
Nem csökken tovább az alapkamat
2010. május 30.

Elemzők szerint a monetáris tanács hétfőn átmenetileg leáll a monetáris lazítással és év végéig is csak még egyszer, 25 bázisponttal csökkenti az alapkamatot.

TOVÁBB >
Drámaian nő a hiány?
2010. május 29.

A Napi.hu titkos dokumentumra hivatkozva írja, hogy az államháztartási hiány az idén elérheti a 6,5 százalékot, Oszkó Péter azonban cáfol.

TOVÁBB >
Sztrájkra készülnek a közszolgák
2010. május 28.

A sztrájkot sem zárják ki a szakszervezetek, ha az Országgyűlés elfogadja a kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslatot - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

TOVÁBB >
3 százaléknál nagyobb lehet a lengyel GDP-növekedés
2010. május 28.

A lengyel GDP növekedési üteme az idén meghaladhatja a 3 százalékot és 2011-ben még ennél is gyorsabb ütemet érhet el - mondta a lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja Jerzy Hausner a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

TOVÁBB >
Módosítanák a társasházi törvényt
2010. május 28.

Az új építésű társasházak negyede már a megalakulás előtt eladósodik, az új lakást vásárlók pedig nincsenek tisztában azzal, hogy a beruházók akár teljes egészében rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közös költséget is.

TOVÁBB >
Megfékezik a körbetartozást
2010. május 28.

Felgyorsíthatja a tartozások behajtását, és megfékezheti a körbetartozást, hogy június elsejétől a közjegyzők bocsátják ki a fizetési meghagyásokat - írta pénteki számában a Magyar Nemzet

TOVÁBB >
Így csökkentheti társasági adóját
2010. május 28.

A cégvezetőknek fontos, cash flow-jukat is befolyásoló döntéseket kell hozniuk a társaságiadó-bevallás határidejéig, május 31-ig. Érdemes például élniük azokkal az adóalap-csökkentési lehetőségekkel, amikre az idei évtől van lehetőségük.

TOVÁBB >
Beperelték az NBH-t
2010. május 27.

A Transparency International nemzetközi civil szervezet magyarországi tagozata azért perelte be a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH), mert megtagadta az adatszolgáltatást arról, hogy mely cégek szerepelnek a nemzetbiztonsági érdek alapján közbeszerzés alól felmentett beszállítók listáján - írja a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Nem kell senkinek a Piszkei Papír
2010. május 27.

Az immár harmadszor kiírt nyilvános pályázat is sikertelenül zárult, mivel senki sem tett ajánlatot a több mint egy éve felszámolás alatt lévő Piszkei Papír Zrt. gyárának megvásárlására - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
12 százalékos maradt a munkanélküliség
2010. május 27.

Megállt a munkanélküliség növekedése a februártól áprilisig tartó három hónapos időszakban: a munkanélküliségi ráta 11,8 százalék volt, ugyanannyi, mint január-márciusban - jelentette a KSH csütörtökön.

TOVÁBB >
A közszolgák béremelkedése a válság egyik oka?
2010. május 27.

Hozzájárult az euróövezeti országok államháztartási hiányának növekedéséhez az, hogy a közszférában jóval nagyobb mértékben emelkedtek a bérek, mint a magánszektorban - fejtette ki az Európai Központi Bank egyik igazgatósági tagja.

TOVÁBB >
Ne csak jelszó legyen a „kkv-barátság”
2010. május 27.

Az IPOSZ a kormányhoz fordul a családi vállalkozások érdekében. Céljuk, hogy kevesebb legyen az elvonás, bővüljön a foglalkoztatás, a legkisebb cégek jussanak rájuk szabott banki forrásokhoz, kapjanak az uniós, és állami támogatásokból. A gazdasági döntés-előkésztésben és részt kérnek.

TOVÁBB >
A képzett szakmunkások a legkeresettebbek
2010. május 26.

A képzett szakmunkások a legkeresettebbek, miközben a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek gyenge probléma megoldók, rosszul teljesítenek csapatban, és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő - állapította meg a Manpower idei éves tehetség felmérése, amelynek részleteit sajtótájékoztatón ismertették szerdán Debrecenben.

TOVÁBB >
Magyarországot választanák a határon túli fiatalok
2010. május 26.

A kettős állampolgárságról szóló törvény miatt emelkedhet a felsőoktatásban, államilag támogatott képzésben részt vevő határon túli diákok száma. 2009-ben körülbelül háromezer külföldi felvételizett magyar egyetemre vagy főiskolára, az idén 2600-an. A legtöbben a környező országok állampolgárai, főként határon túl élő magyarok. Egy felmérésből kiderült: a tanulni érkezők fele nem akar hazatérni.

TOVÁBB >
Korruptabbá tett a válság
2010. május 26.

Kimutathatóan nőtt a vállalati korrupció világszerte az elmúlt egy évben – derül ki az Ernst & Young felméréséből. Sok cég a takarékosság jegyében szűkítette a korrupció megelőzésére szánt erőforrásait.

TOVÁBB >
Magyar növekedésre számít az OECD
2010. május 26.

Az idén növekedési pályára állhat a magyar gazdaság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet(OECD) szerdán ismertetett prognózisa szerint.

TOVÁBB >
Ötmilliárd dollárt vitt el az izlandi vulkán
2010. május 26.

Az izlandi vulkánkitörés miatt áprilisban elrendelt több napos európai légtérzár összességében ötmilliárd dollár kárt okozott a világgazdaságnak - állapította meg az Airbus számára készített elemzésében az Oxford Economics.

TOVÁBB >
Hány százalék lesz az áfa?
2010. május 26.

Félreértés történt, nem lesz sem áfa-, sem jövedékiadó-emelés – tudta meg az fn.hu Matolcsy Györgytől.

TOVÁBB >
Európai Egyesült Államokra lenne szükség?
2010. május 25.

Ha az uniónak nem lesz igazi, közös költségvetése, nem lesz igazi, közös valutája sem hosszú távon. Ennek első lépése lehet az a gigantikus, 750 milliárd eurós mentőcsomag, amelyből az unió 500 milliárd euró részt vállalt. Történelmi a lehetőség az eddigi uniós berendezkedés újragondolására. Bojár Ábel írása.

TOVÁBB >
Tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom
2010. május 25.

A kiskereskedelmi forgalom - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 első negyedévében 4,6, márciusban 4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

TOVÁBB >
Matolcsy: fenntartható deficitcél kell
2010. május 25.

A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés Költségvetési bizottságában.

TOVÁBB >
Indul a vállalkozások hete
2010. május 25.

Hogyan legyünk nyereségesek, versenyképesek, mire jó a könyvelés azon kívül, hogy muszáj, mit hozhatunk ki az internetből, értünk-e a pénz nyelvén? Ilyen kérdésekre is választ próbálnak adni a vállalkozóknak a május 25-én kezdődő kkv-hét programjain.

TOVÁBB >
Az embereken spórolnak a cégek
2010. május 21.

A válság miatt több cég kényszerült lefaragni a költségeiből, sokan az emberi erőforrás büdzséjét kurtították meg. Kevesebb pénz jut így például képzésekre vagy karrierprogramokra. Ennek fényében a HR sakkozni kényszerül: el kell dönteniük, mire lehet költeni, és mire nincs keret.

TOVÁBB >
Forint: jó pofozóbábú lehet
2010. május 21.

Az új kormány fölállása után a piacok egyre árgusabb szemekkel figyelhetik majd az első gazdaságpolitikai lépéseket. Az "adósságsztori" szép pénzeket hozott eddig a shortoló spekulánsoknak, a deficitnövelő politika kockázatossá vált, hazánk esetében a gazdaságélénkítő hatása is megkérdőjelezhető.

TOVÁBB >
A németekre figyelünk a válságban
2010. május 21.

Az eurózóna válsága kapcsán a németek válnak igazodási ponttá - állítja a Jean Pisani-Ferry, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet igazgatója a pénteki Népszabadságban.

TOVÁBB >
Kaszált a Mol
2010. május 20.

A Mol Nyrt. 24,3 milliárd forint nettó eredményt ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 124,9 milliárd forint veszteséggel, miközben az árbevétel a tavalyi első negyedévi 632,6 milliárd forintról 37 százalékkal, 866,2 milliárd forintra emelkedett.

TOVÁBB >
200 millió eurós hitel az OTP-nek
2010. május 20.

Az OTP Bank számára 200 millió euró (246 millió dollár) hitelt szervez több bank - közölték a szervezők csütörtökön. A Bloomberg honlapján megjelent hír szerint a kétéves lejáratú hitel általános finanszírozási célt szolgál az OTP-nél, utalnak arra is, hogy az OTP-nek most jár le egy 220 millió eurós egyéves hitele.

TOVÁBB >
Az árverseny is táplálhatja az adóelkerülést
2010. május 19.

A feketemunka kifehérítése és az árverseny korlátlan szabadsága nehezen egyeztethető össze. A versenytörvény szerint ugyanis a szakmai szervezetek nem mondhatják meg, milyen ár alatt nem etikus ajánlatot adni. Egyedül a közbeszerzésben adhatnak némi támpontot. A GVH viszont pont emiatt aggódik, hogy az eddigi árkartell visszaszorításba fektetett munkájuk egy része kárba veszhet.

TOVÁBB >
Rendet vágott az alkuszok piacán a PSZÁF
2010. május 19.

Öt biztosítási alkuszra egyenként 200 ezer forintos felügyeleti bírságot szabott ki a PSZÁF, egyben felszólította őket, hogy a felelősségbiztosítási szerződések meglétét igazoló kötvényt küldjék meg a felügyeletnek.

TOVÁBB >
Simor: az MNB nem tud lökni a gazdaságon
2010. május 19.

Simor András szerint Magyarország belátható időn belül képes lehet a maastrichti kritériumok teljesítésére, bár jelenleg az ország még azoknak egyáltalán nem tesz eleget. Az MNB elnöke szerint továbbra is szükséges a szigorú költségvetési politika, mivel a magyar gazdaság sérülékenysége a magas adósságszintek miatt csak lassan csökkenhet.

TOVÁBB >
Orbán: lesz új alkotmány
2010. május 19.

Június közepén kerülhetnek a parlament elé az első fontos gazdasági törvényjavaslatok. Megyei kormányhivatalok is lesznek, 2012-re pedig lesz új alkotmány.

TOVÁBB >
A befektetésialap-piac jelenthet megoldást
2010. május 19.

A magyar tőkepiac jövője szempontjából a befektetési alapok és a vagyonkezelés piaca lehet az egyik kitörési lehetőség a bankár konferencián résztvevő tőkepiaci szakemberek szerint, akik abban is egyetértettek, hogy a fejlődésben kulcsszerepe van a szabályozás alakulásának, továbbá a technológiai fejlődésnek.

TOVÁBB >
Matolcsy a devizahitelesek megsegítéséről
2010. május 19.

Matolcsy György kijelölt gazdasági miniszter nem látja szükségesnek a költségvetés pénzbeli szerepvállalását a bajba jutott devizahitelesek megsegítésében, mint mondta, lehet garanciával és lehet az állam hatókörébe tartozó intézmények szervezésével, koordinálásával ebben részt venni.

TOVÁBB >
Nagyot nőtt a szellemiek reálbére
2010. május 18.

Jelentősen nőttek a reálkeresetek, és kisebb mértékben a rendszeres - jutalmak, és a közszolgák keresetkiegészítése nélkül számolt - reálkeresetek is az idei első negyedévben - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A szellemi munkakörben dolgozók rendszeres reálkeresete nőtt nagyobb mértékben, a fizikai dolgozóké szerényebben - vélhetően főként azért, mert az adóváltozások a magasabb keresetűeknél eredményeztek jelentősebb változást.

TOVÁBB >
A válság vállalkozókat termelt
2010. május 18.

A gazdasági válság hatására egyre többen döntenek a saját vállalkozás létrehozása mellett - derül ki egy felmérésből. Sajnos azonban nem biztos, hogy ezek a cégek hosszú életűek lesznek: az Európai Unió adatai szerint hazánkban a legmagasabb a megszűnő vállalkozások aránya.

TOVÁBB >
Emelnék a mérnöki pálya presztízsét
2010. május 18.

Végezzenek naprakész és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő tudású mérnökök, legyen magasabb a pálya társadalmi presztízse, váljanak népszerűbbé a természettudományok – ezeket a célokat fogalmazta meg egy vállalatokból, szervezetekből és felsőoktatási intézményekből alakult szövetség.

TOVÁBB >
Tompítaná a bankok kaszáját Simor
2010. május 18.

A magasan maradó hitelkamatok is erősítették a magyar bankok jövedelmezőségét a válság utáni kilábalás kezdetekor. Emiatt szükség lenne – a vállalati hitelekhez hasonlóan - a jelzáloghitelezésnél egy referenciakamatra – mondta Simor András jegybankelnök a Figyelő és a Bankárképző által közösen szervetett konferencián, kedden.

TOVÁBB >
Csak a jó dolgozó bérét emelik?
2010. május 14.

A cégek felülbírálták a HR-gyakorlataikat, többnyire a válság hatására. A toborzás gyökeresen átalakult: leginkább ajánlás alapján vesznek fel új embert, akit még így is többszörösen „átvilágítanak”. Sokan befagyasztották a béreket, és egyre inkább a teljesítménytől függ a jövedelem. A hiányszakmák viszont nem változtak.

TOVÁBB >
Új vezető a CIB Bankban
2010. május 14.

Plank Gábor tölti be az üzleti területeket irányító Chief Business Officer pozíciót a CIB Bankban május 17-től - közölte a pénzintézet pénteken az MTI-vel.

TOVÁBB >
Csökkent a kőolaj ára
2010. május 14.

Csökkent a kőolaj ára péntek reggel az ázsiai kereskedésben, elsősorban azokra az aggodalmakra, hogy az adóssággondokkal küszködő euróövezetben a lassabb gazdasági növekedés visszafogja az olajkeresletet.

TOVÁBB >
Miként menthetők meg a devizahitelesek?
2010. május 14.

A devizahitelesek megsegítése az elmúlt hetekben a Fidesz kommunikációjának előterébe került. A pontos megoldás, illetve a motiváció részletes ismertetésére még nem került sor, éppen ezért talán érdemes áttekinteni, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, és ezek a megoldások milyen hatást gyakorolhatnak a gazdasági szereplőkre.

TOVÁBB >
2,8 százalékkal nőtt az ipari termelés
2010. május 14.

Az ipari termelés 2,8 százalékkal nőtt 2010 márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

TOVÁBB >
30 forinttal csökken a benzin ára?
2010. május 14.

Matolcsy György azért szüntetné meg a szuperbruttót, mert az egy adó megadóztatása. Ha Matolcsy következetes, és megszünteti az adó megadóztatását a teljes magyar adórendszerben, akkor az például az üzemanyagárak csökkenését is jelentené. Senki ne vegyen mérget arra, hogy ez így is lesz, a szuperbruttó eltörlése maga is százmilliárdokkal rövidítheti meg a költségvetést.

TOVÁBB >
Visszaesett az üdülőingatlanok piaca
2010. május 14.

A klasszikus üdülőkörzetekben az utóbbi két évben jelentősen visszaesett az ingatlanpiac - számol be a Világgazdaság pénteki száma.

TOVÁBB >
Keményen megadóztathatják a multikat
2010. május 14.

A multinacionális cégek keményebb adóztatásra számíthatnak, amennyiben elfogadja a leendő kormány a nemrégen alakult, jobboldalhoz kötődő Századvég Gazdaságkutató Zrt. értékelését. Egyes domináns helyzetű piaci helyzetű cégek is nagyobb szigorban részesülhetnek, de az OTP nem oka a bankok közötti gyenge versenynek, és a Mol benzinárai sem magasak - hangzott el a tájékoztatón.

TOVÁBB >
Hangszerésztől vett a kormány HR-tanulmányt
2010. május 13.

Egy hangszerész végzettségű férfi készítette azt a kormányzati személyügyekkel foglalkozó tanulmányt, amelyet a kormányzás utolsó hónapjaiban vásárolt több mint 11 millió forintért a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) - írja az Origo nevű hírportál.

TOVÁBB >
Matolcsy: új, kedvezményes adó lesz
2010. május 13.

A feketefoglalkoztatásban élen járó szektorokat új, kedvezményes adókulccsal terelné a legális gazdaság irányába a következő kormány – nyilatkozta az fn.hu-nak Matolcsy György. A kijelölt nemzetgazdasági miniszter beszélt a devizahitelesek megsegítéséről, az előttünk álló, megrázó erejű világgazdasági válságról, és megdicsérte Erős Jánost, aki szerinte jó bankár.

TOVÁBB >
Minden ötödik hitelátalakítás kudarc
2010. május 13.

Nagyjából minden ötödik hitelátstrukturálás kudarc – derül ki a jegybank legújabb hitelezési felméréséből. A bankok hitelkínálata visszafogott, a hitelkereslet viszont élénkül a felmérés szerint.

TOVÁBB >
Fel kell számolni a devizahiteleket - interjú Róna Péterrel
2010. május 13.

A napokban teszi közzé Róna Péter a részletes tervét, amelyet a devizahitelesek problémáinak a megoldására ajánl. A közgazdász szerint van kiút, amely nem jelent többletköltséget az állam és az adósok számára. Erről a tervéről beszélt Róna Péter az fn.hu-nak.

TOVÁBB >
Lekaszálja az autósokat a Mol?
2010. május 12.

A versenyhatóság gyanúja szerint a Mol visszaélhetett piaci erőfölényével, és indokolatlanul magasan tartotta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. A GVH korábbi vizsgálatakor már javasolta a cégnek árképzésének átláthatóbbá tételét, amit a Mol nem tett meg.

TOVÁBB >
Magyarországon nem vesztegetett a Daimler
2010. május 12.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vizsgálata nem talált összefonódást vagy vesztegetés gyanúját felvető körülményt a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzésénél - áll a vagyonkezelő közleményében.

TOVÁBB >
Letudtuk a válságot
2010. május 12.

Már a tavalyi utolsó negyedévben véget ért a recesszió, csak nem tudtunk róla – derül ki a legfrissebb, meglepően pozitív KSH-adatokból. A beruházások és a kivitel beindulásával már 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság, így az év egészében a korábbi hajszálnyi növekedés helyett 1-1,5 százalékos GDP-bővülés várható.

TOVÁBB >
Közös teherviselést javasol a Fidesz
2010. május 12.

Megosztott teherviselésre lesz szükség a Fidesz szerint, ha a devizahiteleket forintra váltják át.

TOVÁBB >
Visszaesett a Magyar Telekom profitja
2010. május 12.

A Magyar Telekom Nyrt. nettó eredménye 16,4 milliárd forint volt az első negyedévben, ami 23,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, a társaság bevétele 7,5 százalékkal 147,4 milliárd forintra mérséklődött 2009 azonos időszakához képest. Az elemzők 17,485 milliárd forint nettó profitot vártak.

TOVÁBB >
A Morgan Stanley ellen is vizsgálat indul
2010. május 12.

A Morgan Stanley, az egyik legtekintélyesebb amerikai befektetési bank ellen is vizsgálat folyik esetleges pénzügyi visszaélés miatt - közölte jól értesült forrásokra hivatkozva a szerdai The Wall Street Journal.

TOVÁBB >
Öthavi csúcson az aranyár
2010. május 11.

Az arany ára az európai kereskedésben öt hónapja nem volt ilyen magas. A befektetők az euróövezet gondjai miatt kezdtek a biztonságosnak tartott arany vásárlásába.

TOVÁBB >
Még belefér egy kamatcsökkentés
2010. május 11.

A magyarországi infláció az áprilisi lassulás után az idén még jelentősen csökken, de nem lesz számottevően alacsonyabb az Magyar Nemzeti Bank célszintjénél. Ez akadályozhatja a jegybank további kamatcsökkentéseit - állítják az elemzők.

TOVÁBB >
Inflációban verjük Európát
2010. május 11.

Alig kúszik lefelé az infláció: áprilisban 5,7, az év első négy hónapjában 5,9 százalékos volt a drágulás éves szinten. A recesszió árleszorító hatását az adóemelések jócskán „ellentételezték”, olyannyira, hogy márciusban inflációs adatunk a legmagasabb volt Európában.

TOVÁBB >
Kőkemény megszorítások jönnek Romániában
2010. május 11.

A 25 százalékos bércsökkentés, valamint a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékkal való megkurtítása mellett az idén 1,29 millióra csökkenti a közalkalmazottak számát a román kormány.

TOVÁBB >
Nem fertőznek a görögök?
2010. május 11.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem folytat tárgyalásokat egy Spanyolországnak vagy Portugáliának nyújtandó pénzügyi segélycsomagról - közölte hétfőn John Lipsky, az IMF főigazgató-helyettese.

TOVÁBB >
Mi lesz a forinttal?
2010. május 11.

Több jel is arra mutat, hogy a Fidesz gazdaságpolitikusai az utóbbi időben megszokotthoz képest gyengébb forintot szeretnének tartósan látni. Erre utal a deviza alapon eladósodottak kimentésének és Simor András lemondatásának a szándéka is. A gyengébb forint segítene a munkanélküliség csökkentésében, de a jegybank függetlenségének figyelmen kívül hagyása nem vetne jó fényt az országunkra.

TOVÁBB >
Lehet-e befolyásolni az emberek viselkedését?
2010. május 11.

Tudós vagyok, tehát hiszek abban, hogy a legtöbb természeti jelenség megérthető, megmérhető, előrejelezhető és végső soron befolyásolható. Ezeket az állításokat a legtöbben nem is kérdőjeleznék meg. Mi lenne azonban, ha az előbbi mondatban a természeti jelenségek helyett emberek szerepelnének? Tehát ha úgy szólna, hogy az emberek megérthetőek, előrejezhetőek, végső soron befolyásolhatóak? Nos, ez már meglehetősen ijesztő gondolat!

TOVÁBB >
Összefogott Amerika és Európa a dollárért
2010. május 10.

Közös akciót indít a dollárpiaci likviditás erősítésére az Európai Központi Bank (EKB), az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a brit, a kanadai és a svájci jegybank - közölték hétfőn az intézmények.

TOVÁBB >
Amerikai válságkezelésbe kezdett az EU
2010. május 10.

Az elképesztő mennyiségű, 500 milliárd eurós európai pénzügyi biztonsági csomaghoz hasonlóan nagy jelentőségű, hogy az európai jegybank jelezte: készen áll a bedőlni látszó hitelek megmentésére. A hirtelen jött, és a piacok számára meggyőző intézkedéssorozat középtávon jobb esetben mindenütt megszorításokhoz vezet, rosszabb esetben pedig nem képes megállítani az eurózóna szétesését.

TOVÁBB >
Faragja le adóit
2010. május 7.

A kutatás-fejlesztési tevékenységre többféle adókedvezmény vehető igénybe, ennek ellenére még mindig kevés magyar cég él a törvények adta lehetőséggel. Pedig nem csak a nagyok számára járható ez az út.

TOVÁBB >
A szuperbruttó eltörlése megdobná az idei hiányt
2010. május 7.

A szuperbruttó eltörlése mintegy 420 milliárd forintos többlethiányt jelenthet, ez más gazdasági intézkedésekkel együtt 6 százalékos hiányt eredményezne idén - közölte a kormányszóvivő.

TOVÁBB >
Milyen hitelt érdemes fölvenni?
2010. május 7.

A lakossági forinthitelek kamatai ugyan még valamelyest magasabbak, mint a devizahiteleké, de minden tényezőt együtt vizsgálva, előbbiek már mindenképpen versenyképesek. A banki kódex miatt a forinthitelek kamatkockázata is alacsonyabb, mint korábban volt.

TOVÁBB >
Csúszik a lengyel euróbevezetés
2010. május 6.

A görög válság miatt halasztódik Lengyelország euróövezeti csatlakozása - vélekedett a lengyel jegybank elnökhelyettese csütörtökön.

TOVÁBB >
Matolcsy: Harmadával kell mérsékelni az adóterheket
2010. május 6.

A felálló kormánynak van forgatókönyve egy esetleges új válságra is - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a leendő nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György.

TOVÁBB >
Százmilliós adócsalást lepleztek le
2010. május 6.

Adócsalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást egy baranyai cég vezetői ellen a vám- és pénzügyőrség. A társaság nem tett eleget adófizetési kötelezettségének, így csaknem 120 millió forint adóhiány keletkezett az állami költségvetésben.

TOVÁBB >
Szívbetegséget okoz a munkahelyi stressz
2010. május 6.

A nagy stresszel járó foglalkozások növelhetik a nők kockázatát a szívbetegségekre, sőt úgy tűnik, hogy a fiatalabbaknál nagyobb mértékben, mint az ötven év fölöttieknél - közölték csütörtökön eredményeiket dán kutatók.

TOVÁBB >
Portugáliát fenyegeti a Moody's
2010. május 5.

A leminősítés lehetőségére figyelmeztette Portugáliát a szerdán a Moody's Investor Service.

TOVÁBB >
PM: jobb a vártnál a hiány
2010. május 5.

A vártnak közel a harmada lett áprilisban az államháztartás pénzforgalmi hiánya, 637 milliárd forint a deficit. A PM közlése szerint folyamatos a javulás.

TOVÁBB >
Demján, Csányi, Várszegi a sorrend
2010. május 5.

Csányi Sándor „kereste” a legtöbbet 2009-ben, vagyonával mégsem érte be Demján Sándort – olvasható ki a Napi Gazdaság most megjelent 100 leggazdagabb című kiadványból. Van újonc, aki rögtön a hetedik helyen kezdett, Gyurcsány nincs a listán.

TOVÁBB >
Szélerőművekbe fektet a Google
2010. május 4.

A Google 38,8 millió dollárt (8 milliárd forintot) fektet be két észak-dakotai szélerőműparkba - jelentette be az amerikai internetes óriáscég hétfőn.

TOVÁBB >
500 milliós eurós Leaseplan kötvénykibocsátás
2010. május 4.

A LeasePlan Corporation, hazánk egyik flotta- és járműkezelő vállalatának anyavállalata 500 millió Euró értékben bocsátott ki kötvényeket.

TOVÁBB >
Javult a külkereskedelmi mérleg
2010. május 4.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első két hónapjában 664 millió euró (178 milliárd forint) volt, ami 568 millió euró (138 milliárd forint) javulást jelent a 2009 január-februári 96 millió euró (40 milliárd forint) aktívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

TOVÁBB >
Buffett már látja az alagút végét
2010. május 4.

Warren Buffett már bizakodik az amerikai gazdaság jövőjét illetően. A milliárdos a közelmúltban jelentős pozitív változást érzékelt.

TOVÁBB >
Eladja mindenét Görögország
2010. május 4.

A görög kormány már májusban elindítja privatizációs programját, amelytől 2,5 milliárd euró bevételt remél az idén. Rossz nyelvek szerint még az Akropoliszt is eladják. A megszorítások miatt ismét sztrájkok, tüntetések kezdődtek. Európa türelme kezd elfogyni.

TOVÁBB >
Rekordon az arany ára
2010. május 4.

Újabb rekordot ért el az arany euróban és svájci frankban kifejezett ára. Ennek az oka a biztonságos befektetési eszközként játszott pénzpiaci szerepe.

TOVÁBB >
Emelkedhet az új lakások ára
2010. május 4.

A Budapesten jelenleg kapható új lakások várhatóan 2010 végéig elkelnek, ezt követően pedig érzékelhető lakáshiány várható 2011-ben - jelzi egy felmérés.

TOVÁBB >
Hazánk a régiós autópiac legnagyobb vesztese
2010. május 3.

Ötvenöt százalékkal csökkent az új autók száma az idei első negyedévben.

TOVÁBB >
Meváltoztatta a cégvezetőket a válság
2010. május 3.

A Ipsos Zrt. felmérése szerint a megkérdezett cégvezetők, mintegy 60 százaléka a törvényhozástól, a szabályozói környezet átalakulásától vár segítséget a válság miatt.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011