Gazdasági hírek
Aláírásgyűjtés a szabad vasárnapért
2010. március 31.

Magyarországon - az unió több tagállamához hasonlóan - aláírásgyűjtés indul a közeljövőben a szabad vasárnapért - mondta el a Népszavának Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

TOVÁBB >
Visszájára fordulhatnak az uniós pályázati pénzek?
2010. március 31.

Akár az uniós fejlesztési célokkal ellentétes törekvések is megvalósulhatnak a lehívott pályázati pénzekből – legalábbis ez derül ki az ELTE Társadalomtudományi Kar és a Soteria Alapítvány kutatásából.

TOVÁBB >
Az átlagnál több EU-s pénzt kaptunk
2010. március 31.

A hétéves költségvetési időszak első három éve alatt 93 milliárd eurót, a rendelkezésre álló EU-finanszírozás 27 százalékát ítélték oda az Európai Unió 27 tagországának. Magyarország jobban áll az uniós átlagnál.

TOVÁBB >
456 millió euró többlet a IV. negyedévi folyó fizetési mérlegben
2010. március 31.

A tavalyi negyedik negyedévben 456 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg, és a korábbi adatok korrekciója után a múlt év összesített adata 186 milliós szufficitet mutat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

TOVÁBB >
Sokan rejtik el értékeiket banki trezorokban
2010. március 30.

A nagyobb méretű banki trezorokhoz csak "kihalásos" alapon lehet hozzájutni - derült ki több fővárosi bankfiók megkérdezése után, olvasható az fn.hu Pénzblogján.

TOVÁBB >
Tizenhat éves csúcson a munkanélküliség
2010. március 29.

Tizenhat éves csúcsra, 11,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta 2009 decembere és 2010 februárja között - közölte a KSH hétfőn. Az elemzőket meglepték az adatok, a következő hónapokban további emelkedésre számítanak.

TOVÁBB >
Ab: nincs jelzálogjoga az építési vállalkozónak
2010. március 29.

Alkotmányellenes, hogy az építési vállalkozó a megrendelő ingatlanjára jelzálogjogot jegyeztethet be - közölte az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.

TOVÁBB >
Luxus a rendes állás
2010. március 24.

A kilencvenes évek közepéhez viszonyítva másfélszeresére nőtt Németországban a nem hagyományos munkaviszonyban dolgozók száma – közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Hasonló átrendeződést a legtöbb nyugat-európai ország átélt - írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Még nincs vége a válságnak?
2010. március 24.

Még hosszú út áll a munkaerőpiac előtt a válságot megelőző szintekhez való visszatérésig, és a gazdasági fellendülés még nem tükröződik az álláskínálatban - írja a szerdai Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Mindenhol hódít az étkezési jegy
2010. március 23.

Az étkezési jegy nemcsak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a közép-európai országok többségében is – áll egy friss felmérésben. A környező országokban alkalmazott juttatási rendszerek több pontban is hasonlítanak a hazaihoz, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek nekünk teljesen ismeretlennek tűnhetnek.

TOVÁBB >
Kopint-Tárki: idén már nő a GDP
2010. március 23.

A korábbi stagnálás helyett 2010-re 0,8 százalékos GDP növekedést prognosztizál a Kopint-Tárki, jövőre a gazdasági növekedés 3,0 százalékra gyorsul, miközben az éves infláció az idén 4,2 százalék, jövőre 3,2 százalék lesz - hangzott el a kutatóintézet keddi tájékoztatóján.

TOVÁBB >
Milliomos lehet a kartell feljelentője
2010. március 23.

Akár 50 millió forint díjat is megítélhet a versenytanács annak, aki nélkülözhetetlennek minősülő írásos bizonyítékot szolgáltat a kartellező cégek ellen.

TOVÁBB >
Minden érzékszervre ható üzlet nyílt
2010. március 23.

A Mood Media készítette az első hazai multiszenzoriális reklámmegoldást. A projekt keretében a fogyasztók összes érzékszervét célba vették.

TOVÁBB >
5,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelem januárban
2010. március 23.

A kiskereskedelmi forgalom – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2010 januárjában 5,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2010 januárjában a kiskereskedelmi eladások 0,6 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest.

TOVÁBB >
Demján áll nyerésre Orbánnal szemben
2010. március 23.

Szólnak érvek az euróövezeti csatlakozás elnyújtása és a közös valuta gyors bevezetése mellett is, de abban meglepően egységesek a hazai közgazdászok, hogy belátható időn belül nem fizetünk euróval Magyarországon. Ha úgy tetszik, Demján Sándornak áll a zászló Orbán Viktorral szemben.

TOVÁBB >
Idén stagnál, jövőre nő a GDP
2010. március 22.

Az idén stagnál, jövőre 3,1 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP) - áll az Ecostat hétfőn ismertetett új konjunktúrajelentésében.

TOVÁBB >
Keresik a külgazdasági szakembereket
2010. március 22.

Az exportáló kis- és középvállalkozások esetén a tőkehiánynál és a szűkös állami támogatásnál is nagyobb problémát okoz a menedzsmentismeretek, és a külkereskedelemmel foglalkozó alkalmazottak hiánya - hangzott el a Magyar Külgazdasági Szövetség Konferenciáján hétfőn Budapesten.

TOVÁBB >
Olcsóbban adjuk a munkánkat
2010. március 20.

Csökkentek az álláskeresők fizetési igényei: míg egy éve 171 ezer forintra rúgott az elvárt bérek átlaga, 2010-ben 166 700 forintra esett vissza - derül ki a Workania.hu legújabb kutatásából.

TOVÁBB >
Könnyen lenyomozhat a HR-es
2010. március 20.

Sok cég a válság ellenére sem függesztette fel az új munkatársak toborzását, bár a trendek megváltoztak: leginkább minőségi cseréket terveznek. A HR-esek egyre fontosabbnak tartják azt is, hogy leellenőrizzék a leendő munkatársakat. Akár még „kémkedni” is kezdhetnek a cél érdekében.

TOVÁBB >
Megint élre törhet a magyar gazdaság
2010. március 19.

Középtávon a forint jó teljesítményére, a jövő év végéig 250 forintos euró árfolyamra számítanak londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint Magyarország a térségi társállamok előtt léphet be az euróövezetbe. A magyar gazdaság növekedési kilátásairól ugyanakkor eltérnek az új prognózisok.

TOVÁBB >
Hamarosan elkészül a Malév konszolidációs terve
2010. március 19.

Az immár többségi állami tulajdonban lévő Malév konszolidációs tervét várhatóan hamarosan benyújtja az EU-nak a magyar kormány, a cég új igazgatósága pedig ezekben a napokban tekinti át a légitársaság pénzügyi helyzetét.

TOVÁBB >
Tényleg több lett a pénztárcánkban
2010. március 19.

A reálkereset januárban 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a fogyasztóiár-index 6,4 százalékos növekedése mellett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

TOVÁBB >
Kornai: tűrhetetetlen a gazdaságpolitikai populizmus
2010. március 18.

A Költségvetési Tanácsnak kötelessége föllépni a gazdaságpolitikai populizmus ellen, de nem szabad értékválasztáson alapuló gazdaságpolitikai kérdésekben állást foglalnia – vélte Kornai János.

TOVÁBB >
A PM-nek bejött a szigor
2010. március 18.

Elégedett a Pénzügyminisztérium a kincstárnoki rendszer működésével; a kincstárnokok tevékenysége sokban hozzájárult ahhoz, hogy 2009-ben és az idei év első két hónapjában a kormány tartani tudta a szigorú kiadási limiteket - írja a Napi Gazdaság a csütörtöki számában a Pénzügyminisztériumra hivatkozva.

TOVÁBB >
Terror a munkahelyen: megszoksz vagy megszöksz?
2010. március 18.

Az álommunkahelyből könnyen rémálom lehet: ha valaki képtelen beilleszkedni, vagy hiába próbál megfelelni a régi kollégák elvárásainak, akkor nagyon könnyen „kicsinálhatják” a többiek. A légkör azonban akkor válhat visszavonhatatlanul pokolivá, ha az új dolgozó nem veszi fel a kesztyűt. A maradandó károsodásokért viszont beperelhetjük a céget.

TOVÁBB >
Összeáll Budapesten az MTelekom és a Cisco
2010. március 17.

Közel 100 millió forint beruházással innovációs központot hoz létre Budapesten a Magyar Telekom és a Cisco Systems vállalat - írja a Napi Gazdaság és a Világgazdaság a szerdai lapszámában.

TOVÁBB >
Munkahelyeket mentenek a kistérségekben
2010. március 17.

Ingyenes konferenciával készítik fel a gazdasági stagnálásra a munkaadókat a vidéki városokban.

TOVÁBB >
Az export húzta az ipari termelést januárban
2010. március 17.

Az exportértékesítés felfutás húzta januárban az ipari termelést, amely éves összehasonlításban 3,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett részletes adataiból.

TOVÁBB >
Vége a cégautókultusznak?
2010. március 17.

Nagyon sok vállalat már korábban visszavett a céges autók osztogatásában és használatukat is drasztikusan visszafogta. A válsághoz most még a magas üzemanyag árak is társultak.

TOVÁBB >
Alkotmánybírósághoz fordulnak a biztosítók
2010. március 16.

Rendkívül hátrányos az autósok számára a gfb-törvény áprilisban életbe lépő kiegészítése. Ezen a februári módosítás sem változtat - állítja a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

TOVÁBB >
A nyugdíjasok lekörözték a pályakezdőket
2010. március 16.

Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll egy friss elemzésben.

TOVÁBB >
Tart még az olcsó pénz kora
2010. március 16.

Az amerikai jegybank (Fed) szerdán nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

TOVÁBB >
Döntsük be az eurót!
2010. március 16.

Még hatalmas pénzügyi erővel sem egyszerű vállalkozás megtámadni egy olyan devizát, mint az euró. A gyanú szerint a legnagyobb amerikai hedge fundok képviselői megpróbálták.

TOVÁBB >
Soros kontra font
2010. március 16.

Soros György spekulációitól még a legnagyobb jegybankok, a legfontosabb kormányzatok is félnek, mint a tűztől, ő ugyanis a főszereplője a mindmáig legsikeresebb nagydeviza-bedöntésnek. Az áldozat az angol font volt. Mi is történt 1992 szeptemberében?

TOVÁBB >
Elégtelent kap London az EU-tól
2010. március 16.

Elégtelennek fogja minősíteni az EU a hatalmas brit államháztartási hány csökkentésére tervezett kormányzati erőfeszítéseket egy jelentéstervezet szerint, amely kiszivárgott a brit sajtóhoz.

TOVÁBB >
Útkeresésre kényszerül a HR
2010. március 14.

A HR-nek új kihívásokkal kell szembenéznie a válságot követő időszakban. Az utóbbi időben a termelékenység növelése és a vezetőfejlesztés vált a legfontosabb kérdéssé. A humánszakemberek legnagyobb szívfájdalma az, hogy nem tekint rájuk a felső vezető stratégiai partnerként. Ennek az lehet az oka, hogy az önnön eredményeik mérése nem az erősségük.

TOVÁBB >
Korrupt az egész világ?
2010. március 12.

A hazai gazdasági élet szereplői – legyen szó vezetőkről vagy alkalmazottakról – vajon mennyiben tudják elkerülni a korrupciót? A versenyképesség, a hosszú távú működés érdekében tett vagy elutasított tisztességtelen ajánlatok döntően befolyásolhatják a cégek jövőképét? - erre keresi a választ egy kutatás.

TOVÁBB >
Még nem értük el a mélypontot – interjú a PSZÁF elnökével
2010. március 12.

Már csökken a bedőlő ingatlanhitelek száma, de a válság mélypontját még nem értük el – mondta az fn.hu-nak adott interjújában Farkas Ádám. A PSZÁF elnöke szólt az intézmény és a rendőrség együttműködéséről a Capital Partners ügyében, és úgy vélte, a felügyelet is részben felelős lehet azért, hogy a válság ilyen súlyos. Interjúnkból megtudhatja, hogy milyen befektetési ajánlatoktól érdemes óvakodni.

TOVÁBB >
Gyakorlati tudás egy nap alatt
2010. március 11.

Tovább kellene bővülnie a vezetői szerepkörnek, szükség lenne a kommunikációs tréningek és az értékesítők továbbképzésének rendszeresítésére – legalábbis ilyen irányú készségfejlesztő programokat támogat a munkáltatók többsége egy közelmúltban készült felmérés szerint.

TOVÁBB >
Magasabb lesz az infláció
2010. március 11.

A GDP korábbi 0,3 százalékos visszaesése helyett 0,2 százalékot vár az idei évre a Pénzügyminisztérium (PM), miközben az éves infláció 4,3 százalék lesz a korábban jelzett 4,1 százalékkal szemben - ismertette a tárca új makrogazdasági prognózisát Katona Tamás államtitkár.

TOVÁBB >
Kevés cégen segített az új csődtörvény
2010. március 11.

Az új csődtörvény nem szorította vissza a felszámolások számát: a jogszabály tavaly szeptemberi megszületése óta csupán 42 vállalat próbálta működését reorganizálni a csődvédelem keretein belül, míg a felszámolások száma továbbra is magas, havonta több mint 1200 - közölte a Dun and Bradstreet (D and B) üzleti információszolgáltató Kft.

TOVÁBB >
Fuldokolnak a családi vállalkozások
2010. március 11.

Utolsó tartalékaikat is felélték azok a családi vállalkozások, amelyek még talpon vannak. Az új kormánytól nem könyöradományt várnak, hanem hogy teljesíthető feltételeket szabjon a legkisebb vállalkozások számára, kiszabadítva őket a túlzott elvonások, a bürokrácia és a büntetések szorításából, hangzott el az IPOSZ szerdai sajtónapi ünnepségén.

TOVÁBB >
Szinte minden rosszért az MNB a felelős
2010. március 10.

Magyarország bajaiért leginkább az elmúlt 15 év monetáris politikája a felelős, és az államadósság törlesztését is abba kéne már hagynunk. Nem anarchisták között jártunk, hanem a Magyar Közgazdasági Társaság renegát tagozatának vitadélutánján, ahol számok és komoly érvek is elhangzottak.

TOVÁBB >
A tíz legnívósabb cégből nyolc Magyarországon is jelen van
2010. március 10.

Az amerikai Fortune magazinnak a világ tíz legkiválóbb minőséget nyújtó vállalatáról évente összeállított listáján nyolcnak Magyarországon is van érdekeltsége - közölte a Young and Partners kommunikációs cég.

TOVÁBB >
Rekordszinten az amerikai hiány
2010. március 10.

Az amerikai költségvetés rekord deficittel, 220,91 milliárd dollárral zárta a februárt - közölte az amerikai pénzügyminisztérium szerdán.

TOVÁBB >
A cégek tizedénél lesz állás
2010. március 9.

A magyar cégek közel háromnegyede nem tervez semmilyen változtatást a dolgozóinak létszámában. Ugyan az elbocsátásra készülők száma jelentősen csökkent, ám a vállalatoknak csak a tizede tervez munkaerő-felvételt a következő negyedévben – áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Kína átalakítja befektetéseit
2010. március 9.

Kína óvatos lépéseket tesz abba az irányba, hogy devizatartalékának a jelenleginél nagyobb részét fektesse aranyba és bővíti a nemzeti valutájában történő kereskedést - közölte Ji Kang (Yi Gang), a kínai jegybank helyettes vezetője keddi tájékoztatóján.

TOVÁBB >
Fitch: a feltörekvők kilátásai lényegesen jobbak
2010. március 9.

A piaci szereplők most már számottevően kedvezőbben ítélik meg a felzárkózó országcsoport gazdasági kilátásait, mint a magasabb besorolású gazdaságokét - állapította meg David Riley vezérigazgató a Fitch Ratings kedden Londonban rendezett éves helyzetértékelő konferenciáján.

TOVÁBB >
Járai: öt-hat év múlva lehet eurónk
2010. március 9.

Járai Zsigmond szerint Magyarország még éretlen az euróra, reálisan számolva azt 2015-2016-ban lehet bevezetni.

TOVÁBB >
Tízmilliárd forintot követelhet vissza az EU
2010. március 9.

Tízmilliárd forint támogatási pénzt akar megvonni az Európai Bizottság Magyarországtól, mert állítása szerint olyan összeg után is kért támogatást, ami tiltott – írja a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
IMF: készülhetünk a következő válságra
2010. március 9.

A világnak fel kell készülnie egy következő válságra, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy a világgazdaság kezd kilábalni a recesszióból - jelentette ki Dominique Strauss-Kahn.

TOVÁBB >
Járai nekiment a bankoknak
2010. március 9.

Keményen bírálta a magyar pénzintézeteket a volt jegybankelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének fórumán. Járai Zsigmond arról is beszélt, hogy fiskális diktatúrára lesz szükség, és az új kormánynak azonnal új költségvetést kell készítenie. Okulva több fideszes politikus balul elsült nyilatkozatából Járai Zsigmond a felszólalásában közölte, hogy csak a saját véleményét mondja.

TOVÁBB >
Összefogtak a munkahelyekért
2010. március 9.

Új munkahelyek teremtése, a foglalkoztatási szint növelése, a képzések vállalati igényekhez való igazítása a legfőbb céljai egy alakuló kistérségi összefogásnak. Állásbörzéket szerveznek, felveszik a kapcsolatot a cégekkel, felmérik a munkaerőpiac helyi sajátosságait, sőt példát akarnak mutatni a regionális és a nemzeti szintű foglalkoztatáspolitikának is.

TOVÁBB >
Tükröm, tükröm… - hol áll most Magyarország?
2010. március 8.

A válság, bár még nem ért véget, máris átrendezte a világ pénzügyi és geopolitikai erőviszonyait. Hol áll most Magyarország és mekkora a mozgástere? Erre a kérdésre készül választ adni a Central European University (CEU) konferenciája.

TOVÁBB >
Vértes: átrendezhetik az uniós költségvetést
2010. március 8.

A makrogazdasági környezet és az EU 2020 stratégia, költségvetésének átstrukturálására késztetheti az Európai Uniót, így létrejöhet egy szakpolitikák által vezérelt uniós büdzsé, több saját forrással - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az "EU 2020 Stratégia" című nemzetközi konferencián.

TOVÁBB >
9 jel, hogy nem fog fizetni a vevője
2010. március 8.

Vannak árulkodó jelei annak, ha egy cég feltehetően nem szándékozik kifizetni a számláját. Minél hamarabb tudatosul a szállítóban, hogy mire készülhet a vevője, annál nagyobb valószínűséggel tudja kikényszeríteni a fizetést. De melyek ezek a jelek? Az fn.hu csokorba gyűjtötte.

TOVÁBB >
Közösen kezelnék Európa adósságát
2010. március 5.

Közös adósságkezelő központ felállítását javasolja az euróövezet tagországainak a belga kormányfő. A pénzügyminiszterek felügyelete alatt álló intézmény egységes kamatozású állampapírokat bocsátana ki.

TOVÁBB >
381,9 milliárd a hiány
2010. március 5.
TOVÁBB >
Csak a jó vezető kaphat prémiumot
2010. március 4.

Európában a felső vezetőket egyre inkább a teljesítményük alapján díjazzák a vállalatok. Nemcsak a bónuszt állapítják meg ez alapján, hanem sok helyen juttatásként a cég részvényeiből kapnak. Így a saját, személyes érdekük is, hogy „fusson a szekér”.

TOVÁBB >
Hadat üzennek a hitelminősítőknek
2010. március 3.

Megtörnék a nagy nemzetközi hitelminősítők dominanciáját az euróövezet kormányai. Formálódó tervük szerint az Európai Központi Bankban (EKB) országkockázati elemző és osztályozó részleget állítanak fel - írta szerdán a Handelsblatt.

TOVÁBB >
Hatvan év óta először csökkent a németek bére
2010. március 3.

Németországban tavaly első ízben csökkentek a bruttó keresetek a szövetségi köztársaság 1949-es megalakulása óta. A csökkenés oka a válság volt.

TOVÁBB >
A repülőjegyet is téríti a munkaadó
2010. március 1.

Májustól az Európai Gazdasági Térség országaiban lakóknak is jár a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, sőt akik hetente egyszer repülővel utaznak haza, azok legfeljebb havi 30 ezer forintos költségtérítésre jogosultak.

TOVÁBB >
11 százalékos a munkanélküliség hazánkban
2010. március 1.

Az Európai Unióban stagnál, Magyarországon emelkedett a munkanélküliség aránya - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. A Fidesz szerint ez is a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját bizonyítja.

TOVÁBB >
A cégek fele alkalmazna anyákat
2010. március 1.

A rugalmas munkakörülmények kialakításával a munkába visszatérő anyák és a vállalatok is nyerhetnek. Világszerte a vállalatvezetők 44 százaléka számol azzal, hogy az elkövetkező két évben az eddiginél több anyát foglalkoztat részmunkaidőben – áll egy tanulmányban.

TOVÁBB >
Hétfőtől átírták a hitelezés szabályait
2010. március 1.

Március elsején, hétfőn lép hatályba a hitelezés feltételein szigorító kormányrendelet egy része. Devizaalapú kölcsön felvételéhez nagyobb önerő kell, mint forintalapúhoz.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011