Gazdasági hírek
Bevonják a vállalkozásokat a közfoglalkoztatásba
2010. november 30.

Az új közfoglalkoztatási rendszer keretében azok a vállalkozások, amelyek bármilyen címen hátrányos helyzetű munkanélkülit szeretnének foglalkoztatni, nyolc hónapon át a bruttó bér és járulékok akár 70 százalékát is megkaphatják támogatásként, cserébe pedig négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettségük van - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten kormányszóvivői tájékoztatón.

TOVÁBB >
Váratlan gazdasági növekedés Lengyelországban
2010. november 30.

Jórészt a belső kereslet élénkülésének köszönhetően a vártnál nagyobb növekedést mutatott a lengyel gazdaság a harmadik negyedévben.

TOVÁBB >
A magyar válságadót kritizálja az FT
2010. november 30.

A magyar bankrendszerre kivetett különadók a magyar gazdasági kilábalás hátráltatásának kockázatával járnak - írta kedden a Financial Times.

TOVÁBB >
Normális a reálhozam megadóztatása
2010. november 30.

Bár többekben fölháborodást váltott ki, mégis az a normális, hogy az állami rendszerbe lépőknek személyi jövedelemadót kell fizetni a magánpénztári reálhozam után.

TOVÁBB >
Nyugdíj: ha nem így, akkor hogyan?
2010. november 29.

Az őszödi beszéd óta tartani kell a legemlékezetesebb választási ígéreteket, és a globális pénzügyi bizalmatlanságot csak a hiánycél kőbe vésésével lehet ellensúlyozni – ez a kormány politikájának két, nehezen megkérdőjelezhető horgonya. A képleten hatalmas lyuk tátong, ezt tömik ki az ágazati különadók és a magánnyugdíjpénztárak felszámolása. Akiknek ez nem tetszik, lassan megmondhatnák: ha nem így, akkor hogyan?

TOVÁBB >
Növekedést jósol Magyarországnak Brüsszel
2010. november 29.

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett őszi előrejelzése szerint az unióban folytatódik a gazdaságélénkülés, de az egyes tagállamokban várhatóan továbbra is egyenetlen marad a fejlődés.

TOVÁBB >
Bokros: maradjunk a magánnyugdíjpénztárban
2010. november 29.

A magánnyugdíjpénztárakban maradásra buzdítja a tagokat nyolc közgazdász, közöttük Bokros Lajos, közös nyilatkozatukban.

TOVÁBB >
Megemelték a kamatot
2010. november 29.

Szigorított a Monetáris Tanács, 25 bázisponttal megemelték az alapkamatot. A forint ennek ellenére érdemben gyengült. A piac megértő a jegybank döntésével szemben, és csakúgy, mint a monetáris tanács, további kamatemelést jövendöl. Mindez rontja a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

TOVÁBB >
10,9 százalékos a munkanélküliség
2010. november 26.

Nem változott a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az augusztus-októberi időszakban is 10,9 százalék volt, csak úgy, mint az előző három hónapban. 2009 azonos időszakához képest azonban csaknem 6 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma.

TOVÁBB >
Külön egyeteme lesz a közszolgáknak
2010. november 26.

Tárgyalások folynak egy úgynevezett közszolgálati egyetem létrehozásáról - közölte Navracsics Tibor a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

TOVÁBB >
Divatba jött a cseremunka
2010. november 26.

Az idegenforgalom és a vendéglátás területén működő számos cég vállalja fel, hogy telente külföldön biztosít munkát azon dolgozóinak, akiknek télen, a szezon után képtelenek lennének munkát adni, ám jó munkaerő lévén nem szeretnék őket elveszíteni - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Így igazodjon el a hitelek útvesztőjében
2010. november 26.

Pénzügyi szolgáltató hálózatot hozott létre az Ipartestületek Országos Szövetsége azért, hogy segítse a kkv-kat eligazodni a meglévő hitel- és befektetési kínálatban. A szolgáltatás piaci alapon működik, ám annál kedvezőbb áron, és nemcsak a szövetség tagjai, hanem bármely vállalkozó igénybe veheti majd. Az igényfelmérés már december elején elkezdődik.

TOVÁBB >
Bünteti a piac Magyarországot
2010. november 26.

Érdemben gyengült a forint és a tőzsdeindex: a FigyelőNetnek nyilatkozó szakértő szerint a nyugdíjügy nyomán a befektetők csökkentik portfóliójuk magyarországi kitettségét, és ennek a tanúi lehetünk most. Közben Európában sem fényes a gazdasági helyzet, Portugália például elavult megszorításokra kényszerül, de lehet, hogy hiába.

TOVÁBB >
Leminősítik Magyarországot a nyugdíjtervek miatt
2010. november 26.

A Fitch Ratings az idei év végéig leminősítheti Magyarországot, mert úgy ítéli meg, hogy a kormány nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terve negatív hatással lehet a költségvetés fenntarthatóságára.

TOVÁBB >
Rekordon a piaci bizalom csökkenése
2010. november 26.

Soha nem látott szintre emelkedett a pénteki londoni kereskedés végére az ír, a spanyol és a portugál államadósság-törlesztési kockázat biztosítási díjszabása (CDS), a három leggyengébb pénzügyi helyzetű euróövezeti tagállam költségvetési és adóssághelyzetével kapcsolatos befektetői aggodalmak újbóli erősödése miatt. A negatív piaci hangulatban meredeken emelkedtek Magyarország CDS-árazásai is a pénteki kereskedés végére.

TOVÁBB >
Újra 3 év lesz a gyes
2010. november 25.

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Dolgozni viszont csak részmunkaidőben lehet majd gyes mellett.

TOVÁBB >
Nem kótyavetyélik el az MVM-et
2010. november 25.

Zöld adórendszert, egyszerűsödő engedélyeztetési eljárásokat és pályázatokat, bővülő forrásokat és nagyobb állami szerepvállalást valósít meg a kormány az energetikában - nyilatkozta Bencsik János, a klíma- és energiapolitikai államtitkárság vezetője a Napi Gazdaságnak.

TOVÁBB >
Nincs szükség sms-bejelentésre?
2010. november 25.

Mégsem lehetne december elsejétől SMS-ben adatot bejelenteni, ha az Országgyűlés elfogadja a fideszes Koszorús Lászlónak az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítására csütörtökön benyújtott javaslatát.

TOVÁBB >
Malév: vége az orosz-magyar kapcsolatnak
2010. november 25.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos moszkvai tárgyalásain abban állapodott meg orosz partnereivel, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját.

TOVÁBB >
Orbán újabb merész lépése
2010. november 25.

Az Orbán-kormány számára kulcskérdés, hogy a gazdaság 4-5 százalékkal bővüljön, ez pedig a mostani kamatszint mellett nem lehetséges – véli Várhegyi Éva közgazdász, aki szerint ezért van szükség a monetáris tanács kormánypárti elfoglalására. Sarkadi Szabó Kornél szerint az újabb kamatvágásokat a világgazdasági trendforduló és kedvezőtlen esetben Oroszország akadályozhatja.

TOVÁBB >
Elemzők szerint a bizonytalanságot fokozza a kormány
2010. november 25.

Pénzügyi szakemberek szerint "brutális" és kockázatos a kormány magán-nyugdíjpénztári döntése.

TOVÁBB >
A különadók gátolják a munkahelyteremtést
2010. november 23.

A különadók miatt a vártnál lassabban nőnek a beruházások, ezért a kormány által számított 400 ezerrel szemben a jegybank elemzése szerint csak 100 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma 2014-ig - mondta Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke.

TOVÁBB >
Nem ad el ingatlanokat a főváros
2010. november 23.

Nincs szükség újabb Balettintézet-torzókra, így egyelőre nem kerülnek a fővárosi közgyűlés elé lényegesebb ingatlaneladási tranzakciók - mondta a Napi Gazdaságnak Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

TOVÁBB >
Nagy harcra számítanak a munkaadók
2010. november 22.

Nehéz bértárgyalások elé néz a munkaadói oldal, ugyanakkor készek a megállapodásra - mondta a munkáltatók képviselője. A kormány 4,5 százalékos minimálbér-emelési ajánlatát a munkaadók elfogadnák, ám a munkavállalók ezt keveslik.

TOVÁBB >
Jövőre többet érhet a cafetéria
2010. november 22.

Bár vannak még bizonytalan pontok a béren kívüli juttatások jövő évi szabályozásával kapcsolatban, az már most látszik, hogy a cafetéria kedvezőbb lesz a vállalatok számára – derül ki egy felmérésből.

TOVÁBB >
A HVG eladását fontolgatják
2010. november 22.

Elképzelhető, hogy értékesíti magyarországi érdekeltségeit is a Pannon Lapok Társasága és a HVG tulajdonosa a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) - értesült a Marketing&Média online.

TOVÁBB >
Magánszemélyek lakóhelyét is megtudhatjuk a cégjegyzékből
2010. november 22.

A cégiratok teljes körű nyilvánosságát biztosítja, így az abban szereplő magánszemélyek - általában a tulajdonosok - lakóhelyét is újra megismerhetővé teszi a cégeljárási törvény módosítása - a tervezet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható.

TOVÁBB >
Jaksity – Küllői: a mutyi túl erős
2010. november 22.

Állandó katasztrófában élünk, mutyi van, de szofisztikálódik, és ideje lenne végre felébredni. Páros interjúnkban az üzleti élettől hátrébb lépett két mecénás, Jaksity György és Küllői Péter vall adakozásról, adománygyűjtésről és ennek kultúrájáról, hiteltelen alapítványokról és arról, mennyibe kerülhet az adománygyűjtés. Alább az interjú első része.

TOVÁBB >
Jön a jövő újságja
2010. november 22.

Karácsony táján „jelenik” meg először az első, kifejezetten iPadra írt „sajtótermék” a The Daily. A kiadók szerint a nyomtatott újságok utáni világ első hírnöke.

TOVÁBB >
Nemzeti Külgazdasági Hivatal alakul
2010. november 21.

A kormány létrehozza a Nemzeti Külgazdasági Hivatalt, amellyel a kabinet többek között a kis- és középvállalkozások (kkv-k) külgazdasági törekvéseit és a külföldiek magyarországi befektetéseit kívánja előmozdítani.

TOVÁBB >
Válságadóval együtt is hasít az OTP
2010. november 19.

Több mint 100 milliárd forintos profittal zárta az első háromnegyed évet a válságadóval együtt az OTP. A legnagyobb hazai bank a vártnál jobb gazdálkodási adatokat közölt a harmadik negyedévről, és a gazdaság beindulására számít: középtávon akár 5 százalékos GDP-növekedés is elérhető szerintük.

TOVÁBB >
Igazságtalan az iparűzési adó
2010. november 19.

Sok sebből vérzik az iparűzési adó mostani rendszere, aránytalan a finanszírozás: számos esetben nem azok viselik a terheket, akik az adóból részesülnek – mondta a FigyelőNetnek Bóka István fideszes képviselő, Balatonfüred polgármestere. A politikus, akinek törvénymódosító javaslata nyomán megrendült Törökbálint gazdálkodása, megoldást ígér a város gondjaira. Viláminterjú.

TOVÁBB >
Számítógép nélkül is van e-számla
2010. november 19.

Egyik vállalkozó számára sem elérhetetlen ma már, hogy elektronikusan számlázzon, függetlenül attól, hogy milyen az informatikai háttérre. Sőt, akinek nincs számítógépe, annak sem kell nemet mondania egy üzletre csak azért, mert elektronikus számlát kér tőle a vevő.

TOVÁBB >
Orbánhoz fordulnak a bankárok
2010. november 19.

Az fn.hu információi szerint a Magyar Bankszövetség már elküldte Orbán Viktor miniszterelnöknek azt a levelet, amelyben a megdöbbent szektor átfogó gazdaságpolitikai eszmecserét kér a kormányzattól. Mint írták: a rövid távú és kérdéses eredményű eszközök helyett ideje lenne megtalálni a célravezetőbb eszközöket!

TOVÁBB >
S&P: Magyarország bukott angyallá válhat
2010. november 19.

Továbbra is Magyarország a "bukott angyallá" válástól - vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől - veszélyeztetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a Standard & Poor's által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között - áll a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének Londonban kiadott havi összesítésében.

TOVÁBB >
A kkv-k segíthetnek a romakérdés megoldásában
2010. november 18.

A kis- és középvállalkozások jelentős szerepet játszhatnak a romák foglalkoztatottságának javításában, valamint az önfoglalkoztatás és vállalkozások indításának elősegítésében - véli Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

TOVÁBB >
Róna Péter: nem lesz magyar euró
2010. november 18.

A soros magyar elnökség kihívásairól és a közös valuta kilátástalan jövőjéről beszélt Róna Péter közgazdász az MTV Az Este című műsorában.

TOVÁBB >
Rosszkor van karácsony
2010. november 18.

A kormány adóbíróság fölállítását és a vállalkozásoknak kedvezőbb áfaszabályok bevezetését fontolgatja, ám mindez még a jövő zenéje – derült ki szerdán a KPMG adókonferenciáján. Szép nevet kap a megújulási kártya, a karácsonyt pedig el kell napolni, vagy „le kell papírozni”a jutalmakat.

TOVÁBB >
Bokros ekézte a büdzsét
2010. november 18.

Kövér és buta államról, cinikus adórendszerről és argentin modellről beszélt a költségvetési törvényjavaslat általános vitáján Bokros Lajos.

TOVÁBB >
Nő a munkaerő-kölcsönzés
2010. november 17.

Húsz százalékkal bővülhet jövőre a munkaerő-kölcsönzés most 130 milliárd forintosra tehető piaca – mondta a Világgazdaságnak Homonnay Géza, a piac második legnagyobb szereplője, a magyar tulajdonú Pannon-Work Zrt. igazgatóságának elnöke.

TOVÁBB >
Kész embereket várnak a cégek
2010. november 17.

A HR-szakemberek kétharmada véli úgy, hogy az egyetem befejezése után azonnal hasznosítható tudással kell rendelkezniük a frissdiplomásoknak. A toborzók ötöde tartja fontosnak a diploma érdemjegyét - áll egy friss felmérésben.

TOVÁBB >
Tényleg egy éve van Magyarországnak?
2010. november 17.

Ügyes politikai kommunikáció, az új hatalmi rend konszolidálásának első mondata, a sokaknak fájó nagy változtatások beharangozása – íme néhány lehetőség Orbán Viktor egy fontos mondatának értelmezésére.

TOVÁBB >
A munkavállalók magasabb minimálbért kérnek
2010. november 17.

A kormány által javasolt 4,5 százalékos minimálbér-növelés nem biztosítja a reálkereset emelkedését, ha a 3,5 százalékra várt inflációt és a 0,5 százalékos járuléknövekedést is figyelembe vesszük - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

TOVÁBB >
Lenullázzák Törökbálintot
2010. november 17.

Jövőre csaknem 2,5 milliárd forint bevételtől esik el Törökbálint önkormányzata, miután a távközlési cégek másként fizetnek majd iparűzési adót. A város példátlan sokkterápiára kényszerülhet, hacsak a nemzeti együttműködés nem oldja meg a gondot: a polgármester és az adóváltozás előterjesztője is a Fidesz politikusa.

TOVÁBB >
Reformokat sürget az IMF
2010. november 17.

Üdvözlendő Magyarország elkötelezettsége a jövő évi 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, de szükség van szerkezeti reformokra a deficit alacsony szinten tartása céljából - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletének a vezetője.

TOVÁBB >
Simor kezet nyújtana a kormánynak
2010. november 17.

Simor András szerint az együttműködés a kormány és a jegybank között jobb gazdaságot, jobb befektetői klímát és alacsonyabb kockázati felárat hozhat.

TOVÁBB >
Rendkívüli tárgyalás az EU költségvetéséről
2010. november 17.

Rendkívüli találkozót tartanak december közepén az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei, hogy megpróbálják megoldani a jövő évi EU-költségvetés körül kialakult problémát.

TOVÁBB >
Kiakadtak Orbánra a bankok
2010. november 17.

Meglepetésként érte a bankokat a banki különadó mértékének és alapjának megváltoztatása, amit kedden fogadott el a parlament, és nagyon károsnak tartják, ahogy a banki különadó időtartamának meghosszabbítását is - nyilatkozta a Magyar Bankszövetség elnöke.

TOVÁBB >
Ötmillióval több jut a vezetőknek
2010. november 17.

A kormány nyilvános adótervei alapján jövőre éves szinten 5 és fél millió forinttal több marad a Magyarországon dolgozó felsővezetők zsebében éves szinten a Hay Group tanácsadó cég friss elemzése szerint.

TOVÁBB >
80 millióra is nemet kell mondani néha?
2010. november 17.

Egy ötlet megvalósításához a hozzáértők szerint nem elsősorban és nem feltétlenül csak pénz kell. Ha azonban elindult a vállalkozás, később létfontosságú lehet a hitelező, vagy a befektető bevonása. S bár forráshiány van, mégsem mindegy, hogy a vállalkozó kivel lép partnerségre, kinek a pénzét fogadja el.

TOVÁBB >
Megszületett az új környezetbarát gázmotor
2010. november 16.

Az ausztriai GE Jenbacher bemutatta legújabb villamosenergia-termelő gázmotorját, a J920-at. A motor teljesítménye 9,51 megawatt, ezzel saját osztályában a legnagyobb. Egyetlen belőle 18 500 átlagos európai háztartás villamos-energia ellátását oldhatja meg. Ezen kívül fűtésre illetve hűtésre is használható lokálisan, CO2 kibocsátása pedig jóval alacsonyabb, mint a hasonló teljesítményű motoroké.

TOVÁBB >
Lassú a javulás a pénzügyi szektorban
2010. november 16.

A magyar pénzügyi szektor változatlanul stabil, a működőképességét alapvetően és rövid távon fenyegető veszély nem látható, kockázati helyzete lassan javul - derül ki a PSZÁF második negyedévi kockázati jelentéséből.

TOVÁBB >
Nagy Anna: nőnek lenni mégsem olyan rossz
2010. november 15.

A kormány intézkedései elő kívánják segíteni a nők esélyegyenlőségét a munka világában; rossz beidegződés az, hogy a nők munkavégzésében a család, a gyermek hátráltató tényező - erről Nagy Anna kormányszóvivő beszélt hétfőn egy esélyegyenlőségi konferencián Budapesten.

TOVÁBB >
Kevesebb magyar dolgozót bocsát el a GE
2010. november 12.

Az új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél közel félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a General Electric (GE) magyarországi fényforrás üzletága.

TOVÁBB >
Emelkedett a bankrendszer likviditása
2010. november 12.

Októberben a bankrendszer szabad likviditása kis mértékben nőtt, az emelkedést - amely nagyobb részt az egynapos betétek, kisebb részben a kéthetes kötvény emelkedésében jelentkezett - elsősorban a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap átlagállományának csökkenése okozta - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

TOVÁBB >
350 forint lesz az euró?
2010. november 12.

Vajon reális-e a magyar kormány – a költségvetésben is megfogalmazott - impozáns növekedési és adósságcsökkentési elképzelése? Meddig maradnak a válságadók? Amerikában eközben gőzerővel pénzt nyomtatnak. Belső és külső tényezők taszigálhatják a forintot rövid és középtávon. De vajon merre?

TOVÁBB >
Domokos: Fogatlan oroszlán a Költségvetési Tanács
2010. november 12.

Kérdés, hogy szükség van-e a válság elmúlta után a Költségvetési Tanácsra - mondta a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, volt fideszes politikus.

TOVÁBB >
Mozgolódik a földpiac
2010. november 12.

Miután elérhető közelségbe került a földpiaci nyitás, egyre élénkebb a mozgás és az érdeklődés a magyarországi piacon - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
A nyertesek a takarékok
2010. november 12.

Jelentősen növelték súlyukat a pénzügyi közvetítő rendszerben a hazai szövetkezeti hitelintézetek. A takarékszövetkezeti szektor céges hitelállománya az első fél évben 15,1 százalékkal nőtt, a bankoké pedig 6,5 százalékkal csökkent - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Parragh: lehet emelni a minimálbért
2010. november 12.

Nagy tömegben ott lehet álláslehetőséget teremteni, ahol alacsony a képzettség, alacsony a munkakultúra és a munkahelyteremtés célja annyi, hogy a segélyt helyettesítse a fizetéssel - mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTV Ma Reggel című műsorában.

TOVÁBB >
G20: szigorították a bankszabályokat
2010. november 12.

Konkrét eredményként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformja, valamint a Bázel-III néven ismert szigorúbb bankszabályozás jóváhagyásával ért véget pénteken a G20-ak szöuli csúcsértekezlete.

TOVÁBB >
Növekedett az ipari termelésünk
2010. november 12.

Az ipari termelés volumene szeptemberben az előző év azonos időszakához képest 10,9 százalékkal nőtt - közölte a KSH. A most közölt számok megegyeznek a korábban publikált előzetes adatokkal.

TOVÁBB >
Magyar munkásokra hajtanak a németek
2010. november 11.

Csaknem harmadával nőtt Németországban egy év alatt az üres álláshelyek száma, egyre nehezebben találnak megfelelő szakképzettségű munkásokat a cégek. Több terv született az űr betöltésére: magyarországi toborzásokat rendeznek, illetve egyszerűsítik a bevándorlást.

TOVÁBB >
Simornál betelt a pohár
2010. november 11.

Minden eddiginél keményebb hangnemben kritizálta a kormány jegybankhoz fűződő viszonyát Simor András, az MNB elnöke, aki sérelmeit részletesen kifejti a Matolcsy Györgynek írt levelében. Az újabb kritika legfőbb oka, hogy a kormány ezúttal is levegőnek nézte a nemzeti bank vezetőit.

TOVÁBB >
Leépítést tervez az Erste Bank
2010. november 10.

Mintegy 9 százalékos - nagyjából 250 fős - létszámcsökkentést tervez még az idén az Erste Bank Hungary Nyrt. a korlátozott bevételi kilátások, a hitelezési piac jelentős lefékeződése, valamint a bankadó miatt - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Kirúghatnak 45 ezer embert
2010. november 10.

Jelentős megszorítások és leépítések következhetnek a helyi önkormányzatoknál, amelyek számára az idei év is kritikus volt, a 2011-es viszont várhatóan még nehezebb lesz - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Szaporodnak a fantomcégek
2010. november 10.

A cégbíróság maga is igyekszik felkutatni a fantom-társaságokat, általában hiába, így hivatalból törlik a vállalkozást - mondta a Pest Megyei Bíróság szóvivője. A nyilvántartásukban jelenleg 72 ezer vállalkozás szerepel.

TOVÁBB >
Könyvet árul az év internetes kereskedője
2010. november 10.

A Bookline.hu - amely a hatodik alkalommal megrendezett verseny története során harmadszor nyerte el a díjat - jogot szerzett arra, hogy egy évig használhassa "Az Év Internetes Kereskedője 2010" címet.

TOVÁBB >
2011 a zuhanás vagy a kiugrás éve
2010. november 10.

Többféle forgatókönyvvel számol a hazai napi fogyasztási cikkek piacán a GfK Hungária 2015-ig.

TOVÁBB >
Nem lesz abszolút járulékplafon
2010. november 10.

A Napi Gazdaság értesülése szerint mégsem vezeti be jövőre a kormány az abszolút járulékplafont, azzal legalább egy évig várni fog. Korábban az volt a szándék, hogy a munkavállalókra vonatkozó felső limit mellett a munkaadók által fizetett járuléknak is legyen egy határa, amely felett már nem kell fizetni.

TOVÁBB >
Marad és átalakul a válságadó
2010. november 10.

A válságadó 2012 után megszűnik, de a kormány az érintett ágazatokkal új szabályozásról kezd tárgyalásokat - közöle Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Az érintettek mozgásterét némileg korlátozza, hogy az új szabályozástól már most tízmilliárdokat vár a kabinet.

TOVÁBB >
Újabb pofon a középosztálynak
2010. november 9.

A Fidesz munkavállalói járulékemelése újabb pofon még azoknál az átlagnál jobban keresőknek is, akik nem tudnak családi kedvezményt érvényesíteni. Még szűkebbé vált azok köre, akik jól járnak az új adórendszerrel.

TOVÁBB >
Átszabnák a sztrájktörvényt
2010. november 9.

Egyes vélemények szerint a sztrájktörvény azonnali változtatásra van szükség. A fegyveres szolgálatot ellátóknak, a rendőröknek, tűzoltóknak és az államigazgatásban dolgozóknak is lehetővé tenné a munkabeszüntetést, illetve szabályoznák a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokat. A szakértők úgy vélik: a sztrájk elfogadottságát, társadalmi támogatottságát is növelni kellene.

TOVÁBB >
Richter: 70 százalékos profit
2010. november 9.

A Richter Gedeon Nyrt. nettó nyeresége 70,1 százalékkal 60,19 milliárd forintra nőtt az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a társaság a BÉT honlapján közzétett gyorsjelentésében.

TOVÁBB >
Kik bukják el a cafeteriájukat?
2010. november 9.

A dolgozók egy része nem válthatja be béren kívüli juttatásait az Auchan, a Tesco, a Reál, a CBA, az Aranypók, a Drogerie Markt és a Líra üzleteiben. Legalábbis azok nem, akik a Cafeteria-Card Kft. kártyáin kapták a fizetéskiegészítést. A cég ugyanis nem fizetett az áruházaknak, azok pedig szerződést bontottak vele. A többi cafeteriakártya azonban továbbra is bátran használható.

TOVÁBB >
Államháztartás: 43,6 milliárdos hiány októberben
2010. november 8.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1.132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn.

TOVÁBB >
Ismét nőtt a tartósan állást keresők száma
2010. november 7.

Októberben a nyilvántartott álláskeresők 30 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső volt, az októberi zárónapon több mint 163 ezren kerestek ilyen régóta állást, ami az előző hónaphoz és az előző év azonos időszakához képest is növekedést jelent - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

TOVÁBB >
Kétéves csúcson az olaj ára
2010. november 5.

Kétéves csúcsra, 87 dollár közelébe emelkedett pénteken a kőolaj ára a Fed 600 milliárd dolláros óriáscsomagja, valamint a vártnál jóval kedvezőbb amerikai foglalkoztatási adatok hatására.

TOVÁBB >
Hétfőtől már a tőzsdén a CIG Pannónia részvényei
2010. november 5.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeivel a kibocsátó szándékai szerint november 8-ától lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A társaság csütörtökön kérvényezte részvényei bevezetését.

TOVÁBB >
Matolcsy betömi a lyukat
2010. november 5.

A 2013-15 közötti időszakra évi 1000 milliárd forinttal nőhet az államháztartás bevétele, míg kiadási oldala 600-800 milliárd forinttal csökkenhet, többek között az adósságszolgálat, a PPP-programokkal kapcsolatos kiadások és az állam működési költségeinek zsugorodása következtében - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

TOVÁBB >
76 800 lehet a minimálbér
2010. november 5.

A minimálbér legalább 4,5 százalékos, havi 76 800 forintra emelését javasolja 2011. január 1-től a kormány. A minimálbér jelenleg 73 500 forint. A kormány emelné a garantált bérminimumot is. A szakszervezetek szkeptikusak, hogy ekkora emelés kompenzálja-e majd az adóváltozás miatti nettóbér-csökkenést.

TOVÁBB >
Schmitt kinevezte a GVH új vezetőit
2010. november 5.

A következő hat évben a Gazdasági Versenyhivatal elnöke Juhász Miklós, elnökhelyettesei pedig Horváth Zoltán és Tóth András. A kinevezéseket csütörtökön adta át Schmitt Pál köztársasági elnök.

TOVÁBB >
Sztrájk lesz a vasútnál
2010. november 4.

Nem kerülhető el a sztrájk a Rail Cargo Hungáriánál (RCH), az osztrák tulajdonos képviselője a csütörtöki konzultáción ugyanis nem vonta vissza a magyar leányvállalatánál korábban bejelentett csoportos létszámleépítést - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) az MTI-vel.

TOVÁBB >
Debreceni stratégiát kínál Kósa
2010. november 4.

Debrecenben gazdasági szerkezetváltás történt, a város vezetésének irányításával. Az elavult nagyüzemek helyét tudásigényes iparágak vették át – derül ki Kósa Lajos polgármester interjújából, amelyet a Heti Válasznak adott.

TOVÁBB >
Magyarország a top 10-ben
2010. november 4.

A világ államai közül Magyarország az egyik olyan ország, ahol az elmúlt időszakban jelentősen javult az üzleti környezet – derül ki a Világbank most közzétett felméréséből. A tanulmány szerint ez részben az adóváltozásoknak köszönhető.

TOVÁBB >
Magyar Telekom: a dolgozókat nem érinti a különadó
2010. november 4.

A Magyar Telekomnál több lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként tudják kitermelni a válságadónak a társaságra eső, mintegy 27 milliárd forintos részét. A kérdésben az igazgatóság még nem hozott döntést, de az intézkedések leginkább a beruházás és osztalékpolitikára lehetnek hatással.

TOVÁBB >
Példátlan zavar egy jogszabály miatt
2010. november 4.

Valamennyi vállalatnál gondokat okozott, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe való átirányításáról szóló törvényt csak november 2-án hirdették ki, amikor a cégeknél már elkészültek a bérszámfejtéssel.

TOVÁBB >
Csökkent a Magyar Telekom nyeresége
2010. november 4.

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában.

TOVÁBB >
E-számla: költségkímélő, mégsem terjed
2010. november 4.

A jó tapasztalatok ellenére még mindig kevés magyar cég választja az e-számlázást, s ez nemcsak azért van, mert annyira ragaszkodnánk a papírhoz. Egyes részszabályok nem egyértelműek, ami bizonytalanná teszi az alkalmazást.

TOVÁBB >
Mitől magyar, mitől jó?
2010. november 4.

A világ számos országában évről-évre kiosztják a Superbrands díjakat, ezzel elismerve a legkiválóbb márkákat. Idén a hazai zsűri úgy gondolta nagyobb figyelmet kell fordítani a magyar termékekre, szolgáltatásokra, ezért létrehozták a MagyarBrands díjat, melyet a legjobb hazai márkáknak ítélnek oda. A Figyelő hetilapban csütörtökön megjelent lista alapján 2010 legjobb fogyasztói márkájának a Pick, míg a legjobb üzleti márkájának a Rába bizonyult.

TOVÁBB >
Legális az adóelkerülés hazánkban
2010. november 3.

Egy joghézag miatt egyes cégek teljesen, mások részlegesen elkerülhetik az iparűzési adó megfizetését Magyarországon. Mégsem biztos, hogy érdemes így csökkenteni az adóterheket: az APEH ugyan nem bünteti az adó elkerülését, de fokozottan ellenőrzi az ily módon ügyeskedő cégeket.

TOVÁBB >
Bezuhanhat a forint?
2010. november 3.

Ha beválik Nouriel Roubini - a közgazdász, aki megjósolta a válságot - újabb sötét jóslata, akkor megint zuhanó forinttal szembesülhetünk.

TOVÁBB >
A cégek fele emeli a bért
2010. november 3.

A munkaadók csaknem fele, 45 százaléka tervez átlagosan 4,9 százalékos béremelést 2011-ben – derül ki egy friss kutatásból. Ez jelentős előrelépés a tavalyi eredményéhez képest, akkor 37 százalékuk növelte az alkalmazottak fizetését. Ötödük azonban jövőre is a bérek befagyasztásával számol.

TOVÁBB >
A fejlett országok is nehezen állnak fel
2010. november 3.

A kilábalás üteme lassabb lesz a vártnál a gazdaságilag fejlett országokat tömörítő OECD szerint is: jövő évre szóló mostani előrejelzésében az OECD országcsoport 33 államára már csak 2,0-2,5 százalékos növekedéssel számol a korábban jelzett 2,8 százalékos átlag helyett.

TOVÁBB >
600 milliárdért vesz kötvényt a Fed
2010. november 3.

A Fed 600 milliárd dollárt fordít kötvényvásárlásokra 2011 második negyedévének végéig.

TOVÁBB >
A semmittevést is fizeti a minisztérium
2010. november 2.

Az elődminisztériumokból átvett munkatársak egy részét nem rúgták ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból, de úgy kezelik, mintha ott sem volnának. Öt hónapja úgy veszi fel akár több mint száz ember a fizetését, hogy semmit nem csinál, mert nem hagyják.

TOVÁBB >
Milliárdokba kerülhet a tisztogatás
2010. november 2.

Minisztériumonként átlagosan 64 munkaügyi pert indítottak, és ha ennek felét az elbocsátott dolgozók nyerik meg, akkor a közszolgálati dolgozók átlagbérével számolva a kormánynak több mint 2,4 milliárd forintot kell majd kifizetnie a kamatok és kártérítés nélkül. Az összeg akár az ötmilliárd forintot is elérheti - írta a Blikk.

TOVÁBB >
Leárazták a vezérigazgatókat
2010. november 2.

A költségvetési törvénytervezet a járulékplafon jövő évi összegét is tartalmazza. A kormány szándékai szerint a plafon a munkaadói járulékra is vonatkozna, így a vállalatok a kiemelkedően magas jövedelmű munkavállalók költségéből jelentős diszkontot kapnak.

TOVÁBB >
Játékos állásvadászatot indítottak
2010. november 2.

Gerillakampánnyal toboroz az egyik informatikai vállalkozás: gegekben és technikai trükkökben bővelkedő robotos vírusfilmekkel, illetve értékes nyereményekért folyó online szakmai kvízjátékkal csábítja a tapasztalt informatikusokat. Az az álláskereső, aki játszik, akár még garantált interjúlehetőséget is nyerhet.

TOVÁBB >
Londoni elemzők a költségvetésről
2010. november 1.

Rövid távon mérsékelhetik a közadósság-rátát és annak kamatterheit, valamint a lejáró adósságok megújítási kockázatait a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel és a vagyonnal kapcsolatos kormányzati tervek, ám e nyugdíjvagyon adósságcsökkentésre és az állami nyugdíjrendszer feltőkésítésére történő felhasználása gyakorlatilag a nyugdíjreform visszafordításával ér fel - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a hétvégén ismertetett jövő évi költségvetési terveket kommentálva.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011