Gazdasági hírek
Indoklás nélküli elbocsátás lesz az önkormányzatoknál is
2010. október 31.

Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót; egyebek mellett ezt a rendelkezést is tartalmazza a Fidesz által az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítás.

TOVÁBB >
A munkaadók üdvözlik a költségvetést
2010. október 30.

Több munkaadói szervezet is egyetért a költségvetés bejelentett főbb számaival, ugyanakkor még hiányolja a részleteket a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.

TOVÁBB >
Die Presse: "ragacsos" a MÁV-Cargo-lobbi
2010. október 30.

Az osztrák vasútnak (ÖBB) a volt MÁV Cargo megvásárlásával kapcsolatos lobbiügye rávilágít, hogy homály borítja Ausztriában a lobbitevékenységek jövedelmező üzletágát - írta szombati elemzésében a Die Presse című osztrák napilap.

TOVÁBB >
Rögös a vállalkozóvá válás útja
2010. október 30.

Az önfoglalkoztató nem külön kategória a törvényben, így szinte nincsenek is az ilyen vállalkozók működéséhez szabott könnyítések. Másrészt, aki kényszerből, vagy önszántából, de önfoglalkoztató lesz, több szempontból is hátrányosabb helyzetbe kerülhet, mint egy alkalmazott. Egyedül a kezdéshez kaphat segítséget.

TOVÁBB >
Száz PPP-beruházást vizsgálnak
2010. október 30.

Mintegy száz PPP-beruházást vizsgál a fejlesztési tárca, amely szerint a konstrukciók többsége előnytelen az állam számára - írta szombati számában a Népszabadság.

TOVÁBB >
Így faragjon jól fizető kuncsaftokat az adósaiból
2010. október 29.

Talán hihetetlennek tűnik, de vannak olyan magyar cégek, amelyek a csapnivaló fizetési fegyelem dacára, és a válság közepette is csökkentették a kinnlevőségeiket, illetve elérték, hogy szinte az összes számlájukat kifizessék. S még a vevőik sem orroltak meg rájuk, amiért pontos fizetésre szorították őket. Tippek az olajozott követeléskezelésre.

TOVÁBB >
Romlik az adósosztályzatunk a költségvetés miatt
2010. október 29.

„Negatív reakcióval" - vagyis a magyar adósosztályzat rontásával - fogadhatják a nemzetközi hitelminősítők a jövő évi magyar költségvetést - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
Megrótta a briteket az EU
2010. október 28.

Felszólította az Európai Bizottság Nagy-Britanniát, hogy vessen véget a kelet- és közép-európai uniós országok munkavállalóinak tartózkodását nehezítő diszkriminatív feltételeknek.

TOVÁBB >
A közjegyzőket is megadóztatná a Mol elnöke
2010. október 28.

A kormány tartani akarja a 3,8 százalékos államháztartási hiányt, így aligha maradt más, mint a bevételek növelése adóemelések, egyszeri, árbevételre kirótt válságadók révén - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Heti Válasznak.

TOVÁBB >
Már hárítják át a bankadót
2010. október 28.

A bankadó bevezetése jelentősen növelte a hitelekhez és a pénzforgalmunk bonyolításához kapcsolódó díjakat, míg a magatartási kódex aláírása csak kismértékben drágította a banki termékeket – derül ki a Bankometer.hu friss elemzéséből.

TOVÁBB >
Elbukott a Fidesz különadója
2010. október 26.

Az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes, ezért megsemmisítette azt a júliusban elfogadott törvényt, amely visszamenőleg 98 százalékos adót vet ki a közszférában a kétmillió forint feletti végkielégítésekre. A szakértők által gyakran csak sarcként emlegetett elvonás fontos része volt Orbán Viktor első akciótervének.

TOVÁBB >
Matolcsy: az adócsomag fehéríti a gazdaságot
2010. október 26.

A most beterjesztett adótörvénycsomag megteremteni, beállítja a költségvetés, a gazdaság és a társadalom egyensúlyát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az adóváltozásokról tartott expozéjában, az adótörvények általános vitájában kedden az Országgyűlésben.

TOVÁBB >
A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést javasol
2010. október 22.

A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT-nek), azonban az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az OÉT plenáris ülésén.

TOVÁBB >
Komoly spórolásba kezdett az APEH
2010. október 21.

Az APEH már nem költ reklámra, nem ad ki céges összesítőt, és búcsút int az Adómanónak is - írja a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Heim Péter: legyen egy nagy kassza
2010. október 21.

"Az lenne az emberek számára a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás, hogy egy nagy pénztár legyen" - mondta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerdán este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

TOVÁBB >
Ingyenes képzés női vállalkozóknak
2010. október 21.

November 5-éig jelentkezhetnek a női vállalkozók az állami támogatással megvalósuló ingyenes képzésre a Budapesti Ifjúsági Vállalkozó Központban (BIVÁK) - közölte a programot lebonyolító Közgazdasági Politechnikum.

TOVÁBB >
Vérfürdő vár a minisztériumokra
2010. október 20.

Az állami takarékossággal összefüggésben kirúgások, nyugdíjazások várhatók a minisztériumokban és a háttérintézményekben, jelentősen csökken a cafeteriakeret, de az irodaszerekkel is takarékoskodni kell jövőre – írja a Heti Válasz. A legnagyobb vesztes az a NEFMI lehet.

TOVÁBB >
Felnőttképzés: feleslegesen kidobott százmilliárdok
2010. október 20.

A becslések szerint több mint százmilliárdot költünk, a jelenlegi formájában diszfunkcionálisan működő felnőttképzésre – állítja Narancsik Ágnes. Az államilag támogatott képzések nem a hiányszakmákra, hanem az egyébként is telített, de nagy kereslettel bíró, népszerű szakmákra fókuszálnak.

TOVÁBB >
Német csodaszer a munkahelyteremtésre?
2010. október 20.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a munkahelyteremtés érdekében a német duális szakképzés váltja a jelenlegi, több sebből is vérző rendszert. Az átállás rövid távon ésszerűnek tűnik, de hosszabb távon a diákok és a munkaerőpiac sem biztos, hogy jól jár. Vesztesei a pedagógusok lehetnek, tisztázatlan a tankötelezettség kérdése is.

TOVÁBB >
MFB: 3 százalékkal nő a GDP
2010. október 20.

Magyarországon az idei évre 0,9 százalékos, 2010-re 3 százalékos GDP-bővülés várható a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) harmadik negyedéves makrogazdasági elemzése szerint.

TOVÁBB >
Mire költ többet a kormány?
2010. október 20.

Több pénz jön be a különadókból, mint amennyi az adócsökkentést finanszírozza, így érdemi mozgástere van a kormánynak a jövő évi büdzsé összeállításakor – írja legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.

TOVÁBB >
Lassú kilábalást vár az IMF
2010. október 20.

Az adósságcsökkentést óvatosan kell folytatni, szükség esetén a tervezett intézkedéseket fel kell függeszteni - javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A felzárkózó európai országok számára viszont az államháztartási hiány gyors csökkentését javasolja, mert különben a görögországihoz hasonló válsággal szembesülhetnek.

TOVÁBB >
Nem lesz termékdíj-fizetési mentesség
2010. október 20.

Januártól módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény. Megszűnik a termékdíj-fizetés alóli mentesség, és a sok hulladékkezelést szervező koordináló szervezet helyett egyetlen állami ügynökség koordinálja a díjköteles termékek hulladékainak gyűjtését, hasznosítását.

TOVÁBB >
200 milliós bírság a Magyar Telekomnak
2010. október 20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 200 millió forintra büntette a Magyar Telekom Nyrt.-t tisztességtelen kereskedelem miatt.

TOVÁBB >
Az adósság nem nőhet túl az infláción?
2010. október 20.

Az állam adóssága nem nőhet az inflációnál nagyobb mértékben, és az alkotmányban rögzítenék az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felelősségét minden mulasztásért és törvényellenes eljárásáért a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának közpénzügyi munkacsoportja.

TOVÁBB >
Az EU-hoz fordultak a biztosítók
2010. október 19.

Gyors brüsszeli beavatkozást sürgetnek a nagy európai biztosítótársaságok a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakat szerintük fenyegető új terve miatt - írja a Népszabadság.

TOVÁBB >
Vége a dupla minimálbér szabályának
2010. október 19.

A vállalkozók és a munkavállalók után is legalább a minimálbér és nem a dupla minimálbér vagy a tevékenységre jellemző kereset szerint kell jövőre járulékot fizetni az adótörvény-tervezet szerint. A jövő év eleji osztalékot pedig mégis kötöttség nélkül vehetnék fel a vállalkozók.

TOVÁBB >
Megsarcolják a válság veszteseit
2010. október 19.

Az autókereskedők és az alkatrészesek nem úszták meg a válságadót, talán a társaságiadó-csökkentés vigasztalhatja őket, már azokat, akik képesek lesznek nyereséget termelni.

TOVÁBB >
Felgyorsultak a leggyorsabban bővülő cégek
2010. október 19.

A tavalyi évhez képest javult a leggyorsabban fejlődő technológiai cégek növekedési üteme, úgy tűnik kiheverték a válság hatásait.

TOVÁBB >
Fellegi: a kkv szektorban vannak tartalékok
2010. október 19.

Magyarország tartalékai a kis- és középvállalkozói szektorban vannak, ezek a vállalatok az elmúlt években nem kapták meg a nekik járó előnyöket- mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter Veszprémben tartott előadásán. kedden.

TOVÁBB >
Javul a foglalkoztatás az EU-ban
2010. október 18.

Két év hanyatlás után az idei második negyedévben növekvőre fordultak a foglalkoztatási mutatók az Európai Unióban, a munkanélküliség szintje pedig május óta csökken - derül ki az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott havi munkaerő-piaci figyelőjéből.

TOVÁBB >
Tölgyessy: elég-e a teherátrendezés?
2010. október 18.

Ami nemrég még a kör négyszögesítésének tűnt, most egyszerre lehetséges: látszólag szélesebb társadalmi csoportok közvetlen áldozathozatala nélkül is megvan az érdemleges szja-csökkentés fedezete és az elvárt költségvetési hiány. De kérdés, elég-e gondok megoldásához a puszta teherátrendezés - mondta Tölgyessy az MR1 Kossuth Rádióban.

TOVÁBB >
Orbán: nagy átalakítás jön
2010. október 18.

Megmutatjuk, hogy az állam lehet jó gazda – mondta a második gazdasági akcióterv részleteit ismertetve a miniszterelnök. Orbán Viktor szavaiból kiderül: a következő három évben nagy átalakítások jönnek, és a magánnyugdíjpénztáraknak valószínűleg végük.

TOVÁBB >
Forexportálok csalóka csábítása
2010. október 18.

Internetes portálok sora csalogat: kössél nálam alacsony díj ellenében bankközi devizaügyleteket (forex), vagy adjál el a koncentrált piacokon napon belül (daytrade) devizákat, részvényeket, árupiaci termékeket. Vigyázat: különösen kockázatos ügyletekről van szó!

TOVÁBB >
Bizonytalan az építőipar jövője
2010. október 18.

Az eddigi tendenciák alapján jövő év elejétől már növekedési pályára kerülhetne az építőipar, ugyanakkor a megkötött szerződések állománya nem ad okot a bizakodásra, különösen aggasztó, hogy ez év augusztusában 35,4 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke a Világgazdaságnak.

TOVÁBB >
Hosszú távon előnyös lehet a válságadó
2010. október 18.

Nem tartja elítélhetőnek és hosszú távon kedvező hatást tulajdonít a válságadóknak a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke egy osztrák gazdasági lap hétfői számában megjelent interjú szerint.

TOVÁBB >
Adótörvények: a londoni elemzők fanyalognak
2010. október 18.

Dicséretet érdemel a magyar kormány törekvése az államháztartási hiánycélok tartására, az ennek érdekében bejelentett adótervek azonban "már kevésbé biztatók" - így vélekedtek hétfői értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
Vámosi-Nagy: adóátcsoportosítás lesz
2010. október 17.

Az összes adóterhelés érdemben nem változik, csak átcsoportosításra kerül sor a lakosságtól és az adót fizető társaságoktól a bankadót és válságadót fizető ágazatok terhére - kommentálta a parlament elé beterjesztett adótörvény-javaslatokat Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője.

TOVÁBB >
Trichet deficitcsökkentést sürget
2010. október 17.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet vasárnap erősen sürgette, hogy az EU-tagországok "tökéletesen tartsák be a stabilitási és növekedési paktum betűjét és szellemét", és támogatva, de kevesellve az Európai Bizottság szigorító javaslatait, úgy vélte "gyorsított eljárásban szinte automatikus szankciókkal" kellene büntetni a szabályokat megszegő országokat.

TOVÁBB >
Veszik az adást
2010. október 17.

Nem kérdőjelezik meg sem a kormányzati, sem az üzleti szféra döntéshozói az átállás szükségességét a digitális műsorszórásra. A váltás ugyanis növeli a választékot, javítja a vételi minőséget és a versenyképességet. Számos országban már lezajlott ez a folyamat, térségünk azonban még csak mostanában áll át az új vételi módra. Milyen tanulságok vonhatók le a nemzetközi tapasztalatokból?

TOVÁBB >
Növekedést jósolnak jövőre
2010. október 17.

Londoni elemzők szerint az adóintézkedések következtében a jövő évi növekedési várakozások derűlátónak bizonyulhatnak.

TOVÁBB >
Tényleg itt az egy kulcs
2010. október 16.

Csak a 16-os számot kell megjegyezniük az adózóknak, a kormány tartja a szavát – tanúsítják a szombaton beterjesztett adótörvények. Érdemben – különösen a háromgyerekeseknél - nő a gyermekek utáni adókedvezmény, érdemes lesz üdülési csekket és melegétkezési jegyet adni, csökken viszont az adójóváírás, és bevezetik a megújulási kártyát. A gazdagok biztos jól járnak, a gyereket éppen nem nevelő középosztály pedig vélhetően rosszul.

TOVÁBB >
Nem kapnak adómentességet a mozgáskorlátozottak
2010. október 16.

Megszűnik a súlyos mozgáskorlátozottak által üzemeltetett személygépkocsik gépjárműadó-mentessége, helyette jövő januártól évi 12 ezer forintig jár kedvezmény, a légrugós teherautók és buszok tulajdonosai igazolhatják a jármű útkímélőbb rugózását, és így kevesebb adót fizethetnek - ezt tartalmazza a gépjárműadó-törvény módosítása, amelyet az adótörvénycsomagban nyújtott be a kormány szombaton az Országgyűlésnek.

TOVÁBB >
Csányi Sándor a válság kormányosa
2010. október 16.

Ünnepélyes keretek között adták át a Szépművészeti Múzeumban az idei Figyelő TOP 200 díjait. A válság kormányosa díjat a gála meghívott vendégeinek szavazata alapján Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója kapta. A zsűri 5 kategóriában ítélt oda díjat: döntésük alapján az év legeredményesebb magyar vállalata a Rába Járműipari Holding Nyrt. lett.

TOVÁBB >
Aggasztó hiányosságok az orvosképzésben
2010. október 15.

Úgy végzi el a fiatal orvosok fele az egyetemet, hogy a képzés alatt egyszer sem ad be intravénás injekciót – írta a Magyar Nemzet az államvizsgázók körében végzett felmérésre hivatkozva.

TOVÁBB >
Az állam jobban fejné a gyártókat
2010. október 15.

Több mint duplája pénzt szedne az állam a gyártóktól a környezet védelmére a tervek szerint. Azt még nem tudni, pontosan hogyan fog januártól átalakulni a hulladékhasznosítási és termékdíjrendszer. A bizonytalanság miatt év végére összeomolhat a hulladékhasznosítás, ami mintegy tízezer munkahelyet veszélyeztethet.

TOVÁBB >
Alkudnának a hipermarketek
2010. október 15.

Az Országos Kereskedelmi Szövetséget váratlanul érte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai 30 milliárdos válságadóról szóló bejelentése, mivel az ágazat szereplőivel semmiféle előzetes egyeztetést nem folytatott a kormány. Szövetségük Matolcsy Györggyel tárgyalna a részletekről. Árbevétel helyett nyereséghez kötnék az adó sávhatárait.

TOVÁBB >
Az EU másféle különadót képzel
2010. október 15.

Az Európai Unió érvényes előírásai szerint a távközlési szektorban külön illeték csak azzal a céllal vethető ki, hogy az abból származó bevételeket az ágazat szabályozása során felvetődő költségekre fordítják - emlékeztetett Neelie Kroes informatikai és távközlési EU-biztos szóvivője pénteken Brüsszelben.

TOVÁBB >
Sztrájkra is kész a közszféra
2010. október 14.

Elfogadhatatlannak tartja a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a közszférában várható további létszámcsökkentést, és érdekegyeztetést sürget a kormánnyal. Ha nem sikerül tárgyalniuk, tüntetni és sztrájkolni fognak.

TOVÁBB >
Parragh helyesli a válságadót
2010. október 14.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett válságadó-intézkedések azokat a szektorokat érintik, ahonnan egyébként sok pénz áramlik ki a magyar gazdaságból - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

TOVÁBB >
A Mol-nak nem fáj a különadó
2010. október 14.

Válsághelyzetben mindenkinek ki kell vennie a részét a teherviselésből – jelentette ki a Mol elnök-vezérigazgatója.

TOVÁBB >
Állnak a lakásprojektek
2010. október 14.

A főváros több kerületében az idén egyáltalán nem lesz lakóingatlan- vagy lakóparkátadás, és sokban minimálisra apad a birtokba vehető új otthonok száma - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Simor: tudatos pénzügyi döntések szükségesek
2010. október 14.

A pénzügyi tudatosság segíti a lakosságot abban, hogy megfelelő szolgáltatást és szolgáltatókat válasszon, és mérsékelheti a válságok negatív hatását - mondta Simor András jegybankelnök.

TOVÁBB >
Jövő héten tárgyalnak a válságadókról
2010. október 14.

Képviselői önálló indítványként terjeszti a Fidesz az Országgyűlés elé a válságadók bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, és azt kéri, hogy azok tárgyalását már a jövő héten kezdje el a Ház.

TOVÁBB >
A CBA nem emeli az árakat a válságadó miatt
2010. október 14.

Nem emelik az árakat a CBA bolthálózatban a szerdán meghirdetett válságadó miatt. Reményeik szerint a személyi jövedelemadó csökkentésével a vásárlóknál maradó többlet olyan forgalmat generál, ami fedezi a különadó költségét - közölte a cég kommunikációs vezetője.

TOVÁBB >
MSZOSZ: a munkavállalókon csattanhat az új adó
2010. október 14.

A magánnyugdíj számlákra levont járulékok visszatartása az állami költségvetés stabilitása érdekében, 14 havi nyugdíjjárulékkal rövidíti meg a munkavállalókat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint.

TOVÁBB >
Több a felszámolás, de az új cég is az építőiparban
2010. október 14.

400-nál is több építőipari vállalkozás felszámolását indították el a cégbíróságok szeptemberben, s ez rekord az ágazat történetében - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

TOVÁBB >
Pénztárszövetség: ellehetetlenítik a magánnyugdíjpénztárakat
2010. október 14.

A miniszterelnök szerdai bejelentése, miszerint ez év novemberétől 2011 december végéig felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztárakba történő járulékok átutalását, hosszútávon ellehetetleníti a magánnyugdíj-pénztári rendszert - jelentette ki Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

TOVÁBB >
Megússza a CBA a válságadót?
2010. október 14.

A válságadóból 30 milliárd jut a kereskedelemre, és a kormány szándékai szerint ez a teher nem érinti a kisboltokat. Igen ám, de a három legnagyobb hazai lánc, a CBA, a CO-OP, és a Reál csupa kis és közepes méretű boltból áll. A CBA szerint fizetniük kell, és ezt helyeslik.

TOVÁBB >
Blokád alatt tartják a gyárat
2010. október 13.

Lassan egy hete tart a sztrájk a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyára előtt, mert a munkások fél éve nem kaptak fizetést. A városban egyre többen szolidárisak a demonstrálókkal: élelmiszert hordanak nekik, tartják bennük a lelket.

TOVÁBB >
Londoni elemzők kiadási reformokra várnak
2010. október 13.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint kedvező, hogy a magyar kormányfő szerdai költségvetési programismertetőjében elkötelezte magát az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése mellett, de a piac jobban örülne a kiadási oldali reformoknak.

TOVÁBB >
Jelentős tartalékot képez a kormány
2010. október 13.

Az idei 3,8 százalékos hiánycél még lejjebb szorítható, a jövő évi 3 százalékos hiányra nemcsak fedezetet, de jelentős tartalékot is képez a kormány a miniszterelnök által szerdán bejelentett intézkedésekkel – vélik hazai elemzők.

TOVÁBB >
Mi lehetünk a világ éléskamrája
2010. október 13.

Óriási kihasználatlan mezőgazdasági erőforrásai vannak Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia országainak, amelyek életfontosságú szerepet játszhatnak a világ élelmiszerellátási biztonságának erősítésében - állapította meg szerdán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

TOVÁBB >
Akcióterv: nem lesznek áremelések?
2010. október 13.

A piacok bizalmát a hiánycél tartásával szavatolja a kormány, a befektetők pedig biztosak lehetnek benne: az Orbán Viktor által bejelentett válságadók 2013-tól megszűnnek. Az embereknek nem kell attól tartania, hogy a terheket végül rájuk hárítják – Szijjártó Péter volt Az Este vendége.

TOVÁBB >
Lakáshitelesek: mindenki vesztes marad
2010. október 13.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) gyámkodása alatt felálló nemzeti eszközkezelő nem sok bajba jutotton tud majd segíteni, és e kevesek sem feltétlenül örülnek majd ennek. A projekt részletes kidolgozása elkerül Matolcsy Györgytől. A Figyelő írása.

TOVÁBB >
Az Orbán-beszéd lehúzta a Telekomot
2010. október 13.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 242,61 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 23 648,58 ponton zárt szerdán.

TOVÁBB >
Bankok: menjek vagy maradjak?
2010. október 12.

Mozgolódik a kelet-közép-európai bankszektor: eladások, kivonulások, leépítések történtek több országban is. Az fn.hu hazai bankárokkal beszélgetett arról, hogy a magyar piacról valóban várható-e távozás.

TOVÁBB >
Húszezer állás betöltetlen maradt
2010. október 12.

Szeptemberben 28 400 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi központoknál a munkaadók. Így egy hónap alatt 4,5 százalékkal, és tavaly óta is közel hasonló mértékben nőtt a betölthető pozíciók száma - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból.

TOVÁBB >
Három bank kivonulhat
2010. október 12.

Három magyarországi bank azt fontolgatja: kivonul hazánkból – értesült a Népszava, amely sem a forrását, sem a pénzintézeteket nem nevezte meg.

TOVÁBB >
3,8 százalék lett a szeptemberi infláció
2010. október 12.

Szeptemberben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak és 3,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az elemzők 3,5-4,2 százalék közötti éves inflációt vártak.

TOVÁBB >
Fejlesztenék a vállalatvezetőket
2010. október 11.

Egy vezetőnek rendelkeznie kell mindazon készségekkel, amelyek segítik, támogatják az általa irányított szervezet dinamikus működését. A DFT-Hungária ingyenes egynapos képzéseket rendez a kompetenciák fejlesztésére.

TOVÁBB >
Elküldhetik a közszolgák 5 százalékát
2010. október 11.

Jövőre 5 százalékkal csökkentik a közszféra költségeit, illetve a költségvetésben foglalkoztatottak 5 százalékát el kell majd bocsátani - tudta meg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

TOVÁBB >
Szó lesz a lakáshitelekről
2010. október 11.

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága egy tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta és tárgysorozatba vette Rogán Antal (Fidesz) 2010-es költségvetés módosítására irányuló javaslatát.

TOVÁBB >
Gyorsuló inflációra számíthatunk
2010. október 11.

A magyarországi infláció valamelyes gyorsulását várja szeptemberről a londoni City elemzői közösségének legtöbb felzárkózó piaci szakértője.

TOVÁBB >
Időzített bomba a magyar alumíniumipar?
2010. október 11.

A privatizációs szerződésekben kiemelt szerepet kaptak a környezetvédelmi szempontok, kérdés, hogy a vevők vállalásainak betartását mennyire ellenőrizték – mondta a FigyelőNetnek Eszes István, a Hungalu egykori felügyelőbizottsági tagja. Ami annál is érdekesebb, mivel akadnak a MAL mellett még magánosított alumíniumipari cégek. Cikkünkből kiderül, melyek voltak a timföldgyárat megvásárló cég privatizációs vállalásai.

TOVÁBB >
Drágulhat a cigaretta
2010. október 11.

Már készül a cigaretta jövedéki adójának emelésére vonatkozó javaslat, ám azt még nem tudni, mekkora lesz az emelés mértéke - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Az NFÜ felfüggesztett két pályázatot
2010. október 10.

A rendelkezésre álló keret valószínűsíthető kimerülése miatt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felfüggesztette a magas foglalkoztatási hatású projektek, illetve a vállalati folyamatmenedzsment és az e-kereskedelem komplex támogatására kiírt pályázatokat a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban.

TOVÁBB >
Simor András az év jegybankára
2010. október 10.

Az Euromoney című szaklap „Emerging Markets” elnevezésű kiadványa az idén a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta az év jegybankárának a felzárkózó európai régióban. Simor András a díjat Washingtonban vette át - áll a szervezet közleményében.

TOVÁBB >
Milliókat kaphatnak az akadálymentes munkahelyek
2010. október 8.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához szükséges eszközök, berendezésére vásárlására, átalakítására, a munkahely és a munkaeszközök korszerűsítésére 896 millió forint vissza nem térítendő támogatás áll a munkáltatók rendelkezésre.

TOVÁBB >
Sok reptér lesz eladó
2010. október 8.

Több önkormányzat értékesíteni kívánja az általa működtetett repülőteret, mert egyre nehezebb kigazdálkodni a légikikötő működési költségeit - írja a Napi gazdaság.

TOVÁBB >
Kelendőek a magyar vállalatok
2010. október 8.

Jelentősen élénkült a magyar vállalatfelvásárlási (M&A) piac az első félévben a PwC felmérése szerint, a tanácsadó cég a következő 12 hónapban további fellendülésre számít.

TOVÁBB >
A vállalkozók félnek a minimálbér-emeléstől
2010. október 8.

Senki nem tudja, mennyivel kellene növelni a minimálbért, illetve a bérminimum összegét ahhoz, hogy jövőre ne a legkisebb jövedelműek húzzák megint a rövidebbet - írja a Népszava.

TOVÁBB >
Tőzsdére megy az Alteo Energiaszolgáltató
2010. október 8.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. egy héten belül kéri részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsde "B" kategóriájába, a társaság kibocsátási tájékoztatóját már jóváhagyta a felügyelet.

TOVÁBB >
Föllélegezhetnek a vállalkozók?
2010. október 8.

Kikerülhet az adórendszerből a tevékenységre jellemző kereset, legalábbis a Világgazdaság információi szerint.

TOVÁBB >
Tilos önrészes kötelezőt kínálni
2010. október 7.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetői körlevélben határozta meg az őszi kötelező biztosítás kampány kereteit.

TOVÁBB >
Járai beteszi a lábát az MKB-be?
2010. október 6.

Az MKB Bank esetleges állami megvásárlásának előkészítésére kapott megbízást Járai Zsigmond – írja legfrissebb, csütörtökön megjelenő számában a Figyelő.

TOVÁBB >
A kormány tárgyal a gázárról a szolgáltatókkal
2010. október 6.

Július óta folyamatosan tárgyal a kormány az energiaszolgáltatókkal. Többek között azokról a konstrukciókról is, amelyek lehetővé tették, hogy sem a harmadik negyedévben, sem pedig most ne kelljen emelni a földgáz árát. A gázárat úgy állapítanák meg, hogy lehetőség szerint ez a szolgáltatóknak se okozzon veszteséget.

TOVÁBB >
Jövőre két százalékkal nőhet a GDP
2010. október 6.

A tavalyi csökkenés után idén már nő a magyar hazai össztermék, jövőre pedig felgyorsul a bővülés üteme – véli a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

TOVÁBB >
Az APEH rostálja a cégvilágot
2010. október 6.

A magyar cégek körülbelül 15 százaléka, 60 ezer cég nem adta be időben a tavalyi gazdálkodásáról készült beszámolóját az APEH-nek - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Itt az új adócsomag?
2010. október 6.

Az Index információ szerint a kormány „az utolsó simításokat végzi az adócsomagon”. Jövőre még marad a félszuperbruttó, csökken az adójóváírás összege, de a minimálbér 2011-ben sem haladja meg a 80 ezer forintot – legalábbis ez áll az internetes újság cikkében.

TOVÁBB >
Ideje részvényeket venni?
2010. október 6.

A világ részvénypiacain a vállalati nyereségek szépen nőnek, a profit-előrejelzések pedig további optimizmusra adhatnak okot. A részvényárak mégis nyomottak. Hogyan oldható fel ez az ellentét? A válság óta már máshogyan árazunk? Rejtett kockázatok vannak? Vagy valóban eljött az ideje a drágulásnak?

TOVÁBB >
Stumpf tabukat dönt
2010. október 6.

Keveset keresünk, alacsony a fogyasztás, a multinacionális tőke indokolatlan előnyöket élvez – mondta a Figyelő Top 200 konferenciáján elhangzott előadásában Stumpf István alkotmánybíró. Király Júlia, az MNB alelnöke pedig úgy vélte: nem menthetők a devizahitelesek.

TOVÁBB >
Magyar-szlovák munkaügyi program indul
2010. október 5.

Határon átnyúló munkaügyi információs rendszert épített ki egy uniós pályázat segítségével az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és a Kassai Munkaügyi Szociális és Családügyi Hivatal.

TOVÁBB >
Fellegi újraértelmezné az állam szerepét
2010. október 2.

Az állami szerepvállalás újraértelmezésére, erősítésére van szükség, ez a gyakorlat már több európai országban jelen van - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szombaton a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden.

TOVÁBB >
Nem nőttek a béreink a nyugatiakhoz képest
2010. október 1.

Hogyha összehasonlítjuk az átlagos éves bruttó kereseteket, kiderül, hogy a magyar bérfelzárkózás körülbelül a nyugati bérek 22%-áig vitte fel a magyar fizetéseket.

TOVÁBB >
Drágult az állam működtetése
2010. október 1.

Az államháztartás finanszírozási igénye a júniussal zárult egy évben a GDP 5,5 százalékára nőtt a negyedévvel korábbi 4,8 százalékról.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011