Gazdasági hírek
Nem tudnak tervezni a cégek
2010. szeptember 30.

Az OECD adatai szerint a régióban tavaly csak Magyarországon csökkentek a bérek. Az oka ennek nemcsak a válság volt, hanem a tavalyi évben az adórendszerben történt változások is befolyásoltál - áll egy felmérésben.

TOVÁBB >
Leminősítették Spanyolországot
2010. szeptember 30.

Megvonta a lehető legjobb adóskockázati besorolást Spanyolországtól a Moody's Investor Service az euróövezeti tagország gyenge növekedési kilátásaira hivatkozva.

TOVÁBB >
Alig van lakástámogatás
2010. szeptember 30.

Az idén már a korábbinál jóval kevesebb pénzbe kerül a költségvetésnek a támogatott lakáshitelek finanszírozása - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Fizethetnek az adós tagállamok
2010. szeptember 30.

A GDP 0,1 százalékának megfelelő éves bírságot kellene fizetnie az euróövezet minden olyan tagállamának, amely "több ízben nem tesz eleget a túlzott egyensúlyhiány esetén követendő eljárás keretében kibocsátott tanácsi ajánlásoknak" - áll az Európai Bizottság javaslatában.

TOVÁBB >
MNB: 398 millió euró a többlet
2010. szeptember 30.

A folyó fizetési mérleg a második negyedévben szezonális kiigazítással 398 millió euró, korrekció nélkül 418 millió euró többlettel zárt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

TOVÁBB >
Megsegítették az MKB-t
2010. szeptember 30.

Másodszor emelik az idén az MKB Bank Zrt. (MKB) alaptőkéjét; csütörtökön a fő tulajdonos BayernLB szóvivője közölte, hogy a magyar érdekeltség 173 millió eurót kap még 2010-ben.

TOVÁBB >
Lassú kilábalást jósoltak hazánknak
2010. szeptember 30.

Az idén 0,5 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP) Magyarországon az Ernst & Young szerint.

TOVÁBB >
Magyar fejet követelnek Brüsszelben
2010. szeptember 29.

A génkezelt növények melletti lobbizással vádolják Brüsszelben Bánáti Diánát, az importengedélyek kiadásáért felelős az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elnökét. A Liberation cikke szerint a döntéshozó bizottságban a GM-lobbi tagjai ülnek, ezért adnak ki kizárólag pozitív véleményeket a kénkezelt növényekről. Bánáti cáfol.

TOVÁBB >
Múlandó a digitális adattárolás
2010. szeptember 29.

Az amerikai történelmi eseményekről készült digitális hangfelvételek és rádióműsorok hamarabb enyésznek el, mint a korábbi, analóg technikákkal rögzített dokumentumok - derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

TOVÁBB >
A nyugdíjasok még rontják a versenyképességet
2010. szeptember 29.

Merre tart az európai nyugdíjrendszerek hajója, s egyre több utasának vajon mekkora a túlélési esélye? A Figyelő legfrissebb számában megjelent elemzés szerint nem sok: feloldhatatlan ellentmondások tömege feszíti szét a rendszert, amely ráadásul versenyképtelenné teszi az egész kontinenst. Farkas András jövőbiztosítási szakértő szerint van megoldás.

TOVÁBB >
Nem zárható ki egy valutaháború
2010. szeptember 29.

Nincs a nyakunkon, de nem zárható ki teljesen egy valuták közötti háború kialakulása - mondta Pascal Lamy, a kereskedelmi világszervezet (WTO) főtitkára a BFM francia gazdasági rádió műsorában.

TOVÁBB >
Felfedezné az embert a HR
2010. szeptember 28.

Soha nem lesz már olyan a munka világa, mint volt: a válság felülírt sok olyan szabályt, amelyről az emberierőforrás-szakma úgy hitte, nem fog megváltozni. Első lépésként talán a dolgozók felrázására lesz szükség, és valahogy helyre kell állítani a bizalmat - állítják a szakértők. Emellett új irányokat, a tipikustól eltérő foglalkoztatási formákat is keres a HR.

TOVÁBB >
Bekeményít az adóhivatal
2010. szeptember 28.

Az APEH és a VPOP összevonása új távlatokat nyithat az adócsalás elleni harcban a két szervezet adatbázisainak összenyitása miatt - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Most kell aranyat venni?
2010. szeptember 28.

Egyre többfelé olvasható, hallható, s nem csak a szűken vett gazdasági médiában, hogy meredeken emelkedik az arany ára, s Magyarországon is egyre több kisbefektető fordul a befektetési célú arany vásárlása felé. A vásárlásra csábító szirénhangoknak azonban csak azoknak szabad engedniük, akik teljesen tisztában vannak a kockázatokkal.

TOVÁBB >
Nem vonzó a magyar élelmiszerpiac
2010. szeptember 27.

Nemcsak vásárlóerejének egy részét, de nemzetközi vonzerejét is elvesztette a magyar élelmiszer- és napi fogyasztási cikk kereskedelem - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Simor: védőhálót jelentene az elővigyázatossági hitel
2010. szeptember 27.

Magyarország számára védőhálót jelentene, ha úgynevezett elővigyázatossági hitelmegállapodást kötne az IMF-fel - véli Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

TOVÁBB >
Árcédula kell a természetre
2010. szeptember 25.

A fosszilis energiaforrások elapadásával egyre inkább sürgetőbb a kérés, hogy „vigyük a piacra”, „árazzuk” be a természet erőforrásait. Amit például egy erdő kivágásával nyer a GDP, legalább annyit veszítünk az ökoszisztémán ejtett seb begyógyításán.

TOVÁBB >
Energiastratégia 20 évre
2010. szeptember 25.

Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiája december 15-ig elkészül, jelenleg négy munkacsoport dolgozik a témán - mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára.

TOVÁBB >
Szász Károly: a hiteleseknek is meg kell húzni a nadrágszíjat
2010. szeptember 25.

Szükség van az állami segítségre a jelzáloghitelesek esetében, ám a terhekből az adósoknak is ki kell venniük a részüket - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke a Népszava szombati számában megjelent interjúban.

TOVÁBB >
Surányi: nem a reformok elmaradása a fő felelős
2010. szeptember 24.

Nem a reformok elhalasztása, hanem a makrogazdasági egyensúly elvesztése volt a fő oka Magyarország gazdasági fejlődése megtörésének – mondta Surányi György egy kerekasztal-beszélgetésen pénteken.

TOVÁBB >
Ébredezik a balatoni ingatlanpiac
2010. szeptember 24.

Élénkülni látszik az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt - számolt be pénteki számában a Napi Gazdaság, a lapnak nyilatkozó szakértők azt mondták, a kereslet kétirányú: a drága, magas minőségű anyagokból épült, nívós, panorámás nyaralókat, házakat keresik 50-60 millió forint között, valamint maximum 15 millió forintos házakban gondolkodnak a vevők.

TOVÁBB >
Miért is fizetjük az államadósságot?
2010. szeptember 24.

Három év múlva súlyosbodik ismét érdemben az adósságcsapda: csaknem 50 százalékkal több államadósság jár le, mint az idén. Fizetési nehézségeink lesznek, csak az a kérdés, milyen mértékűek. A közkeletű nézetek szerint érdemes fizetnünk, és majd kinőjük az államadósságot, bár van, aki úgy látja: reménytelen az adósságtörlesztés, és elkerülhetetlen a valutaválság.

TOVÁBB >
A profiton túl is van üzlet?
2010. szeptember 24.

A profittermelésen túl a közjó szolgálata, de legalább a “közrossz” termelésének az elkerülése hozzátartozik a civilizált üzleti működéshez - állítja Zsolnai László egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus egyetem Gazdaságetikai Központjának igazgatója, aki szerint ha valaki azt akarja, hogy a cége hosszú távon fennmaradjon, annak le kell váltania a kíméletlen önérdekre épülő üzleti modellt.

TOVÁBB >
Milliárdokat buktak a magyar biztosítók
2010. szeptember 23.

A biztosítóknál kétszer nagyobb arányban csökkentek 2009-ben a biztosítási alkuszok bevételei, a Top 100 biztosítási alkusz egyesített nettó árbevétele 24,3 milliárd forint volt tavaly, szemben a 2008-as 27,9 milliárd forinttal.

TOVÁBB >
Humánus megszorítások Szlovákiában
2010. szeptember 23.

Az általános adócsökkentés hívei által szívesen emlegetett Szlovákiában most adót emelnek, hogy a költségvetés hiányának ledolgozása miatt ne a szociális kiadásokon legyen szükséges spórolni. A szlovák megszorítási filozófia homlokegyenest ellenkezik az eddigi magyaréval: például ők nem csökkentik, hanem növelik a tanárok fizetését.

TOVÁBB >
8 tipp elbocsátáshoz
2010. szeptember 23.

Sajnos mindenkivel előfordulhat, hogy egyszer csak megszólal a telefon, hogy menjen be a főnökhöz vagy sétáljon át a HR-re, ahol közlik vele: elbocsátják. Erre a szituációra felkészülni nem lehet, ám ha megfogadunk néhány tanácsot, akkor talán kissé „jobban jövünk ki” belőle.

TOVÁBB >
Lehet nyereséges is a Nemzeti Eszközkezelő
2010. szeptember 23.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) a majdan fölállítandó Nemzeti Eszközkezelő kapcsán 11 olyan országot vizsgált meg, ahol korábban már létrejött, vagy jelenleg is működik Nemzeti Eszközkezelő Társaság.

TOVÁBB >
Még 1-2 év válságra számítanak a cégek
2010. szeptember 23.

Keresleti természetűnek érzékeli a válságot a vállalatok többsége, és túlnyomó részük a létszámstopot tartja a legfontosabb válságkezelő intézkedésnek.

TOVÁBB >
Az állam is csökkentené devizaadósságát
2010. szeptember 23.

Magyarország a jelenlegi 49 százalékról csökkenteni akarja devizaadósságát.

TOVÁBB >
Melyik médiacég halad a korral?
2010. szeptember 22.

Szédületesen gyorsak a változások médiapiacon, és az innovációt elsődleges sikertényezőként emlegetik. Az @M magazin szakemberek segítségével megvizsgálta, melyek a legújítóbb médiacégek. A Sanoma, az RTL Klub, a Rádió1 és az Index nyerte a versenyt.

TOVÁBB >
A Telekom személycseréit a piaci változások indokolják
2010. szeptember 22.

Mivel a távközlési iparág nagyon gyorsan fejlődik, új technológiák születnek, és ennek megfelelően alakulnak a piaci trendek, a Magyar Telekomnak is gyorsabban kell reagálnia a változásokra - indokolta Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója a vállalat felső vezetésében történt változásokat.

TOVÁBB >
Összeolvad két bank
2010. szeptember 22.

A GVH engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbank Nyrt. megszerezze az Allianz Bank Zrt. 100 százalékát, és hozzájárult a Prémium Magánnyugdíjpénztár beolvadásához a AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárba - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

TOVÁBB >
Bajban az eszközkezelő
2010. szeptember 22.

Csúszik a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére alapítandó Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítása, mert Orbán Viktor szerint az unióval folytatott tárgyalásokon dől el hogy milyen formában tudja a kormány meghozni a rengeteg költségkiadással járó intézkedést – tudta meg a Népszabadság.

TOVÁBB >
Csökkentek az ipari megrendelések az euróövezetben
2010. szeptember 22.

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az új ipari megrendelések az euróövezetben júliusban, elsősorban amiatt, hogy visszaesett a kereslet a beruházási és a tartós fogyasztási cikkek iránt - tette közzé szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala.

TOVÁBB >
Újabb recesszió jöhet
2010. szeptember 22.

A QUAESTOR Zrt. szakértője szerint továbbra sem múlt el a veszélye annak, hogy a világgazdaság egy újabb recesszióba süllyed, azaz „W" alakú lesz a jelenlegi válság lefolyása, a másik alternatíva szerint pedig nagyon lassú gazdasági növekedés fog megindulni.

TOVÁBB >
Nem ismerjük Magyarország vagyonát
2010. szeptember 22.

A rendszerváltás után húsz évvel még mindig nem tudni pontosan, hogy mekkora az állam vagyona - mondta Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék (ÁSZ)főigazgatója egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

TOVÁBB >
Megregulázza a piacokat az EU
2010. szeptember 22.

Jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Unió pénzügyi felügyeleti rendszerét jelentősen átalakító szabályozást.

TOVÁBB >
Jobban élünk - de csak látszólag
2010. szeptember 22.

Három éve először nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban, így akár arra is lehetne gondolni, eljött a trendforduló, és már a statisztikákban is látszódik valamelyest a magyarok fogyasztói bizalmának a növekedése. Azonban ez kevéssé valószínű.

TOVÁBB >
Eltörli Orbán az "elvárt jövedelmet"?
2010. szeptember 22.

Alkalmazhatatlan a tevékenységre jellemző kereset, hiába alkotmányos – állítják az adótanácsadók. Ezért kérték Orbán Viktortól, hogy a kormány korábbi ellenzékbeli véleményének megfelelően visszamenőlegesen helyezze hatályon kívül a szabályt. A minisztériumtól két hete kérjük hiába, hogy tudassa, lehet-e erre számítani.

TOVÁBB >
Jótállhat az EU Magyarországért
2010. szeptember 22.

Az Európai Parlament megszavazta Surján László (KDNP) jelentését az idei uniós költségvetés módosításáról, amely a bajba jutott tagállamok számára megteremti az EU pénzügyi garanciavállalásának lehetőségét.

TOVÁBB >
Civilek államosítanák a gyermekétkeztetést
2010. szeptember 21.

A fővárosi gyermekétkeztetés állami kézbe vételét javasolja a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Vidékfejlesztési Minisztériumnak - írta keddi számában a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
A munkástanácsoknak tetszik a kormány terve
2010. szeptember 21.

A magyar kormány cselekvési terve, a foglalkoztatás bővítése, tíz év alatt egymillió munkahely teremtése meghozhatja a gazdaság fellendülését, és visszaszoríthatja a munkanélküliséget - hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

TOVÁBB >
Hamarosan jegyezhető a CIG-részvény
2010. szeptember 21.

Október közepén indulhat a CIG Pannónia Életbiztosító részvények kisbefektetői jegyzése - számolt be keddi számában a Világgazdaság és a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Simor nem mentené gyorsan az adósokat
2010. szeptember 21.

Nem az azonnali adósmentés a fő célja a jegybanki javaslatcsomagnak, ellentétben a Rogán-Kósa javaslatcsomag több elemével. A jegybank a szabályozás megváltoztatásával hosszabb távon, a piaci erőket segítségül hívva segítené az adósokat kedvezőbb helyzetbe.

TOVÁBB >
OÉT: egymillió új munkahely tíz év alatt
2010. szeptember 20.

A következő években egymillió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkájának is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, az OÉT hétfői plenáris ülésén.

TOVÁBB >
A sablonos álláshirdetés nem vonzó
2010. szeptember 20.

Az álláshirdetések közel kétharmadában elvárás a jó kommunikációs készség, de a pontosság és az önállóság is a cégek részéről. Szinte evidens, hogy csak olyan jelentkezőket várnak, akik a megfelelő végzettség, tapasztalat és nyelvtudás mellett rendelkeznek ezekkel a készségekkel is – áll egy felmérésben.

TOVÁBB >
Jót tett az internet a tudatosságnak
2010. szeptember 20.

Több lett az igazán tudatos vásárló, ugyanakkor sokan az átlagosnál is kevesebbet mérlegelnek vásárlás előtt – ezt jelzi a legfrissebb Tudatos Vásárlói Index (TVI).

TOVÁBB >
Feketegazdaság elleni szak indul a Corvinuson
2010. szeptember 19.

Első alkalommal indul belügyi gazdaság - feketegazdaság elleni küzdelem elnevezésű szakemberképzés a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Közgazdasági Továbbképző Intézetében- közölte Gáspár Péter Pál, az intézmény főigazgatója.

TOVÁBB >
Rétvári: elkerülhetetlenek az elbocsátások
2010. szeptember 17.

Az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium államtitkára szerint elkerülhetetlen, hogy a közigazgatási reform eredményeként elbocsátások történjenek például az egyes tárcákhoz tartozó háttérintézményeknél - írta a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
3,2 százalékkal nőtt a reálkereset
2010. szeptember 17.

A reálkeresetek - nettó keresetek 8,8 százalékos és a fogyasztói árak 5,4 százalékos növekedése következtében - az idei év első hét hónapjában 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

TOVÁBB >
Facebookon nyomul a kormány
2010. szeptember 17.

Toborzást rendeznek szombaton, a közigazgatást próbálják népszerűsíteni a fiatalok körében. A közösségi oldalakon már nagyon népszerű a kampány, ami a tervezett elbocsátások és az új törvények fényében meglepő. A szakszervezet egyszerre örül és aggódik: félnek attól, hogy csak a kormányzati PR eszköze az expo.

TOVÁBB >
Megbénítják Romániát
2010. szeptember 16.

Valóságos sztrájkszezon veszi kezdetét a következő hetekben Romániában, miután a közalkalmazottak összehangolt módon akarnak tiltakozni a megszorító intézkedések ellen, egyelőre azonban még nincs egységes szándék a megmozdulások időzítését és formáját illetően.

TOVÁBB >
Javul a német munkaerőpiac
2010. szeptember 16.

Jövőre éves átlagban hárommillió alá csökken a munkanélküliek száma Németországban - becsli a német munkapiaci és foglalkozáskutató intézet (IAB) legújabb tanulmányában.

TOVÁBB >
Béremelésre készülnek a cégek
2010. szeptember 16.

A Hay Group felmérése szerint a vállalatok többsége béremelést tervez jövőre.

TOVÁBB >
A vállalkozásokon múlik az egymillió munkahely
2010. szeptember 16.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint az egymillió új munkahely megteremtésének célja mozgósította az embereket, amikor megadták a Fidesznek a kétharmados felhatalmazást. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Európai Néppárt csütörtöki budapesti rendezvényén ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a kormány teremti meg az állásokat, hanem a vállalkozások, a kormány pedig kialakítja az ehhez szükséges környezetet.

TOVÁBB >
Átalakulnak a munkahelyek?
2010. szeptember 14.

A munkaadók és az alkalmazottak számára egyaránt fontos, és a jövőben egyre fontosabb lesz a gazdasági válság miatt átalakuló munkahelyi elvárások kezelése. De valóban megváltozott a munkaerőpiac? Melyek ezek az új elvárások, és milyen kihívásokkal kell szembenézniük a HR-szakembereknek 2010-ben? Erre keresi a választ egy konferencia.

TOVÁBB >
100 milliárddal kevesebb társasági adó
2010. szeptember 14.

A 2009-es évre százmilliárddal kevesebb lehet a társaságiadó-bevétel, mint 2008-ra. Csökkent a vállalkozások árbevétele, és a magánszemélyek összevont jövedelme is. Egyedül az evás vállalkozások árbevétele nőtt szerény mértékben.

TOVÁBB >
A Mol üdvözölné a szerbiai piacnyitást
2010. szeptember 14.

A Mol üdvözölné, ha Szerbiában a NIS szerb olajipari vállalat és a szerbiai kiskereskedők közötti szerződés lejártával az év végén megszűnne a NIS beszállítási monopóliuma, és a Szerbiában jelenlévő külföldi vállalatok is szállíthatnának benzint a szerbiai magán benzinkutaknak.

TOVÁBB >
Tabuk dőlnek a bankszektorban
2010. szeptember 14.

Mennyire jogos az Orbán-kormány nyolc pontos bankmentő csomagja, és vajon nem okoz-e még nagyobb kárt a bankszektorban? – járja körül a kérdést a Figyelő csütörtökön megjelenő legfrissebb száma.

TOVÁBB >
Az idősebbek szégyellik az elbocsátást
2010. szeptember 13.

Nem fizet a munkanélküliségi biztosító annak, akitől közös megegyezéssel válik meg a cége, hiába van érvényes biztosítása. A terméket forgalmazó alkusz szerint sokan büszkeség vagy a múlt rossz beidegződése miatt döntenek úgy, hogy aláírják a közös megegyezést a munkaadóval. Ez a mentalitás az ötvenes korosztályra jellemző.

TOVÁBB >
IMF: Még nincs vége a válságnak
2010. szeptember 13.

Az IMF vezetője szerint mindaddig nem lesz vége a globális gazdasági válságnak, amíg nem következik be jelentősebb csökkenés a munkanélküliség területén.

TOVÁBB >
Bérlakásépítés a középosztálynak
2010. szeptember 13.

A középosztálynak építenének bérlakásokat állami támogatásokból az építőanyaggyártók és – forgalmazók - derült ki hétfőn egy konferencián. A javaslat harmonizál az új Széchenyi Terv vitairatával. A javaslattevők bruttó 1000 forint/négyzetméter/hó körüli bérleti díjjal kalkuláltak - ennél a főváros XVII. kerületében olcsóbban is lehet lakást bérelni.

TOVÁBB >
A lakosság sorsában osztoznak a bankok
2010. szeptember 13.

Nemcsak a magyar háztartások, hanem a magyarországi bankok jövedelmi helyzete is polarizálódik, egyre egyenlőtlenebbé válik. Az adórendszer változása – akárcsak a háztartásoknál – a további polarizációt segíti.

TOVÁBB >
Mégis lesz érdekegyeztetés
2010. szeptember 13.

Mégis lesz egyeztetés a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között. Matolcsy György összehívta az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

TOVÁBB >
A gazdasági növekedés nagyobb a vártnál
2010. szeptember 13.

A korábban vártnál jobban alakul az Európai Unió gazdasági növekedése, és idén átlagosan megközelíti az 1,8 százalékot - jelentette be az Európai Bizottság.

TOVÁBB >
Látszatsiker a munkahelyteremtésben
2010. szeptember 13.

Az előző két kormány által megfogalmazott munkahelyteremtő célok csak látszólag teljesültek - mondta Karakó László, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottságának elnöke.

TOVÁBB >
A Financial Times szerint Soros az első
2010. szeptember 12.

A világ legnagyobb fedezeti alapjai közül Soros György befektetési társasága kereste a legtöbbet befektetőinek alapítása óta - áll a Financial Times hétvégi kiadása által ismertetett átfogó felmérésben, amely szerint a legeredményesebb alapkezelő cégek jobb befektetői megtérüléseket kínáltak az elmúlt évtizedekben, mint a világ vezető iparvállalatai.

TOVÁBB >
Katasztrofális lesz az idei borévjárat
2010. szeptember 10.

Ami rossz – betegség, rothadás, jégeső – megtörténhetett a szőlővel, az bekövetkezett, így igen kevés lesz a szőlő, az abból préselt mustban pedig a cukorfok lesz alacsony. Van aki szerint végzetes a csapás, más úgy gondolja, csak egy gyengébb év az idei.

TOVÁBB >
Mit vár az államtól Fodor István?
2010. szeptember 10.

Az idei Figyelő TOP 200 konferencia különleges, klub-jellegű esemény lesz, a legnagyobb magyarországi vállalatok felsővezetőinek zártkörű beszélgetése. Témája az állam szerepének változása a XXI. században. Stéphane Garelli mellett Bojár Gábor, Fodor István, Király Júlia, Kiss Ulrich és Stumpf István ütközteti gondolatait a témában. A vita felvetéseire Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter reagál.

TOVÁBB >
Ezüstérmes az OTP
2010. szeptember 10.

Az OTP a tavalyi első helyről az idén a másodikra került a Deloitte idei 50-es régiós banki toplistáján, amit a mérlegfőösszeg alapján állítottak össze. A listán szereplő hét magyarországi bank egyébként megszilárdította pozícióit a régióban.

TOVÁBB >
Járulékcsökkentéssel a recesszió ellen?
2010. szeptember 10.

Nouriel Roubini szerint jön a recesszió az Egyesült Államokban, és a megfelelő válaszlépés a „payroll tax” leszállítása, azaz a járulékcsökkentés lenne.

TOVÁBB >
Kellemes meglepetés az inflációs adat
2010. szeptember 10.

Kellemes meglepetésnek nevezték az augusztusi, a várttól elmaradó inflációs adatot banki elemzők, és jelezték: az inflációs folyamatok alapján nem indokolt a jegybanki alapkamat emelése.

TOVÁBB >
Az IMF nélkül nehezebb lesz?
2010. szeptember 10.

Magyarországnak az adósság stabilizálásához újabb IMF-program nélkül is legalább olyan költségvetési megfontoltságot kell tanúsítania, mintha lenne megállapodása a valutaalappal - áll londoni felzárkózó piaci elemzők pénteki helyzetértékelésében.

TOVÁBB >
Ha hallgatunk az Unióra, megúszhatjuk a kamatemelést
2010. szeptember 10.

„Mérföldkő" a magyar kormánynak az az ígérete, hogy teljesíti az államháztartási hiányra vonatkozó uniós követelményt, és ez segítheti az MNB-t elkerülni a kamatemelést - jelentette ki Bihari Péter, az MNB Monetáris Tanácsának tagja pénteken, a Reutersnek nyilatkozva.

TOVÁBB >
Alig nőtt a diplomás munkanélküliség
2010. szeptember 9.

Csupán ötödannyival emelkedett a magyar diplomások munkanélküliségi rátája 2008 óta, mint a diploma nélkülieké - számol be az OECD legfrissebb oktatásügyi jelentéséről a Világgazdaság.

TOVÁBB >
300 munkahelyet remél Kaposvár
2010. szeptember 9.

Két hét múlva elkészül a Keleti Ipari Park infrastruktúrája, azt követően rendelkezésre áll a terület azon vállalkozások számára, amelyek Kaposváron kívánnak gyáregységet, üzemet építeni, munkahelyeket teremteni - jelentette be Szita Károly polgármester.

TOVÁBB >
Felcsuti távozik a Raiffeisentől
2010. szeptember 9.

Heinz Wiedner lesz a Raiffeisen Bank Zrt. új vezérigazgatója. Felcsuti Pétert váltja a vezetői székben, aki több mint húsz éven át vezette a bankot.

TOVÁBB >
A szakszervezeteknek hiányzik az OÉT
2010. szeptember 7.

Keményen bírálták a szakszervezetek a kormány eddigi munkáját, a szakszervezeti szövetségi vezetők elsősorban az érdemi lépéseket, a társadalmi párbeszédet és az OÉT összehívását hiányolták. Az utóbbival a kormány véleményük szerint törvényt is sért, amely miatt nemzetközi szakszervezeti szövetségekhez fordulnak.

TOVÁBB >
Mindig lesz, aki eladósodik
2010. szeptember 7.

Fellendülhet az építőipar, mivel évi 40-50 ezer új lakás és évi 5-10 ezer új bérlakás építését irányozta elő az új Széchenyi Terv. Az elemzők szerint fizetőképes kereslet is lesz az új lakásokra, mert a fiatalokat semmi nem tartja vissza attól, hogy önállóvá válásukhoz hitelt vegyenek fel. Vásárlási támogatásra már van ígéret, adómentes bérbeadásra még nincs.

TOVÁBB >
Befagy a munkaerőpiac decemberig
2010. szeptember 7.

Romolhatnak a magyar dolgozók, álláskeresők kilátásai az év negyedik negyedévében. A munkaadók várakozásai azonban valamivel jobbak, mint egy évvel ezelőtt: ugyanannyi cég tervez leépítéseket, mint ahányan munkaerő-felvételt – derül ki egy felmérésből.

TOVÁBB >
Alkotmányos a tevékenységre jellemző kereset
2010. szeptember 7.

Egyhangúlag elutasította az Alkotmánybíróság hétfőn, hogy a tevékenységre jellemző kereset szerinti vállalkozói adó- és járulékfizetés ne lenne alkotmányos. Így az egyéni vállalkozóknak és a társas vállalkozásokban személyesen közreműködők tagoknak is legalább a szokásos piaci értéknek megfelelő bér után kell közterhet fizetniük, ami az indoklás szerint nem elvárt jövedelem. A Fidesznek ellenzékben nem tetszett a jogszabály.

TOVÁBB >
Kire hallgatnak a menedzserek?
2010. szeptember 6.

Milyen információkra alapozva születnek a döntések? Mi befolyásolja a vezetőket? Kikérik a munkatársak, a család, a barátok véleményét, vagy inkább a médiahírek, az érdekképviseleti szervek, kamarák, üzleti klubok információi alapján határoznak? – ezekre a kérdésekre keresi a választ egy kutatás.

TOVÁBB >
Álommunkahely lett az APEH
2010. szeptember 6.

4,4 hónapos álláskeresésre számítanak az első munkahely megtalálása előtt az európai fiatalok - áll egy felmérésben. A magyar közgazdászhallgatók legtöbbje az APEH-nál, a jegybanknál vagy a Google-nál dolgozna szívesen.

TOVÁBB >
Leértékelték az adócsökkentést
2010. szeptember 6.

Nem megfelelő irányú és mértékű a kormány adócsökkentési elképzelése az adókamara szerint. A 10 százalékos kedvezményes társaságiadó-kulcs pont a kkv-knál nem okoz érdemi változást, az egykulcsos adó pedig nem élénkíti a foglalkoztatást. Helyette inkább a vállalkozókat terhelő bérjárulékok csökkentését javasolják.

TOVÁBB >
Nőttek az árak az euróövezetben
2010. szeptember 2.

Júliusban havi szinten 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak az euróövezetben - áll az Eurostat adataiban.

TOVÁBB >
MNB: Csökken a bankok tőkemegfelelése
2010. szeptember 2.

A jegybank szóvivője szerint a svájci frank erősödése főként növekedési kockázatot jelent Magyarország számára. A forint gyengülése továbbá emeli az inflációs kockázatokat, és hozzájárul a bankok nem teljesítő portfóliójának további emelkedéséhez.

TOVÁBB >
Svájc: erős gazdaság, erős frank
2010. szeptember 2.

Ismét erősödött a svájci frank az euróhoz képest csütörtökön délelőtt, miután nyilvánosságra került, hogy a svájci gazdaság a várakozásoknál erőteljesebben bővült a második negyedévben.

TOVÁBB >
Határtalan állásbörzét rendeznek
2010. szeptember 1.

Virtuális állásbörzét rendez a Profession.hu. Az interaktív felületen a látogatók chatelhetnek a cégek képviselőivel, keresgélhetnek az ajánlatok között. Martis István, a Profession.hu értékesítési vezetője szerint a program segítségével megszűnik az a földrajzi és időbeli korlát, amely elválasztja a potenciális munkavállalókat az ajánlatoktól. A kiállítók több száz állást hoznak. Interjú.

TOVÁBB >
Elemzők: IMF-nélkül nem megy
2010. szeptember 1.

„Kellene az IMF-program" a leminősítés elkerüléséhez – tanácsolja hazánknak az AllianceBernstein befektetési cég.

TOVÁBB >
Van esély patrióta gazdaságpolitikára?
2010. szeptember 1.

Patrióta gazdaságpolitikát ígért a Fidesz a hazai kisvállalkozások helyzetbe hozása érdekében, s az Orbán-kormány máris nekilátott a megvalósításnak. Az uniós előírások szigorúan tiltják a protekcionizmust, de vannak Európában jól bevált technikák, és a válságban Brüsszel is elnézőbb. A Figyelő írása.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011