Gazdasági hírek
5 követelés a szakszervezetektől
2011. április 28.

Az MSZOSZ szakszervezeti szövetség május elseje alkalmából 5 követelést fogalmazott meg.

TOVÁBB >
Egyre több a munkanélküli
2011. április 28.

November óta folyamatosan nő az állástalanok aránya, az aktivitási ráta szeptember óta romlik. Egy év alatt a foglalkoztatottak száma 14 ezerrel nőtt.

TOVÁBB >
Új adók jönnek a fővárosban
2011. április 27.

Balhéval indult a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, amelyen több fontos döntés született. Az ülés elején hajléktalanok és civilek tiltakoztak a főpolgármester hajléktalanpolitikája ellen. Beszámoló a közgyűlés szerdai üléséről, amelyen döntöttek az Elvis térről és öt új adónemről is, valamint jön a céges bérlet.

TOVÁBB >
EKB-elnök: második körös infláció jöhet
2011. április 26.

Az úgynevezett "második körös" infláció veszélyeire figyelmeztetett kedden finn lapinterjúkban az Európai Központi Bank elnöke.

TOVÁBB >
Eltolhatja az euróbevezetést az alkotmány
2011. április 26.

Még távolabbi jövőbe tolódhat az euró bevezetése Magyarországon - írta a Die Presse című osztrák lap az új alaptörvény aláírása után.

TOVÁBB >
Tarlós: csődbe mehet Budapest
2011. április 26.

A főpolgármester szerint a ciklus sikere a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen múlik.

TOVÁBB >
Nyernek a németek a magyar dolgozókkal
2011. április 23.

A fiatal, mobilis és magasan képzett lengyel, cseh és magyar, illetve más kelet-európai országokból érkező munkaerő színtiszta nyereség egy olyan prosperáló gazdaságnak, mint a német - jelentette ki Heinrich Alt, a német szövetségi munkaügyi hivatal igazgatótanácsának tagja.

TOVÁBB >
Baj van a hirdetésekkel
2011. április 23.

Hol a helye a reklámnak? Miért nincs több célzott videoreklám a neten? Fabricius Gábor reklámszakember elmagyarázza, mi a baj a reklámokkal, ügynökségekkel, hirdetőkkel. És azt is, mit ér egy jól célzott online hirdetés és egy kevésbé jól célzott tévés reklám?

TOVÁBB >
Ki talált az idén állást?
2011. április 22.

A munkakeresők mintegy 40 százaléka szakképesítés és nyelvtudás hiányában csak nagyon nehezen talál munkát - derül ki a Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. elemzéséből.

TOVÁBB >
WSJ: kötéltánc a cégeknek a magyar adópolitika
2011. április 22.

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásának (WSJE) internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a társasági adóval kapcsolatos magyar politika instabilitási tényezőt jelent az országban tevékenykedő cégek számára.

TOVÁBB >
Csökkent a bankok hitelállománya
2011. április 22.

A magyarországi kereskedelmi bankok hiteleinek nettó állománya a januári 17 429 milliárd forintról februárban 17 305 milliárd forintra csökkent; 2010 februárjában 18 179 milliárd forint volt a hitelállományuk- derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közölt adatokból.

TOVÁBB >
A legnépszerűbb béren kívüli juttatások
2011. április 21.

A 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett is mind a munkáltató, mind a munkavállalók számára kedvezőbb maradt a cafetéria – derül ki a Nexon számításaiból. Ennek ellenére mégis csökkent a cafetériakeret átlagos összege.

TOVÁBB >
Bokros: „Több láda whiskyben fogadok, hogy nem lesz 5 százalékos növekedés”
2011. április 21.

Bokros Lajos szerint a konvergenciaprogram alaptalan, hurráoptimista feltételezésekből indul ki, a Széll Kálmán Terv pedig növekedésellenes. Egy szerény pozitív kritikát is kapott azonban a kormány Bokrostól, akivel új kutatóintézetének megnyitóján beszélgettünk.

TOVÁBB >
Kínától vár pénzt Fellegi
2011. április 21.

Haladéktalanul meg kell vizsgálni, hogy Kína és Magyarország pénzügyi intézményei milyen módon tudnak együttműködni magyar kötvények kibocsátásában - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos Pekingben.

TOVÁBB >
Kikényszerítheti a béremelést a kormány?
2011. április 20.

Durva és elfogadhatatlan beavatkozás lenne a versenyszféra cégeivel szemben, ha megvalósul az, ami a Rogán Antal vezette bérmonitoring-bizottság első jelentéstervezetében szerepel – vélekedett az MGYOSZ alelnöke. Az Iparszövetség elnökének sem tetszene, ha az állam beleszólna a versenyszféra béremeléseibe, viszont a járulékcsökkentést talán járható útnak tartaná.

TOVÁBB >
Akadozik a Hungaricum Szövetség indulása
2011. április 20.

Nehézségekbe ütközhet a Hungaricum Szövetség megalakítása, mivel a múlt heti szándéknyilatkozatot jegyző szervezetek nehezen tudnak egy platformra kerülni az adott kérdésben - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Kevés lehet az Orbán-csomag
2011. április 20.

Az Orbán-kormány által eddig fölvázolt megszorítások sem biztos, hogy elegendők – derül ki a Költségvetési Tanács elbocsátott közgazdászok számításaiból, akik önkéntes munkában végezték el az Orbán-kormány által már nem kért feladatot, a költségvetési folyamatok 2014-ig történő kivetítését.

TOVÁBB >
Miért vágtat a lengyel gazdaság?
2011. április 20.

A külföldi befektetők újabban „zabálják” a lengyel részvényeket, mert a válságálló lengyel gazdaság lendületben van, javul a belső fogyasztása, infrastrukturális beruházásokkal készül a foci-Európa-bajnokságra, növekedési üteme egész Európát veri. Ugyanakkor a magas deficit a növekvő adósságkockázatokat is rejt és reformokért kiált.

TOVÁBB >
MNB: messze még a hitelezés fordulópontja
2011. április 20.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerint a pénzügyi rendszer stabil, sokkellenálló-képessége megfelelő, ám ennek ellenére aktivitása a hitelezésben gyenge, s messze még a hitelezés fordulópontja - tette közzé a testület szerdán annak kapcsán, hogy a jegybank publikálta pénzügyi stabilitási jelentését.

TOVÁBB >
Rosszul működnek a bankok
2011. április 20.

Rendkívül súlyos gondot jelentenek a bedőlt lakáshitelek: eddig 90 ezer adós vált fizetésképtelenné, míg tavaly összesen 72 ezer lakás és ház cserélt gazdát – derül ki az MNB legfrissebb jelentéséből. A jegybank szerint a kilakoltatási moratórium a probléma rákfenéje. A dokumentumból kiderül: a központi bank két feltétellel újraindíthatónak tartja az euróalapú lakáshitelezést, és részben a bankoktól félti a gazdasági fellendülést.

TOVÁBB >
Pofozta a világot az S&P
2011. április 19.

Megrázta a világgazdaságot a Standard and Poor’s, amikor rontott az Egyesült Államok adóssága besorolásának kilátásán. Hasonló lépést csap Pearl Harbor megtámadása váltott ki korábban a hitelminősítőből, amely számos elemző szerint időben figyelmeztet, mások szerint menti a bőrét.

TOVÁBB >
Andor nagyobb uniós büdzsét akar
2011. április 19.

Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa szerint az uniónak a 2013 és 2020 közötti időszakban lényegesen nagyobb költségvetésre lesz szüksége ahhoz, hogy az euró stabilabb legyen.

TOVÁBB >
Rosenberg ragaszkodik a magyar szigorhoz
2011. április 19.

Az idei évre tervezett 2 százalékos többlet elérhetőnek tűnik, de a 2012. évi deficitcél teljesítéséhez teljes maradéktalanul végre kell hajtani a költségvetési reformcsomagot - mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi misszióvezetője a Dow Jones üzleti hírügynökségnek Washingtonban. (Rosenberggel a hétvégén felvett interjút a Dow Jones kedden este hozta nyilvánosságra.)

TOVÁBB >
Kiknek kínálnak állást?
2011. április 18.

Még mindig a fővárosban van a legtöbb állás, és műszaki, illetve értékesítői pályára keresik a legtöbb embert. Az építőiparban akár szakemberhiány is lehet - írja a Profession.hu.

TOVÁBB >
Kevesebb a feketemunka
2011. április 17.

Csaknem 30 000 munkavállalót foglalkoztattak feketén tavaly Magyarországon, és bár hat százalékponttal csökkent a munkaszerződés vagy bejelentés nélkül dolgozók aránya, a munkaügyi jogsértéssel érintett létszám 27 százalékát teszik ki ezek a munkavállalók.

TOVÁBB >
Le Monde: lesznek viták az alkotmányról
2011. április 17.

A Le Monde szerint az alkotmány kapcsán a médiatörvényhez hasonló vitára lehet számítani Brüsszelben. A lap szerint az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője áprilisi látogatásán "ledöbbent" magyar tárgyalópartnerei "tekintélyelvű mentalitásán".

TOVÁBB >
Király Júlia: eladósodva nem lehet növekedni
2011. április 16.

A válságnak két nagy tanulsága van: nem lehet nagy mértékű külső eladósodásra támaszkodva stabil növekedést elérni, és nem lehet felelőtlen hitelezésre alapozott fogyasztásnövekedést megvalósítani - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja a 20 év múlva - vissza a jövőbe című tanulmánykötet bemutatóján szombaton.

TOVÁBB >
Király: kiszámítható gazdaságpolitika kell
2011. április 15.

Ahhoz, hogy a bankrendszer képes legyen hozzájárulni a vállalati hitelezéshez és ezáltal a gazdasági növekedés beindításához, stabil és kiszámítható gazdaságpolitikára van szükség - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pénteken egy debreceni gazdasági konferencián.

TOVÁBB >
Inotai: erősödött a versenyképességünk
2011. április 15.

A magyar gazdaság versenyképessége a külkereskedelem adataiból kiindulva nem csökkent, épp ellenkezőleg, jelentős versenyképességi előnye van mind az egész Európai Uniót, mind pedig a környező új tagállamokat tekintve - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének igazgatója.

TOVÁBB >
Vártnál nagyobb infláció az euróövezetben
2011. április 15.

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak márciusban az euróövezetben - derül ki az Eurostat pénteken ismertetett végleges adataiból.

TOVÁBB >
Új elnököt választott a bankszövetség
2011. április 15.

A Magyar Bankszövetség pénteken megtartott testületi ülésén Patai Mihályt, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatóját választották a szervezet elnökévé - közölte a bankszövetség pénteken.

TOVÁBB >
Fidesz: "nem" a szabad vasárnapra
2011. április 15.

Nem támogatja a Fidesz-frakció a KDNP szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát - értesült a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Alig hoz a segély harmadolása
2011. április 15.

Átlagosan eddig is három hónapig kaptak támogatást az államtól a munkanélküliek annak ellenére, hogy a törvény szerint kilenc hónapig járhat az álláskeresési járulék, ezért a folyósítási idő drasztikus lerövidítésén alig tud spórolni az állam. A munkanélküli ellátások új rendszeréből a jó állásból kirúgottak profitálhatnak.

TOVÁBB >
Kapósak az ipari ingatlanok
2011. április 15.

Az első negyedévben 111 ezer négyzetméter ipari ingatlan talált bérlőre, ez duplája a tavalyi negyedik negyedévinek és háromszoros az egy évvel korábbinak - közölte a Budapest Research Forum (BPF) pénteken.

TOVÁBB >
Brutálisan megszorít Orbán
2011. április 15.

Jövőre sem nő a közszférában dolgozók bére, ahogy a szociális- és családtámogatások összege sem – derül ki a kormány friss konvergenciaprogramjából. A megszorításokról szól majd a 2013-as büdzsé is – közölte szokásához híven először a külfölddel és angolul tudó honfitársainkkal a kormány.

TOVÁBB >
IMF: az európai bankok veszélyt jelentenek
2011. április 14.

Az európai bankok ingatag helyzete jelenti a fő fenyegetést a világ pénzügyi rendszerére. Ezek a pénzintézetek arra kényszerülnek, hogy friss tőkét szerezzenek - állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

TOVÁBB >
Nem szívesen adnak munkát a romáknak
2011. április 14.

Leginkább a kisgyerekes alkalmazottakkal, legkevésbé a romákkal elfogadóak a magyar munkaadók. Egyre több cég alkalmaz fogyatékkal élő dolgozót, míg a munkavállalók szerint az életkoruk miatt éri őket legtöbb esetben megkülönböztetés – áll az Egyenlő Bánásmód Hatóság kutatásában.

TOVÁBB >
Jön a garantált jövedelem
2011. április 13.

A garantált jövedelem gondolatát is tartalmazza a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció, ami bár első pillantásra afféle „kommunista” gondolatnak tűnhet, valójában azonban a magyar segélyrendszer inkább neoliberális, mint szociáldemokrata ihletésű reformjáról van szó.

TOVÁBB >
Cséfalvay: kiapadtak a banki források
2011. április 13.

Megkezdődött az uniós iparpolitikai miniszterek tanácskozása szerdán a Versenyképességi Tanács informális ülésén, Gödöllőn.

TOVÁBB >
IMF: alacsonyabb lehet a növekedés Magyarországon
2011. április 11.

Rontott a Magyarországra vonatkozó növekedési előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap hétfőn nyilvánosságra hozott "Világgazdasági kilátások" című negyedéves kiadványában.

TOVÁBB >
OECD: gyorsulhat a magyar növekedés
2011. április 11.

Magyarország növekedése tovább gyorsulhat, Franciaország bővülése beindulhat, míg az Egyesült Királyság továbbra is lassú, ám stabil expanziós pályán van - derül ki az OECD konjunktúramutatójából.

TOVÁBB >
Önkéntes munkára bátorítják a cégeket
2011. április 11.

"Civilbarát munkahelyek" létrehozását szorgalmazza az önkéntes munkát végző fiatalok teljesítményének elismerése érdekében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) - mondta Stágel Bence, a szervezet elnöke. A civil munkát és az önkéntességet támogató munkáltatók erről tanúsítványt kapnának.

TOVÁBB >
Hová vezet a totális kontroll?
2011. április 11.

Nem kevés felelősséget vett a nemzeti fejlesztési miniszter a nyakába azzal, hogy az összes közbeszerzést ellenőrzése alá vonta. Világos, hogy a felesleges költéseket akarja felszámolni. De vajon a legjobb módszert választotta ehhez? Számolt-e a totális kontroll „mellékhatásaival”?

TOVÁBB >
Vasárnapi munkanap: hatástanulmányok kellenek
2011. április 10.

Még hatástanulmányokra van szükség ahhoz, hogy a kormány dönthessen a kiskereskedelem vasárnapi nyitva tartásáról - mondta Nagy Anna kormányszóvivő vasárnap újságírók kérdésére válaszolva.

TOVÁBB >
Szabad vasárnapok jöhetnek
2011. április 9.

Még a nyári szünet előtt szavazhat a parlament a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatáról - mondta Harrach Péter.

TOVÁBB >
Matolcsy: végre kell hajtani a reformokat
2011. április 9.

A tagállamoknak végre kell hajtaniuk a strukturális reformokat a fenntartható fejlődés érdekében, ezek után lehet erős Európa, lehetnek erősek a bankok, növekedhet a gazdaság, és új munkahelyek jöhetnek létre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, az ECOFIN ülés elnöke.

TOVÁBB >
Hernádi Zsolt OTP-vezető lehet
2011. április 8.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az OTP Bank igazgatósági tagjává válhat, amennyiben a bank április végén összeülő közgyűlése megszavazza a péntekre virradó éjjel közzétett javaslatát - értesült az origo.hu.

TOVÁBB >
Egyre több osztrák ingatlant veszünk
2011. április 8.

Az utóbbi néhány évben megnőtt a magyar vásárlók érdeklődése az osztrák ingatlanok iránt, amit az ingatlanközvetítők a kis távolsággal, a jó megközelíthetőséggel és az elérhető árakkal magyaráznak - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Megmenekül Portugália
2011. április 8.

Megsegítik Portugáliát – döntöttek Gödöllőn az uniós országok pénzügyminiszterei. A tervek szerint 3 éves, összesen 80 milliárd eurós csomagért néhány dolgot kérnek cserébe, például kemény költségvetési megszorítást, gyors hiánycsökkentést és a privatizációt.

TOVÁBB >
Szigorúbb stresszteszt elé néznek a bankok
2011. április 8.

Az uniós bankoknak tőkemegfelelési mutatójukat 5 százalék felett kell megőrizniük, hogy átmenjenek azon a - kétéves recessziót imitáló - stresszteszten, amelyet az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) készít elő az adófizetők megnyugtatására, és az európai bankágazat iránti bizalom további erősítésére.

TOVÁBB >
Matolcsy: erős euróra van szükség
2011. április 8.

Erős euróra, erős eurózónára, és ehhez hatékony európai pénzügyi felügyeleti hatóságokra van szükség, valamint ennek eléréséhez kemény banki stressztesztekre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Gödöllőn.

TOVÁBB >
Papp József: Vonják vissza az Új Széchenyi Tervet!
2011. április 8.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) visszavonása mellett érvel Papp József, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézetének docense a friss Figyelőben. A szakember szerint súlyos hiba volt nem aláírni a versenyképességi paktumot, és kezdeményezni kellene az Európai Bizottságnál, hogy az ÚSZT finanszírozására hivatott uniós forrásokat az államadósság csökkentésére fordíthassa az ország. Ajánló.

TOVÁBB >
Máris túlszárnyaltuk az éves hiánycélt
2011. április 7.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - első negyedévi hiánya 742,1 milliárd forint, az éves előirányzat 108 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

TOVÁBB >
Ingatlanadót javasol nekünk az OECD
2011. április 7.

Több ajánlást is megfogalmazott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a magyar kormány számára.

TOVÁBB >
Különadó az autógyártásra?
2011. április 7.

Lélegzetelállító húzás lenne a kormánytól, ha az autógyáraknak nyújtott gigantikus támogatások után különadót vetne ki az autógyárakra is – mint olyan ágazatra, ahol az állami támogatások miatt extraprofit keletkezik. A felvetés természetesen abszurd – a különadók által sújtott multik vezetői által írt levél rávilágított, miért is. A beruházások foglalkoztatási hatása messze nem akkora, mint lehetne.

TOVÁBB >
Elhúzódnak a bértárgyalások
2011. április 7.

Az idén is elhúzódnak a bértárgyalások, az ágazatok többségében még nem született megállapodás - írta a Világgazdaság.

TOVÁBB >
Nem fizetne osztalékot a Mol
2011. április 7.

A Mol Nyrt. igazgatósága azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a társaság az idén ne fizessen osztalékot.

TOVÁBB >
Pesszimisták a kkv-k
2011. április 6.

Borúlátóbbak lettek a magyar vállalkozások az elmúlt évekhez képest a Policy Agenda és az Ipsos által számított kis- és középvállalkozások (kkv) indexe alapján, amely az idén márciusban 50,2 százalék volt, utoljára 2008. negyedik negyedévben volt ilyen alacsony.

TOVÁBB >
Farkas: ez így nem mehetett tovább
2011. április 6.

Két uniós felügyelet vezetésére is esélyes volt a PSZÁF egykori elnöke. Ki, mit tudott a pályázatokról a magyar kormányban? Hogy szavazott elődjéről Szász Károly a magyar bankfelügyelet jelenlegi elnöke? Interjú viszonyokról, lehetőségekről, európai és amerikai bankcsődökről Farkas Ádámmal, a legmagasabb szintű európai bankhatóság első számú magyar vezetőjével.

TOVÁBB >
Hogyan mozduljon el a turizmusunk a béka feneke alól?
2011. április 6.

Magyarország turisztikai teljesítménye alapján az utolsók között áll az Európában. Ha pedig az elöregedő unió nyugdíjas otthona szeretnénk lenni, ahhoz is rengeteg fejlesztésre lenne szükség, és persze arra is, hogy az önkormányzatok ne akarják lenyúlni az érdekalapon létrejött helyi turisztikai szervezetek pályázati pénzét – állítja ezen szervezetek országos elnöke, Balogh Károly.

TOVÁBB >
17 milliárdot kap az Opel és az Audi
2011. április 6.

Az Audi győri gyárának bővítéséhez 11,2 milliárd forint, az Opel szentgotthárdi beruházásához pedig 5,5 milliárd forint állami támogatás kap - ismertette a kormány döntését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

TOVÁBB >
Meredeken csökkenhet a benzinár
2011. április 6.

Több okból is meredek olajárcsökkenés várható még az idén - jósolják londoni iparági szakelemzők legfrissebb előrejelzésükben. Ha így lesz, az a benzinárra is hatást gyakorol majd.

TOVÁBB >
Kinek nem kell félni a kirúgástól?
2011. április 5.

Akadnak szakmák és pozíciók, melyek képviselői jelentős és mérhető előnyökkel bírnak a piac más szereplőivel szemben. Az említett kiváltságok lehetnek anyagi, erkölcsi természetűek és persze presztízs jellegűek. Ezek közül talán ma a biztonság árfolyamát értékeljük a legtöbbre – véli a munkapszichológus. De ki van ma biztonságban a munkaerőpiacon?

TOVÁBB >
Így tesztelje, korrupt-e az üzlete
2011. április 5.

A korrupció átmenetileg jól jövedelmez, viszont előbb-utóbb sokba kerülhet a cégeknek, és rengeteget veszít vele az állam is. Ezzel szemben kifejezetten jó befektetés átláthatóvá, és fedhetetlenné tenni a működést, állítják, akik már megtették ezt. Persze mindez csak akkor sikerülhet, ha annak a bizonyos halnak nem bűzlik a feje. Tesztelje, korrupt-e az üzlete!

TOVÁBB >
Beintettek a rugalmas foglalkoztatásnak
2011. április 1.

Igény lenne a rugalmas munkahelyek létrehozására, ami a kormányt is közelebb vihetné az egymillió új munkahely ígéretéhez. Csak pénz nincs elég. Ezért függesztették fel egy hónapja az atipikus foglalkoztatási formák támogatását. A másfél éve indított 2,5 milliárdos rugalmas foglalkoztatási projekt szintén áll, eredményeit homály fedi.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011