Gazdasági hírek
A megszorítások valódi oka
2011. augusztus 31.

Szerdán tárgyalhatja a kormány a 2012-es költségvetést. Orbán Viktor nyilatkozatai kőkemény megszorításokat sejtetnek, amelyeket – a kormányfő kommunikációja szerint - az euróválság tesz szükségessé. Valójában természetesen csak kisebb mértékben az euróválság, és a korábbi terveknél alacsonyabb növekedés, nagyobb részben a kormány adópolitikája az oka a közelgő megszorításoknak.

TOVÁBB >
A magyarok ötöde nem tudja fizetni számláit
2011. augusztus 31.

Tízből két magyarnak volt gondja a közüzemi díjak befizetésével 2011. második negyedévében, 6 százalékuk pedig a lakáshitel-törlesztéssel (is) késett – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet legfrissebb kutatásából.

TOVÁBB >
Sereghajtók lettünk
2011. augusztus 30.

Innen már csak felfelé vezet az út? A pénzügyi szakemberek a magyar gazdaság helyzetét a régióban a legrosszabbnak ítélik meg - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből, amit a Napi Gazdaság ismertet.

TOVÁBB >
Zűrös lehet más címén vállalkozni
2011. augusztus 27.

Kockázatos lehet a vállalkozónak, ha úgy dönt, hogy székhelyszolgáltatást vesz igénybe. Bár csak ügyvéd vállalhatna ilyet, mások is foglalkoznak vele. Több éve. Így talán az sem csoda, ha nem szabályozott a tevékenység, nincsenek kötelező garanciák, sem felelősségbiztosítás. Lehetnek emiatt kényes helyzetek.

TOVÁBB >
Munkakezdés erős starttal
2011. augusztus 26.

Az iskolakezdés nehézségeinek orvoslása után nézzük az iskolaévei befejezése után álló pályakezdő esetét a munkaerőpiaccal! Szintén nem sima ügy. Mivel javíthatjuk a kilátásokat?

TOVÁBB >
Több mint tízmilliárdos veszteség a CIB Banknál
2011. augusztus 26.

11,2 milliárd forint veszteséget szenvedett el a CIB Bank az első félévben, amiből 6 milliárd forint a bankadó rovására írható.

TOVÁBB >
Mekkora megszorítások jöhetnek?
2011. augusztus 25.

Az államháztartásról szóló törvény szerint augusztus 31-ig a nemzetgazdasági miniszternek a kormány elé kell terjesztenie a 2012. évi költségvetés tervezetét. A Policy Agenda elemzéséből kiderül, milyen konfliktusok várhatóak a jövő évi büdzsé kapcsán.

TOVÁBB >
Újabb recesszió jöhet
2011. augusztus 25.

Megszakadt a válságból való kilábalás, egyre nagyobb az esélye egy újabb recessziónak a Világgazdaság szerint.

TOVÁBB >
MNB: továbbra is stagnáló hitelezések
2011. augusztus 25.

Mind a vállalati, mind pedig a háztartási szektorban változatlan a hitelezési hozzáállás, a szekértők szerint ez még így is marad.

TOVÁBB >
Visszaállamosítják a felszámolást?
2011. augusztus 25.

Állami kézbe kerül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt cégek csőd és felszámolási eljárása. Hogy melyik cégek kerülnek ebbe a körbe, azt még nem lehet tudni. A törvénymódosítás szerint szinte bármelyik vállalatra ragaszthat utólag ilyen címkét a kormány, például az élelmiszer-ipari cégekre vagy a nagyobb foglalkoztatókra is.

TOVÁBB >
Orbán nyit a királyság felé
2011. augusztus 24.

A jó magyar-szaúdi viszonyt Gyurcsány hat éve egy félmondattal hazavágta, most azonban újra megindult a közeledés. Mit akarunk mi Szaúd-Arábiától, és mit akarhatnak a szaúdiak tőlünk?

TOVÁBB >
Egyre borúsabbak az ipari várakozások
2011. augusztus 24.

Az ipari termelés júniusi visszaesését látva felmerül a kérdés: átmeneti jelenségről van szó, vagy valami tartós folyamat van kibontakozóban? Amíg a statisztika nem szállítja a tényadatokat, a bizalmi és konjunktúraindexek adnak előzetes gyorsképet a döntéshozók számára a gazdaság állapotáról.

TOVÁBB >
Intőt adatna Matolcsy a bankoknak
2011. augusztus 23.

Az Európai Bankfelügyelethez fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a devizahitelesek problémái miatt.

TOVÁBB >
Kamatdöntés: Vakok közt király a félszemű
2011. augusztus 23.

Miközben korábban a „tartsuk vagy emeljünk?” lehetett a jegybank dilemmája, immár a „tartsuk vagy csökkentsük?” kérdés vetődik fel a keddi kamatdöntés előtt.

TOVÁBB >
Svájc is bukik a frankkal
2011. augusztus 23.

Júliusban csökkent Svájc exportja, elsősorban az erős frank, valamint a külföldi kereslet lanyhulása miatt. Bár a hosszú hónapokig tartó emelkedés után a júliusi az első megtorpanás, elemzők szerint az exportőrök a tendencia erősödésétől tartanak.

TOVÁBB >
Vészcsengőt ráz egy brit közgazdász
2011. augusztus 22.

Howard Davies szerint súlyos következményei lesznek annak, ha az európai vezető politikusok nem cselekszenek gyorsan a pénzpiacok megnyugtatására. Szűkíteni kell az euroövezetet, vagy fiskális uniót kell létrehozni - véli a London School of Economics volt igazgatója.

TOVÁBB >
Magyarország csenget először
2011. augusztus 22.

Magyarország elsőként törleszt azon országok közül, amelyek a válság idején a nemzetközi szervezetekkel készenléti hitelkeretre kötöttek megállapodást.

TOVÁBB >
Éves mélypontján a konjunktúraindex
2011. augusztus 22.

Augusztusban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értékének csökkenése.

TOVÁBB >
Egyre több cégvezető vesz saját részvényt
2011. augusztus 22.

A nyugat-európai tőzsdéken az utóbbi hetek recessziós félelmektől vezérelt eladási hullámában valóságos sajátrészvény-felvásárlási láz tört ki hétfőn megjelent adatok szerint.

TOVÁBB >
Soros: titokzatos spekuláns erősíti az eurót
2011. augusztus 22.

A magyar származású üzletember úgy véli: az európai valuta kizárólag egy "titokzatos vásárlónak" köszönheti dollárral szembeni erejét.

TOVÁBB >
Hullanak az amerikai bankok
2011. augusztus 21.

Már 67 bank ment csődbe idén az Egyesült Államokban.

TOVÁBB >
Kemény bírálat: Európában és az USA-ban gyenge a vezetés
2011. augusztus 21.

Fennáll a veszélye egy újabb gazdasági világválságnak - mondta a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO főtitkára.

TOVÁBB >
Válságra utaló zuhanás a tőzsdéken
2011. augusztus 19.

Európa után számos tőzsde a 2008-as válság óta nem látott zuhanással zárt Ázsiában és Ausztráliában is, a recessziós félelmek felerősödtek, a befektetési menedékek ára emelkedett.

TOVÁBB >
A pénzügyi szektorban keresnek a legjobban
2011. augusztus 19.

Idén júniusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

TOVÁBB >
Egy másodpercen múlik az eladás
2011. augusztus 18.

Jó pont a magyar internetfelhasználóknál, ha névre szóló a reklámot tartalmazó e-mail. Kérdés, eljut-e odáig a netező, hogy ezt észrevegye, vagy még ez előtt kitörli a levelet. Az információáradatban néhány szemvillanásnyi idő alatt dől el, elolvassa-e a címzett az üzenetet. De mitől olvassa el?

TOVÁBB >
Magyar egyetemek a világ legjobbjai között
2011. augusztus 17.

A világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye közé idén is bekerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

TOVÁBB >
Dühös munkásokra számíthatnak a képviselők
2011. augusztus 17.

A Parlamenthez vonul négy szakszervezeti szövetség szeptember 12-én. A munka törvénykönyve tervezete miatt tiltakoznak.

TOVÁBB >
Spekulánsok finanszírozzák Magyarországot
2011. augusztus 17.

Stabil a kereslet a magyar állampapírok iránt, a befektetők zabálják az államkötvényeket és a diszkontkincstárjegyeket is. Csakhogy a kockázat óriási – fanyalognak a pesszimisták, hiszen rövid távra befektető, külföldi spekulánsok vásárolnak.

TOVÁBB >
Élelmiszerár-robbanás előtt az ország
2011. augusztus 17.

Az MSZP olyan stratégia kidolgozására szólítja fel a kormányt, amellyel kivédhető a létfontosságú termékek árának drasztikus növekedése.

TOVÁBB >
Papp: svéd mintájú vagyonadó a megoldás
2011. augusztus 17.

A kisvállalkozások adóterhelése jóval nagyobb a multinacionális nagyvállalatokénál - állítja Papp József, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézetének docense. A közgazdász az 50 millió forint feletti vagyonokat adóztatná meg. Nem Bajnai, hanem svéd mintára. Ebből meg a politikai elittel összefonódott, államból élő cégek visszaszorításából finanszírozná részben a kisvállalkozások adócsökkentését.

TOVÁBB >
Októbertől drágább az üdülési csekk kiadása
2011. augusztus 16.

Kedvezményes adózással már csak szeptember közepéig lehet igényelni az üdülési csekket, kiadni pedig szeptember végéig. Amelyik cég ezt nem veszi figyelembe, ráfizethet. Mármint adót és járulékot. Vásárolni a csekkel még bő egy évig lehet majd. Aztán valószínűleg megszűnik. De az sem kiárt, hogy csak átalakul.

TOVÁBB >
A pénz beszél, de angolul
2011. augusztus 16.

Hoffmann Rózsa államtitkár néhány hete vállalatvezetőkkel beszélgetett oktatásról és versenyképességről. Kiderült az idegen nyelvek fontosságával egyetért, ezen belül az angol nyelv különlegesen kiemelt szerepével azonban nem. Bojár Gábor írása következik arról, mekkora jelentősége van az angol nyelvnek a gazdaságban és azon túl, világszerte.

TOVÁBB >
Gyűlnek a felhők a gazdaság fölött
2011. augusztus 16.

A vártnál rosszabbak a növekedési adatok. A magyar növekedési adatokat az autóipari beruházások szépíthetik, a recesszióhoz illő lakossági közérzeten azonban aligha javíthatnak. A recesszió azonban még mindig jobb az összeomlásnál, s ez utóbbinak az elkerülése sem biztos.

TOVÁBB >
90 milliárdos lyukat üt a lassulás
2011. augusztus 16.

A kormány újratervezi a makropályát, a szaktárca a lassuló gazdaság miatt 90 milliárdos bevételkieséssel számol. Az NGM szerint ezt fedezi a Stabilitási Alap.

TOVÁBB >
A külföldi magáncégek bőkezűbbek
2011. augusztus 16.

Az idei első fél évben a dolgozók mintegy háromnegyede részesült valamilyen béren kívüli juttatásban.

TOVÁBB >
Karsai: a frusztráltság nem boldogít
2011. augusztus 16.

Nem kell mindent lecserélni! Profiton túl sorozatunkban Karsai Béla, a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. elnöke ír elkényelmesedésről, rosszul értelmezett elégedettségről és arról, ki, mire nem figyel eléggé.

TOVÁBB >
Jelentősen javított a Mol
2011. augusztus 16.

A Mol csoport 54 milliárd forint nettó eredményt ért el az idei év második negyedévében, szemben az egy évvel korábbi 43,2 milliárd forint veszteséggel, a bevétel 23 százalékkal 1.298,4 milliárd forintra nőtt, a profit meghaladja az elemzők által várt 46,5 milliárd forintot.

TOVÁBB >
Megtorpant a magyar gazdaság
2011. augusztus 16.

A másfél százalékos GDP-növekedés jócskán alulmúlta az elemzők várakozásait.

TOVÁBB >
Kemény megszorítások jöhetnek
2011. augusztus 16.

A rendkívül gyenge magyar GDP-adat után a szakemberek szerint kénytelen lesz újabb megszorításokat alkalmazni a kormány.

TOVÁBB >
Fizethet, aki felmond a munkahelyén
2011. augusztus 15.

Ha valaki felmond a munkahelyén, most sem kap végkielégítést, ám – ha a Munka törvénykönyvének tervezete hatályba lépne – egyes esetekben a munkaadó arra kötelezhetné, hogy még ő fizessen a cégnek. Új szabály lenne az is, hogy a dolgozó nem mondhatna ellent a főnöknek, ha az például gazdasági bűncselekményre utasítaná. Szemelvények a tervezetből.

TOVÁBB >
Már kevesebbet dolgozunk feketén
2011. augusztus 13.

Csökkent a feltárt feketefoglalkoztatás az első félévben Magyarországon. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései csaknem 7500 munkavállalót érintően tártak fel munkaszerződés és bejelentés nélküli munkavégzést, míg a tavalyi első hat hónapban több mint 19 ezer dolgozót alkalmaztak feketén.

TOVÁBB >
Akiknek így tetszene a munka törvénykönyve
2011. augusztus 12.

A munkaadók örülnek, és jó iránynak tartják a munka törvénykönyvének tervezett változtatásait – derült ki a pénteki egyeztetésükön a szaktárcánál. A Nemzetgazdasági Minisztérium így kommentálta a találkozót: szerintük a törvény „jól szolgálja a vállalkozások érdekeit”.

TOVÁBB >
Mik a válság forgatókönyvei?
2011. augusztus 11.

Valószínűleg elhúzódó recesszió, vagy ami a lakosság közérzetét tekintve ugyanaz, lassú, bizonytalan növekedés várható a fejlett országokban. Ami utána jön, az viszont még sokkal is rosszabb is lehet Farkas Péter, a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa szerint.

TOVÁBB >
Várt alatti az infláció
2011. augusztus 11.

A fogyasztói árak júliusban 0,3 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. A júliusi éves infláció alacsonyabb az elemzők által várt 3,3-3,5 százaléknál. Korábban, 2009. márciusban mért ilyen alacsony, 2,9 százalékos 12 havi inflációt a KSH.

TOVÁBB >
Tovább gyúrják a munka törvénykönyvét
2011. augusztus 11.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ígéretet tett arra, hogy az új munka törvénykönyvében megmarad az 55 év felettiek és a kismamák felmondási védelme, és a munkaadó a jövőben sem kérhet terhességi tesztet az álláskeresőktől. A szakszervezetek jogait pedig európai és nemzetközi szabályoknak megfelelően alakítják ki – közölte a szaktárca. A munkavállalók háromoldalú egyeztetést szeretnének.

TOVÁBB >
Szabadesésben az Egis
2011. augusztus 11.

Tíz százalékot meghaladó árfolyamesés miatt néhány percre szüneteltette a tőzsde az Egis részvények kereskedését.

TOVÁBB >
Jövőre 5 szombat is munkanap lehet
2011. augusztus 11.

Jövőre 5 pihenőnapot kaphatnak a munkavállalók a munkaszüneti napok körül, de ezeket le kell dolgozni szombatonként.

TOVÁBB >
Így verheti meg a főnökét
2011. augusztus 10.

Van úgy, hogy az ember legszívesebben bemosna egyet a főnökének, munkatársának. Vagy legalább jól megmondaná neki a magáét. Aztán mégsem szól semmit, inkább úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Nem, nem és nem. Inkább hívja ki, és verje meg, ha tudja. Hogyan? Játszva!

TOVÁBB >
Szakadt az OTP, a Mol
2011. augusztus 10.

Zuhant az OTP, ezért szerda délután néhány percre felfüggesztették a kereskedését. Nem sokkal később a Mol is így járt.

TOVÁBB >
A bankrendszer ütésálló, de vannak korlátai
2011. augusztus 10.

A bankszövetség szerint a mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy terhelhetőségének is vannak határai.

TOVÁBB >
Az infláció oldaná a válságot
2011. augusztus 9.

Előbb-utóbb be kell ismerni, hogy az eurózóna adósságának egy részét nem lehet visszafizetni – nyilatkozta Kenneth Rogoff közgazdászprofesszor, az IMF volt vezető tisztviselője. A krízis nyomán Németország befolyása jelentősen nő, az asdósságválságot inflációval kellene kezelni – vélte.

TOVÁBB >
Elküldték az ötleteiket a munkavállalók
2011. augusztus 5.

Két választ, elemzést is kapott a kormány a szakszervezeti szövetségektől a munka törvénykönyvének tervezetéről. Az Autonómok, az ÉSZT, az MSZOSZ és a SZEF együtt reagált, a LIGA és a Munkástanácsok pedig szintén közösen fogalmazta meg a véleményét.

TOVÁBB >
Lájkból jön a pénz?
2011. augusztus 5.

A cégek ma már szabadon regisztrálhatnak a közösségi oldalakon. Ha úgy tetszik, ingyenes hirdetési lehetőségeket kaptak olyan felületeken, amelyek nagyon népszerűek. De megéri-e rajongógyűjtéssel tölteni a drága időt?

TOVÁBB >
Krugman katasztrófát jósol
2011. augusztus 5.

A Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint csak munkahelyteremtéssel orvosolható a gazdasági válság.

TOVÁBB >
Egekben a magyar kockázati felár
2011. augusztus 5.

Várhatóan jelentősen lassítják a magyar gazdaság növekedési ütemét a svájci frank erősödése miatt emelkedő törlesztési terhek - jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
1500 milliárdnál jár a hiány
2011. augusztus 5.

Alig marad el a 1,5 billiótól (1494,5 milliárd forint) az államháztartás hiánya az első hét hónapban. A júliusi hiányt a Mol-részvények megvásárlása toldotta meg.

TOVÁBB >
Karriergyilkos lehet az internet
2011. augusztus 4.

Az állásközvetítő cégek nagy részétől megkövetelik a megbízóik az Egyesült Államokban, hogy online kutatásokat végezzenek a jelöltekkel kapcsolatban. Hazánkban jogszerű így „lecsekkolni” a leendő kollégát, ám ha úgynevezett „védett tulajdonság” miatt utasítanak el valakit, a munkaadó nagyon könnyen egy per kellős közepén találhatja magát.

TOVÁBB >
Lakatos: veszélyes a számok misztifikálása
2011. augusztus 4.

Az eliten túlnyúló diskurzust kell folytatni arról, mit tekint a társadalom az üzleti életben követendőnek, értékesnek. Sorozatunk következő részében Lakatos Péter tanulságos gondolatait olvashatják profitról, boszorkányüldözésről és a tökéletes számokról.

TOVÁBB >
Bankszövetség: Fontosabb az állás, mint az árfolyam
2011. augusztus 3.

Az ügyfelek 8-10 százaléka küzd fizetési gondokkal, de bő kilencven százalékuk rendesen fizet - hangsúlyozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a közszolgálati televízióban szerda reggel.

TOVÁBB >
Nem fizet reálkamatot Németország
2011. augusztus 2.

Az euróövezeti szuverén adósságválság miatt a megnövekedett befektetői kereslet 50 éve az első alkalommal szorította le nullára a 10 éves német államkötvények reálhozamát.

TOVÁBB >
Jaksity: Vannak korlátok
2011. augusztus 1.

Van élet a gazdaságon kívül és a profiton túl, de nem nélkülük. Jaksity György írása.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011