Gazdasági hírek
Nem biztos, hogy jól járunk a béremeléssel
2011. február 28.

Sáling József, a KASZ elnöke politikai kommunikációs trükknek tartja a kormány és a munkáltatói oldal megegyezését. Ennek hatására "felpörögnek" ugyan a folyamatok, ám a munkavállalók nem biztos, hogy jól járnak.

TOVÁBB >
Új dolgozók a bankoknál
2011. február 25.

Február közepéig 526 fogyasztóvédelemért felelős kapcsolattartó kezdte meg munkáját a pénzügyi szolgáltatásokat végző intézményeknél - tájékoztatta a Világgazdaságot Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

TOVÁBB >
Andor: csak jót hoz a munkaerő-piaci nyitás
2011. február 25.

Csak előnyök várhatók a májusi német és osztrák munkaerő-piaci nyitástól - mondta Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztos pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón.

TOVÁBB >
Az OÉT összehívását kéri a LIGA
2011. február 25.

A LIGA Szakszervezetek elfogadhatatlannak tartja a munkavállalók tömegeit érintő nettó bérveszteséget, és az ezt előidéző kormányzati adópolitikát, a helyzet mielőbbi valós megoldása érdekében továbbra is kéri az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását, és az adójóváírás és adókulcsok rendszerének felülvizsgálatát.

TOVÁBB >
Nyártól kötelező lehet a kamarai tagság
2011. február 25.

Széles körű jogosítványokat adna a kereskedelmi és iparkamaráknak a most készülő kamarai törvény, egyelőre még nem tisztázott, hogy mekkora lenne a vállalkozások megelőző éves árbevételéhez kötött, adók módjára behajtható kamarai tagdíj - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
Orosz-magyar kereskedelem: vissza a régi szép időkhöz?
2011. február 25.

Úgy tűnik, lenne igény a régi jó partneri viszony felélesztésére, kölcsönös orosz-magyar gazdasági együttműködésre, persze ma már csakis szigorúan piaci alapon. De mire számítson, aki ilyen üzlet felé kacsingat? Mire van szükségük az oroszoknak, mivel és hol érdemes próbálkozni, mivel kell óvatosnak lenni és kitől kaphat segítséget, aki elindul kelet felé?

TOVÁBB >
Egymilliós bírság az autópálya kezelőnek
2011. február 25.

Mivel nem várta ki az előzetes vitarendezés miatti szerződéskötési moratóriumot, egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t - a pénteken hozott határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

TOVÁBB >
Nem vált be a "cselédadó"
2011. február 24.

Az októberben bevezetett, cselédadó néven csúfolt adórendszeren kívüli kereset nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írta a Napi gazdaság.

TOVÁBB >
A kormány magyarázza a létszámbővülést
2011. február 24.

Technikai jellegű módosítás: egyrészt az átszervezésekből adódó munkaerő-átcsoportosítás, másrészt az új intézkedésekből adódó feladatbővülés az oka az elsősorban a tárcáknál bekövetkezett létszámbővülésnek, amelyről a Magyar Közlönyben korábban megjelent kormányhatározat rendelkezik - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

TOVÁBB >
Hol ront a Fidesz, hol az MSZP?
2011. február 22.

A Fidesz és a Jobbik rendelkezik saját termékkel a politikai marketingpiacon, az MSZP termékfejlesztése sikertelen, ráadásul brandjuk része a korrupció. Orbánék a kommunikációban hibáznak - állítja az elemző.

TOVÁBB >
Stratégiai olajkészletüket dobnák piacra a fejlett országok
2011. február 22.

A Nemzetközi Energiaügynökség tagországai stratégiai készleteikből juttatnának olajat a piacra, ha ellátási zavarok lépnének fel a közel-keleti feszültségek miatt - mondta a szervezet vezető közgazdásza.

TOVÁBB >
Régiós kockázatosság sajátos kilengésekkel, már nem mi vagyunk a legrosszabbak
2011. február 22.

Tovább romlott a közép-kelet-európai kockázatos cégek aránya, ellenben egyes országokban némi pozitív elmozdulás mutatkozik derül ki a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb adatai alapján. Változatlanul minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek azonban a hazai arány már alacsonyabb mint a régiós átlag.

TOVÁBB >
FT: sajnálatos a magánnyugdíjpénztárak leépítése
2011. február 21.

"Sajnálatos és retrográd" intézkedésnek nevezi hétfői szerkesztőségi elemzésében a Financial Times a magánnyugdíj-pénztári pillérek több kelet-közép-európai országban elkezdett részleges visszafejlesztését, illetve "magyarországi lebontását".

TOVÁBB >
Csődvédelmet kért az Electro World
2011. február 21.

Csődvédelmet kért az Electro World, az erről szóló dokumentumot pénteken nyújtotta be a cégbíróságnak - írta a Napi Gazdaság.

TOVÁBB >
A végére befejezte a szigort az MNB
2011. február 21.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács hétfői ülésén, a testület így befejezte a november óta tartó, a kormány által hevesen kritizált szigorítási ciklusát. Most döntött utoljára hivatalosan az alapkamatról jelenlegi összetételében a monetáris tanács. Az MNB sajtótájékoztatóján megtudtuk: egyre nő a fizetésképtelen hitelek állománya, és a tavalyi deficitcél jó eséllyel nem teljesült.

TOVÁBB >
Réthelyi: Van, amiben Orbán dönt
2011. február 21.

Vannak kérdések az oktatás és az egészségügy területén, amelyekben Orbán Viktor dönt - ismerte el Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrásért felelős miniszter az fn.hu-nak adott interjújában beszélt Hoffmann Rózsáról, Alföldi Róbertről és arról, támogatja-e még a miniszterelnök.

TOVÁBB >
Kihúzta a gyufát a kormány
2011. február 21.

A kormánytisztviselők egy részének 10-50 százalékkal csökken a fizetése. Ezt a jogszabályok változása eredményezte: közel háromezer közszolga elveszítette az illetménykiegészítését, illetve a teljesítményük miatt megállapított pótlékukat is. A szakszervezet szerint először tárgyalni kell, ám ha ez nem vezet eredményre, a sztrájktól sem riadnak vissza.

TOVÁBB >
Mosonyi: az áfa aránytalanul drágítja az üzemanyagot
2011. február 21.

Európában - két ország kivételével - sehol másutt nincs 25 százalékos áfa az üzemanyagokon - mondta Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója, aki arra számít, hogy a versenyhatóság vizsgálata nem talál kivetnivalót a Mol árazásában. A társaság vezetője beszél a cég növekedési lehetőségeiről, a Szurgutnyeftyegazról s sok egyébről is.

TOVÁBB >
Hová vezet az arab világ forrongása?
2011. február 19.

Az arab világ forrong, a Tunéziából indult folyamatok a régió egyre több országára terjednek át, naponta érkeznek hírek újabb tüntetésekről, lázongásokról. Mubarak elnök távozását a legnépesebb arab ország éléről nem csak a Tahrir téri tüntetők, de a piacok is lelkesen fogadták. A remények szerint a legnépesebb arab állam ezzel elindulhat a demokratizálódás felé vezető úton. Ahhoz azonban, hogy Egyiptomban és a többi érintett országban megszilárduljon a demokrácia, nemcsak politikai változásokra, de mély gazdasági átalakításra is szükség van.

TOVÁBB >
Tüntetést szerveznek a szakszervezetek
2011. február 18.

Április 9-ére demonstrációt hirdetnek a szakszervezetek. Az egykulcsos adórendszer veszteseire, illetve a munkanélküliség növekedésére hívják fel a figyelmet a tüntetéssel.

TOVÁBB >
Pert vesztett az Auchan
2011. február 18.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon elutasította az Auchan fellebbezését, és helyben hagyta az elsőfokú ítéletet az IPM magazinnal szemben indított perben. Az újság azt állította, hogy az Auchan mérgezett ásványvizet árusít. Az Auchan szerint a bíróság a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába sorolta az IPM magazin közlését.

TOVÁBB >
KSH: 202 600 forint volt az átlagbér
2011. február 18.

2010-ben átlagosan 2 millió 702 ezren dolgoztak, másfél százalékkal többen, mint az előző évben. A bruttó átlagkeresetek 1,4, a nettó átlagkeresetek 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

TOVÁBB >
FxPro: nő a globális egyensúlyhiány
2011. február 18.

Történjen is bármilyen előrelépés a hétvégi párizsi G20-as találkozón a globális egyensúlyhiány leküzdésével kapcsolatban (melyre - legyünk őszinték - igen kicsi az esély), a politikai vezetők így sem tudják majd legyőzni a reformok útjába álló legfőbb akadályt, nevezetesen saját választópolgáraikat - olvasható az FxPro legfrissebb piaci körképében.

TOVÁBB >
Kikre figyel az adóhatóság idén?
2011. február 18.

Kiderült, kikre figyel fokozottan idén az adóhatóság.

TOVÁBB >
Sarkozy tranzakciós adót javasol
2011. február 18.

Nicolas Sarkozy francia elnök azt javasolta pénteken, hogy a G20-országok egy része vezesse be a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adót a fejlődő országok támogatásának finanszírozására, és mások is gondolkodjanak ezen.

TOVÁBB >
Megvan a Költségvetési Tanács új tagja
2011. február 18.

Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmond volt jegybankelnököt nevezte ki ma a Költségvetési Tanács (KT) hiányzó, harmadik tagjának.

TOVÁBB >
Vagyonvizsgálat: biztosra megy az adóhivatal
2011. február 18.

Megtörtént esetek alapján mondjuk: nem biztos, hogy észreveszi valaki, ha vagyonosodási vizsgálat kezdődött nála, ezért nem árt az éberség. Másrészt az adóhivatal a korábbinál is pontosabban képes kiszűrni, kinek a zsebében érdemes eltitkolt forintok után kutatni. Kevesebb ugyan a vizsgálat, de akit kiszúrnak, annál tutira mennek.

TOVÁBB >
Sikerrel perelték be dolgozói a Tescot
2011. február 17.

A Tesco Globál Áruházak Zrt. 2007-ig visszamenőleg összesen 200 millió forintot fizet ki 220 sofőrjének a következő hónapban - közölte a cég. Az ügy előzménye: a cég 13 sofőrje felszámolást kezdeményezett a cég ellen. A Tesco fizet.

TOVÁBB >
Fizetős lesz a net!?
2011. február 17.

Hatalmas vállalkozásba kezdett a Google és az Apple. Bár versenytársak, közben - egymástól függetlenül - olyan megoldással rukkoltak ki, amellyel vámot szedhetnek az internetes tartalomfogyasztásért.

TOVÁBB >
Enyhül a jegybank szigora?
2011. február 17.

A vártnál jóval alacsonyabb januári infláció és a piaci kockázati árazások szűkülése nyomán nagy valószínűséggel leáll a magyar jegybank (MNB) kamatszigorítási ciklusa - jósolták a Monetáris Tanács jövő hétfői ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők. Arról azonban eltér a véleményük, hogy a kamatdöntő testület összetételének változása milyen hatást gyakorolhat az MNB további kamatpolitikájára.

TOVÁBB >
Egymásnak esett a M-Telekom és a Vodafone
2011. február 16.

Mobil adatátviteli GVH-eljárást indított a Magyar Telekom a Vodafone-nal szemben mert szerintük a konkurensük valótlanságot állít.

TOVÁBB >
A versenyszféra butaságnak tartja az szja-akciócsoportokat
2011. február 16.

A vállalkozói és a szakszervezeti szféra is elképedt azon, hogy a kormányzó frakciók kezdeményezésére akciócsoportokat hoznak létre annak fölmérésére, hogy mely területeken okozott kárt a 16 százalékos személyi jövedelemadó - írja szerdai számában a Népszabadság.

TOVÁBB >
Moody's: negatív a magyar nyugdíjrendszer-módosítás
2011. február 16.

"Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.

TOVÁBB >
Kell 250 milliárd - szóltak előre
2011. február 16.

A Költségvetési Tanács idei költségvetéshez írt véleményében megírta, hogy nagyjából 250 milliárd forint hiányzik a hiánycél eléréséhez, ha az állami kasszába kerülő magánpénztári vagyonnal nem számolunk - ami megegyezik a stabilitási tartalék összegével.

TOVÁBB >
Titkos megfigyelések a Tescónál
2011. február 15.

Megfigyeltették és környezettanulmányt készíttettek a Tescónál működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete vezetőiről és tagságáról - számol be a Magyar Nemzet keddi száma arról a feljelentésről, amit ismeretlen tettes ellen tettek személyes adattal való visszaélés, valamint magántitok megsértése miatt.

TOVÁBB >
Átalakultak az állásinterjúk
2011. február 15.

A válság miatt megváltozott a cégek kiválasztási folyamata: lényegre törőbb lett az interjúztatás, a HR-esek pedig egyre inkább felhasználják a technika vívmányait.

TOVÁBB >
Mitől jó egy munkahely?
2011. február 15.

Megújul a Legjobb Munkahely Felmérés. Ezután nemcsak a dolgozói elkötelezettség, hanem a felső vezetés hitelessége, a teljesítményorientált szervezeti kultúra, illetve a vonzó munkáltatói brand is számít majd.

TOVÁBB >
Mol: 6 százalékos profitbővülés
2011. február 15.

A Mol csoport árbevétele 29 százalékkal 4 330,4 milliárd forintra, a nettó nyeresége pedig 6 százalékkal 100,8 milliárd forintra nőtt 2010-ben - derül ki a közzétett gyorsjelentéséből.

TOVÁBB >
Jelentősen csökkent a TVK vesztesége
2011. február 15.

A TVK vesztesége 2010-ben 1,134 milliárd forint volt, ami jelentős javulás a 2009. évi 9,192 milliárd forint veszteséghez képest - derül ki a társaság gyorsjelentéséből.

TOVÁBB >
Munkahelyenként 6 milliót kap az Audi
2011. február 15.

Összesen 11 milliárd, munkahelyenként közel 6 millió forint állami támogatást kap készpénzben az Audi - tudta meg a Világgazdaság, s közölte a keddi számban.

TOVÁBB >
Frissdiplomások segíthetnek a vállalkozásoknak
2011. február 15.

Tízből kilenc vállalkozás foglalkoztat frissdiplomást, a válaszadók kétharmada 1-3 pályakezdőt - derült ki egy felmérésből. Szinte minden cég a végzettségnek megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket.

TOVÁBB >
Bértarifarendszert sürget a VDSZ
2011. február 15.

Bérkommandók helyett az ágazati kollektív szerződések kiterjesztésére szólítja fel a kormányt a vegyipari szakszervezet, hogy így rendezzék az egyeztetés nélkül bevezetett, rossz adózási rendszer hátrányos következményeit a termelésben és a profit szférában dolgozók körében - olvasható a VDSZ közleményében.

TOVÁBB >
Meglendült a gazdaság
2011. február 15.

Tavaly 1,2 százalékkal nőtt a magyar GDP a 2009-es 6,7 százalékos zuhanást követően - derül ki a KSH gyorsbecsléséből. A negyedik negyedéves adat kellemes meglepetés, az idei 3 százalékos tervezett növekedés elérhetőnek tűnik.

TOVÁBB >
Nőtt az ipari termelés
2011. február 15.

Tavaly az ipari termelés 10,5 százalékkal bővült éves szinten; decemberben a növekedés 8,5, kiigazított adatok szerint 6 százalékos volt.

TOVÁBB >
Tőzsdeóriás született
2011. február 15.

Megállapodott az egyesülésről a frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse és a New York-i NYSE Euronext.

TOVÁBB >
Orbán béremelést ígér a magánszférában
2011. február 14.

Viccel vagy komolyan beszél Orbán Viktor, amikor akciócsoportokról beszél, amelyek segítenek megemelni a bruttó béreket ott, ahol az új adórendszer miatt szükséges? Az érdekvédő szervezetek bizonytalanok. A legvalószínűbb lehetőség, hogy a kormány látványosan demonstrálja majd a kiskeresetűek melletti kiállását, hasonlóan, mint amikor Gyurcsány az áfacsökkentés nyomán árcsökkentést követelt a vállalkozóktól.

TOVÁBB >
Orbán nem erősítette a forintot
2011. február 14.

Pénteki szintjén kereskednek a forinttal a bankközi devizapiacon, egy euró 272,33/55 forintba kerül. A Portflionak nyilatkozó elemzők azt várták, hogy ha Orbán a készülő csomag részleteiről is szól a Parlamentben, akkor az euró 270 forint alá is gyengülhet. A kormányfő konkrétumokról nem beszélt.

TOVÁBB >
Kína már a második gazdaság
2011. február 14.

Az előzetes tavalyi GDP-adatok szerint Kína tavaly megelőzte Japánt, a világ második legnagyobb gazdasága lett.

TOVÁBB >
Késik a reformcsomag
2011. február 10.

Február helyett március első felében készülhet el a kabinet minden részletében kidolgozott reformcsomagja - írja az Index. Az eddig ismert tételeken túl útdíjból és hamburgeradóból remél pluszbevételeket a kormány.

TOVÁBB >
Zuhanhat még a régiónk
2011. február 10.

A közép-kelet-európai piacok jelenlegi túlteljesítése részben azt tükrözi, hogy a piaci szereplők "valószínűleg túl gyorsan" váltak derűlátóvá az euróövezeti periféria válságának közeli megoldásával kapcsolatban, és ez piaci korrekció kockázatával jár a feltörekvő európai térségben - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők.

TOVÁBB >
Kamatdöntés: Bihari meggondolta magát
2011. február 9.

A kamatdöntő ülés előtt az emelésre és a tartásra is azonos számban tettek javaslatot a tagok, végül az egyikük engedett.

TOVÁBB >
Bernanke most optimista
2011. február 9.

Az amerikai gazdasági növekedés erősebb lábakon áll, de a magas munkanélküliség miatt a Fed segítségére továbbra is szükség van - mondta Ben Bernanke az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt.

TOVÁBB >
Hoffmann négy vizsgát engedne
2011. február 7.

Az oktatási államtitkárság ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy ugyanabból a tárgyból négynél többször ne lehessen vizsgázni a felsőoktatásban - erről a Magyar Rádióban beszélt Hoffmann Rózsa.

TOVÁBB >
Kevesebb diplomást akar az állam
2011. február 7.

Kevesebb államilag támogatott hallgatót vehetnek fel alapszakra a felsőoktatási intézmények 2011-ben, mint a korábbi években. A pontszámítási rendszer is változik. A NEFMI október óta mulasztásos törvénysértést követ el, miután máig nem írta ki a 2013-as évre a felvételi követelményeket.

TOVÁBB >
Az idén kezdjük az IMF-hitel visszafizetését
2011. február 7.

A kormány 2011-ben megkezdi a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) és az Európai Bizottságtól (EB) felvett hitelcsomag visszafizetését - rögzíti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

TOVÁBB >
Meddig bírja a szegénységet Magyarország?
2011. február 4.

Észak-Afrikában a szegénylázadások egy rendszert elsöpörtek, egyet megingattak. Itthon a devizahitelesek megoldatlan gondjai hasonló jelenségekhez vezethetnek. A probléma oka a rendkívül alacsony magyar bérszínvonal és a gyenge forint. Ebben a helyzetben a humán tényezőn spórolni gazdasági öngyilkosság. Gazdag László véleménye.

TOVÁBB >
Kié a legjobb reklám?
2011. február 4.

Tradíció, hogy a világ egyik legnézettebb sporteseménye, az amerikai futball-liga döntőjének reklámblokkjaira valami igazán nagyot kell dobni. Íme az idei felhozatal.

TOVÁBB >
Mibe törik bele a HR-esek bicskája?
2011. február 3.

A HR-vezetők a munkájuk legkritikusabb területének az alkalmazottakkal való kommunikációt, a javadalmazási kérdéseket és az emberi erőforrás tervezést tartják - derül ki egy felmérésből.

TOVÁBB >
Magyar cég a világranglistán
2011. február 3.

A World Finance Top 100-as listáján egyedüli magyar ként a Regionális Fejlesztési Vállalat szerepel.

TOVÁBB >
IMF: sok a kérdőjel Magyarországon
2011. február 3.

Az IMF csütörtökön tette közzé a legfrissebb országjelentését Magyarországról. 2,8 százalékos növekedést, csökkenő inflációt és rengeteg kérdőjelet látnak.

TOVÁBB >
Szabályozzák a magyar terméket
2011. február 2.

Száz százalékos magyar élelmiszernek minősül majd az a termék, amelynek feldolgozása során legfeljebb öt százaléknyi külföldi árut használnak - miniszteri rendeletben határozzák meg a magyar termék fogalmát az élelmiszeriparban.

TOVÁBB >
Megszűnhetnek a lánctartozások?
2011. február 2.

A lánctartozások felszámolására az unió maximum 30 napos általános fizetési határidőt írna elő a hatóságok, és 60 naposat a vállalkozások beszerzéseire. A késve fizető megrendelőknek pedig a késedelmi kamaton felül minimum 40 eurós átalányt is kellene fizetniük. Magyarország annyiban előrébb jár, hogy szeptember közepe óta 15 napos általános fizetési határidőt írt elő a közbeszerzésekben. A piac azonban még kevéssé érzi ennek hatását.

TOVÁBB >
Kínai lett a BorsodChem
2011. február 1.

Teljes egészében a kínai Wanhua birtokába került a BorsodChem. Hazánk egyik legnagyobb vegyipari társasága a Bank of China hiteleiből fejleszt majd. Elbocsátások nem lesznek.

TOVÁBB >
Csodák márpedig nincsenek
2011. február 1.

A gazdaság feltámasztásának ígéretével bocsátotta útjára a kormány az Új Széchenyi Tervet. Szükség volt egy ilyen ígéretre? Valószínű, még akkor is, ha valahol mindenki tudja, hogy csodák márpedig nincsenek. De ez nem is baj. Elég, ha csak simán lendületbe tudunk jönni. Szakértők szerint erre jó az esély, főleg, ha tovább csiszolják a tervet, és ha valóban egyszerűsítik a pályázást.

TOVÁBB >
Még nem mer örülni a magyar autópiac
2011. február 1.

Negyedével növekedtek az újautó-eladások. Kellő óvatossággal értékeli az eredményeket a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011