Gazdasági hírek
Visszaesett a gazdaság
2011. július 28.

Minirecessziót jelez a magyar gazdaságban a Világgazdaság című lap úgynevezett gyorsulási irányadója (gyia).

TOVÁBB >
Egyre kevesebb a munkanélküli
2011. július 28.

Az állástalanok száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel kevesebb - áll a KSH legfrissebb adataiban. 30 ezerrel többen dolgoztak, mint egy éve.

TOVÁBB >
Leépítés állami pénzből
2011. július 28.

Munkahelyteremtésre kapott támogatást, majd közel ezer embert elküldött az Alcoa - írja a Magyar Nemzet. Budai Gyula ezért Matolcsy Györgyhöz fordult.

TOVÁBB >
Megborítja az unió a magyar költségvetést?
2011. július 27.

Csütörtöktől gondban lehet a magyar költségvetés, ugyanakkor fellélegezhetnek a hazai vállalkozások. Ekkor hoz ugyanis ítéletet az Európai Bíróság abban, hogy a magyar áfatörvény visszaigénylésekkel kapcsolatos szabályai sértik-e az uniós irányelvet. Százmilliárdos nagyságrendű a tét.

TOVÁBB >
Történelmi csúcsra tört az arany ára
2011. július 27.

Az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak hatására rekordszintre emelkedett az arany ára szerdán késő délután.

TOVÁBB >
Küllői: az élet kikényszeríti a lépéseket
2011. július 27.

A nemzetközileg elismert egykori befektetési bankár ír arról, miért baj, ha egy cég csak értelmen keresztül akar motiválni, és milyen összefüggést lát az üzleti a politikai és a civil szféra között.

TOVÁBB >
Még nem aggódnak a piacok
2011. július 26.

A piacok még mindig nem árazzák az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válását, jóllehet az amerikai államadósság-plafon törvényhozási emelésének éppen egy hét múlva már érvényben kellene lennie ahhoz, hogy az amerikai pénzügyminisztérium ne kényszerüljön az esedékes kifizetések "adagolásának" megkezdésére.

TOVÁBB >
A Moody's pesszimista a magyar bankokkal kapcsolatban
2011. július 26.

A magyar bankrendszer besorolási kilátása továbbra is negatív, mivel az eszközállomány minőségének további romlása várható, a jövedelmezőség gyenge marad és a működési környezet változatlanul bizonytalan Magyarországon - írja a Moody's Investors Services hitelminősítő "Banking System Outlook: Hungary" című jelentésében.

TOVÁBB >
Visszavonul Soros György
2011. július 26.

Véget vet minden idők egyik legsikeresebb hedge fundjának, a Quantumnak a 81 éves Soros György. A több mint 40 éve működő alapnak jelenleg 25,5 milliárd dolláros vagyona van, most azonban kifizetik a külső befektetők pénzét, a Quantum pedig csak a családi vagyont kezeli majd tovább, számolt be a Bloomberg. Ezzel párhuzamosan Soros átadja a stafétát fiainak, Jonathannek és Robertnek, akik a cég elnökhelyettesei lesznek. Az alap befektetéseit eddig vezénylő Keith Anderson elhagyja pozícióját.

TOVÁBB >
Fizetésképtelenség fenyegeti az Egyesült Államokat
2011. július 26.

Egymást vádolja Barack Obama amerikai elnök és John Boehner republikánus képviselőházi elnök amiatt, hogy még mindig nincs megállapodás az adósságplafon emeléséről. Egy hét múlva lejár a határidő: ha a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafont elérik, akkor a kormány nem vehet fel több hitelt, ezért képtelen lesz teljesíteni fizetési kötelességei egy részét.

TOVÁBB >
A Fitch nem aggódik az osztrák bankok kelet-európai jelenléte miatt
2011. július 25.

A legnagyobb európai hitelminősítő ezért megerősítette Ausztria lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatát.

TOVÁBB >
A világ most kezd el fogyasztani
2011. július 25.

Átmeneti volt a nyersanyagárak és az energiahordozók idén tavaszi intenzív áresése. Némi erőgyűjtés után a „végkimerülésig”, a nyersanyagok végkimerüléséig folytatódhat a hossz. Eközben minden olyan márka is győztes, amelyik sikeresen lovagolja meg az új fogyasztók igényeit.

TOVÁBB >
A hitelminősítőknél csődben Görögország
2011. július 25.

A Moody's Investors Service ígéretéhez híven a görög adósságrendezést részleges csődnek minősítette, ami a magánbefektetőknek számottevő veszteséget okoz – írja oldalán a Moody’s lépésére az Equilor befektetési cég.

TOVÁBB >
Nyilvános az új munka törvénykönyvének tervezete
2011. július 22.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta az új munka törvénykönyvének (Mt.) tervezetét, amelyet társadalmi vitára bocsátott.

TOVÁBB >
Marshall-tervet is kap Görögország
2011. július 22.

A vártnál több pénzt kap Görögország, és az EU érdemi lépést tett a közös gazdasági koordináció felé – első ránézésre ezek a csütörtöki euróövezeti csúcs legfontosabb eredményei, bár számos részlet még tisztázatlan. Azért a zárónyilatkozatban minden tagállam megígérte: nagyon szigorúan fog gazdálkodni.

TOVÁBB >
Kürti: Nem elég a piros ász
2011. július 22.

A profit csak az eladót élteti, az innováció a vevőt is. Kürti Sándor a Kürt Zrt. elnökének írása arról, mi van a profiton túl. Vagy inkább profiton innen…

TOVÁBB >
Útelágazáshoz ért az EU
2011. július 21.

Kompromisszumos megoldással, új bankadó bevezetésével érhet véget a legerősebb uniós tagállam, Németország és az Európai Központi Bank vitája a csütörtöki euróövezeti csúcson. A tét rövid távon Görögország, középtávon a valutaunió jövője.

TOVÁBB >
Bogár László: elitünk afrikai szintű
2011. július 21.

Hogyan ért szót Bogár László Bokros Lajossal? Miért kerül fajlagosan túl sokba az egykulcsos adórendszer? Milyen a magyar gazdaságpolitikai stratégia? Az első Orbán-kormány államtitkárával, a jobboldali gondolkodású Bogár László közgazdásszal beszélgettünk.

TOVÁBB >
Esélyes a görög csőd
2011. július 21.

Szűk körű megbeszélésekkel kezdődött, aztán közös munkaebéddel folytatódott az európai csúcstalálkozó. A tét nemcsak a görög probléma tartós kezelése, hanem az egész eurózóna szétesésének megakadályozása. Összeállításunk folyamatosan frissül.

TOVÁBB >
Borúlátóak a magyar kis cégek
2011. július 20.

Kevesebbet szánnak gépjármű beszerzésre, működési költségekre, informatikára a kkv-k egy friss felmérés szerint. Egyedül a termelési beruházásoknál várható minimális növekedés, és a meglévő dolgozók bérezésére költhetnek többet. A magyar tulajdonú vagy kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, a külföldi hátterű, illetve nagyobb árbevételű cégek pedig mérsékelten derűlátók.

TOVÁBB >
Profit és hátgerinc
2011. július 20.

Egy úgymond ósdi, de bevált törvényt kínál a profitnövelésre Alexander Brody reklámszakember, író. A következőt: ne a pénzre, hanem a feladatra koncentráljunk.

TOVÁBB >
Görögország: majd elbuknak, de euróval
2011. július 20.

A mértékadó európai gazdasági döntéshozók továbbra is az eurózónán belül, de legalábbis euró fizetőeszközzel szeretnék látni Görögországot, amelynek továbbra is segíteni fognak. Ha a görögök kiválnának a valutaunióból, de főleg, ha visszahoznák a drachmát, azzal sokat vesztenének a hitelezőik, de legtöbbet maguk a görögök.

TOVÁBB >
Gyorsmérleg: 9 pontban az új közbeszerzésről
2011. július 20.

Kimazsoláztuk a januártól hatályos új közbeszerzési törvényt, és megnéztük, hogyan kezel néhány meglévő problémát. Az olcsóbb, hatékonyabb, egyszerűbb, átláthatóbb közbeszerzéshez részben közelebb kerültünk, de van visszalépés is. Nem zártak be minden kiskaput és lettek újak is.

TOVÁBB >
Soros pénzzé teszi vagyonát
2011. július 19.

Készpénzre váltja vagyona hetvenöt százalékát Soros György, hogy jobb befektetések után kutathasson. Dollármilliárdok várják a bevetést, de nem tudni, Soros végül merre indul.

TOVÁBB >
IMF: Európában lavíroznak és állnak
2011. július 19.

Az euróövezeti kilábalás kétsebességes, amelyben az euróövezeti országok többsége jól lavíroz, mások azonban csak álldogálnak, vagy gazdaságuk rosszabb esetben tovább zsugorodik - állapítja meg az IMF az euróövezet állapotáról kiadott keddi kitekintésében.

TOVÁBB >
600 milliárd alatt lesz a hiány 2013-ra
2011. július 19.

Az idei, módosított 1.184,2 milliárd forintos pénzforgalmi hiány után jövőre 606,4 milliárdra, 2013-ra 594,2 milliárd forintra csökken az államháztartás - önkormányzatok nélkül számolt - deficitje, ez áll a Magyar Közlöny legújabb számában megjelent kormányrendeletben.

TOVÁBB >
A profit kevés lehet a sikerhez
2011. július 15.

A profit és a siker nem szinonimák. Egy vállalkozásnak, amely sikeres szeretne lenni a befektetői, a dolgozói és a közvélemény szemében számos területen kell jól teljesítenie. Ezek közül csak egy a pénzügyi sikeresség, amelyet a profit nagyságával is mérnek. A siker azonban ennél sokkal több: hiteles stratégia, hatékony szervezet, jóhírnév és egy adag szerencse.

TOVÁBB >
Feléledt az építőipar
2011. július 15.

Az idén májusban az építőipari termelés volumene 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés mértéke jelentősen lassult a márciusi 10,9 százalékos, és az áprilisi 15,5 százalékhoz képest, havi szinten pedig emelkedést mértek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

TOVÁBB >
Végre növekedni kezdett az ingatlanpiac
2011. július 15.

Csaknem 3 éves folyamatos árcsökkenés után újra emelkedni kezdtek a lakásárak, igaz, egyelőre nagyon szolid mértékben. A jövőben mindenki stabil növekedésre számít, a kérdés csak az, hogy mikortól.

TOVÁBB >
Nyolc bank elbukott az európai stresszteszten
2011. július 15.

A 90 vizsgált bankból nyolc elbukott az európai banki stresszvizsgálaton - derül ki az Európai Bankhatóság (EBA) által pénteken nyilvánosságra hozott eredményekből.

TOVÁBB >
A csőd szélén táncol Amerika
2011. július 14.

Miközben minden az eurózóna lehetséges széteséséről szól, a tengerentúlon legalább ugyanakkora problémát okoz a féktelen eladósodás. A megoldásra csak rövid távú gyógyír van, Amerikában mégis sokkal jobban bízik a piac, mint Európában.

TOVÁBB >
Egyre több a fizetésképtelen cég
2011. július 14.

A 2010-es év után az idei újabb mélypontot hozhat Magyarországon.

TOVÁBB >
Nyugtatja a piacokat a Fitch
2011. július 13.

Olaszország nem fog bedőlni – így összegezhető röviden a Fitch hitelminősítő legfrissebb elemzése.

TOVÁBB >
Bizonytalankodik az EU
2011. július 13.

Valószínűleg a jövő héten tartják a rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozót a görög adósságválság rendezéséről európai diplomáciai források szerint. Szerdán kora délelőtt még vasárnap, előzőleg már e héten péntek volt a csúcstalálkozó lehetséges időpontja. A tanácskozás tétje az eurózóna jövője.

TOVÁBB >
Simor: 3,9 százalék lesz az infláció
2011. július 11.

A külső és a belső hatások eredőjeként az idei év végére átlagban 3,9 százalék, jövő év végére 3 százalék körüli infláció várható - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

TOVÁBB >
Külpiaci szerepre tör a kereskedelmi kamara
2011. július 11.

A teljes külgazdasági eszközrendszer felülvizsgálatát sürgeti a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Világgazdaság szerint.

TOVÁBB >
Elengedik részben a görögök adósságát?
2011. július 11.

Nyár végére dönt az EU Görögország jövőjéről, a Financial Times információi szerint az eddigi adósságpolitikával szembemegy majd az új stratégia. Olaszország is egyre több fejfájást okoz.

TOVÁBB >
Törvénybe iktatták a béremelést
2011. július 11.

Elfogadták a "bérkommandós" törvényjavaslatot.

TOVÁBB >
Nem kerül horvát kézre a Mol-vezér
2011. július 8.

Ha Hernádi Zsolt Mol-vezért egyáltalán kihallgatják az állítólagos vesztegetési ügyében Magyarországon, akkor ott legfeljebb csak jelen lehetnek a horvát ügyészek – írja a Népszava. A lap szerint a Mol vezetője nem számíthat politikai védelemre, és az állam az MVM-et favorizálja a Mollal szemben.

TOVÁBB >
Portugália a lúzerek klubjában
2011. július 7.

A piac szerint fabatkát sem érnek a portugál kötvények. Soha ekkora CDS-felára nem volt még az ibériai ország papírjainak, és úgy néz ki, újabb mentőcsomagra van szükség.

TOVÁBB >
Teljesült a hiánycél 87 százaléka
2011. július 7.

Fél év alatt teljesült az éves hiánycél 87,4 százaléka – közölte a nemzetgazdasági tárca. A magánpénztárak államosításából származó bevételekkel együtt biztosan tatható az idei hiánycél.

TOVÁBB >
Drasztikusan megnőhet a hazai áramigény
2011. július 7.

A hamarosan a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia szerint 2030-ra 30 százalékkal nő Magyarország villamos energia igénye.

TOVÁBB >
Vakmerő a magyar vállalkozó
2011. július 6.

Csúcsot döntöget a cégbedőlések száma, de a magyar kkv-k nagyobbik része még mindig úgy érzi, hogy hallgathat a megérzéseire. Sokukat a válság sem józanította ki. Továbbra sem nézik meg, létezik-e, nincs-e felszámolás alatt, vagy fizetőképes-e a partnerük. Nem lettek következetesebbek a kinnlevőségek behajtásában sem.

TOVÁBB >
Szabadul a piac a Moltól?
2011. július 5.

Egyre vadabb a politikai örvény, amibe a Mol keveredett, a külföldi befektetőket megrémiszti a bizonytalanság. Orbán Viktor kiállt a magyar olajtársaság mellett.

TOVÁBB >
Feljelentéseket tesz az MFB
2011. július 5.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. a bank, illetve a vagyonkezelt intézmények átvilágítása után számos esetben polgári jogi, illetve büntetőjogi eljárást kezdeményezett, mert különféle bűncselekmények gyanúja merült fel, amelyeknek skálája a csalástól és a sikkasztástól a hűtlen kezelésig terjed - jelentette be a bank elnök-vezérigazgatója kedden.

TOVÁBB >
Kinek kedvez az új munka törvénykönyve?
2011. július 5.

Hétfő éjjel több ponton módosították a munka törvénykönyvét. A módosítások legtöbbje a munkaadóknak kedvez, ám egyes munkavállalók – a kölcsönzöttként dolgozó emberek vagy épp az állásukba visszatérő kismamák – akár még jól is járhatnak. A többiek jogai viszont csorbulnak.

TOVÁBB >
Leszereltetnék a szlovák rendszámokat
2011. július 5.

Elfogadta az Országgyűlés a kormány által beterjesztett gazdasági salátatörvényt. Ezek szerint jelentősen, 40 forinttal nő az E85-ös üzemanyag jövedéki adója, és érdemi regisztrációsadó-kedvezményt kap, aki lecseréli magyarra autója külföldi rendszámát.

TOVÁBB >
Kidobnák a kukába a ppp-szerződéseket
2011. július 5.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium átvizsgálta a futó ppp-szerződéseket, a több mint 100 szerződés mindegyikének kockázatát az állam viseli - mondta Fellegi Tamás kedden az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában.

TOVÁBB >
Így juthat a cége adókedvezményhez
2011. július 5.

Kevés adminisztrációval jelentős társaságiadó-kedvezményt kaphatnak július elsejétől azok a cégek, amelyek hivatásos és amatőr sportszervezeteket támogatnak. Az állam öt látványsportot hozna helyzetbe: a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot. A szakértő szerint a cégeknek érdemes előre megegyezniük a sportszervezetekkel a támogatásokról, nehogy hoppon maradjanak.

TOVÁBB >
Állásokat veszélyeztet a munkaerő-piaci fellendülés
2011. július 4.

Németországban a munkanélküliség rohamos csökkenése miatt állások ezrei kerültek veszélybe az állami munkaügyi ügynökségnél (BA) - írja a Der Spiegel.

TOVÁBB >
Airport '11 - az igazi katasztrófa
2011. július 4.

Vajon miért szállt ki a magyar állam a Budapest Airportból? Annyi biztos, hogy az állam így sem szabadulhat meg minden kötelezettségétől - a 2005-ben kötött privatizációs szerződés következtében. Háttér és elemzés.

TOVÁBB >
GKI: most sem jobb, mint a kormányváltáskor
2011. július 4.

A magyar gazdaság mutatói a világgazdasági válság enyhülésével párhuzamosan javulnak, de a helyzet nem jobb, mint a kormányváltáskor volt - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) hétfőn megjelent előrejelzésében, amely pesszimistább a kormányénál, a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékos növekedését valószínűsíti az év egészére, szemben a kormány 3,1 százalékos várakozásával.

TOVÁBB >
Nem képes talpraállni az autópiac
2011. július 4.

Tiszavirág életűnek tűnik az autóeladások májusi megugrása, júniusra megtört a lendület és az első félévre vetített adatok is igencsak szerények. A második félévben újabb kereskedők zárhatnak be.

TOVÁBB >
"Közellenséggé" vált a MOL Horvátországban
2011. július 3.

"Első számú közellenség lett Horvátországban a korábban megbízható befektetőként számon tartott Mol Nyrt." - írja a HVG Online.

TOVÁBB >
Termelési központot csinálna Magyarországból a kormány
2011. július 2.

A magyar kormány reális céljának nevezte Szijjártó Péter, hogy az ország Közép-Európa termelési központjává váljon.

TOVÁBB >
A közszférában kevés az esély a rugalmasságra
2011. július 2.

A közszférában ritkán lehet élni a rugalmas munkabeosztással, míg a civil munkaadóknál, például az alapítványoknál, vagy az egyesületeknél dolgozóknak van a legnagyobb esélyük a rugalmas munkavégzésre - derül ki a TÁRKI legújabb felméréséből.

TOVÁBB >
„Muszáj megtanulni a hatalom kultúráját”
2011. július 2.

A többség által képviselt kultúra, nyelv, viselkedési szokások birtoklása nagyobb esélyt kínál a sikerességre, mint a kisebbségé. Van, aki ezt „otthonról hozza”, de a mélyszegénységben élőknek ezt külön meg kell tanulnia az óvodában, iskolában – állítja Lisa Delpit nemzetközi hírű pedagógus, író, kisebbségkutató.

TOVÁBB >
Hazatérnek a magyar orvosok?
2011. július 1.

Miközben az orvoselvándorlástól hangos a sajtó, azért akadnak olyanok is, akik pár év külföldi gyógyítás után hazatérnek. Egy ilyen házaspár történetét, dilemmáit mutatjuk be.

TOVÁBB >
Simor: messze még a kilábalás
2011. július 1.

A jegybankelnök szerint a korábban vártnál elhúzódóbb lesz a magyar gazdaság talpra állása.

TOVÁBB >
Economist: nyugodt gazdaság a magyar
2011. július 1.

A magyar gazdaságot fenyegeti a legkevésbé a túlfűtötté válás kockázata a felzárkózó térségen belül - erről közölt kimutatást a The Ecomomist pénteken.

TOVÁBB >
Vége lehet a lenyúlásnak?
2011. július 1.

Rövidülhetnek az alvállalkozói láncok, s így több pénz juthat az érdemi munkát végző kkv-knak. Főleg úgy, ha tényleg közvetlenül nekik fognak fizetni a megrendelők (és nem a fővállalkozóknak). De vajon mit fognak erre lépni a fővállalkozók? Ki tudnak-e kerülni majd egy ilyen szabályt például úgy, hogy a jövőben nem alkalmaznak alvállalkozókat? Minden attól függ, mi lesz az új közbeszerzési törvényben.

TOVÁBB >
Jön az uniós áfa
2011. július 1.

A két új adótól azt várják az EU-ban, hogy kevesebbet kelljen befizetnie a tagállamoknak – írja a Világgazdaság.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011