Gazdasági hírek
Hol nőttek az árak?
2011. június 30.

Az ipari termelői árak májusban az előző havinál 0,1 százalékkal magasabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten 1,2 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

TOVÁBB >
Komoly többlet a fizetési mérlegben
2011. június 30.

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján az év első negyedévében 802 millió euró lett, szezonálisan igazítva az export és az import szintje, továbbá az áruforgalmi egyenleg értéke (1,625 milliárd euró) is meghaladta az előző negyedévi értékeket - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

TOVÁBB >
Átment a hatszoros Bajnai-csomag
2011. június 30.

7600 milliárd forintnak megfelelő megszorítás elfogadására kényszerítette rá a nemzetközi közösség a görög törvényhozást. Több elemző úgy véli: az újabb mentőcsomag pusztán a görög államcsőd elodázását jelenti, és nem annyira Görögország, mint inkább a hitelező francia és német nagybankok érdekeit szolgálja.

TOVÁBB >
Durván csökkenhetnek a nyugdíjak
2011. június 29.

Az induló nyugdíjak átlagos szintjének jelentős csökkenésére készülhetnek az aktív korúak, amennyiben helytállóak a kormány terveiről kiszivárgott információk. Az eddigi hírek egy legális munkavállalást ösztönző, de szociálisan érzéketlen rendszert vetítenek előre.

TOVÁBB >
Bosch: olcsóbb a magyar munkás
2011. június 28.

Csütörtökön lesz az utolsó munkanap a Bosch húsz éve működő walesi járműalkatrész-üzemében, ahonnan Magyarországra telepíti a gyártást a német ipari csoport - számolt be kedden a BBC a honlapján.

TOVÁBB >
Így növeli a munkanélküliséget a kormány
2011. június 28.

Visszafelé sülhet el a közmunkaprogram, és a kimutatható munkanélküliség emelkedését hozhatja, áll a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest elemzésében.

TOVÁBB >
Kína optimista: bíznak az EU gazdaságában
2011. június 26.

Továbbra is vásárolják az euró bankjegyeket a kínai gazdaságpolitika irányítói, akik hisznek az EU fellendülésében.

TOVÁBB >
Soros: B-terv kell Európának
2011. június 26.

Az Európai Unió "gazdasági összeomlás" szélén van, és elképzelhető, hogy valamelyik EU-tagállam kilép az euróövezetből - vélekedett Soros György.

TOVÁBB >
Okostelefonok szivárogtatják a vállalati titkokat
2011. június 26.

Az okostelefonok egy helyen tárolják minden üzleti és személyes információnkat, az adatok megszerzéséhez pedig elegendő lehet, ha csak néhány percre nincs nálunk a készülék. Ebben a helyzetben életmentő segítséget nyújthat a Microsoft hosztolt szolgáltatásként kínált irodai szoftvercsomagja.

TOVÁBB >
A versengés szüli az erőszakot
2011. június 26.

Versengés helyett az együttműködésre kellene helyezni a hangsúlyt az iskolában – hangzik el a héten bemutatott, Elliot Aronson közreműködésével készített dokumentumfilmből. A filmbemutató köré szervezett fórumon elhangzott, hogy mindannyian fogyatékosok vagyunk, csak van, aki láthatóan és van, aki nem.

TOVÁBB >
Orbán: történelmi segítséget kaptunk Kínától
2011. június 25.

Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

TOVÁBB >
Hogyan üzletel a kínai a magyarral?
2011. június 25.

A két nemzet nem csak államfői szinten barátkozik, mind több magyar kisvállalkozó rendel Kínából árut. Vicces nyelvi és kulturális különbségek akadhatnak, de alapvetően remek üzletfél a kínai.

TOVÁBB >
Már nem titkos a Magyar Munka Terv
2011. június 24.

Növelik a foglalkoztatás rugalmasságát, a szakszervezeteket kiűzik a munkahelyekről, harmadolják az álláskeresési járadék folyósításának idejét, kivonul a kormány az érdekegyeztetésből, és a munkanélkülieken több milliárd forintot akarnak megtakarítani – áll a nyilvánossá vált Magyar Munka Tervben. Az új munkatörvények pedig egy hét múlva készülnek el. A Liga szerint a kormány a tőke oldalára állt, az emberek ellen.

TOVÁBB >
Húsz év múlva elfogy az arany
2011. június 24.

Tavaly a világon 2.535 tonna aranyat bányásztak, 5 százalékkal többet, mint 2009-ben, s ha az éves kitermelés a jövőben is 2.500 tonna környékén alakulna, úgy a Föld aranytartalékai 2031-re kimerülnének - közölte a www.aranypiac.hu az Amerikai Egyesült Államok Földtani Szolgálata (United States Geological Survey - USGS) adatai alapján pénteken.

TOVÁBB >
Magyarországról indul az új selyemút?
2011. június 24.

Magyarországra látogatott Ven Csia-pao kínai miniszterelnök, ami önmagában is diplomáciai siker. Orbán Viktorral gazdasági ügyekről is tárgyalnak, a szorosabb együttműködés Magyarországnak fontosabb.

TOVÁBB >
A szupergazdagokra már nem hat a válság
2011. június 23.

Tavaly minden korábbinál többen voltak a dollármilliomosok csoportjában, és a csaknem 11 milliós klubba tartozók vagyona is rekordnagyságúra nőtt.

TOVÁBB >
Nem lesz bérkommandó
2011. június 23.

Nem alakul akciócsoport, amelyik ellenőrizné az előírt béremelést a cégeknél - mondta a Blikknek Rogán Antal, az ötlet egyik kidolgozója.

TOVÁBB >
Mol-ügy: 13+1 kérdés és válasz
2011. június 23.

Sajtókacsa vagy valóban igaz, hogy már Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója is a horvát hatóságok fókuszába került? A magyar és a horvát olajvállalat (INA) kapcsolatát firtató hatósági és médiaattak már egyre kellemetlenebb a Molnak, amely abban bízik, hogy a horvát belpolitikai helyzet letisztulása után csendesebb lesz a küzdelem.

TOVÁBB >
Kinek mennyi a bére?
2011. június 23.

Jogászokkal, pr-esekkel és marketingesekkel Dunát lehetne rekeszteni, szakmunkás viszont nincs – mondják a munkaadók. Nemcsak regionálisan vannak jelentős különbségek a fizetések között, hanem a különböző iparágakban, de az azonos pozíciókban és szinten dolgozó szakemberek bérei között is. Az az ismert tény is újra bizonyítást nyert, hogy a nők keresete jóval alacsonyabb, mint a férfiaké.

TOVÁBB >
Még kevesebb ideig járna a munkanélküli segély
2011. június 22.

Czifra Szabolcs fideszes képviselő felülírná Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát, amely még 180 napról szólt.

TOVÁBB >
A kormány elbizonytalanította a vállalkozásokat
2011. június 21.

A magán-nyugdíjpénztári vagyon felhasználásával el lehet ugyan indítani az államadósság csökkentését, de ez nyugdíjrendszert érintő adósságnövekedéssel jár együtt - véli Petschnig Mária Zita. Bauer Tamás szerint a kormány intézkedései nem eredményeznek foglalkoztatás-bővítést.

TOVÁBB >
Szakszervezet a béremelés ellen
2011. június 21.

Tömeges elbocsátásokat, a kisebb cégek csődjét, végül az ipari termelés teljes szétverését eredményezheti a "bérkommandó" újabb akciója, a versenyszférára erőltetett bérkompenzáció".

TOVÁBB >
A Mol cáfolja a vesztegetési vádat
2011. június 21.

A vesztegetéssel gyanúsítás ahhoz az érdekkörhöz köthető, amely már nem tud az INA-val baráti vagy politikai alapon üzletelni, emiatt extraprofitot realizálni - szól a Mol hivatalos válasza.

TOVÁBB >
Ötmilliárdból hoznak létre munkahelyeket
2011. június 21.

Az egy új munkahely létrehozására maximálisan igénybe vehető támogatás mértéke 2,2 millió forint, ezért a kormány azt várja, hogy legalább két évig megtartsa a bővített létszámot a vállalkozás. A feldolgozó-, az élelmiszeripar és a vendéglátás területéről érkezett a legtöbb a pályázat.

TOVÁBB >
Megszűnhet az üdülési csekk adókedvezménye
2011. június 21.

Október elsejétől megszüntetné az üdülési csekk adókedvezményét a költségvetési bizottság parlament elé terjesztett módosító javaslata.

TOVÁBB >
Mire gondolt Orbán?
2011. június 21.

Lesznek-e újabb megszorítások ősszel – egyelőre csak találgatni lehet Orbán Viktor reggeli, közrádióban elhangzott szavai alapján. Mire gondolhatott a kormányfő? Sorra vesszük a lehetőségeket.

TOVÁBB >
GKI: még mindig tartható a hiánycél
2011. június 21.

A GKI-csoport vezérigazgatója, Akar László elemzése a költségvetési kilátásokról.

TOVÁBB >
Rogán befenyíti a versenyszférát
2011. június 20.

A "bérkommandós" koalíciós képviselők terjesztették a parlament elé az "alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosítását". A munkaadók felháborodtak: szerintük az államnak nincs joga ahhoz, hogy a versenyszféra ügyeibe ily módon beavatkozzanak. A javaslat miatt szerintük könnyen elbocsátáshullám indulhat.

TOVÁBB >
Új vezérigazgató a Budapest Bank élén
2011. június 20.

Zolnai Györgyöt nevezi ki a Budapest Bank vezérigazgatójának a bank anyavállalata, a GE Capital. A pénzügyi szektorban széleskörű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vezető 2011. július 1-jén foglalja el a pozícióját.

TOVÁBB >
Vitára alkalmas a közfoglalkoztatási javaslat
2011. június 20.

Általános vitára alkalmasnak találta Pintér Sándor belügyminiszter közfoglalkoztatási javaslatát hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága.

TOVÁBB >
A képzett fiatalok mennek el
2011. június 20.

Egyre képzettebbek és egyre tudatosabban készülnek a külföldi munkavállalásra a magyarok – derült ki egy felmérésből. Az uniós országokban dolgozni szándékozók ma már elfogadják, hogy a sikeres elhelyezkedés alapfeltétele a szakképesítés és a nyelvtudás.

TOVÁBB >
Drágább lett a munka Magyarországon
2011. június 20.

Hazánkat csak Bulgária előzi meg az EU-ban a munkaköltség növekedésének ranglistáján.

TOVÁBB >
Drágulást hoz hamburgeradó
2011. június 20.

Egyszerű pénzbeszedés vagy nagyszabású népegészségügyi misszió? A Lázár János által tervezett élelmiszer-ipari szabályozás - egykori nevén hamburgeradó - céljai érthetők, a megvalósítás mikéntje viszont zavaros és komoly buktatókat rejt magában.

TOVÁBB >
Szigorítottak az otthonmentő csomagon
2011. június 18.

Szigorúbbak lettek a szabályok, ugyanakkor maradt a kiskapu a faktoring cégeknek, írja az Index.

TOVÁBB >
Újra beindulhat az offshore pénzek visszavándorlása
2011. június 18.

Ősszel felgyorsulhat az adóparadicsomi pénzek hazautalása, hamarosan ugyanis további bankok is bekapcsolódnak az ügyletek lebonyolításába.

TOVÁBB >
Így csökkenti a nettó béreket az egykulcsos
2011. június 17.

A KSH adatai szerint a költségvetési alkalmazottak csaknem felének kellett bérkiegészítést adni, hogy az új, egykulcsos adórendszer miatt ne csökkenjen a nettó bérük - ilyen kiegészítés a versenyszféra alkalmazottainak nem jár.

TOVÁBB >
Újra kelendőek a horvát apartmanok
2011. június 17.

Ingatlanszakértők szerint újra élénkül az adriai apartmanok iránti magyar érdeklődés - olvasható a pénteki Napi Gazdaságban.

TOVÁBB >
Kik keresnek félmilliót?
2011. június 17.

Január és április között átlagosan 2 millió 654 ezer embert alkalmaztak hazánkban – áll a KSH legfrissebb adataiban. A teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 211 200 forint volt, de volt olyan szektor, ahol meghaladta az átlagbér a félmilliót.

TOVÁBB >
Róna: elmaradottak vagyunk
2011. június 17.

A devizaalapú hitelnyújtás elsősorban a bankok felelőssége; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hitelbírálati díjat számolnak fel – írja Róna Péter a Népszabadságban. A közgazdász messzemenő kulturális következtetésre jut az adósmentő csomag nyomán.

TOVÁBB >
Csaknem összeomlott az építőipar
2011. június 16.

Áprilisban éves szinten 15,5, márciushoz képest 6 százalékkal zuhant az építőipar termelése.

TOVÁBB >
Méregpirula: így értik az üzletemberek
2011. június 16.

Arany ejtőernyő, koronaékszer, pac-man védelmi stratégia, fehér lovag, kínai fal, méregpirula. Ezek a kifejezések nem mesékben és nem is számítógépes játékokban fordulhatnak elő, hanem leginkább az angolszász üzleti kapcsolatokban. Hogy mit jelentenek, abban segíthet a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara új Felelős vállalatirányítási és üzleti etikai szótára.

TOVÁBB >
Fellendül a magyar gazdaság?
2011. június 16.

A Közép- és Kelet-Európában jelenlévő nemzetközi vállalatok vezetői azt várják, hogy Magyarországon a második félévben kezdődik meg a gazdasági fellendülés - derül ki a stuttgarti központú Horváth & Partners menedzsment tanácsadó cég felméréséből.

TOVÁBB >
Horror az áfázásban
2011. június 16.

Július elsejétől az EU-ban csak új feltételekkel lehet áfa-mentesen számlázni a szolgáltatásokat. Megváltozott például a székhely fogalma, és a számla kiállítójának dokumentálnia, ellenőriznie kell, hogy biztosan kiállíthat-e áfa-mentes számlát. Ha ezt elmulasztja, ráterhelheti az adóhatóság a be nem szedett adót. A rendeletet a külföldre számlázó magyar cégeknek is alkalmazniuk kell.

TOVÁBB >
Kövér előtt a Simor-Járai-csörte
2011. június 15.

Arra kérte szerdai levelében Simor András jegybankelnök Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, hogy a képviselők ne csak az MNB felügyelőbizottságának – a jegybank vezetését súlyosan elmarasztaló – éves jelentését ismerhessék meg, hanem az MNB reakcióját, cáfolatát is.

TOVÁBB >
Túl sok a minimálbér az államnak?
2011. június 14.

Alaposan rácáfol a Pintér Sándor által benyújtott törvényjavaslat a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által ígértekre, ráadásul megteremti annak a lehetőségét, hogy a közfoglalkoztatottakat még a minimálbérnél is kevesebbért dolgoztassák.

TOVÁBB >
Így ösztönöz munkára a kormány
2011. június 11.

Kevesebb ember kisebb összegű munkanélküli segélyt kaphat, maximálják az egy család által igénybe vehető pénzbeli ellátások összegét, a szociális ellátás feltétele pedig többek között a lakókörnyezet rendezettsége lesz a kormány új jogszabálytervezete szerint. Szigorral és közmunkával tesz rendet Pintér a szegények között.

TOVÁBB >
Közölték a Mol-bevásárlás részleteit
2011. június 11.

Az Országgyűlés július 15-ig hagyhatja jóvá a Mol-részvények visszavásárlását. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter korábbi bejelentésének megfelelően a képviselők teljes egészében megismerhetik a visszavásárlásról szóló szerződést. A kormány döntése alapján a kijelölt vevő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

TOVÁBB >
Újabb sztrájkok lesznek június 29-én
2011. június 10.

Újabb szakszervezetek jelezték pénteken: tiltakoznak a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen, és csatlakoznak a mozdonyvezetők és a BKV járművezetőinek, illetve a dél-dunántúli Volán-buszvezetők június 29-ére kilátásba helyezett sztrájkjához.

TOVÁBB >
Turáni átok sújtja a szakszervezeteket?
2011. június 10.

A szakszervezeti szövetségek június 16-án közösen országos demonstrációt szerveznek, tiltakozásul a kormány munkavállalókat sújtó intézkedései miatt. Ám nem az összes szövetség csatlakozott a megmozduláshoz. Egyes szakszervezeti vezetők szerint ez nem jelenti azt, hogy nincs összefogás, mások viszont úgy látják: a kormány sikeresen alkalmazta az „oszd meg és uralkodj” elvet.

TOVÁBB >
Csapást mért az EU a büdzsére
2011. június 10.

Súlyos veszteségeket okoz a magyar államkasszának az uniós adóharmonizációs kötelezettség egyes adónemeknél, a társasági nyereségadóban öt év alatt mintegy 1000 milliárd forintot veszített el az államkassza - írta a Világgazdaság a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) adókonferenciáján elhangzottakat ismertetve.

TOVÁBB >
A Rába tizede az államé lett
2011. június 10.

Összesen 1 millió 577 ezer 558 darab, a Rába részvényeinek 11,7086 százalékát kitevő részvénycsomagot szerzett meg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap - közölte a Rába a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

TOVÁBB >
Meglöki a kormány a magánpénztárak vagyonát
2011. június 10.

Módosították az állami nyugdíjrendszerbe átlépők kifizetéséről szóló határidőt. Ez komoly többletbevételt jelenthet a magánnyugdíjpénztáraknak.

TOVÁBB >
Találtunk 3 milliárdot Matolcsynak
2011. június 9.

A másfél évtizedes technológiára épülő, központi büdzséből fizetett Sulinet Közháló ma is ingyenesen az iskolák rendelkezésére áll, noha már használhatatlan. Az intézmények kénytelenek fizetni egy másik nethozzáférést is. Egy hete nem kapunk választ a fejlesztési minisztériumtól, hogy mibe fáj nekünk ez a kormányokon átívelő milliárdos állami pazarlás. Az fn.hu szerint mintegy 3 milliárdba.

TOVÁBB >
Száguld a magyar ipar
2011. június 9.

Szárnyal az ipar, mélységekben a lakásépítés, a lakosság pedig még mindig visszafogottan fogyaszt. A kilátások biztatóak.

TOVÁBB >
Szegény Magyarország
2011. június 8.

A kormányzat társadalompolitikai prioritásnak tekinti a szegénység elleni küzdelmet, de csak a kommunikáció szintjén. A programok (például a sikeres szécsényi kistérségi program) azonban költségvetési finanszírozás hiányában, a pályázati rendszernek kiszolgáltatva állnak. A gazdasági fellendülés még sehol nem oldotta meg automatikusan a szegénység kérdését – hívja fel a figyelmet az MTA Gyermekprogram Iroda.

TOVÁBB >
Devizahitelesek: nincs közös egérút
2011. június 8.

A Magyar Szociális Fórum kezdeményezése közös jogi egérutat kínálna a devizahiteleseknek, pertársaság alapításával, akik az így esetlegesen megszerzett kártérítések összegével csökkenthetnék a hitelük összegét. A részletek azonban még homályosak, s a lapunk által megkérdezett szakértő veszélyesnek tartaná a közös jogi utat javasolni a devizaadósoknak.

TOVÁBB >
Csak PR-fogás az eszközkezelő
2011. június 7.

Néhány száz lakást vásárolhat, és ennél kevesebbet építhet önerőből az adósmentő csomag részeként megalakuló eszközkezelő 2012-ben, miközben nagyjából 12 ezer ingatlant árverezhetnek el. A bérlakás-építési program is több sebből vérzik.

TOVÁBB >
Simor: „Nincs barbatrükk az MNB-nél”
2011. június 7.

Kedvezőnek ítélte a jegybank elnöke, hogy a Fitch Ratings stabilra módosította Magyarország kilátásait. Az idei év nem lesz olyan jó az MNB-nek, mint a tavalyi volt.

TOVÁBB >
Újabb pofon az autósoknak
2011. június 3.

A kormány pénteken benyújtott javaslata alapján hamarosan drágul az E85 benzin.

TOVÁBB >
OTP: nem engedünk el egy forintot sem
2011. június 1.

Minden adóssal élethelyzetének megfelelően törekszik megegyezésre az OTP Bank, és nem akar kilakoltatni, de természetesen senkinek sem engedik el tartozását.

TOVÁBB >
Visszatér a legyőzöttnek hitt rém?
2011. június 1.

A világgazdaság számos gonddal küszködött az elmúlt években, de sokaknak úgy tűnt, a globalizáció legalább egy veszélyt kiküszöbölhet: az ipari termelés és számos szolgáltatás alacsonyabb bérszínvonalú országokba történő tömeges "kitelepítésével" világszerte csillapult az infláció.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011