Gazdasági hírek
Orbánék is trükköznek az államadóssággal
2014. december 31.

Szándékosan leapasztják az állam készpénzes vagyonát, de csak az év utolsó napjára, mert az EU csak ezt a napot nézi államadósság-mutatóként az egész évre.

TOVÁBB >
KT: az állam egyre jelentősebb piaci szereplő
2014. december 30.

A magyar állam egyre jelentősebb piaci szereplővé válik, ami azt is jelenti, hogy az esetleges üzleti hibák automatikusan államháztartás-működési kockázatokká válnak - értékelte 2014-et Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

TOVÁBB >
Egy átlagos német alkalmazott 1,1 milliót keres
2014. december 30.

Nagyon pörög a német gazdaság, így egyre emelkednek a bérek. Egy alkalmazott átlagosan már 1,1 millió forintnyi eurót keres.

TOVÁBB >
Szigorítás miatt csökkentek a felfüggesztett cégek
2014. december 30.

A szigorítás szerint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén már az adószám azonnali törlésével szankcionál az adóhatóság felfüggesztés helyett.

TOVÁBB >
A CIA áll a korai ufóészlelések több mint fele mögött
2014. december 30.

Ezt egy, a titkosítás alól feloldott jelentésében ismerte el az amerikai hírszerzés.

TOVÁBB >
Szijjártó megmagyarázta az üzleti alapú külpolitikát
2014. december 30.

Az új, pragmatikus magyar külpolitikának a nemzetgazdasági érdekek képviseletére kell összpontosítania – mondta Szijjártó Péter az MTI-nek adott interjúban, amelyben a Déli Áramlatról és Paks 2-ről is beszélt.

TOVÁBB >
Ne higgye, hogy még sokáig alkudozhat sokat
2014. december 30.

Az ingatlanosok derűlátóak a jövővel kapcsolatban. Van aki szerint még a régóta árult lakások is gazdára találhatnak nem sokára. Aki vásárolni szeretne, az pedig számítson rá, hogy hamarosan már nem faraghatja le kénye-kedve szerint az árat.

TOVÁBB >
A BTel kivonul a távközlési piacról
2014. december 30.

A Business Telecom (BTel) az ügyfél és hálózati elemek értékesítésével folyamatosan kivonul a távközlési szolgáltatói piacról, első számú üzleti céljává az általa kifejlesztett Xprime szolgáltatás franchise terjesztését teszi a hazai és nemzetközi piacon, erről határozott a társaság hétfőn tartott rendkívüli közgyűlése.

TOVÁBB >
Új szabályok a házak szigetelésénél
2014. december 30.

Az épületek hőszigetelésére vonatkozó előírások a jövő év első napjától szigorodnak, amennyiben az építés vagy a felújítás közpénzből - uniós vagy pedig magyar költségvetési támogatásból - finanszírozott. 

TOVÁBB >
105 ezer forint lesz a minimálbér
2014. december 29.

A garantált bérminimum pedig 122 ezer.

TOVÁBB >
Hiába lesz jövőre magasabb a minimálbér
2014. december 29.

A zsebben csak nagyjából 70 ezer forint marad mindazoknak, akik nem tudnak családi kedvezményt érvényesíteni.

TOVÁBB >
Japán hatalmas pénzt dob a gazdaságba
2014. december 28.

A szigetország kormánya újabb, 3,5 ezer milliárd jenes (24 milliárd euró) ösztönző csomaggal próbálja az akadozó gazdasági növekedést ismét lendületbe hozni.

TOVÁBB >
Jobban élünk, mint egy éve
2014. december 27.

Miközben hitelei egy részét törlesztette, megtakarításait tovább növelte idén a lakosság - írja a Népszabadság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

TOVÁBB >
Amikor csak a sárkányölős mese segíthet
2014. december 27.

Ismerős az a kérdés az állásinterjún, ami úgy kezdődik, hogy „Meséljen egy olyan esetet, amikor...", és utána valami nagyon kellemetlen jön? Nem is olyan vészes, ha felkészül.

TOVÁBB >
Így adózunk jövőre
2014. december 27.

A jövő évi adóváltozások célja a növekedésbarát adórendszer fenntartása és a költségvetési stabilitás hosszú távú biztosítása - mondta az MTI-nek adott év végi interjújában Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, aki arról is beszélt, hogy jelenleg nincs napirenden a távközlési adó kiterjesztése.

TOVÁBB >
Sanyarú magyar nyugdíjasnak lenni
2014. december 26.

Átlagosan havi 116 ezer forinttal csönget be a postás. A nőknek érdemben kevesebbet, a férfiaknak többet hoz. Ezzel az összeggel sereghajtók vagyunk Európában. Egy osztrák nyugdíjasnak 2,5-szer több árura és szolgáltatásra futja, mint egy magyarnak - írja a munkajog.hu.

TOVÁBB >
Kína tíz év múlva megelőzi Amerikát
2014. december 26.

A korábban vártnál valamivel hamarabb, valószínűleg már tíz év múlva Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága a nominális hazai össztermék (GDP) alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat - jósolták londoni pénzügyi elemzők.

TOVÁBB >
Vége a rubel gyengülésének
2014. december 25.

Az orosz nemzeti fizetőeszköz "egyensúlyba került" - jelentette ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter az orosz parlament felsőházának ülésén.

TOVÁBB >
Magyar kamatcsökkentést várnak a City elemzői
2014. december 24.

Januárban várhatóan tovább mélyül a magyarországi defláció, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd, ha a forint addig valamelyest visszaerősödik - jósolták a jövő év első negyedére szóló előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők az MTI szerint.

TOVÁBB >
Céges telefonhálózat a felhőben
2014. december 23.

Az Invitel IP Centerrel akár 30 százalékkal is csökkenthetőek a telekommunikációs költségek – a kereskedelemben is.

TOVÁBB >
Százmilliárddal tartoznak az állami intézmények
2014. december 23.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2014. november 30-án 107,9 milliárd forint. A tartozásállomány az október 31-i állapothoz képest 10,7 milliárd forinttal csökkent.

TOVÁBB >
Menekül tőlünk a tőke
2014. december 23.

A második negyedévben ágazattól és hovatartozástól függetlenül talicskázták kifelé a pénzüket a befektetők.

TOVÁBB >
Még jobban odavág a kormány a hipermarketeknek
2014. december 23.

Az Országgyűlés döntése alapján kisebb árbevételű üzleteket is érinthet - már 2017-től - a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma, ha nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

TOVÁBB >
A vállalkozók bizakodóak, a lakosság borúlátó
2014. december 22.

Az üzleti várakozások éves csúcsukon, a fogyasztói várakozások viszont éves mélypontjukon zárták az évet.

TOVÁBB >
Gáztározókat adunk el az oroszoknak
2014. december 22.

A magyar kormány azt tervezi, hogy eladja a gáztárolóit az orosz Gazpromnak. Állítólag Szijjártó Péter erről tárgyal hamarosan Moszkvában.

TOVÁBB >
Az építőipar nem tud kimászni a gödörből
2014. december 22.

Az ágazat egyik fő problémája a lakossági ingatlanbefektetések hiánya. A kis- és középvállalkozások továbbra is tömegesen szűnnek meg.

TOVÁBB >
A nagyvállalatok fele nem tervez beruházást
2014. december 22.

Ez azt jelenti, hogy csökkent a beruházási hajlandóság. A legnagyobb hazai cégek jelenleg leginkább technológiafejlesztésre fókuszálnak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedés index kutatás adataiból.

TOVÁBB >
Mutyi a közbeszerzésben – itt a bizonyíték
2014. december 22.

Már négy éve annak, hogy a 25 millió forint alatti közbeszerzésekre nem kell nyílt pályázatot kiírni. A kiindulópont a kkv-k helyzetbehozása volt. Utólag úgy tűnik, a korrupciónak ágyaztak meg.

TOVÁBB >
Jövőre olcsóbbak lesznek az üres adathordozók
2014. december 22.

Január elsejétől 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak.

TOVÁBB >
IMF: jót tesz a világgazdaságnak az olajárak csökkenése
2014. december 22.

Az olajárak csökkenése 0,3-0,7 százalékponttal emeli meg 2015-ben a globális GDP-növekedést - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya az olajárak idei csökkenésének következményeiről.

TOVÁBB >
Óriási pénzügyi csalásra derült fény
2014. december 21.

Több milliárd dollárt csaltak több éven át a devizapiacon a Bank of Scotland munkatársai.

TOVÁBB >
Varga Mihály: Nem szabad dogmatikusnak lenni
2014. december 20.

A tervezettnél alacsonyabb, GDP-arányosan 2,6-2,7 százalék lehet az idén az államháztartás hiánya - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.

TOVÁBB >
154 ezer forint: ennyi az átlagkereset
2014. december 19.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 153 500 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 104 900, a szellemi foglalkozásúaké 207 900) forint volt, 2,9%-kal magasabb, mint 2013. január–októberben.

TOVÁBB >
Jövőre évtizedes mélypontot érhet el a munkanélküliség
2014. december 19.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb „Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" kiadványa 2014-ben uniós viszonylatban is kiemelkedő gazdasági növekedést vár Magyarországon.

TOVÁBB >
Csak a közmunka miatt emelkedik a foglalkoztatás
2014. december 19.

Októberben 155600 forint volt a nettó átlagkereset, ez tavaly októberhez képest 3,7 százalékos reálbér-növekedést jelent.

TOVÁBB >
Itt a NAV csodafegyvere - óriási káosz várható
2014. december 19.

Hat munkanap maradt hátra a rendszer indulásáig, miközben még nem hirdették ki az EKAER-t szabályozó rendeleteket és a kedden elfogadott törvénymódosítást.

TOVÁBB >
És akkor jön a vasárnapi internetadó
2014. december 19.

Nem árt felidézni, hogy a vasárnapi zárva tartást az internetadóval együtt dobta be a kormány a kitiltási botrány után egy héttel. Orbán Viktor személyesen karolta fel a KDNP-s ötletet. Cikkünkben összefoglaljuk mindazt, amit a vasárnapi zárvatartásról tudni kell.

TOVÁBB >
Régiós élbolyban az ELTE
2014. december 18.

Kelet-Európa és Közép-Ázsia 15. legjobb egyeteme lett az idén az ELTE, de öt másik magyar felsőoktatási intézmény is felkerült a friss százas térségi ranglistára - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet egy szerdai konferencián elhangzott adatsorra hivatkozva.

TOVÁBB >
Ezért pánikolnak Orbánék
2014. december 18.

Török Gábor szerint nagyon súlyos a magyar-amerikai konfliktus és komoly rivalizálás folyik a Fideszben.

TOVÁBB >
Rossz évet zárunk a többség szerint
2014. december 18.

Az Ipsos felmérése szerint különösen az anyagi helyzetről és a közállapotokról nyilatkozott kritikusan a megkérdezettek többsége; 56 százalék úgy értékeli, hogy pénzügyei idén kedvezőtlenül alakultak, a hazánkban történt eseményekről 62 százalék azt állítja, hogy 2014 rossz év volt.

TOVÁBB >
Orbán tudtával szólt be Lázár Pokorninak
2014. december 18.

Átgondolt koncepciónak tűnik Lázár János visszavágása Pokorni Zoltánnak, olyannyira, hogy nem egyszemélyes, hanem Orbán Viktorral egyeztetett akcióról van szó.

TOVÁBB >
Rubelzuhanás: ezt gondolják róla az oroszok
2014. december 18.

Az embereknél kicsit másképp csapódik le a krach, mint ahogy arról a gazdasági elemzésekben olvashatunk.

TOVÁBB >
A kkv-k ötödénél jöhet létszámbővítés jövőre
2014. december 18.

A szakképzett munkaerő megtalálása és megtartása kihívást jelenthet a cégeknek.

TOVÁBB >
Frusztráltak vagyunk és bizalmaskodunk
2014. december 18.

A munkavállalók döntő többsége jónak tartja a légkört munkahelyén, és úgy gondolja, van legalább egy olyan munkatársa, aki nyitott a bizalmasabb beszélgetésekre is. A Profession.hu által végzett kutatásból az is kiderül, hogy a munkavállalók közel fele magánéleti problémák miatt frusztrált és rosszkedvű, de ez nem befolyásolja a munkavégzését.

TOVÁBB >
Magánnyugdíjpénztárak: csak azért sem adják fel!
2014. december 18.

Mind a négy fennmaradt pénztár kötelező tagdíjat ír elő. amiről decemberi közgyűléseiken dönthetnek majd. Pár száz, vagy pár ezer forintot szednének minden tagtól, hogy teljesítsék a törvényi előírást.

TOVÁBB >
Jó hír: több a fogyatékosság-barát munkahely
2014. december 18.

Majdnem félmillióan vannak Magyarországon a fogyatékossággal élők, de közülük még mindig csak mindössze alig több mint 80 ezren tudnak munkát vállalni. Egy alapítvány próbál segíteni az érintetteknek.

TOVÁBB >
Bankfiókkereső, amely a kamatot is megmondja
2014. december 18.

Sőt, még azt is, hogy a bank környékén mennyire laknak sűrűn, és hogy mennyit keresnek átlagban arrafelé az emberek.

TOVÁBB >
A családi pótlékot babrálja a kormány
2014. december 18.

Kötelező óvodába járáshoz kötnék a juttatás kifizetését 2016 januárjától. Az óvodába járás pedig mint már meghirdették, 2015 szeptemberétől lesz kötelező hároméves kortól.

TOVÁBB >
Orbán: megerősítjük az MKB-t
2014. december 18.

A szerdai kormányülésen az első napirendi pontok között a kormány áttekintette a magyar pénzügyi rendszer helyzetét, és eldöntötték, hogy az állami tulajdonba került MKB-t felturbózzák.

TOVÁBB >
Matolcsy pénzügyi támadást emleget
2014. december 18.

A jegybankelnök azonban mindenkit megnyugtat: az MNB igyekszik majd minden támadást kivédeni.

TOVÁBB >
Évtizedekig sújthatják a szankciók az oroszokat
2014. december 18.

Az ukrajnai eseményekben játszott szerepe miatt az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók valószínűleg nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig is megmaradhatnak - nyilatkozta Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Vedomosztyi című orosz lapnak.

TOVÁBB >
Drasztikus változásokra készüljön - Jönnek az okosrendszerek
2014. december 18.

Az üzleti életben és a hétköznapokban is jelentős újításokat hozhat a gépek közötti kommunikáció, a Machine-to-Machine (M2M). Például az önjáró autók vagy a mezőgazdasági robotok mellett a gyakoribb munkahelyváltásra is fel kell készülni – összegezte az Invitel InnoMax Klubban Bőgel György közgazdász.

TOVÁBB >
Felhasználnak minket az EU ellen az oroszok
2014. december 17.

„Megvannak a szövetségeseink az Európai Unió bomlasztásához, például Magyarország” – mondta az orosz állami tévében egy állami intézet vezetője.

TOVÁBB >
Óriási fordulat az USA külpolitikájában
2014. december 17.

Új fejezet kezdődik az Egyesült Államok és Kuba viszonyában, a két ország normalizálni készül a kétoldalú kapcsolatokat - jelentette ki szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök. Raúl Castro kubai államfő megerősítette, hogy lépéseket tesznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállítására.

TOVÁBB >
Káosz lehet a közigazgatásban a szakszervezet szerint
2014. december 17.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) szerint "káosz" lesz a közigazgatásban márciustól, ha a jelenlegi formájában fogadják el a közigazgatás átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

TOVÁBB >
Közel 20 milliárdnál járnak a Várkert Bazár költségei
2014. december 17.

A közlekedési projektekkel együtt csaknem 20 milliárd forintba kerül a Várkert Bazár és a környék teljes felújítása, ráadásul a javítások még mindig nem értek véget.

TOVÁBB >
Hiába kérte Kövér, Orbán nem lassít
2014. december 17.

Ötvenhat törvényjavaslattal készül a kormány a tavaszi ülésszakra. Jövőre új, egységes családtámogatási törvény születhet, továbbá változhat több oktatási és energetikai tárgyú jogszabály.

TOVÁBB >
Egyre keresettebbek a jó szakmunkások
2014. december 17.

Új álláskereső portál is segíti a szakemberek itthon tartását. A megfelelő feltételek között az egyik legfontosabb szempont az, hogy az adott állást a munkavállaló szabályos szerződéssel tudja elvállalni.

TOVÁBB >
Minimálbér: hamarosan lehull a lepel
2014. december 17.

Szerdán ismét tárgyaltak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselői a jövő évi legkisebb bérekről és a bérajánlásról. Már van egy konkrét szám is.

TOVÁBB >
Változnak a járulékszabályok
2014. december 17.

Módosul a korkedvezményre jogosultság, az előadó művészek biztosítási kötelezettsége, a megállapodás alapján visszajáró járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási jogosultságra vonatkozó végrehajtási szabály. Mindez a tb-törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezett módosításából derül ki.

TOVÁBB >
Számos buktató lehet a munkahelyi drogtesztnél
2014. december 17.

Míg az alkoholos befolyásoltság kérdése egyszerűbben kezelhető, addig a drogfogyasztás sokkal komplexebb problematikát jelenthet a munkáltatóknak – hívta fel a figyelmet egy ügyvédi iroda.

TOVÁBB >
A Tesco vasárnap is nyitva tart
2014. december 17.

A vasárnapi boltzár ellenére elérhetők lesznek a Tesco termékei is, csak másként. Az online kereskedelemre ugyanis nem vonatkozik a kormány tilalma.

TOVÁBB >
Ennek örült nagyon Varga Mihály
2014. december 17.

A nemzetgazdasági miniszter az alacsony nyersolajár GDP-növelő hatásáról is beszélt a sikeres vállalkozások díjazásán.

TOVÁBB >
Elindult a NAV csodafegyvere
2014. december 17.

Ma elindult az adóhatóság EKÁER tesztoldala, ahová ügyfélkapus regisztráció után lehet feltölteni a szállítási adatokat. Van lehetőség automatikus feltöltésre, de kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni a rendszer.

TOVÁBB >
„A magyarok belefáradtak Orbánék háborúskodásába”
2014. december 16.

Állandóan új frontok nyílnak meg, időnként teljesen érthetetlen módon – írja a Rzeczpospolita című jobbközép lengyel lap újságírója a magyar helyzetről.

TOVÁBB >
Szupernagybank jöhet létre
2014. december 16.

Logikus lépés, hogy az állam összeolvasztja az általa megvásárolt bankokat. Így jó eszköz lesz a kezében, hogy megvalósítsa, amit elhatározott.

TOVÁBB >
Lejmenetben a forint, jövőre le is padlózhat
2014. december 16.

A jelenleginél gyengébb forintra kell felkészülnünk 2015-ben. A dollárral és az euróval szemben is gyengülhet az árfolyam, de az előbbi elmozdulás erőteljesebb lehet. Ma is erőteljes a gyengülés.

TOVÁBB >
Mutyi: újabb pénzszivattyút készítenek elő?
2014. december 16.

Egy hétfőn kivételes eljárásban benyújtott törvényjavaslatban szerepel, hogy titkolni lehetne a sporttámogatásokat és le lehetne nullázni az online szerencsejáték adóját. Van egy a vállalkozásokat érintő nem túl szimpatikus ötlet is a javaslatban.

TOVÁBB >
Lebukott Romániában Lázár trafikos kapcsolata
2014. december 16.

Jókora adócsaláson érték azt a cégcsoportot, amely jó kapcsolatokat ápol Lázár Jánossal, és vezetőinek szerepük volt a trafiktörvény kidolgozásában is – írja a Adevarul romániai napilap alapján a hvg.hu.

TOVÁBB >
Figyelmeztetés a luxusutazóknak
2014. december 15.

Extra kockázatot jelenthet, ha valaki a télből a nyárba utazik, fel kell készülni a váratlan helyzetekre is.

TOVÁBB >
Bezárul egy újabb adózási kiskapu
2014. december 15.

A „magyar szendvics" megoldás valószínűleg a jövőben nem fog tudni működni.

TOVÁBB >
GKI: jövőre 320 forintos euró jöhet
2014. december 15.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. közzétette 2015-re szóló előrejelzését. Infláció: 2 százalék, GDP: 2 százalék, államháztartási hiány: 2,4 százalék. De nagy bajok vannak a növekedés szerkezetével.

TOVÁBB >
Elfogadták a költségvetést
2014. december 15.

Átment a parlamenten a 2015-ös költségvetés. Részletek hamarosan.

TOVÁBB >
Lehúzták a süllyesztőben a tervezési hivatalt
2014. december 15.

Jogutód nélkül megszűnik a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) az év végén, amit még Matolcsy minisztersége idején hoztak létre - a kormány erről szóló rendelete a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

TOVÁBB >
Lejárt a türelem az élelmiszerjelölésben
2014. december 13.

Mától szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai.

TOVÁBB >
A Facebook alaposan helybenhagyta a Microsoftot
2014. december 13.

Egykoron a Microsoft is tulajdonosa volt a Facebooknak, ám később fordult a kocka: az online hirdetések piacán vetélytársak lettek, és mára Zuckerberg itt is kiütötte a Microsoftot.

TOVÁBB >
Főbíró: 12 ezer devizahiteles perelte a bankokat
2014. december 12.

Darák Péter, a legfelsőbb bírói testület elnöke évet értékelt egy budapesti cukrászdában. Elhangzott: 12 ezer devizahiteles perelte be a bankokat.

TOVÁBB >
Az UniCredit cáfolja a kivonulást
2014. december 11.

Két napja elterjedt a Fitch Ratings esélylatolgatására hivatkozva annak híre, hogy további három külföldi bank tervezi, feladja magyarországi állásait.

TOVÁBB >
Jóban-rosszban is sokat segíthet a banki szakértő
2014. december 10.

A vállalkozások életében kulcsszerepük lehet a külső pénzügyi tanácsadóknak: például ha nem várt esemény következik be. A banki szakember szerepe megnőhet hirtelen növekedés, váratlan piacvesztés vagy utódlás esetén is.

TOVÁBB >
Az idősek jobban kijönnek a fiatalokkal, mint fordítva
2014. december 10.

Egy online felmérés szerint nem zökkenőmentes a fiatalok és az idősebbek közötti együttműködés a munkahelyeken. Öt generációt kérdeztek meg – érdekes hogy mit mondtak magukról, és a többiekkel való kapcsolatukról.

TOVÁBB >
Tízezrek számláját zárolhatják
2014. december 10.

A vállalkozások és az alapítványok nem juthatnak januártól a pénzükhöz, ha nem intézik el a tényleges tulajdonos kötelező bejelentését a bankjukban.

TOVÁBB >
Az MSZP százezer forintos nettó minimálbért javasol
2014. december 10.

Arra hivatkoznak, hogy nőtt a szakadék a minimálbér és a létminimum között. Vagyis a dolgozói szegénységre, amit a szakszervezetek is nehezményeznek.

TOVÁBB >
Tuti üzlet – Íme, a legetikusabb magyar cég
2014. december 09.

Bátran elmondaná első egymilliója történetét Prohászka Ottó, a száz százalékban magyar tulajdonú Tutti Élelmiszeripari Kft. ügyvezetője. A rábapatonai vállalkozás nemrég Üzleti Etikai Díjat nyert.

TOVÁBB >
Videotolmáccsal dolgoznak a veszprémi orvosok
2014. december 09.

Jó példa az egészségügyben: a veszprémi kórház elsőként vezette be az infokommunikációs akadálymentesítést.

TOVÁBB >
Zuhan a Tesco részvényárfolyama
2014. december 09.

Az ok, hogy újabb profitfigyelmeztetést közölt a kereskedelmi lánc.

TOVÁBB >
Több új, igazi munkahely lehet jövőre
2014. december 09.

A Manpower kutatása szerint 2015 első negyedévében javulnak a munkakeresők lehetőségei. Hogy hol lehetnek új állások, arra is kitérnek. A fejlesztések többnyire nagy, multinacionális cégeknek köszönhetőek.

TOVÁBB >
Hatalomváltást szeretne az USA az oroszoknál
2014. december 08.

A vele szemben bevezetett büntetőintézkedésekkel szeretné ezt elérni az Egyesült Államok – erről beszélt Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a törvényhozás alsóháza (duma) előtt hétfőn.

TOVÁBB >
16 312 milliárd 873 millió forintról lesz ma szó a parlamentben
2014. december 08.

Az Országgyűlés hétfőn tárgyalhat utoljára a jövő évi költségvetés főösszegeiről, vagyis a teljes büdzsé bevételeiről és kiadásairól, amelyet a képviselők a tervek szerint kedden véglegesíthetnek.

TOVÁBB >
Zöld rendszám az elektromos autóknak
2014. december 08.

Néhány tucat tisztán elektromos autó van forgalomban Magyarországon – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke, aki szerint zöld rendszámot kellene kapniuk az ilyen gépkocsiknak.

TOVÁBB >
Hol a legolcsóbb az élet a Földön? Nem fogja kitalálni!
2014. december 07.

Egy internetes oldal a Föld két tetszőleges városának megélhetési költségeit hasonlítja össze. Csak be kell írni a helszíneket, és máris jön a válasz, hogy melyikben olcsóbb az élet.

TOVÁBB >
Gyilkos munkahely – 10 árulkodó jel
2014. december 06.

Megmondjuk, mik azok a dolgok, amelyek mellett nem szabad csak úgy elmenni. Mert egyértelműen mutatják, hogy le kell cserélnie a munkahelyét, ha nem akar kipurcanni. Ahhoz is adunk tippet, hogyan fogjon hozzá az egészhez.

TOVÁBB >
Bértárgyalások: nem közelednek az álláspontok
2014. december 05.

A munkavállalók az infláció mértékét meghaladó emelést szeretnének. A költségvetésben szereplő 1,8 százalékos inflációt senki nem hiszi el – mondta a szakszervezeti elnök.

TOVÁBB >
Behajtások tízezreit indította a NAV a vállalkozóknál
2014. december 05.

Az adóhatóság azért lépett akcióba, mert rengetegen nem fizették be a kötelező kamarai hozzájárulás ötezer forintos éves díját. A behajtás díja is éppen ennyi. Így aztán duplán fizethet, aki mulasztott.

TOVÁBB >
150 milliárdos kiszervezés a BKK-nál
2014. december 05.

Összesen ekkora értékben pályáztatta meg és hirdetett győztest a fővárosi tömegközlekedési cég újabb autóbuszvonalak üzemeltetésére.

TOVÁBB >
Ismét satuféket nyomott az ipar
2014. december 05.

A KSH legfrissebb jelentése szerint októberben mindössze 1,7 százalékkal bővült éves szinten az ipari termelés. Ami jóval szerényebb, mint a szeptemberi adat.

TOVÁBB >
Tovább lassult a béremelkedés üteme
2014. december 05.

Tavaly világszerte 2 százalékos volt a bérnövekedés a 2012-es 2,2 százalék után. A válság előtt 3 százalék körüli növekedést regisztráltak – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) felméréséből.

TOVÁBB >
Vasárnapi zárva tartás: a kisboltost is büntetik
2014. december 05.

Alapesetben nem lesz éjjel-nappali cigibolt, sem vasárnapi dohányvásárlási lehetőség. Az eddig nyitva tartó kisüzletek pedig nem biztos, hogy meg tudják majd oldani rokoni stábbal a vasárnapi, éjjeli nyitva tartást.

TOVÁBB >
Megszűnik Töröcskei bankja
2014. december 05.

Visszavonták a Széchenyi Kereskedelmi Bank engedélyét és elrendelték végelszámolását.

TOVÁBB >
Összecsaptak a startupok
2014. december 04.

Sokan szeretnének a Prezi, a Ustream vagy a LogMeIn nyomdokaiba lépni.

TOVÁBB >
Az állam megveszi a Budapest Bankot
2014. december 04.

A magyar állam megveszi a Budapest Bankot, az eddigi tulajdonos GE és a magyar kormány az erről szóló előszerződést csütörtökön írta alá - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztatón.

TOVÁBB >
20-30 ezres kirúgási hullám jöhet
2014. december 04.

Zajlik a vita a minisztérium és az érintettek között a vasárnapi zárva tartás kapcsán. A szakszervezetek attól tartanak, hogy rengeteg ember elbocsátásához vezethet az intézkedés.

TOVÁBB >
Óriásbankot építhet magának a kormány
2014. december 04.

Ha a Budapest Bankot is megveszik az MKB mellé, akkor az ország második legnagyobb bankja jöhet létre – írja a Magyar Nemzet. Ezzel teljesülhet az a kormányzati cél, hogy 50 százaléknál magasabb legyen a hazai banktulajdon.

TOVÁBB >
Bizalmi üzlet lett az informatika
2014. december 03.

Vannak, akik még mindig ragaszkodnak a „saját vashoz", és szeretik, ha karnyújtásnyira vannak a szervereik. De egyre több cég ismeri fel a bérelhető informatika előnyeit, amely a legmodernebb IT-megoldások mellett jelentős költségmegtakarítást jelenthet számukra.

TOVÁBB >
Fekete Péntek: tönkrevásároltuk magunkat
2014. december 03.

Az idei fekete pénteken ez egyik webáruházban százszor több eladás volt, mint egy átlagos napon.

TOVÁBB >
Ezer embert elküld az állam, mégis hízik
2014. december 03.

A tervek szerint jövőre 2150 fővel nő a minisztériumok létszáma, miközben már elbocsátások is lesznek – írja a napi.hu.

TOVÁBB >
Kisütötték, hogyan segítsék a helyi termelőket
2014. december 03.

Nehezen találnak egymásra az éttermek és a helyi termelők. Ezen segítene egy Magyarországon még új, máshol, azonban már bevált gyakorlat.

TOVÁBB >
Ennyire volt hatásos a rezsicsökkentés
2014. december 03.

Fónagy azt mondta, hogy 2013. január elseje óta a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárddal kevesebbet kellett, hogy fizessenek.

TOVÁBB >
Ismét bíróságon a Mol-vezér ügye
2014. december 03.

Magánvádas eljárás zajlik Hernádi Zsolt ellen a horvát olajtársaság irányítási jogának megszerzése kapcsán.

TOVÁBB >
GDP – ami húzta, és ami visszahúzta a magyar gazdaságot
2014. december 03.

A feldolgozóipar, az építőipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye jelentősen bővült, a pénzügyi szektoré azonban visszaesett.

TOVÁBB >
A kisebb cégeknek kedvezne a kormány a közbeszerzéseknél
2014. december 02.

Egyszerűsítették a közbeszerzések alkalmassági feltételeit, annak érdekében, hogy egyre több kis- és közepes vállalkozás vehessen részt a közpénzekből megvalósuló beruházások kivitelezésében.

TOVÁBB >
Hatalmas különbségek az adózásban is
2014. december 02.

Érdekes kép rajzolódik ki, ha megnézzük, az ország egyes területein hol adóznak a legtöbben és a legkevesebben a lakosság számához viszonyítva.

TOVÁBB >
Titokban hízhat a képviselők vagyona
2014. december 02.

A Szijjártó-történet is jól mutatja, hogy az Országgyűlés szakbizottsága nemigen alkalmas a politikusok vagyonosodásának feltárására. A rokonok anyagi helyzetét pedig nem vizsgálhatják.

TOVÁBB >
Mobilon is felnyomhatjuk már a boltokat
2014. december 02.

December 1-jétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor. Ezzel a fogyasztók „hatékonyan segíthetik az élelmiszerbiztonsági problémák felderítését". Vagyis azonnal jelenthetik, ha valami nem stimmel.

TOVÁBB >
Ötvenmilliárdot hozhattak az új kasszák
2014. december 02.

Az áfabevétel növekedésében a gazdasági növekedés, a rezsicsökkentés és a reálbérek emelkedése is közrejátszhatott – írja a Magyar Nemzet.

TOVÁBB >
Készüljön, súlyos bírságokat vethet ki a NAV januártól
2014. december 02.

Az áfacsalások visszaszorításának újabb eszköze az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, az EKAER. Készüljön fel, mert a tét magas: hatósági zár, terméklefoglalás és a szállítmány értékének 40 százalékára rúgó mulasztási bírság.

TOVÁBB >
Egy vevő is csődbe viheti a céget
2014. december 02.

Minél koncentráltabb a vevőkör, annál jobban ki van téve a vállalkozás annak, hogy egy-két vásárló elvesztésével ellehetetlenül.

TOVÁBB >
Svájc után már Angliába is hordja ki a pénzét a CBA
2014. december 02.

A CBA régiós kereskedelmi igazgatója, a Gyömrői úti CBA bolt üzletvezetője egy olyan céget irányít, amelynek tulajdonosa egy Nagy-Britanniában bejegyzett vállalat. A brit cég idén szeptemberben 450 millió forint tőkét vont ki egy CBA-s cégből, amelynek így 500 millió forintról 50 millióra csökkent a törzsbetéte.

TOVÁBB >
GKI: lassulhat a gazdasági növekedés
2014. december 01.

Lassuló gazdasági növekedéssel számol Magyarországon a következő negyedévekben a GKI Gazdaságkutató Zrt. többek között azért, mert kezdenek kifutni a növekedést eddig segítő tényezők, mint a rezsicsökkentés és az uniós támogatások.

TOVÁBB >


Gazdasági hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011