Blog
Álláspont a vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvről
2023.08.09.

Az Európai Parlament 2023. június 1-jén elfogadta a vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvre (corporate sustainability due diligence, CSDDD, CS3D) vonatkozó álláspontját. A Bizottság év elején elkészült javaslata alapján pedig most kezdődik az intézményközi egyeztetés (trilogue) az EU intézményei között, melynek eredménye a kötelező uniós szabályozás lesz. A CS3D előírja, hogy a hatálya alá tartozó vállalatoknak globális értékláncukban az emberi jogok megsértésével és a környezeti károkkal kapcsolatban kellő gondossággal kell eljárniuk, és felelősséget kell vállalniuk. Célja a fenntartható és felelős vállalati magatartás előmozdítása. Röviden fogalmazva, a CS3D megkövetelné a nagyvállalatoktól, hogy saját és beszállítóik tevékenységét kellő gondossággal vizsgálják meg, valamint hogy azonosítsák és megelőzzék, megszüntessék vagy enyhítsék tevékenységüknek az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt tényleges vagy potenciális káros hatásait. A CS3D hivatalos elfogadása után - amely nem várható 2024. előtt - a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy a CS3D-t a nemzeti jogba átültessék.

TOVÁBB >
Megkezdődött az Európai üzemi tanácsokról szóló irányelv felülvizsgálata Brüsszelben
2023.08.08.

Idén február 2-án az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el, melyben felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson jogalkotási eljárást az Európai Üzemi Tanácsokról szóló irányelv (2009/38/EK irányelv) felülvizsgálatára. Az állásfoglalás többek között elvárná az európai üzemi tanácsok jogainak kiszélesítését, a szakszervezetek bevonását, a vállalatvezetés kötelezését az európai üzemi tanácsokkal folytatott konzultáció erősítésére, valamint lehetővé tenné a bírósági fellebbezést és a pénzbírság kiszabását is.

TOVÁBB >
EU TALENT POOL – ÚT az egységes európai vendégmunkás-adatbázis felé
2023.07.20

Előny, vagy hátrány a magyar munkaadók számára a vendégmunkások EU-n belüli migrációjának megkönnyítése?

TOVÁBB >
A lekapcsolódás joga
2023.04.26.

Az MGYOSZ Jegyzet az MGYOSZ negyedévente megjelenő kiadványa. Célja, hogy olyan témákat mutasson be, melyek meghatározzák a munka világa illetve az üzleti környezet európai trendjeit, és javaslatokat fogalmazzon meg a vállalatok illetve a politikai döntéshozók számára az adott téma kezelésére.

TOVÁBB >

Adatkezelési tájékoztató