Brüsszeli hírek
Állami támogatás: a Bizottság konzultációt folytat a tagállamokkal az ideiglenes válság- és átállási keretről szóló javaslatról
2023.02.04.

A Bizottság 2023. február 1-én bemutatta a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervet, amelynek célja, hogy fokozza Európa nulla nettó kibocsátású iparának versenyképességét és a klímasemlegességre való gyors átállás elmozdítását. Szintén február 1-én konzultáció céljából megküldte a tagállamok részére az ideiglenes válság- és átállási keretről szóló javaslattervezetet.
A Bizottság úgy véli, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség megszüntetéséhez és a REPowerEU célkitűzéseivel összhangban álló zöld átállás felgyorsításához további stratégiai beruházásokra van szükség. Ez különösen fontos a jelenlegi globális környezetben, ahol fennáll a veszélye annak, hogy az ilyen beruházások harmadik országokba irányulnak át.
Tovább a linkre: A Bizottság 2023. február 1-én bemutatta a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervet, amelynek célja, hogy fokozza Európa nulla nettó kibocsátású iparának versenyképességét és a klímasemlegességre való gyors átállás elmozdítását. Szintén február 1-én konzultáció céljából megküldte a tagállamok részére az ideiglenes válság- és átállási keretről szóló javaslattervezetet.
A Bizottság úgy véli, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség megszüntetéséhez és a REPowerEU célkitűzéseivel összhangban álló zöld átállás felgyorsításához további stratégiai beruházásokra van szükség. Ez különösen fontos a jelenlegi globális környezetben, ahol fennáll a veszélye annak, hogy az ilyen beruházások harmadik országokba irányulnak át. További információk: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_23_513

TOVÁBB >
Az EGSZB tevékenységei a svéd elnökség alatt
2023.01.19.

Ahogy Svédország átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét, az Európában zajló háború okozta válságok, a gyorsuló energiaválság és a gazdasági stagnálás továbbra is a fő politikai fókuszpontok közé tartoznak.

TOVÁBB >
A készségek európai éve (2023) - EGSZB vélemény
2023.01.19.

Az EGSZB üdvözli, hogy 2023-at a készségek európai évének nyilvánították. A készségek európai évének hatékony megoldásokkal és oktatási előnyökkel járó pályákat kell kijelölnie a fiatalok és a felnőttek, a munkanélküliek és a foglalkoztatott személyek számára, szerződéses jogviszonytól, képzettségi szinttől és nemtől függetlenül

TOVÁBB >
A munkaerő mobilitásának fokozása a gazdasági fellendülés támogatása érdekében - EGSZB vélemény
2023.01.12.

Az EGSZB úgy véli, alaposabban meg kell vizsgálni, hogy – a világjárvány okozta korlátozásokon kívül – mi az oka annak, hogy a korábbi évekhez képest kisebb százalékos növekedést mutat a munkaképes korú uniós lakhelyváltoztatók száma.

TOVÁBB >
A tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatások - EGSZB vélemény
2023.01.12.

Mivel a munkaerőhiány ismét növekszik, hatékony intézkedéseket kell végrehajtani annak érdekében, hogy a szociális partnereket nemzeti szinten ösztönözzék a készségigények kielégítésére, az egyes ágazatokhoz és a helyi helyzetekhez igazított intézkedésekkel. A technológia gyors változása, valamint a zöld és digitális kettős átállás miatt a korábban megszerzett készségek és kompetenciák „élettartama” egyre rövidebb, és a megfelelő készségek és kompetenciák egész életen át tartó elsajátítása mind a munkavállalók, mind a vállalkozások számára egyre fontosabb

TOVÁBB >
BusinessEurope - EU industry urgently needs instruments like ETS innovation fund to avoid de-industrialisation
2022.12.06.

EU industry is confronted with a momentous decarbonisation challenge and urgently needs instruments like the ETS innovation fund to implement low-carbon solutions and build business models around those.

In light of the upcoming trilogues on ETS/RePowerEU, BusinessEurope Director General Markus J. Beyrer said: "European industry is facing multiple fundamental challenges on its decarbonisation pathway. The dramatically high energy prices, together with the gap in climate targets between the high ambition of the EU and those of other actors is undermining European industry’s competitiveness so drastically that de-industrialisation is happening as we speak, with the ever-larger risk of temporary plant closures becoming permanent. In addition, the Inflation Reduction Act (IRA) and its associated subsidies create a real risk of low-carbon investments being moved from the EU to the U.S. instead. In this precarious moment, it is essential that the EU improves the investment climate for industry decarbonisation.

However, EU finance ministers at the moment are trying to do the exact opposite: by proposing to re-dedicate funds intended for the ETS Innovation Fund to finance the expenditures of RePowerEU, the Council is suggesting to largely deactivate one of the few instruments dedicated to support innovative low-carbon solutions being developed and deployed by the industry in the EU. In the upcoming trilogues, Finance Ministers must let go of this idea and instead return to the original Commission proposal, which would have made use of the flexibility inherent in the ETS’ Market Stability Reserve."

https://www.businesseurope.eu/publications/eu-industry-urgently-needs-instruments-ets-innovation-fund-avoid-de-industrialisation

TOVÁBB >
Action is needed now to avoid further investment leakage due to rising costs - BusinessEurope
2022.11.07.

Recent decisions to invest on other continents rather than in Europe due to concerns over long-term energy prices in the EU, which have been heightened by the depth of the present energy crisis in the EU, are a signal that cannot be ignored. Action is needed now to avoid further investment leakage.

TOVÁBB >
BusinessEurope Economic Outlook Autumn 2022
2022.11.07.

Businesses face a difficult winter as sentiment falls and costs rise

TOVÁBB >


Adatkezelési tájékoztató