Gazdasági hírek

Nagyot ugrottak a tőzsdék
2009. december 4.
K.M.
Váratlan pozitív adat borzolta föl a kedélyeket világszerte: csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Megugrottak a tőzsdék, emelkedett a BUX is a hír hatására. A munkaerőpiaci fordulat akár tartós is lehet, s ennek hazánkra nézve is kedvező a hatása.

miért vagyunk érintettek?

Rövid távon csak a BUX-ra, hosszabb távon a magyar munkanélküliségre is hatnak az amerikai munkanélküliségi adatok. Ha az adat javul, s az amerikai fogyasztó újra többet fogyaszt, az segít az eurózónának (annak bővülő exportján keresztül) a kilábalásban, ami húzza magával a magyar gazdaságot is.

Az októberi 10,2 százalékos amerikai munkanélküliségi adat 10 százalékosra csökkent - olvasható a New York Times vezető anyagában. A váratlan, pozitív hír hatására a külföldi befektetők tevékenységétől köztudottan függő magyar tőzsde is azonnal reagált, a BUX hirtelen mintegy 200 pontnyit, a 21100-as szint környékére emelkedett.

Emelkedtek az európai tőzsdék is, a brit FTSE több mint fél százalékot, a német DAX jó egy százalékot, s a francia CAC 40 is csaknem másfél százalékot.


Az új tényadat azt jelenti, hogy az amerikai munkaerőpiac kismértékben maga mögött hagyta a 26 éves mélypontot - szögezi le az Equlior gyorselemzése.

Szép, de nem annyira

Az elemzés fölhívja figyelmet: a mezőgazdaságon kívüli szektorokban ismét csökkent a munkaerő állomány. A befektetők erre a számadatra figyelnek, ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók száma túlzottan változékony, a terméseredményektől függő.

Ugyanakkor a tendencia ezen a területen is kedvezőnek mondható: mindössze 11 ezer fővel dolgoztak kevesebben 2009 novemberben, mint egy hónappal korábban, ami kedvező szám ahhoz képest, hogy a mélyponton, 2009 januárjában egy hónap alatt 741 ezer főt bocsátottak el - derül ki az elemzésből.

Tartós lehet a fordulat

Az Equilor szerint a munkaerőpiaci helyzet fordulását támogathatják az olyan nagyszabású munkahelyteremtő programok, mint például az ingatlantulajdonosok egyszeri támogatása, amely az ingatlanok szél és beázás elleni szigetelésére fordítható, s az építőipart segíti.  A pénzszűkében lévő államokat is támogatják, hogy azok elkerülhessék a pedagógusok és más köztisztviselők elbocsátását - olvasható a gyorselemzésben.

A New York Times cikke arra is fölhívja a figyelmet, hogy a szélesebb értelemben vett munkanélküliek száma - akikbe a cikkíró beleszámítja a csökkentett munkaidőben dolgozókat, s azokat, akik már reményüket vesztve nem keresnek állást - is csökkent októberről novemberre, 17,5 százalékról 17,2-re.

Adatkezelési tájékoztató