Gazdasági hírek

Ipari termelés: pozitív trendre számítnak az elemzők
2009. december 8.
FN.hu, MTI
Elemzők szerint az ipari termelés tovább nőhet havi szinten a külső kereslet bővülése miatt, de a belső kereslet stagnálása-visszaesése nem támogatja. A javuló tendenciát elsősorban a fejlett országokbeli kereslet bővülése generálja.
Az elemzők várakozása szerint a külső kereslet bővülése miatt fennmaradhat a magyar ipari termelés havi szintű növekedése, miközben a belső kereslet stagnálása-visszaesése továbbra sem támogatja ezt a folyamatot.

A statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint az ipari termelés az idén a júliusi és augusztusi visszaesés után októberben már második hónapja nőtt az előző havihoz viszonyítva: szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva szeptemberben 3,7 százalékkal, míg októberben 1,8 százalékkal emelkedett. Az egy évvel korábbihoz képest 12,9 százalékkal csökkent az ipari termelés októberben, míg munkanaptényezővel korrigálva 10,8 százalékkal esett.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, biztató az októberi adat, s várhatóan a következő időszakban is pozitív havi számokat közöl majd a hivatal. A magyar bruttó hazai termék (GDP) összetevői közül leginkább az ipari termelés növekedésében bízhatunk, amit főként a külső, fejlett országokbeli kereslet bővülése generál. Az európai országok közül már többen érzékelhető a növekedés, ami jó támasza a magyar iparnak.

Az elemző szerint a javuló helyzetet rontja, hogy a belső kereslet továbbra sem bővül, s így nem segíti az ipari termelés növekedését.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője elmondta, 11 százalék körüli éves visszaesést vártak, amit nagyjából igazoltak is a hivatal adatai. Az ipari termelés alakulását alapvetően két tényező befolyásolja, az alacsony tavalyi bázis adatok, illetve a külföldi nagy gazdaságok recesszióból való kilábalása, s így a külső kereslet bővülése. Mindez azért is fontos, mert a magyar feldolgozóipar termelésének több mint 50 százalékát exportálja.

Török Zoltán szerint a következő hónapokban egyre jellemzőbbé válik, hogy mind alacsonyabb lesz az éves szintű visszaesés, s 2010 második negyedévében már visszatérhet a bázis szintű növekedés is.

Ez a növekedés azonban lassú, éves szinten mintegy 1 százalékos lesz, s ezért az elemző jövőre nem is várja a GDP növekedését, inkább stagnálását jelzi előre.

Mindez negatívan hat a munkanélküliségre is, hiszen 2010-ben a cégek még mindig inkább az elbocsátásokkal járó hatékonyság javításával és szerkezetük átalakításával lesznek elfoglalva, semmint a bővülés generálta munkaerő-felvétellel.

Adatkezelési tájékoztató