Gazdasági hírek

Megrengette a piacokat Görögország
2009. december 8.
FN.hu, MTI
Komoly piaci kilengéseket okoztak a Görögországot és Dubajt érintő, erősen negatív hitelminősítői lépések. Az euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázati díjszabása az osztályzatrontás után Magyarországéval egyező szintre emelkedett a londoni piacon.
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette, hogy megvonta Görögországtól az elsőrendű „A” kategóriás adósbesorolást, a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. Görögország az első euróövezeti tagállam, amely a közepes befektetői „BBB” sávba kerül át valamely hitelminősítőnél.

A Fitch keddi bejelentése szerint a hosszú futamú görög szuverén adósosztályzat az eddigi „A mínusz”-ról egy fokozattal „BBB plusz”-ra romlik, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Görögország államadósi besorolása a Fitch Ratings listáján már csak egy fokozattal jobb a „BBB” szintű magyar osztályzatnál. A hitelminősítő számításai szerint Görögország államadóság-rátája a hazai össztermék (GDP) 120 százaléka fölé emelkedik 2010-ben, és 2011-ben eléri a 125 százalékot, ami erőteljesen kiteszi a közfinanszírozási szférát az esetleges későbbi sokkhatásoknak.


A Fitch Ratings szerint teljesíthető a görög kormányzat azon célkitűzése, hogy jövőre 3,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkenjen a GDP-arányos államháztartási hiány az idei évre becsült 12,7 százalékról. Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot. E cég véleménye szerint is valószínűtlen, hogy az új görög kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt és az államadósságot.

A piacokon komoly feltűnést keltett az a keddi hír is, hogy a Moody's Investors Service agresszíven leminősített hat, kormányzati ellenőrzés alatt álló nagy dubaji állami cégadóst, többet közülük a befektetésre ajánlott sáv alá süllyesztve. A Moody's a döntést azzal indokolta, hogy a legutóbbi nyilatkozatok alapján nem várható érdemi segítségnyújtás a kormány részéről ezeknek a vállalatoknak. A Perzsa-öböl mentén fekvő Dubaj november végén sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek adósságtörlesztési haladékot kért.

A keddi görög és dubaji osztályzatrontások markáns hatást gyakoroltak a két ország törlesztéskockázati biztosítási díjszabásaira, és a hitelminősítői döntések - kisebb mértékben - meglátszottak a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország törlesztésbiztosítási tranzakcióinak árazásán is.

Adatkezelési tájékoztató