Nem lesz görög államcsőd
2009. december 9.
FN.hu, MTI
A görög pénzügyminiszter szerint egyáltalán nincs kockázata annak, hogy az ország fizetésképtelenné válik, és nem kér uniós támogatást sem.
Jeórjiosz Papakonsztantinu elmondta: Görögország az Európai Unió védőszárnyai alatt van, de bízik saját erejében. Hangsúlyozta azt is, hogy a görög bankrendszer „alapjaiban szilárd”. A tárcavezető annak kapcsán igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy hétfőn leminősítésre jelölte két euróövezeti tagállam, Görögország és Portugália szuverén adósosztályzatait a Standard & Poor's, amely elsősorban a görög besorolás várható közeli visszaminősítésére tett erős utalást.

A jelenlegi görög besorolás az S&P listáján ráadásul az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország lesz az első euróövezeti állam, amely átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába. A Görögországgal kapcsolatos intézkedéshez fűzött hétfői elemzésében a Standard & Poor's azt írta: valószínűtlen, hogy az új kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt - ezt az idén a GDP 12,7 százalékára várják - és az államadósságot.

Adatkezelési tájékoztató