Gazdasági hírek

Bajnai kríziskormányfőnek tekinti magát
2009. december 10.
FN.hu, MTI
Bárki lesz az új magyar miniszterelnök, rövid távon nem fogja tudni megváltoztatni a gazdaságpolitikát - vélekedett Bajnai Gordon miniszterelnök a Die Zeit című német hetilap csütörtökön megjelent számában közölt interjújában.
Érvként egyebek közt azt hozta fel, hogy Magyarország 2010 végéig a Nemzetközi Valutaalap felügyelete alatt áll, amit kiegészít az EU deficiteljárása. Politikai szempontból azonban - tette hozzá - az a legfontosabb, hogy Magyarországon 1,7 millióan vettek fel hitelt euróban vagy svájci frankban.

"Ha bárki vissza akarna térni a múlt felelőtlen politikájához, ezt a piacok a magyar fizetőeszköz leértékelésével büntetnék. Ez azonnal növelné az utca emberének hiteltörlesztési költségeit. Egy populista párt is kétszer meggondolná, hogy kiteszi-e magát ilyen veszélynek" - idézte a lap Bajnait.A kormányfő nem volt hajlandó évszámot megjelölni arra, hogy szerinte mikor vezetheti be Magyarország az eurót. Csak azt szögezte le, hogy erre minél előbb szükség lenne, de szerinte "az euróhoz vezető utat nem lehet lerövidíteni".

Euróbevezetés

A maastrichti kritériumoknak - mondta - megvan az értelmük, és Magyarország teljesíteni akarja ezeket a kritériumokat. Mindazonáltal úgy gondolja, hogy Magyarország hamarabb vezeti majd be az eurót, mint Lengyelország vagy Csehország. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2010-ben Magyarországnak lesz az EU-n belül az ötödik legalacsonyabb államháztartási hiánya.

Nincs más ország Európában, amely a közelmúltban ekkorát változtatott volna a költségvetés kiadási oldalán - mondta Bajnai, és hangsúlyozta, hogy a megtakarítások jelentős áldozatot követelnek mindenkitől.

Legkevésbé rossz

Arra a bírálatra, hogy gazdaságpolitikája javít ugyan az államháztartás helyzetén, ám csökkenti a fellendülés esélyeit, azt válaszolta, hogy "a gazdaságpolitika a lehető legkevésbé rossz megoldás megtalálásának a művészete". Szerinte 2010 közepén visszatér a növekedés, és a következő években Magyarország abban a helyzetben lesz, hogy gazdasága évente 3,5-4 százalékkal növekedhet. A német riporter közbevetésére elismerte, hogy ez csak akkor érvényes, ha Nyugat-Európában is visszatér a normális fejlődés.

Bajnai az interjúban - felidézve miniszterelnökké választásának körülményeit - hangsúlyozta: csak azért lett miniszterelnök, hogy az országot megmentse a katasztrófától, és jövő tavasszal távozik a "kríziskormányfői" székből. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialisták az ő miniszterelnöksége alatt visszaszerezték szavahihetőségük egy részét.

Adatkezelési tájékoztató