Gazdasági hírek

Lámfalussy: lassú lesz a visszaút
2009. december 11.
K.M.
Hogyan, s mikor szálljanak ki a fejlett államok a válságkezelő politikáikból – többek közt erről beszélt Lámfalussy Sándor közgazdász, „az euró atyja” a jegybank pénteki konferenciáján.
A jegybankok által teremtett túlzott likviditás, a keresletélénkítő költségvetési politika, s az állam segítségnyújtása az egyes bankoknak – nagyjából ezen fő elemekből tevődik a fejlett államok jelenleg alkalmazott válságkezelő politikája. Lámfalussy Sándor szerint ezen politikák túlzott ideig történő fönntartása kockázatos, ám idő előtti visszavonásuk is – az időzítés tehát kulcsfontosságú.

A jegybankok által teremtett túlzott likviditás különféle kockázattal jár: az infláció középtávon jelenthet gondot; a buborékok kialakulása, s a veszélyesen növekvő kockázati étvágy okozta veszélyekkel azonban máris szembe kell néznünk – mondta Lámfalussy.

Akadnak ellenérvek

A likviditás gyors csökkentése ellen azonban két érv is szól: a hitelpiacok aktivitása még messze van a normálistól, s a kételyek a munkanélküliség csökkenésével kapcsolatban, különösen Európában – még gyors kilábalás esetén is. Lámfalussy javaslata szerint a jegybankoknak be kellene jelenteniük, hogyan, milyen módon vonják ki a piacról a túlzott likviditást, de a pontos menetrendet nem kellene közölniük.

Hasonlóan nehéz kérdés Lámfalussy szerint a keresletélénkítő költségvetési politika: visszavonásuk kényszer, hiszen el kell kerülni az államadósságok robbanásszerű növekedését. A kérdés csak az, hogy mikor kell elkezdeni ezeket az intézkedések visszavonni – Lámfalussy szerint akkor, amikor a magánszektor általi kereslet világosan kezd megerősödni. Ez még nem következett be, de remélhetőleg egy, vagy két éven belül bekövetkezik – vélte a közgazdász.

Morális kockázat

Lámfalussy részletesen érintette azt a problémakört is, hogy az államoknak ki kell szállniuk a bankok pénzügyi támogatásából - ami a közgazdász szerint már meg is kezdődött.

Lámfalussy úgy vélte, el kell érni, hogy egy bank se gondolhassa magát olyannak, amely "túl nagy, hogy elbukjon", mert akkor beleragadunk a morális kockázat csapdájába. Ehhez pedig globális szintű megoldások szükségesek  - vélte a professzor.

Adatkezelési tájékoztató