Gazdasági hírek

Oszkó: jók hazánk középtávú kilátásai
2009. december 13.
FN.hu, MTI
Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú kilátásait Oszkó Péter, aki szerint a válság után a magyar gazdaság versenyképesebb lehet régiós társainál.
A pénzügyminiszter kifejtette: a meglóduló globális gazdasági növekedés, az emelkedő világpiaci kereslet képes magával ragadni a kis, nyitott gazdaságokat.


Hogy ez mennyire érvényesül, attól is függ, hogy milyen eredményeket ér el az ország a versenyképességi és az adóssággal összefüggő "teszteken".

A már meghozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarország lehet a visegrádi országok közül a legversenyképesebb 2010-től - mondta.

További feladat ugyan a foglalkoztatást terhelő adók mérséklése, de a már megtett lépések alapján is olcsóbb lesz a magyar munkaerő a szlovákiainál, vagy csehországinál - ismertette.
Ha nő a kereslet a termékekre, szolgáltatásokra ebben a régióban, a magyar cégek jövőre már versenyképes ajánlatokat tehetnek. Ebben a jelenlegi stabil forint is segítséget nyújt - tette hozzá.

A jövő évi költségvetés a pénzügyminiszter szerint éppen a versenyképesség növelését szolgálja. A büdzsé elfogadása ugyan mérföldkőnek számít a pénzügyminiszteri munkában, ám a hátralévő kisebb feladatok is legalább annyira fontosnak tartja.

Ide sorolta Oszkó Péter a költségvetés szigorú és fegyelmezett végrehajtását, illetve a nagy állami vállalatok, - mint a MÁV vagy a BKV - működésének megreformálását.

"Olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel 2-3 év múlva ezek a cégek meg tudnak szabadulni az adósságtól és stabil, további adósságot nem termelő vállalatokként tudnak működni" - mondta.

Adatkezelési tájékoztató