Gazdasági hírek

GKI: jövőre megáll a GDP visszaesése
2009. december 15.
FN.hu, MTI
Az idei 6,5 százalékos visszaesés után jövőre már nem csökken a magyar GDP - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, aki szerint 2010 tavaszán be lehet lépni az euró előszobáját jelentő ERM-2 rendszerbe.
„Kockázatos, de korrekt az elfogadott jövő évi költségvetés, a GDP-arányosan 3,8 százalékos hiány megvalósítható, csak akarni kell" - jelentette ki a GKI elnöke.

Vértes András szerint a következő kormány három költségvetési stratégiát követhet: a nem ajánlott modell tartósan nagyobb deficitet jelent, amit a nemzetközi szervezetek és a pénzpiacok sem fogadnának el, „7 százalékos hiány szóba sem jöhet". Az elfogadható az állami vállalatok konszolidációja struktúraváltással egybekötve, ami 5 százalékos hiányt okoz jövőre, majd négy százalékot 2011-től.

A legkedvezőbb megoldás: struktúraváltással, reformokkal egybekötött állami konszolidáció, jelentős adócsökkentés mellett, ami átmenetileg 5 százalékos vagy kissé nagyobb deficitet jelent, amit össze kell kötni egy 2014. évi euróbevezetési dátummal - fogalmazott a GKI elnöke.

Adatkezelési tájékoztató