Gazdasági hírek

MFB: a mélyponton túl vagyunk
2009. december 15.
FN.hu, MTI
A visszaesés üteme elért a mélypontra, de ez nem jelenti azt, hogy javulni kezd a helyzet - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.
A magyar gazdaság visszaesésének üteme a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tanulmánya szerint 2009 második felében már elérte a mélypontját, 2010-ben a gazdaság mérsékelt visszaesése, az év második felétől enyhe élénkülése valószínű - közölte a bank az MTI-vel kedden.

Az MFB közleményében kiemelte: ezzel párhuzamosan azonban a munkanélküliség tovább növekszik, és 2010 végén érheti el a maximumát, 12 százalék körüli értékkel, ezért csak ezután – a gazdaság várt élénkülését követően – indulhatnak el kedvezőbb folyamatok a foglalkoztatásban.

A bank növekedési előrejelzése megegyezik a 2009 tavaszán készített elemzés következtetésével, amely alapján Magyarországon 2009-ben 6,5-7,0 százalék, 2010-ben pedig további 0,5-1,5 százalék közötti gazdasági visszaesés várható.

2010-ben a külső kereslet gyengesége miatt a beruházások nem jelentenek húzóerőt a gazdaság növekedése szempontjából, a kormányzati kiadások növelése – az előzetes tervek szerint – szintén nem tud érdemben hozzájárulni a GDP bővüléséhez, ez a lakossági fogyasztás alakulására szintén érvényes, így a reálbérek stagnálása várható a következő évben.

A bank szakértői úgy vélték, Magyarországon az anticiklikus gazdaságpolitika lehetőségei 2010-ben és 2011-ben is igen korlátozottak lesznek, ennek következtében a nemzetközi folyamatoknak, a külső keresletnek lesz kiemelkedő jelentősége a GDP bővülése szempontjából. Az optimális "háromlábú" gazdasági
növekedés tényezői közül jelenleg leginkább az exportnak javulhatnak a kilátásai a közeljövőben, míg a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások lehetőségei korlátozottak.

Ez alapján valószínűsíthető, hogy optimális esetben, amikor a potenciális növekedés feltételi is javulnak, 2011-től 3-4 százalékkal élénkül a magyar gazdaság.

Adatkezelési tájékoztató