Gazdasági hírek

Megszorítások a hitelpiacon - fölpuhult a jegybank javaslata
2009. december 28.
K.M.
Szabályozási szigorítások várhatók a hitelpiacon jövőre, ám kevésbé kemények a jegybank korábbi javaslatához képest. Hét év lesz például az autóhitelek maximális futamideje az MNB által javasolt öt év helyett.
Kevésbé kemény szabályozási megszorítások várhatók a hitelpiacon nemcsak a jegybanki javaslathoz, hanem egy vonásában a kormányrendelet korábbi, lapunk birtokába került tervezetéhez képest is - derül ki a Kormányszóvivői Iroda lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A korábbi elképzelések szerint gépjárművásárlás esetén a futamidő maximum 5 év lehetne, az eddigi 8 év helyett. A jövő márciusban hatályba lépő szabályozás szerint azonban 7 év is lehet.

Több önerő kell

A szükséges önerő mértéke is nő, attól függően, hogy az ügyfél milyen valutában kéri a kölcsönt.

A bankok forintalapú megállapodás esetén az autó piaci értékének maximum 75 százalékát, euróalapú hitelnél pedig 60 százalékát finanszíroznák, de például svájci frank esetében ez az arány már csak 45 százalék lenne. Hasonló az önerőre vonatkozó elvárás az ingatlanoknál is.
Forrás: Kormányszóvivői Iroda

Forrás: Kormányszóvivői Iroda


hitelezhetőségi limit

A belső szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes személyek hitelezhetőségi limitje, vagyis az a forintban megállapított összeg, ami kifejezi a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan hitelt adhatnak, aminek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg.


Ez szigorító változás a korábbi elképzelésekhez képest, amelyekben eltérő fedezeti arány szerepeltek autókra, illetve ingatlanokra.

Ugyanakkor a lízingszerződéseknél megengedőbb a szabályozás.

Hitelezhetőségi limit

Euró alapú hitel esetében a havi törlesztőrészlet nem lehet magasabb a "hitelezhetőségi limit" (meghatározása keretben) 80 százalékánál, más devizahitel esetén pedig a 60 százalékánál. Forinthitelnél természetesen a limit 100 százaléka a törlesztőrészlet maximuma. A hitelezhetőségi limittel kapcsolatos szabályozás jövő év júniusában lép hatályba.

Adatkezelési tájékoztató