Gazdasági hírek

Hackertámadások: jól jövedelmező célpontok a cégek
2018. március 01.
A kiberbűnözők minden eddiginél nagyobb kárt tudnak okozni.
Young Man Stealing Data From Computers And Laptop At Desk

A rohamosan fejlődő IT-rendszerek között említhetők például a felhőalapú megoldások, a mesterséges intelligenciák, a Dolgok Internete (IoT) és az okosvárosok, valamint az automatizált folyamatok is.

A technológia és az online hálózatok növekvő kitettsége miatt ugyanakkor a kiberbűnözők minden eddiginél nagyobb kárt tudnak okozni. Márpedig a tapasztalat azt mutatja: a károk utólagos elhárítása mindig sokkal többe kerül, mint azok megelőzése – olvasható az Invitech Solutions szakmai blogján megjelent összegzésben.

Megduplázódhatnak a hackerek okozta kiadások

A Cybersecurity Ventures tavalyi jelentése szerint 2015-ben 3 billió dollár volt a kiberbűnözés okozta károk mértéke, és ez az összeg 2021-re 6 billió dollárra emelkedhet. A Microsoft azt prognosztizálja, hogy 2020-ra ötvenszer annyi adatot lehet majd elérni online, mint manapság. A Secure Decisions becslése szerint pedig évente 111 milliárd új programsor íródik a világon, amelynek egy része biztosan sebezhető.

2016-ban világszerte minden 39. másodpercre jutott egy hackertámadás. A nemzetközi összesítés szerint a cégek csaknem kétharmada szenvedett el 2016-ban webalapú támadásokat, és az incidensek 43%-a a kisvállalkozásokat célozta.

Rés a pajzson – Hiányosságok a hazai vállalkozásoknál

Az IDC tavalyi felmérése szerint a magyar cégeknél ellentmondás látható a probléma felismerése és a kezelése között. A válaszadók harmadánál fordult elő olyan helyzet az elmúlt 1-2 évben, hogy az IT-szolgáltatások kimaradása miatt alapvető üzleti feladatokat nem tudtak ellátni.

Ugyanakkor a tanulmányból az is kiderül, hogy a védelemhez szükséges felszereltség, illetve kapacitás nem feltétlenül adott ezeknél a társaságoknál. Míg a válaszadók 98%-a használ vírusirtót, 97%-a pedig tűzfalat, a további eszközök alkalmazása már folyamatosan csökken.

Az internetes védelmet 64%, a személyazonosság-kezelést 57%, a logmenedzsmentet 47%, a sérülékenység-elemzést pedig 41 százalék említette. A válaszadók 55%-ánál nincs külön minősített biztonsági szakértő, és 45 százalékuknál nem készülnek naprakész IT-biztonsági riportok.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Adatkezelési tájékoztató