Gazdasági hírek

Tony Blair tudja a receptet a Brexit megállítására
2018. március 02.
A volt miniszterelnök szerint európai reformok is kellenek.
Former British Prime Minister Tony Blair leaves his home in London on July 6, 2016.
The official inquiry into Britain's role in the Iraq war finally reports on Wednesday, seven years after it launched, with former prime minister Tony Blair expected to face severe criticism. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Az Euronews kérdésére Tony Blair azt mondta, egyre nyilvánvalóbb, hogy Theresa May kormánya nehezen veri át a parlamenten a Brexit bármely formáját. Választani kell: az Egyesült Királyság vagy szorosan kapcsolódik Európához és betartja a szabályait, vagy követi saját normáit és elveszíti hozzáférését az EU piacaihoz. Ez már Nagy-Britanniában is nyilvánvaló.

Második népszavazást nem lehet rendezni a Brexitről, de meg lehet kérdezni a briteket a végső megállapodásról, hisz arról még nem mondtak  véleményt. Mivel a parlamentben nehéz lesz egyetértésre jutni, ha nem lesz döntés, nyitva áll a lehetőség, hogy a szavazók mondják ki a végső szót.

Blair nem ért egyet azokkal, akik a liberális elitet vádolják azzal, hogy eladta az országot, hiszen 16 millió brit szavazott a maradásra és mindkét oldalon találni az elithez tartozókat és hétköznapi embereket. Szerinte Theresa May  kormányfőt azért dühítette fel az északír probléma uniós kezelése, mert az a tárgyalások metaforája.

Olyan megoldás nem lehet, hogy Észak-Írország a vámunióban marad, míg az Egyesült Királyság nem. Ha Észak-Íroszág a vámunió része lesz, akkor megváltozik a viszonya az Egyesült Királysághoz. Ha viszont nem lesz a vámunió tagja, akkor határellenőrzést kell bevezetni az északír-ír határon.

A brit kormány szeretné, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak, de ne kelljen átvenni az egységes piac szabályait, amit Európa soha nem fog elfogadni. Tony Blair dühös, amiért a nagypénteki megállapodást néhányan összekötik a Brexittel, felelőtlenül veszélyeztetve az északír békét.

Szerinte a Brexit megállításához egész Európára érvényes reformok kellenek, például a bevándorlás ügyében. Nem a britek az egyetlenek, akik aggódnak, érdemes figyelni az olasz választásokat, Macron reformjait, vagy azt, ami Magyarországon, Lengyelországban történik. Lehetnek olyan javaslatok, amelyek egyformán szolgálják európaiak, britek érdekeit a migráció területén, hiszen ez egyformán aggasztja az európaiakat és a briteket.

Adatkezelési tájékoztató