Gazdasági hírek

NAV: egymilliós bírságra számíthatnak a feketézők
2018. március 04.
Újabb körrel bővült az adótraffipax, melynek keretében egy hetet biztosítanak a hibák kijavítására.
Unrecognizable accountant examining financial report. Male hands using calculator at desk. Businessman preparing annual report in office. Paperwork concept

Az utólagos adótraffipax lényege az önkéntes jogkövetésre ösztönzés, éppen ezért az adóhivatal az ellenőrzés megkezdése előtt egy hetet biztosít a hibák javítására, a bejelenteni elmulasztott alkalmazottak bejelentésére, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének megfizetésére.

A kockázatelemzők már megkezdték az érintettek kiválasztását a foglalkoztatotti bejelentések, a kifizetői bevallások, valamint a hatóság rendelkezésére álló egyéb információk alapján.

Például az a vállalkozás biztosan számíthat ellenőrzésre, ahol az online kasszák adóhivatalhoz érkező adatai alapján egyértelműen látszik, hogy egyszerre nyolc pénztárgépbe is ütnek bevételt, azonban csak két munkavállaló van bejelentve – jegyezte meg Tállai András.

A foglalkoztatói bejelentések szabályossága mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt is figyelemmel kíséri, hogy a dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot.

Ellenőrzésre azok a cégek is számíthatnak, amelyek minimálbér alatti bért fizetnek alkalmazottaiknak, de a NAV rendelkezésére álló adatok, ennek indokoltságát nem támasztják alá.

A kockázatelemzők rostáján fennakadtak esetében az adóhivatal dönt a további eljárásról. Szándékos adóeltitkolás esetén ellenőrzésre, kisebb hibák esetén támogató eljárásra számíthatnak az érintettek.

Március 13-án indulnak az eljárások

A rendelkezésre álló több mint egy hetet érdemes kihasználni, mert ilyenkor még szankciómentes a hibajavítás. A munkaügyi szankciók mellett egymillió forintos mulasztási bírságra számíthat a munkavállalóját feketén foglalkoztató cég. Amellett, hogy a bejelentéssel elkerülhetőek a súlyos szankciók, a dolgozók érdekét is ez szolgálja, mivel csak a legálisan foglalkoztatott alkalmazottaknak jár a táppénz és a nyugdíj – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Adatkezelési tájékoztató