Gazdasági hírek

Könnyebb asztalt foglalni egy puccos étterembe, mint jó villanyszerelőt találni
2018. március 06.
Előbbire lehet, hogy pár hetet is kell várnia, de utóbbira inkább hosszú hónapokat.
Electrician technician at work blocks the cable between the clamps of a socket in a residential electrical installation

Az utóbbi években a Facebookon rendszeresek a „Tudtok jó villanyszerelőt?” „Ismertek megbízható kőművest?” posztok, az embernek pedig az az érzése támad, hogy a megbízható, professzionális kétkezi munkásokat szinte már lepkehálóval kell összevadászni.

De miért ilyen nehéz jó szakembert találni? Akarnak egyáltalán a fiatalok kétkezi munkát végezni? Mely szakmákra lenne a legnagyobb igény? Biztos és hosszú távú megélhetést jelent-e ez? És végül: támogatják-e a szülők és a köztudottan elitista magyar iskolarendszer a gyerekeket abban, hogy merjenek, akarjanak, és tudjanak jó szakemberek lenni?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a fix24 csapata, amely saját felülete – a jelenleg több mint 40 000 szakembert és 22 000 regisztrált felhasználót számláló szakikereső weboldal – segítségével országosan reprezentatív kutatást végzett.

Van gond

A felmérésből világosan kiderült,

  • a magyarok nagy része nem egyszer szembesült már olyan helyzettel, hogy otthonában valaki kontár munkát végzett.

A kérdőívet kitöltők több mint 70 százaléka járt már pórul, 12,6 százalékuk kifejezetten sokszor került olyan helyzetbe, hogy hozzá nem értő vagy felelőtlen munkásra bízott egy feladatot.

Ezzel párhuzamosan – érthető módon – a válaszadók több mint fele úgy gondolja,

  • a szakemberek reputációja csökkent az elmúlt 5 évben.

Ennek ellenére a többség támogatná a gyermekét abban, hogy a gimnázium helyett szakközép- vagy szakiskolát válasszon.

Ez azért meglepő eredmény, mert a KSH adatai szerint a 2012/13-as tanévhez képest 19 százalékkal csökkent 2017-re azoknak a száma, akik szakközépiskolában folytatják a tanulmányaikat.

Mit mondanak a szakik?

Ugyanezt a kérdést a fix24 feltette a szakembereknek is. Míg a válaszadók nagy része támogatná a gyermekét abban, hogy hozzá hasonlóan kétkezi munkát válasszon, szinte mindannyian elégedetlenek a mai magyar középiskolai oktatással a szakképzést illetően.

A magyar szakemberek közel felének, 41,3 százaléknak van minimum 1 fő alkalmazottja, 35,3 százalékuk pedig jelenleg is keres embert a csapatába. Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e egy melléjük kerülő inas szakmai fejlődését, több mint 80 százalékuk igennel felelt. Erre a hozzáállásra pedig igen nagy szükség van a felmérés készítői szerint, mert a kérdőívet kitöltő szakemberek többsége a kevés valós szakmai gyakorlati foglalkozásban látja az utánpótlás kitermelődésének legnagyobb akadályát.

Ha ma újra pályát választhatnának, a legtöbben asztalosnak vagy villanyszerelőnek mennének, ez pedig egybevág azzal, hogy a felhasználók válaszai alapján ma Magyarországon a villanyszerelő számít a legnagyobb hiányszakmának.

Kint sem fenékig tejfel?

A magyar szakemberek fele dolgozott már külföldön, több mint 60%-uk beszél valamilyen idegen nyelven. S bár az általános közhiedelem az, hogy külföldön minden jobb, a kint dolgozó munkások 54%-a nem javasolná kollégáinak, hogy másik országban keressék a boldogulást.

A kutatás nyomán megállapították, hogy az a fiatal, aki úgy dönt, kétkezi munkával (például villanyszereléssel) fogja megkeresni a kenyerét, igencsak jól jár majd.

  • A régi motorosok tárt karokkal várják a szakmai gyakorlatra,
  • nagy valószínűséggel folyamatosan lesz munkája, és
  • ha jól sáfárkodik az idejével és a szaktudásával, akár egy évre előre is tervezhet megrendeléseivel és várható bevételeivel.

Persze nemcsak a szakképzettség, hanem a jó PR is elengedhetetlen manapság az érvényesüléshez. A portál pedig szeretne segíteni ebben, ugyanis sokaknak sem ideje, sem lehetősége nincs arra, hogy megrendeléseit tudatosan szervezze, saját szakértelmét bármilyen platformon reklámozza. Az online szakemberkereső előnye, hogy nemcsak összeköti a keresletet a kínálattal, de nyomon követhetővé is teszi a rendszert, így aki jól végzi a munkáját, a visszajelzések alapján egyre nagyobb népszerűségre tehet szert, a felhasználók pedig jó eséllyel tudják elkerülni a kóklereket. Úgy vélik, a felületet használók számára ez az egyik legfontosabb előnye az online szakemberkeresésnek. Persze a gyorsaság és a könnyen kezelhetőség is a lista élén szerepel.

Háztartási Tinder?

A 2016-ban alapított cég megálmodói azt tűzték ki célul maguk elé, hogy leegyszerűsítve és utánkövethetővé téve a rendszert, megújítják a hazai szakemberkeresés elavult módszereit.

A felület saját jellemzésük szerint tulajdonképpen egy „háztartási” Tinder, hiszen a felhasználó megadja a releváns adatokat, körül írja a problémát, a rendszer pedig automatikusan elküldi ajánlatkérését a közelben lévő és kompetens szakembereknek. Ha megvan a match, az üzletet nyélbe ütik.

A portál nem titkolt szándéka, hogy ezzel a kutatással és az elkövetkezendő időszak kampányaival felélénkítse a szakemberképzés vérkeringését. Kiemelkedő szerepet szeretne vállalni a fiatalok támogatásában, hogy megismerjék a kétkezi munka szépségeit és ezáltal újféle karrierutakat fedezzenek fel.

Kutatásaink és meglepő tapasztalataink alapján készítettünk az olvasók számára egy rövid kérdőívet, amelynek segítségével felmérhetik, vajon a szakemberekkel kapcsolatos hiedelmeik, előítéleteik megállják-e a helyüket manapság is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Adatkezelési tájékoztató