Gazdasági hírek

Trump acélvámja kedvezőtlenül érintheti Magyarországot is
2018. március 10.
Bár közvetlenül alig exportálunk az USA-ba, az onnan kiszoruló acél Európába ömölhet, felborítva a piacot.
US President Donald Trump is seen during a joint press conference with Sweden's Prime Minister Stefan Löfven in the East Room of the White House on March 6, 2018 in Washington, DC. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN

A 25 százalékos amerikai acél védővám bevezetésének következményei áttételesen érinthetik Magyarországot is, hatásaira fel kell készülni még akkor is, ha a magyarországi acélgyárak direkt exportja nem jelentős az Egyesült Államokba – közölte Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) igazgatója szombaton az MTI érdeklődésére.

Donald Trump csütörtökön – más országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatára és az amerikai acélipar fellendítésére hivatkozva – írta alá az acélimportra kivetett 25 százalékos, és az alumíniumimportot érintő 10 százalékos védővámról szóló döntést. A rendelet Kanada és Mexikó számára határozatlan idejű mentességet biztosít.

Az Európai Acélipari Szövetség szerint a protekcionista védővámok mind az Egyesült Államok, mind az EU gazdasága számára károsak és kontraproduktívak. Móger szerint az európai piacvesztés mellett a legnagyobb veszély az, hogy az USA-ból kiszoruló acél jó eséllyel Európában keres magának piacot, felborítva ezzel az érzékeny európai egyensúlyt.

Az unió 21 országában hozzávetőleg 500 acélüzem működik, közvetlenül 320 ezer, közvetve 2,5 millió embernek munkát adva. Az uniós országokból 2017-ben 4,9 millió tonna acélt exportáltak az Egyesült Államokba.

Fotó: AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Adatkezelési tájékoztató