Gazdasági hírek

Főhet a cégvezetők feje: bajos lesz a kötelező mérlegbeküldés mától
2018. március 22.
Nagy gondot jelenthet, hogy a beszámoló közzétételét cégkapus jogosultsághoz kötötték.
Working at home with laptop woman writing a blog. Female hands on the keyboard

Az, hogy előírták mától a cégkapun keresztüli megküldést – azon kívül, hogy azt jogszabály nem írja elő – azért is hibás kormányzati intézkedés, mert sajnos a “cégkapu nincs kész”, írja az MKOE közleményében, és meg is említ néhány dolgot, ami nincs kész.

  • A cégkapu számos kényelmetlen elemet tartalmaz,
  • nem kezeli a közös cégjegyzési jogot,
  • az ügyvezető megszűnéskori cégkapu-törlést és ebből fakadóan hiányzik az archívum és a korábbi ügykezelők visszaemelése is.

A cégkapu legfontosabb hiányossága azonban az, hogy az ügykezelők szerepét nem lehet szűkíteni.

Jelenleg tehát aki jogosultságot kap, az csak kizárólag teljes jogosultság lehet. Akkor is, ha egyébként nem szeretnék, hogy a cég minden egyes ügyéhez hozzáférhessen.

A beszámolókat nagy számban a könyvelők teszik közzé, de mivel ők általában nem vállalják a cégkapu feletti ingyenes “őrködést”, így az egyébként igencsak bonyolult ügykezelői felvételük is kizárt. A vállalkozások vezetői viszont – a könyvelői tapasztalatok alapján – túlnyomórészt alkalmatlanok a cégkapu kezelésére és a beszámoló közzétételére is.

Ebben a helyzetben döntött az Igazságügyi Minisztérium úgy, hogy a beszámoló közzétételét cégkapu jogosultsághoz köti, a mai naptól.

Miért gond ez? Mert ha a mérleget nem teszik közzé a gazdálkodók, annak igen súlyos következményei lehetnek.

A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához nagyon súlyos adójogi és cégjogi következmények fűződnek. Az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki, majd néhány hónappal később a NAV jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el. 

Sajnos hiába kértük az Igazságügyi Minisztérium illetékeseit, hogy halasszák el a számviteli beszámoló cégkapuhoz való kötését. Az intézkedés nemcsak jogilag vitatható, de súlyos problémákat fog okozni, a néhány hónapja működő, félkész cégkapu miatt

írja az MKOE Facebook-oldalán. Bővebb infó az egyesület weboldalán.

Kiemelt kép: Thinkstock

Adatkezelési tájékoztató