Az Európai Parlament megszavazta a jogállami mechanizmus bevezetéséről szóló állásfoglalást
2020. október 07.
Hidvégi Balázs nem örült a szavazás eredményének.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén olyan uniós mechanizmus létrehozásáról fogadott el állásfoglalást, amely a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat védené és erősítené – közölte az uniós parlament szerdán.

A képviselők tényeken alapuló mechanizmus létrehozását sürgették annak érdekében, hogy az unió az európai értékek felhígulásával szemben valóban meg tudja védeni jogrendjét, az emberek alapvető jogait és az unió nemzetközi hitelét.

Az 521 szavazattal 152 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a mechanizmus minden tagállamra nézve egyenlő mérce szerint, tisztességes és pártatlan módon, az arányosság elvét mindenkor tiszteletben tartva működne.

Ahogy azt korábban megírtuk, a jogállami mechanizmus alapja az lett volna, hogy azokban az országokban, amelyekben rendszeres az unió alapértékeinek semmibevétele (ilyennek tartják Lengyelországot és Magyarországot), fel tudják függeszteni az uniós pénzek kifizetését. Ez az eszköz nem lenne jó olyan országok megrendszabályozására, amelyek nettó befizetői az uniónak, de nem is erre találták ki: a célpontok egyértelműen a keleti tagállamok voltak. A német kompromisszumos javaslat nevéből ezért kikerült, hogy jogállami mechanizmusról lenne szó. A javaslat mostani címe egyszerűen az: az Európai Unió költségvetését megvédő lehetőségek.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament egy olyan újabb jogállamisági eljárás létrehozására kéri az Európai Bizottságot, amely a tagállamok parttalan politikai zsarolására adna lehetőséget. A jogállamiság fogalmának kitágítása mellett ráadásul „álfüggetlen szakértőknek és civil szervezeteknek adna a tagállamok vizsgálatára és büntetésére vonatkozó jogköröket”. Mint fogalmazott:

Az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevetne, hogy nyomást gyakoroljon a más értékek mentén gondolkodókra. A cél a továbbiakban is nyilvánvalóan az, hogy az ideológiailag számukra nem tetsző politikát követő kormányokat jogállamiság címszó alatt zsarolhassák

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Brüsszelben tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta,

az állásfoglalással az EP ismét sakkot adott az unió és a demokrácia ellenségeinek, közöttük Orbán Viktor miniszterelnöknek.

kiemelt kép: mti

Adatkezelési tájékoztató