Hírek
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) május 18-án tartotta meg éves Közgyűlését.
2023.05.25.

Az idei Közgyűlés egyúttal jubileumot is jelölt, hiszen a Szövetség idén ünnepli létrejöttének 25. évfordulóját.

Az 1998-ban - két korábbi szervezet egyesülésével - létrejött Szövetség a hazai vállalatok érdekeinek legjelentősebb képviselője. Az MGYOSZ vezetése a Közgyűlésén beszámolt az elmúlt év legfontosabb eredményeiről és eseményeiről, elemezték hazánk gazdaság- és foglalkoztatás-politikai fejleményeit. Az eseményen az MGYOSZ szakmai szövetségei is bemutatták ágazatuk heyzetét és kilátásait.

TOVÁBB >
Jólét mindenkinek: Versenyképességi program az EU számára AZ EGSZB MUNKAADÓI CSOPORTJÁNAK PRIORITÁSAI
2023.05.25.

Versenyképességének, rezilienciájának és globális befolyásának növelése során az EU-nak a nyitott piacgazdaságra és a nyitott társadalmakra mint alapvető értékekre kell támaszkodnia, és tevékenysége súlypontját a jólét és a jóllét megteremtésének alapvető feltételeire kell áthelyeznie.
A Munkáltatók csoportja ezért arra kéri a politikai döntéshozókat, hogy fordítsanak jelentős erőfeszítéseket a következő alapvető célok megvalósítására…

TOVÁBB >
Az MGYOSZ delegációja a EUROUFOUND-nál járt
2023.05.23.

Az MGYOSZ delegációja a múlt héten látogatást tett a EUROFOUND-nál Dublinban. A háromoldalú uniós ügynökség, az élet- és munkakörülmények javításában nyújt támogatást.

Az MGYOSZ munkatársai részletes tájékoztatást kaptak a látogatás során arról, hogy milyen aktuális témákban, milyen kutatásokat végez az intézmény és milyen eszközöket fejleszt az ismeretanyagok közvetítéséhez, melyek segítik a jobb szociális, foglalkoztatási és munkaügyi politikák kidolgozását.

A találkozón Ivailo Kalfin Főigazgató és munkatársai bemutatták legfrissebb kutatásaik eredményeit - az Európai Vállalati Felmérést és a Munkakörülményeket mérő telefonos felmérést - és a legújabb online eszközüket: az EU PolicyWatch adatbázist.

TOVÁBB >
Tanulmányút az Ír Munkaadói Szövetségnél
2023.05.19.

Az MGYOSZ delegációja a héten Dublinban járt az Ír Munkaadói Szövetségnél (#IBEC), hogy még jobban megismerjük testvérszervezetünk munkáját és szervezetét.

Látogatásunk során találkoztunk #Danny McCoy Főigazgatóval, #Pat Ivory EU és nemzetközi ügyekért felelős igazgatóval, Neil Willoughby uniós állandó képviselővel, valamint Nichola Harkin-nal és Aviné McNally-vel, akik a szociális párbeszéd aktuális fejleményeiről és a szövetség szolgáltatásairól érdekes és részletes tájékoztatást adtak az MGYOSZ munkatársainak.

TOVÁBB >
A BusinessEurope publikálta 2023. évi Reform-barométerét
2023.05.17.

“Tagszövetségeink mintegy 90%-a véli úgy, hogy az Európai Unió által nyújtott befektetési környezet az elmúlt 3 évben a globális versenytársakkal összehasonlítva kevésbé vonzóvá vált.”

Ez az egyik kulcsmondata a BusinessEurope által a napokban publikált 2023. évi Reform-barométernek. Az anyag Európa globális versenyképességi teljesítményét vizsgálja olyan mutatók alapján, mint az adózás, az államháztartás, az üzleti környezet, az innováció, a készségek, a finanszírozáshoz való hozzáférés és a pénzügyi stabilitás.

Összefoglaló adatok + videó a felmérésről:
https://www.businesseurope.eu/publications/businesseurope-reform-barometer-2023-eus-global-competitiveness-under-threat

TOVÁBB >
COVID utáni munkaerőpiaci változásokat felmérő kutatást indítunk
2023.05.15.

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló CORE projektje keretében nagyszabású kutatási projektbe kezdünk, melynek célja felmérni hogy 10 éves távlatban hogyan alakulnak a vállalkozások regionális munkaerőpiacokkal kapcsolatos elvárásai. Milyen tényezők és trendek támogatják a pozitív forgatókönyvek megvalósulását az egyes régiókban, illetve hogyan valósítható meg a konvergencia az eltérő gazdasági helyzetben lévő vállalkozások között?

Az országos kutatás eredménye egy stratégiai előrejelzés lesz, melyet regionális workshopokon mutatunk majd be.

Amennyiben ön egy vállalatvezető, kérjük, segítse az átfogó kutatásunkat azzal, hogy kitölti az alábbi linken található kérdőívünket:
https://lnkd.in/dY_WU6pq

TOVÁBB >
Megjelent az MGYOSZ Jegyzet 1. száma
2023.05.10

MGYOSZ Jegyzet címen új tájékoztató sorozat indul, mellyel célunk egy-egy téma részletes bemutatása és ajánlások megfogalmazása a döntéshozók számára. Ebben az első számban a munkaidőn kívüli online, munkavégzéssel töltött idő szabályozási törekvéseit mutatjuk be.

TOVÁBB >
A JÖVŐ MUNKAERŐPIACÁT MEGHATÁROZÓ TRENDEK VIZSGÁLATÁRA KÉSZÜL AZ MGYOSZ
2023.04.27.

Az MGYOSZ az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló CORE projektje keretében nagyszabású kutatási projektbe kezd, melynek célja felmérni hogyan alakulnak a munkaerőpiaci szereplők (főként a vállalkozások) regionális munkaerőpiacokkal kapcsolatos elvárásai 10 éves távlatban. Milyen tényezők és trendek támogatják a pozitív forgatókönyvek megvalósulását az egyes régiókban, illetve hogyan valósítható meg a konvergencia az eltérő gazdasági helyzetben lévő vállalkozások között?

TOVÁBB >
Hogyan alakul a magyar energiapolitika?
Csúcstalálkozót tartott az MGYOSZ az energetika jövőjéről
2023.03.30.

Az MGYOSZ Csúcstalálkozó-sorozatának idei első rendezvénye az energia (politika) jövőjéről, illetve a jövő energiájáról szólt. A 2023. március 30-án, a Haris Park Rendezvényközpontban tartott eseményen Dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, az MVM Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója és Dr. Futó Péter, az MGYOSZ-BusinessHungary elnöke beszélt az ország energiaszektort érintő kihívásairól, illetve azok megoldási lehetőségeiről.

TOVÁBB >
Az MGYOSZ munkatársai a Német Munkaadói Szövetségnél jártak tanulmányúton
2023.03.01.

Az MGYOSZ delegációja a héten Berlinben járt a Német Munkaadói Szövetségnél (BDA).

Kétnapos látogatásunk során találkoztunk Steffen Kampeter BDA Főtitkárral, Arne Franke EU ügyekért felelős igazgatóval, Natalia Stolz kollektív tárgyalásokért felelős főtanácsadóval, valamint Jan Dannenbring a #ZDH - a BDA egyik fontos tagszervezete - kollektív tárgyalásokért felelős igazgatóval, akik a szociális párbeszéd hagyományairól és aktuális fejleményeiről érdekes és részletes tájékoztatást adtak az MGYOSZ munkatársainak.

Fiete Starck köszönjük a szervezést és a vendéglátást!

TOVÁBB >
Új gazdaságpolitikai egyeztető fórum alakult
2023.02.03.
Nagy Márton Gazdaságfejlesztési Miniszter vezetésével, 2023. január 31-én megalakult és megtartotta első ülését a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként működő Egyeztető Fórum.
Az alakuló ülésen három kamara és három országos érdekképviselet vett részt, az MGYOSZ-t dr. Futó Péter elnök képviselte. Az ülésen a résztvevők a legfontosabb kormányzati intézkedések mellett áttekintették Magyarország gazdasági helyzetét, valamint helyzetképet adtak a vállalkozásokat érő legnagyobb kihívásokról. A miniszter hangsúlyozta: a gazdaságpolitika legfőbb célkitűzése 2023-ban elkerülni a recessziót, ehhez stabil, versenyképes vállalkozásokra, beruházás- és exportvezérelt gazdaságra van szükség.

A rendszeresen ülésező Fórum célja, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a piaci szereplőktől származó információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzatot, hozzájárulva a gazdaságpolitikai döntések megalapozottságához, a hatékony és gyors reakcióképesség fenntartásához.
TOVÁBB >
A szociális párbeszéd megújítása
2023.02.02.
Az Európai Bizottság a héten publikálta a szociális párbeszédről szóló kommunikációját, melynek célja a szociális párbeszéd megújítása európai és tagállami szinten egyaránt.

"Ez a dokumentum kifejezi erős elkötelezettségünket a szociális párbeszéd, mint az EU szociális piacgazdaságának és versenyképességének egyik alapvető pillére iránt."

"A kezdeményezés célja a szociális párbeszéd megerősítése, hogy alkalmazkodni tudjunk a munka változó világához és a munkaerő-piaci új trendekhez, segíteni tudja a digitális és klímasemleges gazdaságra való átállást az új foglalkoztatási formákban."

"A szociális párbeszéd kiemelt szerepet játszik a gyorsan változó gazdasági és társadalmi körülményekben és segíti azoknak a termelékenységi céloknak az elérését, amelyek szükségesek az európai vállalkozások versenyképességének erősítéséhez."

Egyúttal a Bizottság javaslatot fogalmaz meg, melynek célja a szociális párbeszéd tagállami szintű megerősítése.
TOVÁBB >
Újabb MGYOSZ siker!
2023.02.01.
Újabb MGYOSZ siker!
Január 20-án levélben kezdeményeztük Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkárnál a munkavállalók számára járó, az autóval való munkába járás adómentes költségtérítési határának megemelését.
Levelünkben hangsúlyoztuk, hogy az MGYOSZ számára a munkavállalók megtartása elsődleges cél, ezért a munkavállalók és a munkáltatók számára is kiemelten fontos, hogy az utazási költségtérítés pontosan tükrözze a valós piaci árakat.
"Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra fog nőni" - közölte Czomba Sándor.
TOVÁBB >
BusinessEurope - Stockholmi Nyilatkozat
2022.11.25.

November 25-én tartotta meg az Európai Munkaadói Szövetség (BusinessEurope) hagyományos Elnökök Tanácsának ülését Stockholmban. A január 1-től soros svéd uniós elnökséghez kapcsolódva a Svéd Munkaadói Szövetség látta vendégül a BusinessEurope 40 tagjának elnökeit és főtitkárait. Az ülésen részt vet Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke, Thierry Breton, belső piacért felelős európai biztos és Jessica Roswall svéd európai ügyi miniszter. Az ülés legégetőbb témája az unió versenyképességének megerősítése volt.
Az Elnökök Tanácsán elfogadásra került a Stockholmi Nyilatkozat, amely az európai munkaadók legfontosabb várakozásait tartalmazza a svéd elnökség számára.
Az ülésen Dr Futó Pétert, az MGYOSZ elnökét választották meg a következő két évre a BusinessEurope alelnökének.

TOVÁBB >


Hírek archívum
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adatkezelési tájékoztató