MGYOSZ hírek
2017.09.20.
Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai piacról jelenleg – Az MGYOSZ Zalaegerszegen tárgyalt a szakképzés megújításáról
Komoly szakoktatói hiány – több vállalat saját maga neveli ki a dolgozóit a megyében.
Az egyre növekvő hazai munkaerőhiány már nemzetgazdasági problémákat okoz. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a hazai szakképzési rendszer megújításában látja az egyik legkomolyabb lehetőséget a kihívás hosszútávú kezelésére. A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén ősszel, hogy meghallgassa és összegezze a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevonásával közös megoldásokat találjon. A mostani alkalommal Zalaegerszeg városában került sor a többoldalú egyeztetésre, melyen Kámán János a Zalai Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke is jelen volt.
2017.09.19.
Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai piacról jelenleg – Az MGYOSZ Szombathelyen tárgyalt a szakképzés megújításáról
A szakoktatói gárda alulfizetett, és nincs utánpótlása – egyre többen ingáznak Ausztriába a megyéből. Az egyre növekvő hazai munkaerőhiány már nemzetgazdasági problémákat okoz. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a hazai szakképzési rendszer megújításában látja az egyik legkomolyabb lehetőséget a kihívás hosszútávú kezelésére. A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén ősszel, hogy meghallgassa és összegezze a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevonásával közös megoldásokat találjon. A mostani alkalommal Szombathely városában került sor a többoldalú egyeztetésre, melyen Dr. Kondor János a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke is jelen volt.
2017.09.19.
Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai piacról jelenleg – Az MGYOSZ Győrben tárgyalt a szakképzés megújításáról A szakoktatói gárda alulfizetett, és nincs utánpótlása – egyre többen ingáznak Ausztriába a megyéből
Hiába vannak jól felszerelt szakiskolák a megyében, ha nincs kit tanítani. Az egyre növekvő hazai munkaerőhiány már nemzetgazdasági problémákat okoz. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a hazai szakképzési rendszer megújításában látja az egyik legkomolyabb lehetőséget a kihívás hosszútávú kezelésére. A szervezet egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot rendez idén ősszel, hogy meghallgassa és összegezze a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevonásával közös megoldásokat találjon. A mostani alkalommal Győr városában került sor a többoldalú egyeztetésre.
2017.05.31.
Az MGYOSZ országos rendezvénysorozatot indít a szakképzési rendszer fejlesztésére
Több tízezer, piacképes tudással rendelkező szakmunkás hiányzik a magyar munkaerőpiacról - a pótlásuk nélkül az ország versenyképessége nem javulhat.
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a szakképzés fejlesztését kiemelt prioritásnak tartja, véleménye szerint annak átalakítása és ezáltal a munkaerőpiaci helyzet javítása közép- és hosszú távon hozzájárul a gazdaság nemzetközi versenyképességének javításához és a bérek felzárkóztatásához. Az MGYOSZ elkötelezett a minőségi szakképzés hatékony megvalósításában, melynek egyik feltétele az összes érdekelttel történő kiegyensúlyozott együttműködés. A szövetség 2017. május 31-i sajtótájékoztatóján bejelentette: egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot szervez ősszel, hogy meghallgassa és összegezze a jelenlegi szakképzési rendszer problémáit és az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevonásával közös megoldásokat találjon. Az MGYOSZ - a szakképzésben résztvevő fiatalokat is megcélozva - egy vlogger közreműködésével, illetve közösségi oldalán is aktívan támogatja az országos sorozatot.
2017.05.08.
MGYOSZ Csúcstalálkozó - Szijjártó Péter: a gazdaság sikerének feltétele a megfelelő digitális- és adókörnyezet biztosítása
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Gazdasági Csúcstalálkozójának vendége volt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. A rendezvényen Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke kifejtette, hogy a technológia fejlődés megállíthatatlan, és a hazai vállalatoknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kutatás-fejlesztésre. Szijjártó Péter előadásában hangsúlyozta, hogy nem érdemes kisebb célt kitűznie az országnak, minthogy a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítsa a térségben a leghatékonyabban összekapcsolva a termelést a digitalizációval, valamint, hogy a legversenyképesebb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. A miniszter szerint a gazdaság sikerének feltétele a megfelelő digitális- és adókörnyezet biztosítása a magas hozzáadott értékű beruházások számára a megfelelő munkaerőpiaci kínálat mellett.
2017.04.10
6 millió forintos játszóteret kaptak a budapesti gyermekotthon lakói
Együtt segített az MGYOSZ és a CEDEK Szeretetszolgálat a IX. kerületi gyermekotthon játszóterének kialakításában. Átadták a kilencedik kerületi Fecske Otthon minden igénynek megfelelő, új játszóterét. A fejlesztés a CEDEK, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szeretetszolgálatának gyermekotthonokat támogató programjában valósult meg. A beruházást a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége támogatta közel 6 millió forinttal, elősegítve ezzel az itt élő gyermekek környezetének otthonosabbá tételét.
2017.03.09.
Digitalizáció és szakemberhiány: nincs vezérigazgató, aki ezektől ne tartana ma
A magyarországi vezérigazgatók bíznak abban, hogy saját cégük növekedni fog a következő egy évben, a magyar és a világgazdaság prosperitásával kapcsolatban viszont kevésbé optimisták. A célpiacokat tekintve az Egyesült Államok és Kína szerepe felértékelődött, első helyen azonban továbbra is Németország áll. A megkérdezett döntéshozók az innovációban és a humánerőforrás fejlesztésében látják a legnagyobb potenciált. Kilátásaikat és fejlesztési terveiket azonban beárnyékolja az évek óta egyre jelentősebb szakemberhiány. Az idei felmérés során a vállalatvezetők 92%-a mondta, hogy ezt tartja növekedése legnagyobb korlátjának. A PwC Magyarország munkatársai hatodik alkalommal kérdezték meg és összegezték a hazai vállalatvezetők véleményét, partnerségben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ).
2016.12.15.
Mitől lehetne hatékonyabb a hazai hulladékgazdálkodás?
Beszedett díjakban az EU élmezőnyében, hulladékhasznosítási teljesítménye alapján az utolsók között van Magyarország
A csomagolási hulladékokkal kapcsolatos szabályozás a Termékdíjtörvényen keresztül a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) több Szakmai Szövetségét is érinti. A törvény 2012 januárjától hatályos módosítása állami feladattá tette a csomagolási hulladékok begyűjtésének-hasznosításának megszervezését és finanszírozását. Ezzel egyidejűleg jelentősen növelték a vállalkozások és rajtuk keresztül a fogyasztók terheit a megemelt termékdíjakkal. Ez a díjemelés ugyanakkor az MGYOSZ elnöksége szerint megteremtette a forrását egy magasabb színvonalú újrahasznosításnak. Ennek megvalósítása érdekében a szervezet javaslatokat fogalmazott meg a Kormány számára egy hatékonyabb és átláthatóbb hulladékgazdálkodási rendszer kialakítására.
2016.12.13.
MGYOSZ konferencia: a családi vállalkozások és a kkv-k támogatásával javítható a foglalkoztatási arány
A családi vállalkozások, és az egyre rugalmasabb foglalkoztatási keret, a hazai foglalkoztatási adatokban komoly szerepet játszhatnak. Többek között ez a megállapítás is elhangzott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) szervezésében 2016. december 12-én megrendezett konferenciáján, amely az Erasmus+ Program keretében megvalósított INSIST kétéves nemzetközi projekt záróeseménye volt. A Versenyképesség fenntartása - Aktualitások és tapasztalatcserék a Családi Vállalkozások generációváltásában című konferencián előadást tartott többek között dr. Simon Attila István, a Szakképzésért és Munkaerőpiacért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, Dr. Csillag Sára, a BGE rektorhelyettese, illetve Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.
MGYOSZ hírek Archívum

« Vissza az előző lapra

Vissza a lap elejére »