Hírek

MGYOSZ Cafe - Biden első száz napja és utána
2021.április 21.
Biden első száz napja és utána – ezzel a címmel került sor a 3. MGYOSZ Cafe virtuális rendezvényre április 21-én. Az előadó, Frank Tibor történész, az MTA rendes tagja, az ELTE Angol-Amerikai Intézet amerikanisztikai tanszékének professzor emeritusa volt. Beszélgetőtársa, a rendezvény házigazdája Horváth Miklós, az MGYOSZ elnökségi tagja, a Magyar Külgazdasági Szövetség elnöke volt.

A professzor részletesen elemezte azt a rendkívül sokrétű, megosztott társadalmi közeget – a történelmi hátteret is vázolva –, mely az új elnököt fogadta. Nemcsak a bőrszín, a vallás, a bevándorló országa szerint nagyok a különbségek, de egyre élesebben vetődik fel a gazdagok, szegények közötti növekvő szakadék is. Mindez, a pandémiával megspékelve nagyszámú frusztrált, elégedetlen tömeget jelent. Nem véletlenül hangsúlyos eleme Joe Biden - programjának a szegényeknek kedvező adópolitika, és az egészségügyi ellátás kiterjesztése.

Frank Tibor hangsúlyozta: bár Biden valóban az USA valaha megválasztott legidősebb elnöke, de nagy politikai tapasztala, embersége, a problémák jószándékú megközelítése erőt adhat neki a társadalmi béke megteremtéséhez. „Nem egy 2. Obama, de ugyanahhoz az iskolához tartozik, igazi demokrata”. Donald Trump tökéletes ellentéte. Trump naponta sok-sok Twitter üzenettel „bombázta” a nyilvánosságot, így kormányzott, ami fantasztikus, ámde veszélyes teljesítmény is egyben – fogalmazott Frank Tibor. Biden ezzel szemben kevesebbet beszél, de többet tesz: beiktatása után szinte azonnal visszalépett a Párizsi Klímaegyezménybe, keményen fellépett Oroszországgal szemben, mivel úgy ítélték meg, hogy beavatkozott az amerikai választási kampányba. Mindez azt jelzi, Oroszországgal szemben harciasabb lesz, mint elődje. Minden jel szerint Kínával szemben folytatja a Trump adminisztráció által elkezdett távolságtartást. Az ő programjában is szerepel, hogy a korábban az olcsó munkabérű országokba kiszervezett munkahelyek egy részét visszavinnék az USA-ba, ami ugyan növelheti a költségeket, de ezt ellensúlyozza a biztonságos előállítás, a nagyobb foglalkoztatottság. Az Európai Unió is fontosabb lesz Joe Biden számára – mondta Frank Tibor –, többre értékeli az itteni értékeket, mint elődje.

Hogy valójában mire futja Biden erejéből, azt száz nap teljesítménye alapján nem lehet megítélni. Az elődhöz képes nagy fordulat várható a gazdaságpolitikában. A gazdaságélénkítésre szánt milliárdok hivatottak legyőzni a pandémia gazdasági, társadalmi következményeit.

Adatkezelési tájékoztató