Közgyűlések
 MGYOSZ Közgyűlés

Dr. Orbán Viktor
a Magyar Köztársaság
miniszterelnöke

 


Budapest


Tisztelt Miniszterelnök Úr!


A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, mint a hazai versenyszféra meghatározó hányadát képviselő szervezet, komoly aggodalommal fogadja az elmúlt napokban nyilvánosságra került tervezett megállapodást a MOL és a Kormány között.

A földgáz árának drasztikus emelésére vonatkozó tervezett intézkedés nemcsak a Szövetség által képviselt több mint hatezer tagvállalatunknak, de a magyar gazdaság egészének, közvetve vagy közvetlenül a gazdaság valamennyi szereplőjének érdekeit sérti.

Gyengíti a magyarországi termelők versenyképességét, elbizonytalanítja mind a hazai, mind a külföldi befektetőket. Rendkívül felfokozza a bizonytalanságot, ha a vállalkozások egyik jelentős költségtényezőjére vonatkozóan az üzleti év közben, előre be nem jelentve, ilyen drasztikus intézkedés születik.

Szövetségünk a magyarországi energiaárak területén meglévő feszültségek oldását csak a piac követelményeinek figyelembe vételével tartja lehetségesnek anélkül, hogy a magyar gazdaságnak jelentős károkat okozna.
Az MGYOSZ ezért az ipari fogyasztók számára a földgáz árának fokozatos és tervezhető mértékű emelését az alábbi ütemezésben javasolja:

 

-2000 november 15.-től

10%-os mértékben
 

-2001 január 1.-től

20%-os mértékben
 

-2002 január 1.-től

10%-os mértékben

Ily módon a hazai földgáz ár több évre elosztva fokozatosan, előre kiszámítható mértékben közelíthető a világpiaci árakhoz.

Kérjük Miniszterelnök Urat, hogy a Kormány döntésénél fenti véleményünket és javaslatunkat vegyék figyelembe.


Tisztelettel

Széles Gábor
elnök

Adatkezelési tájékoztató